Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHP Envy Spectre XT

Denne vil ikke skremme konkurrentene

HPs lille bærbare gjør det godt, men ikke godt nok.

Innledning

Du kan si litt av hvert om HP – og mye av det stemmer sikkert også – men at de har en gjeng som kan design er det ingen tvil om. De senere årene har det blitt tryllet frem noen ekstra lekre datamaskiner under Envy-navnet, og det er også en slik vi har fått testet denne gangen: Envy Spectre XT.

Denne 13,3-tommeren er en såkalt ultrabook – lettere og tynnere enn konvensjonelle bærbare.

I tillegg til et snasent utseende, har HPs Envy-serie vært kjent for å være litt stivt priset. Dette har selvfølgelig å gjøre med byggekvalitet og materialvalg. Envy Spectre XT gir tydelige utslag på detektoren, ettersom det aller meste av den er kledd i metall.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-3317U (1,7 GHz, 3 MB cache)
Harddisk 128 GB SSD
Skjerm 13,3 tommer 1366 x 768 pikslers oppløsning Reflekterende konstrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth Intel WiDi
Batteri 45 Wh
Annet -
Størrelse 2,0 cm tykk (1,77 cm oppgitt)*
Vekt Datamaskin: 1,41 kg Strømforsyning: 420 gram
Pris Omtrent 8500 kroner

Vi har målt fra bordplaten til lokkets høyeste punkt. HP har tydeligvis ikke tatt med gummiføttene under i sine målinger.

Innmaten i Envy Spectre XT er ganske lik den vi har sett på en rekke andre ultrabooker. Her har vi en strømgjerrig Core i5-prosessor av siste generasjon, 4 GB minne og en SSD på 128 GB. Grafikkdelen er integrert i prosessoren og har det fengende navnet Intel HD Graphics 4000.

Skjermen på 13,3 tommer har en oppløsning på 1366 x 768 piksler. Helt kurant dette, men likevel litt skuffende. Envy-navnet er jo noe vi forbinder med toppsjiktet i laptop-markedet. Så når konkurrentene har kommet med mer høyoppløste modeller på samme størrelse, hadde det jo også vært å håpe på høyere oppløsning på Envy Spectre XT.

Bli med videre, så går vi HP Envy Spectre XT nærmere i sømmene.

Takk til HP for lån av datamaskinen.

I bruk

Med sine runde hjørner og sølvgrå finish vil nok mange se likheten mellom HP Envy Spectre XT og en bærbar fra konkurrenten Apple. Men der en MacBook kan skilte med et helt aluminimuskarosseri, har HP nøyd seg med topplokket og baseplaten i aluminium. Bunnplaten er av en type magnesiumlegering med et slags gummibelegg, noe som om ikke annet gjør det mer behagelig å ta på.

Datamaskinens base virker godt skrudd sammen, uten spesielt svake punkter. Skjermlokket er også relativt solid, men har en innvendig ramme i sort plast som kan knirke litt ved bevegelse. Integrert i skjermlokket er webkamera og mikrofon.

Bortsett fra den nevnte plastrammen har Envy Spectre XT en farge og et materialvalg som gjør den relativt motstandsdyktig mot skitt og fingermerker.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Undersiden er som du kan se helt fri for luker. Som med flere andre ultrabooker er det altså ikke meningen at du skal gjøre noe særlig selv på denne maskinen.

Tastatur og pekeplate

Ikke overraskende er Spectre XT ustyrt med et tastatur i såkalt "island style"-stil. Hver enkelt tast har altså sin egen åpning i aluminiumsplaten som utgjør toppen av basen.

Tastaturet har generelt god layout, og ikke minst er det behagelig å skrive på. Det bråker heller ikke spesielt mye. HP har også spandert på seg hvitt baklys som kan slås av og på.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Pekeplaten i bredformat er følsom og god. Den har integrerte musetaster, og du kan dessuten klikke med hele platen. Det er støtte for bruk av opp til fire fingre. Det er mulig å deaktivere hele plata ved å dobbeltklikke den i øvre venstre hjørne.

Alt i alt har vi lite å utsette på tastatur og pekeplate – her har HP virkelig gjort en fin jobb på denne modellen.

