Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestToshiba Satellite Z930

Lett og stillegående lekekamerat

Toshiba gjør mye riktig med sin nye ultrabook.

Innledning

Kappløpet rundt de tynne og lette bærbare datamaskinene har pågått i over ett år nå, og de fleste av produsentene er på sin andre generasjon ultrabook. For noen har dette betydd en kraftig redesign og et helt nytt produkt.

For andre er det stort sett en oppgradert utgave av den forrige versjonen.

Toshiba Satellite Z930 tilhører den siste kategorien, uten at det nødvendigvis er noe galt i det. Forgjengeren Satellite Z830 hadde en del gode ting på gang, men manglet på en måte det lille ekstra.

Den nye versjonen har fått betegnelsen Satellite Z930, og ved første øyekast ser den ut som en blåkopi av Z830 – når det gjelder utforming og materialvalg er den, i hvert fall så vidt vi kan se, kliss lik sin forgjenger.

Nyhetene har altså skjedd på innsiden, og her deler den skjebne med de andre ultrabookene vi har testet i sommer og høst. Vi snakker altså om Intels tredjegenerasjon Core i-prosessor, også kjent som Ivy Bridge.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-3317U (1,7 GHz, 3 MB cache)
Harddisk 128 GB SSD
Skjerm 13,3 tommer 1366 x 768 pikslers oppløsning Reflekterende konstrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth Intel WiDi
Batteri 46 Wh
Annet -
Størrelse 1,8 cm tykk
Vekt Datamaskin: 1,09 kg Strømforsyning: 270 gram
Pris Omtrent 8000 kroner

Men i tillegg til ny prosessor og grafikkløsning, er det altså umiddelbart lite nytt å spore i forhold til forgjengeren. Vi kan likevel ikke unngå å merke oss at vekten har økt fra 1,08 til 1,09 kilogram – ikke så mange gram altså, men likevel et tegn på at noe har blitt forandret på.

En annen ting er prisen. Da Satellite Z830 ble sluppet, lå prisen på 9000 kroner. Z930 er en tusenlapp rimeligere.

På neste side skal vi se nærmere på hva Toshiba Satellite Z930 har å by på.

Takk til Toshiba for lån av datamaskinen.

I bruk

Toshiba Satellite Z930 er hovedsaklig kledd i mørk sølvgrå metall, etter sigende en type magnesiumlegering. Materialvalg og farge gjør at skitt og fingermerker ikke blir så veldig tydelig. Lokket og håndleddstøtten har fått en "børstet" finish.

Datamaskinen virker relativt solid og godt skrudd sammen. Litt fleksibilitet har den da, spesielt i lokket, men vi må også se dette i forhold til størrelse og vekt. Lokket har motstand slik at det lett kan åpnes med kun én hånd, og har webkamera og mikrofon integrert.

Når vi først er inne på skjermhengselet, må vi også nevne at lokket med skjermen lett "gynger" ved bevegelse i basen. Verd å merke seg dersom du har planer om å jobbe med den bærbare på bussen eller andre urolige steder.

Undersiden av Z930 består av en stor metallplate uten luker. Som på en del andre ultrabookmodeller er det altså ikke meningen at du skal åpne den selv.

Tastatur og pekeplate

Satellite Z930 føyer seg pent inn i rekken av datamaskiner med et tastatur i såkalt "island style"-stil. Her har hver enkelt tast sin egen åpning i platen under. Tastaturet skal ifølge Toshiba være "væskebestandig", men ikke på noen annen måte enn at du skal ha tid til å slå av datamaskinen før kaffen sender dataene dine ad undas. Vi har dog ikke testet ut dette i praksis.

Som på forgjengeren er tastaturet i full størrelse kun i lengderetningen. Toshiba har knepet inn litt plass i høyden, noe som betyr litt avlange taster.

Etterom vi bytter datamaskin og følgelig også tastatur flere ganger daglig, har vi naturligvis en forkjærliget for tastaturer i original størrelse. Likevel skulle det ikke mange anslagene til før vi hadde tilpasset oss størrelsen i høyderetningen. For noen vil dog et slikt tastatur naturligvis være et ankepunkt.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Tastaturets layout er ellers stort sett grei, selv om vi ikke er fan av å ha en tasterad til høyre for Enter-tasten.

Ved heftig skriving gir selve tastaturplaten litt etter, noe som også betyr at fingrene får litt mer demping. Totalt sett gir det en rimelig ålreit skriveopplevelse. Støynivået er også greit.

Tastaturet har hvitt LED-baklys. Dette kan settes til å være permanent av, permanent på eller slå seg på kun når du skriver på det.

Pekeplaten i bredformat er av den klassiske typen. Det vil si uten trykkefunksjon i selve platen, og at den ikke har integrerte musetaster. Selve platen er passe følsom og i grunnen god, men vi synes musetastene under er et hakk for harde å presse ned. Men som med tastaturet så er dette i stor grad en vanesak. Pekeplaten har støtte for bruk av opp til tre fingre.

