Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

LG Optimus 7

Design, skjerm og menyer

Ventetiden har vært lang, men nå begynner endelig telefoner med Windows Phone 7 så smått å finne veien til butikkhyllene. Den første "Windows Phone-telefonen" vi har fått til test er LG E900 Optimus 7, bedre kjent som bare Optimus 7.

Med en vekt på drøyt 150 gram kan man knapt si at Optimus 7 svever.
Noe av grunnen er det solide bakdekselet i metall.
Disse tre tastene kommer du til å se mer til.
Optimus 7 fortsatt i midten.

Etterhvert som forrige generasjon av Windows for mobiltelefoner, Windows Mobile 6.5, sakket akterut mens konkurrentene raste videre, har det hastet for Microsoft å komme med en skikkelig etterfølger.

Vi har titt og ofte klaget på at Symbian har brukt lang tid på å få klart et menysystem som er tilpasset moderne kapasitive skjermer. I mellomtiden har S60-menyene slitt mer og mer med å holde tritt med konkurrenter som Android og Iphone.

I grevens tid

Microsoft har utrolig nok vært enda tregere enn Symbian med å få et konkurransedyktig operativsystem på beina. Telefoner med Windows Mobile 6.5 har kun vært interessant for de ivrigste Microsoft-tilhengernedet siste året.

Microsoft har vært smertelig klar over at deres tidligere forsøk på å lage operativsystem til mobiltelefoner ikke har vært noen braksuksess. Da Windows Phone 7 ble lansert gikk de da også ut og sa at nå nærmest hev de det gamle systemet på sjøen, og begynte på nytt fra bunnen av. Selv om det har tatt tid å få Windows Phone 7 klart, har det også utvilsomt hatt sine fordeler å kunne starte med blanke ark uten å måtte ta hensyn til avhengigheter fra tidligere.

De som skal utvikle programmer til Windows Phone 7 vil på sin side sette pris på at den nye applikasjonsplattformen er bygget på kjente teknologier som Silverlight, XNA og .NET.

Windows Phone 7 i hånden for første gang

Når du begynner å bruke Windows Phone 7 er det liten tvil om at dette er et helt nytt system, og her er det ingenting som ligner på gamle Windows Mobile 6.5. Og det er en utvilsom fordel. Her har du menyer som er tilpasset betjening med fingrene på en berøringsfølsom skjerm.

Som Windows Phone 7-bruker starter du mer eller mindre med blanke ark, og må lære deg et helt nytt menysystem. Heldigvis er det svært lett å komme i gang med å bruke Windows Phone, og det er ikke mange sekundene som trengs før du mestrer den grunnleggende bruken av telefonen. Tiden hvor du nærmest måtte være en ekspertbruker for å betjene Windows på mobilen er definitivt forbi.

Den gode flyten i menyene bidrar også skjermen til. LG har utstyrt Optimus 7 med en skjerm som er passe følsom og som gjør det til en lek å betjene telefonen. Når det gjelder selve bildekvaliteten på skjermen, så er det en god og skarp LCD-skjerm vi har å gjøre med her. Størrelsen på 3,8 tommer gjør at skjermbildet begynner å bli stort nok også for krevende bruk. Sammenlignet med de beste AMOLED-skjermene mangler det riktignok noe på kontrast og fargeintensitet.

Legger du Optimus 7 ved siden av en Iphone 4 vil du også umiddelbart legge merke til at sistnevnte har en skjerm som er et hakk eller to bedre.

Tastaturet utnytter ikke hele skjermen i landskapsmodus i Windows Phone 7.

Virtuelt tastatur

Optimus 7 har ikke noe fysisk fulltastatur, og innskriving av tekst forgår derfor ved å trykke på skjermen. Snur du telefonen bytter tastaturet og skjermen forøvrig om til landskapsmodus. Av en eller annen grunn dekker ikke tastaturet hele bredden på skjermen i liggende posisjon, men det uansett nokså lett og behagelig å taste inn tekst på den responsive skjermen.

Å plassere markøren midt i et ord, kan være en prøvelse på berøringsfølsomme telefoner uten piltast. Her har Microsoft en genial løsning. Ved å holde fingeren nede noen sekunder, får du opp en markør som du enkelt kan guide til rett sted.

Norske bokstaver vil du ikke finne ved første øyekast. Windows Phone 7 finnes foreløpig ikke i noen norsk versjon. Vi antar at telefoner vil dukke opp til neste år, men foreløpig må du forholde deg til engelske menyer og ekstra tastetrykk dersom du skal skrive norske bokstaver.

Selv om Microsoft nok har skjelet litt til konkurrenter som Iphone og Android da de skulle utvikle Windows Phone 7, er det ingen blåkopi av konkurrentene vi har å gjøre med her. Microsoft har heldigvis tenkt litt selv også, og kommet med et menysystem som du lett kan kjenne igjen som Windows Phone 7 og som skiller seg ut sammenlignet med for eksempel Android eller Symbian^3.