Skjerm

Den blanke skjermen på 13,3 tommer har en oppløsning på 1366 x 768 piksler. Det er enn så lenge å betrakte som standardoppløsning og er helt er helt greit for en skjerm på denne størrelsen, men vi ville helst sett den høyere. Du skal så veldig mye opp i pris før du finner modeller som Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A eller Samsungs 9-serie – ultrabooker med bedre og høyere oppløste skjermer.

HP har utstyrt sin Spectre XT med et "HD BrightView LED backlit display". Men når sant skal sies så synes vi ikke det er så lyst og klart som det høres ut som.

I denne sammenligningen har vi også tatt med Sony Vaio T13, en modell som har noen fellestrekk med Spectre XT. Men Sonyen er et par hakk rimeligere.

Som vi ser av grafen over, er ikke "BrightView"-skjermen så veldig imponerende. Litt lav lysstyrke, kombinert med et blankt kontrastbelegg, gjør at du fort må venne deg til refleksjoner i denne skjermen.

Panelet gir videre grei kontrast og farger, men har et blåskjær fra fabrikkinnstillingene. Innsynsvinkelen er også lav. Totalt har skjermen de fleste kvaliteter som er typisk for skjermer på rimeligere bærbare. Men i denne prisklassen hadde vi helst sett noe litt bedre.

Ønsker du deg en Spectre-maskin med høyere oppløsning, må du da gå for storebror på 14 tommer – den har 1600 x 900 piksler. Men dette er også en datamaskin som koster fire tusen kroner mer.

Høyttalere

Denne bærbare er utstyrt med et Beats Audio-system, synliggjort med en slags langsgående høyttalergrill over tastaturet. Det betyr dog ikke at den spiller noe særlig penere enn de fleste andre tynne bærbare vi har testet. Men den spiller kanskje hakket høyere. Likevel mener vi å ha hørt dette før: overdreven diskant, tynn mellomtone og ingen reell bass.

Den innebygde lyden kan i nødsfall brukes til litt musikk eller film, men generelt anbefaler vi deg å satse på eksterne høyttalere eller et hodesett.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI
Enhetstilkobling 1 x USB 2.0 1 x USB 3.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På høyre side finner du et par statuslys, minijack for lyd, minnekortleseren og en USB 2.0-kontakt. Strøminntaket er også plassert her.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På venstre side har vi LAN, HDMI, USB 3.0 og plass for kensingtonlås. For å få plass til LAN-kontakten er denne porten hengslet og gjøres større ved bruk, noe som kalles "Drop Jaw" på utenlandsk. Vi synes denne løsningen er å foretrekke mot å måtte være avhengig av en USB- eller proprietær dongel.

Temperatur og støy

HP Envy Spectre XT er ikke av de aller kjøligste bærbare vi har sett, men håndleddsstøttene holdes i det minste kalde – og det er som regel det viktigste for de aller fleste.

Når datamaskinen står uvirksom eller har svært lav belastning, er Spectre XT en nærmest lydløs datamaskin. Men belastning får fart på vifta og viftestøyen, som dessverre har en ganske ulende eller plystrende karakter. For støyallergikere blir dette fort litt plagsomt i stille omgivelser.

Batteri

I sommer endret vi rutiner for måling av batteritiden, og kjører nå to forskjellige tester. Den ene er "bransjestandarden" MobileMark, nå med 2012-utgaven og testløpet "Office Productivity", som simulerer typisk bruk av kontorapplikasjoner.

Den andre måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.

For begge batteritester setter vi lysstyrken til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig.

I begge våre batteritester legger Spectre XT seg på litt over fire og en halv time. Her ligger den et lite hakk etter de fleste av konkurrentene, men i hvert fall rett i nærheten av Intels "minstekrav" på fem timers batteritid for ultrabooker.

Å spare batteriet når du er på farten vil uansett alltid være en prioritet. I likhet med andre moderne bærbare har også Envy Spectre XT en hurtigstartfunksjon som gjør det enklere å spare batteri. Fra hvilemodus, noe som den straks går i hvis du stenger lokket, starter den opp igjen på ett par sekunder.

Ytelse

HP Envy Spectre XT kommer med Windows 7 Home Premium som installert operativsystem. Hvis du har lyst, kan du også/heller kjøre Linux på den. Vi testet kjapt med Ubuntu 12.04, og støtte ikke borti nevneverdige problemer.