Platen og tastene kan deaktiveres med den lille knappen som er plassert rett under tastaturets Mellomrom-tast.

Skjerm

Den blanke skjermen på 13,3 tommer har en oppløsning på 1366 x 768 piksler, som er "standardoppløsningen" per i dag. Dette fungerer greit på en bærbar som ikke er større enn dette, men vi kunne også gjerne sett den høyere.

I denne sammenligningen vi tatt med de noe dyrere ultrabookene Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsung 9-serie. Disse har skjermer med høyere oppløsning og bedre kvalitet. I tillegg har vi også tatt med HP Envy Spectre XT, ettersom denne ligger i omtrent samme prisklasse som Z930.

Som vi kan se av grafen over, kan ikke Toshibaen helt måle seg mot de noe dyrere modellene. Men med over 250 nits gjør den likevel et ganske godt inntrykk når det gjelder lysstyrke. Av andre kvaliteter er skjermen ganske typisk for mellomsjiktet – nokså lav innsynsvinkel, men grei på konstrast og farger. Panelet kommer med et blåskjær rett fra fabrikk, som er en annen typisk ting for denne typen skjermer.

Alt i alt må vi si at skjermen ikke er av de sterkeste sidene med denne bærbare datamaskinen. Men de ikke så altfor kresne brukerne vil nok likevel være fornøyd.

Høyttalere

Satellite Z930 er som seg hør og bør utstyrt med høyttalere, men det er lite positivt å si om lyden. Her får du klassisk grøtete bokslyd med sukker på. Når det er sagt, er dette helt i tråd med hva vi har hørt på en rekke tynne bærbare. For noe særlig annet enn tale eller systemlyder må vi anbefale eksterne høyttalere eller et hodesett.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA HDMI
Enhetstilkobling 1 x USB 3.0 2 x USB 2.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

På venstre side finner du minnekortleseren og minijack for lyd inn og ut.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Toshiba Satellite Z930 er en av få ultrabooker med flere av tilkoblingene plassert bak. Her finner du LAN, to USB 2.0-kontakter, HDMI og VGA. Strøminntaket er også plassert bak. På høyre side er USB 3.0 og plass for kensingtonlås.

Temperatur og støy

Forgjengeren Z830 imponerte oss med lave temperaturer, men den modellen var også belemret med en vifte som gikk konstant.

På Satellite Z930 har igjen Toshiba klart å holde temperaturene nede, og denne gangen uten at det går ut over ørene og sjelefreden. Når datamaskinen står uvirksom eller har svært lav belastning, er det lite å høre fra Z930. For det meste står da vifta i ro, og når vifta først starter er det med lavt volum og nøytral støysignatur.

Under kraftigere belastninger høres vifta bedre, men fremdeles uten piping, hvining eller andre ulyder. Totalt sett er vi godt fornøyd med kjølesystemet på Satellite Z930.

Batteri

I sommer endret vi rutiner for måling av batteritiden, og kjører nå to forskjellige tester. Den ene er "bransjestandarden" MobileMark, nå med 2012-utgaven og testløpet "Office Productivity", som simulerer typisk bruk av kontorapplikasjoner.

Den andre måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.

For begge batteritester setter vi lysstyrken til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig.

I begge våre batteritester legger Toshiba Satellite Z930 seg i det øvre sjiktet – av ultrabooker vi har testet i det siste, er det kun Asus Zeenbook Prime som har gjort en bedre jobb. For vanlig bruk kan du altså regne med at den vil holde i minimum fem timer.

Uansett vil det være smart å spare batteriet når du er på tur. Akkurat som på andre moderne bærbare har Satellite Z930 en hurtigstartfunksjon som gjør det enklere å spare batteri. Fra hvilemodus, noe som den straks går i hvis du stenger lokket, starter den opp igjen på ett par sekunder.

Ytelse

Toshiba Satellite Z930 har i skrivende stund Windows 7 Home Premium som installert operativsystem. Du kan også kjøre Linux på den, om du ønsker dette. Vi testet kjapt med Ubuntu 12.04, og støtte ikke borti nevneverdige problemer.

Systemytelse

Vi har satt Satellite Z930 opp mot Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsung 9-serie. Disse har skjermer med høyere oppløsning og bedre kvalitet, men koster også et par tusenlapper mer. I tillegg har vi tatt med HP Envy Spectre XT, som deler prisklasse med Z930.

Alle disse bærbare er ustyrt med strømgjerrige Ivy Bridge-prosessorer. Satellite Z930 skal ha den samme prosessoren som vi finner i kandidatene fra HP og Samsung. Apple og Asus er utstyrt med hakket kjappere prosessorversjoner.

Fra Windows' opplevelsesindeks ser vi at Z930 fungerer som den skal, med resultater som i hovedsak stemmer overens med spesifikasjonene.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Ytelsen er som den skal være, altså på linje med HP og Samsung.

Det samme resultatet får vi i videokonverteringsprogrammet Handbrake.

Spillytelse

Samtlige av de bærbare har grafikkløsningen Intel HD Graphics 4000, som er integrert i prosessoren. Ytelsen vil naturligvis likevel variere noe, ettersom frekvensen på både prosessordel og grafikkdel vil være avhengig av prosessormodellen.