På et punkt kunne vi godt tenkt oss at Microsoft hadde kopiert litt fra Google. Varsellinjen øverst på skjermen, som du kan dra ned slik at du får en oversikt over aktuelle hendelser, er noe som godt kunne vært kopiert fra Anroid. I Windows Phone 7 kan du riktignok dra fingeren ned over toppen av skjemen for å få frem en linje som viser dekning og batteri, men du har ikke full oversikt over alle varsler slik som på Android.

At det er god flyt i menyene er udiskutabelt, men om du liker utseendet er nok litt mer smak og behag. Det som er sikkert er at her er det rektangulære former som gjelder. Skygger og 3D-effekter er fraværende. For alt vi vet er dette et bevisst valg for å skille seg fra Iphones runde hjørner. Resultatet er uansett at enten så liker du disse menyene, eller så liker du dem absolutt ikke. Av de som er i sisnevnte kategori fikk vi tilbakemeldinger som gikk på at selve utseendet var gammeldags.

Slik ser forsiden ut.

Stramme tøyler

Ikoner og menyvalg er enkle å trykke på, og samtidig som det har blitt plass til endel stilfulle animasjoner når du blar rundt i menyene. Du kan derimot ikke gjøre mye for å tilpasse menyene selv. Bortsett fra å endre farge på ikonene er det fint lite du får gjort for å tilpasse utseendet på meyene. Dette er et bevisst valg fra Microsofts side. Kan du bruke en Windows Phone 7, så kan du bruke alle. Skall á la Sense som HTC bruker på sine telefoner vil du ikke finne på en Windows Phone 7. Det vil si, i det minste ikke som en offisiell løsning fra de som produserer og leverer telefoner med Windows Phone 7.

Du kan flytte om på rekkefølgen i menyene, og også legge snarveier til programmer på startsiden. Dessverre kan du ikke organisere programmene dine i mapper, slik at hovedmenyen kan bli svært lang dersom du installerer mange programmer.

Det er ikke bare i menyene Microsoft har et stramt regime. Også den fysiske utformingen må tilfredsstille strenge krav dersom telefonen skal kjøre Windows Phone 7. Blant annet skal det være seks knapper, verken mer eller mindre.

Det er derfor ingen overraskelse at du på Optimus 7 finner en tilbakeknapp, en Windows-tast og en søkeknapp på nedsiden av skjermen. Dessverre har LG klart å bomme hva gjelder to av disse tastene. Tilbake- og søkeknappen har nemlig svært liten vandring, og det er vanskelig å kjenne om du faktisk har trykket ned knappen eller ikke.

At du ikke har dedikerte knapper for å ringe og legge på, gjør at det må to forskjellige tastetrykk til for å få besvart en samtale.

De tre andre obligatoriske knappene er blant annet en volumtast, som du på Optimus 7 finner på venstre side. Denne er lite definert og kan være vanskelig å betjene under samtale. På motsatt side finner du en dedikert kameraknapp. Låsetasten, som også skrur telefonen av og på, er ganske liten og sitter på toppen av telefonen.

Metallisk

Bortsett fra de to nevnte knappene med dårlig respons, er byggekvaliteten til Optimus 7 upåklagelig. Kvalitetsinntrykket heves ytterligere av bakdekselet, som er i metall, og hva gjelder kvalitetsfølelsen har Optimus 7 ikke problemer med å forsvare en pris nærmere fem tusen kroner.

Dette gjenspeilte seg også da vi utsatte Optimus 7 for binderstesten vår, vi klarte nemlig ikke å lage ripe i skjermen til Optimus 7 med spissen på en binders.

Noen lettvekter er Optimus 7 dog ikke, og den er ikke like snerten som enkelte andre Windows Phone 7-telefoner vi har tafset på.

Billige Windows Phone 7 må du nemlig se lenge etter. Ikke bare har Microsoft lagt strenge føringer på hvordan en Windows Phone 7 skal være utformet, men maskinvaren må også tilfredsstille visse minstekrav. Dette er noen av kravene som en Windows Phone må oppfylle:

 • Kapasitiv skjerm som kan registrere fire samtidige trykkpunkter
 • Skjermoppløsning på 480 x 800 eller 320 x 480
 • Prossor like god som eller bedre enn to referanseprosessorer
 • Minst 256 MB RAM
 • Minst 8 GB flashminne
 • Directx 9-støtte i hardware
 • 5 megapiksel kamera med LED blits
 • A-GPS
 • Kompass
 • Aksellerometer
 • Lyssensor
 • Nærhetssensor
 • FM-radio

Kjøper du en Windows Phone 7 kan du med andre ord være sikker på at den er godt utstyrt uansett hvilken modell du velger.

Ukjent tilbehør

Vårt testeksemplar ble ikke levert i en vanlig salgspakke, vi fikk kun utdelt selve telefonen. Vi vet derfor ikke hva som medfølger av tilbehør, men vi regner med at det grunnleggende er på plass på en telefon i denne prisklassen.