Systemytelse

Vi har satt Spectre XT opp mot de litt dyrere Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs nye 9-serie. I tillegg har vi tatt med Sony Vaio T13, som igjen ligger litt lavere i pris.

Alle disse bærbare er ustyrt med strømgjerrige Ivy Bridge-prosessorer. På papiret har Spectre XT den samme prosessoren innabords som Samsung og Sonys kandidater, mens Apple og Asus har hakket kjappere prosessorversjoner.

Fra Windows' opplevelsesindeks viser Spectre XT eksemplariske takter. Her er alle resultater som forventet, etter det vi allerede vet fra spesifikasjonene.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Her yter Spectre XT som forventet, og legger seg likt med Samsung og Sony.

Det samme ser vi i videokonverteringsprogrammet Handbrake.

Spillytelse

Samtlige av de bærbare har grafikkløsningen Intel HD Graphics 4000, som er integrert i prosessoren. Ytelsen vil naturligvis likevel variere noe, ettersom frekvensen på både prosessordel og grafikkdel vil være avhengig av prosessormodellen.

Her legger Envy Spectre XT seg foran Samsung og Sony, som er utstyrt med prosessorer av samme modellbetegnelse. Apple og Asus har som nevnt raskere prosessorer, og det er derfor ingen overraskelse at disse kommer ut på topp.

Totalt har vi ikke noe å utsette på ytelsen – her er alt som det skal være.

Oppsummering

Oppsummering og konklusjon

13,3-tommeren Envy Spectre XT fra Hewlett Packard er utstyrt med Intels nye Ivy Bridge prosessorplattform, og kan kategoriseres som en såkalt ultrabook.

HP har de siste årene hatt godt med fokus på design, og Envy-serien er ikke noe unntak. Spectre XT har fått en gjennomført stil i sort og sølv, men det minner jo en del om Apples velkjente design – en design som i seg selv ikke er så veldig spennende lenger. Godt kledd i metall gjør den gjør den uansett et anstendig kvalitetsinntrykk, uten for mye slark eller knirk.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Innvendig har HP utstyrt sin Spectre XT med en strømgjerrig Intel-prosessor, 4 GB minne og en SSD. Dette gjør at den oppleves som kjapp og responsiv. Maskinen har nok datamuskler til å fint tygge unna alle hverdagslige oppgaver, men har ingen dedikert grafikkdel. Det vil si at den ikke egner seg spesielt godt for ihuga spillere, men for litt hobbygaming går det helt greit.

Nettverksporten har en nedvippbar underdel, en såkalt "Drop Jaw".Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ellers er datamaskinen greit utstyrt til å være en lettvekter. USB 3.0, HDMI, minnekortleser, og kablet nettverk er på plass – det sistnevnte uten å måtte gå om en eller annen dongel-type. Trådløse teknologier er også godt representert, med WiFi på 2,4 og 5 GHz, Bluetooth og WiDi.

Eksemplarisk tastatur og pekeplate

Som du kan lese har altså HP fått det grunnleggende på plass. Men der de denne gangen har gjort en ekstra god jobb, er med tastaturet og pekeplaten. Her er det gjort enkelt, men funksjonelt – og de er ikke minst behagelige å bruke.

Dessverre er ikke et godt tastatur og en god pekeplate nok til å kunne anbefale en bærbar, om den da skulle falle gjennom på andre viktige områder. Og det gjør Envy Spectre XT på to ganske klare punkter. Det ene punktet er viftestøyen, som med sin ulende karakter vil være nok til å skremme bort de fleste med følsomme ører.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Den mest opplagte fella HP har gått i her, er likevel å utstyre sin Spectre XT med en skjerm som i beste fall kan beskrives som gjennomsnittlig. Og det går ikke upåaktet hen på en PC som koster åtte og et halvt tusen kroner. Vi skal ikke mer enn en drøy tusenlapp opp i pris før vi finner skjermer som er langt bedre når det gjelder både lysstyrke, oppløsning og generell bildekvalitet.

+  Godt tastatur og pekeplate
+  Anstendig kvalitet
+  Grei prosessorytelse


-  Blank og relativt lyssvak skjerm
-  Litt plagsom viftestøy

Alternativer

Tåler du en enda litt høyere prislapp, kan du sjekke ut Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs 9-serie.

Alle disse tre er 13,3-tommers ultrabooker som fortjent har fått vårt anbefalingsstempel.

annonse