Satellite Z930 gjør det oppskriftsmessig også når det gjelder spill og grafikk. seg foran Samsung og Sony, som er utstyrt med prosessorer av samme modellbetegnelse. Med sine litt raskere prosessorer er det naturlig at Apple og Asus ligger litt foran i de fleste av testene.

Oppsummering

Oppsummering og konklusjon

Med en matchvekt på 1,09 kilogram er Toshiba Satellite Z930 blant de aller letteste 13,3-tommerne som er å oppdrive. Utvendig er denne ultrabooken anstendig antrukket i mørk metalldrakt, mens innmaten dreier seg rundt Intels Ivy Bridge prosessorplattform. Satellite Z930 er arvtakeren til Z830, og er en forbedring på de aller fleste punkter.

Toshiba har brukt magnesium i Z930s karosseri, noe som gir den litt ekstra klasse og robusthet. Nå kan denne datamaskinen ikke riktig måle seg med bærbare i formstøpt aluminium når det kommer til kvalitetsfølelsen, men med vekt og størrelse tatt i betraktning er den fremdeles ganske god. Skal vi sette fingeren på noe spesielt, må det være at skjermlokket er litt mykt og lett "gynger" når det blir bevegelser i basen.

Vanlig skjerm

Skjermen er lyssterk nok for de fleste vanlige forhold, men like god kvalitet som på noen av de litt dyrere ultrabookene får du ikke med dette panelet. Skjermoppløsningen teller 1366 x 768 piksler, eller "standardoppløsning" om du heller vil si det slik. Det blanke konstrastbelegget betyr kurante farger og kontrast, selv om skjermen har et blåstikk rett ut av esken. Innsynsvinkelen er lav, som typisk er for paneler av dette kaliberet.

Vi hadde helst sett et litt bedre panel på en bærbar til 8000 kroner. Men når det er sagt er det altså ikke noe direkte galt med denne skjermen – den er bare vanlig, og vanlig er litt kjedelig.

Innvendig suppleres Intel Core i5-prosessoren på 1,7 GHz med 4 GB minne og 128 GB SSD. Dette gjør datamaskinen responsiv, og gir nok datakraft til å enkelt takle alle hverdagslige oppgaver. Satellite Z930 vil også gjøre en anstendig jobb med tøffere jobber, inkludert spilling. Men den har altså ikke dedikert grafikk, så den vil ha problemer med de tyngste spillene.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Med kontakter og tilkoblingsmuligheter har Toshiba gjort en fin jobb. Flere av dem er samlet på baksiden, og med LAN, HDMI og VGA i full størrelse slipper du å tenke på dongler eller overganger. USB 3.0 og minnekortleser er også på plass. Av trådløse teknologier har Z930 802.11n WiFi, Bluetooth og WiDi.

Batteritiden er også mer enn godkjent. Av denne generasjonen ultrabooker er det kun Asus Zenbook Prime som har klart seg bedre i våre tester.

Kjølig og stille

Et annet punkt vi er godt fornøyd med er kjøleløsningen: Temperaturene holder seg lave uansett arbeidsbelastning. Og ikke minst gjør Z930 den jobben uten unødvendig mye viftestøy.

Tastaturet er baklyst og i full lengde, men Toshiba har knepet litt på det i høyderetningen. Her hadde vi foretrukket normal størrelse, siden noen bytter mellom flere datamskiner i løpet av en dag. For oss var det likevel enkelt å tilpasse seg tastaturet, men vi ser jo at ikke alle vil ta dette like lett.

Pekeplaten er følsom og god, men musetastene under er litt harde etter vår smak. Likevel er også dette i stor grad snakk om tilvenning.

Toshiba Satellite Z930 er ikke den perfekte bærbare datamaskinen. Men vi synes den er jevnt over god, og totalt sitter vi igjen med et godt inntrykk. Den vil ikke passe for absolutt alle, men vi kan likevel anbefale denne ultrabooken til den som fint klarer seg med en vanlig skjerm – spesielt dersom du finner den til en litt ålreit pris.

+  Tynn og svært lett
+  God kjøleløsning
+  Stillegående ved lav belastning
+  Godt med tilkoblingsmuligheter
+  Grei ytelse


-  Tastatur krympet i høyderetning
-  Litt mykt lokk som lett "gynger"
-  Vanlig skjerm

Alternativer

Hvis du tror noen av de svake punktene kan irritere deg, kan du vurdere å gå et par tusenlapper opp i pris. Der finner du blant annet Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs 9-serie.

Alle tre er 13,3-tommers ultrabooker som fortjent har fått vårt anbefalingsstempel.

Les også
Slik blir Toshibas nye Ultrabook
Les også
En smekker bærbar som liker å bli tatt på
Les også
HP Envy Spectre XT: Denne vil ikke skremme konkurrentene
Les også
Fujitsu Lifebook UH572: Bærbar, 3G-klar og antirefleksskjerm
annonse