På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
LG Optimus 7
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- I grevens tid
- Windows Phone 7 i hånden for første gang
- Virtuelt tastatur
- Stramme tøyler
- Metallisk
- Ukjent tilbehør
- Teknologi og funksjoner
- Er det nok for bedriftene?
- Tipp-topp e-post
- Adressebok er blanda drops
- Google Bing Maps
- Amatørsøk
- Proff tekstbehandler
- Noen mangler
- Uffda
- Multimedia
- Zune zuger
- Ingen Divx
- Spenstige spill
- Kamera middelmådig
- Konklusjon
- Fiffige løsninger
- Firkantet
- Stabil fra dag én
- En klam hånd fra Seattle
- Ikke for Norge
- Konklusjon
Design, skjerm og menyer
Ventetiden har vært lang, men nå begynner endelig telefoner med Windows Phone 7 så smått å finne veien til butikkhyllene. Den første "Windows Phone-telefonen" vi har fått til test er LG E900 Optimus 7, bedre kjent som bare Optimus 7.
Etterhvert som forrige generasjon av Windows for mobiltelefoner, Windows Mobile 6.5, sakket akterut mens konkurrentene raste videre, har det hastet for Microsoft å komme med en skikkelig etterfølger.
Vi har titt og ofte klaget på at Symbian har brukt lang tid på å få klart et menysystem som er tilpasset moderne kapasitive skjermer. I mellomtiden har S60-menyene slitt mer og mer med å holde tritt med konkurrenter som Android og Iphone.
I grevens tid
Microsoft har utrolig nok vært enda tregere enn Symbian med å få et konkurransedyktig operativsystem på beina. Telefoner med Windows Mobile 6.5 har kun vært interessant for de ivrigste Microsoft-tilhengernedet siste året.
Microsoft har vært smertelig klar over at deres tidligere forsøk på å lage operativsystem til mobiltelefoner ikke har vært noen braksuksess. Da Windows Phone 7 ble lansert gikk de da også ut og sa at nå nærmest hev de det gamle systemet på sjøen, og begynte på nytt fra bunnen av. Selv om det har tatt tid å få Windows Phone 7 klart, har det også utvilsomt hatt sine fordeler å kunne starte med blanke ark uten å måtte ta hensyn til avhengigheter fra tidligere.
De som skal utvikle programmer til Windows Phone 7 vil på sin side sette pris på at den nye applikasjonsplattformen er bygget på kjente teknologier som Silverlight, XNA og .NET.
Windows Phone 7 i hånden for første gang
Når du begynner å bruke Windows Phone 7 er det liten tvil om at dette er et helt nytt system, og her er det ingenting som ligner på gamle Windows Mobile 6.5. Og det er en utvilsom fordel. Her har du menyer som er tilpasset betjening med fingrene på en berøringsfølsom skjerm.
Som Windows Phone 7-bruker starter du mer eller mindre med blanke ark, og må lære deg et helt nytt menysystem. Heldigvis er det svært lett å komme i gang med å bruke Windows Phone, og det er ikke mange sekundene som trengs før du mestrer den grunnleggende bruken av telefonen. Tiden hvor du nærmest måtte være en ekspertbruker for å betjene Windows på mobilen er definitivt forbi.
Den gode flyten i menyene bidrar også skjermen til. LG har utstyrt Optimus 7 med en skjerm som er passe følsom og som gjør det til en lek å betjene telefonen. Når det gjelder selve bildekvaliteten på skjermen, så er det en god og skarp LCD-skjerm vi har å gjøre med her. Størrelsen på 3,8 tommer gjør at skjermbildet begynner å bli stort nok også for krevende bruk. Sammenlignet med de beste AMOLED-skjermene mangler det riktignok noe på kontrast og fargeintensitet.
Legger du Optimus 7 ved siden av en Iphone 4 vil du også umiddelbart legge merke til at sistnevnte har en skjerm som er et hakk eller to bedre.
Virtuelt tastatur
Optimus 7 har ikke noe fysisk fulltastatur, og innskriving av tekst forgår derfor ved å trykke på skjermen. Snur du telefonen bytter tastaturet og skjermen forøvrig om til landskapsmodus. Av en eller annen grunn dekker ikke tastaturet hele bredden på skjermen i liggende posisjon, men det uansett nokså lett og behagelig å taste inn tekst på den responsive skjermen.
Å plassere markøren midt i et ord, kan være en prøvelse på berøringsfølsomme telefoner uten piltast. Her har Microsoft en genial løsning. Ved å holde fingeren nede noen sekunder, får du opp en markør som du enkelt kan guide til rett sted.
Norske bokstaver vil du ikke finne ved første øyekast. Windows Phone 7 finnes foreløpig ikke i noen norsk versjon. Vi antar at telefoner vil dukke opp til neste år, men foreløpig må du forholde deg til engelske menyer og ekstra tastetrykk dersom du skal skrive norske bokstaver.
Selv om Microsoft nok har skjelet litt til konkurrenter som Iphone og Android da de skulle utvikle Windows Phone 7, er det ingen blåkopi av konkurrentene vi har å gjøre med her. Microsoft har heldigvis tenkt litt selv også, og kommet med et menysystem som du lett kan kjenne igjen som Windows Phone 7 og som skiller seg ut sammenlignet med for eksempel Android eller Symbian^3.
På et punkt kunne vi godt tenkt oss at Microsoft hadde kopiert litt fra Google. Varsellinjen øverst på skjermen, som du kan dra ned slik at du får en oversikt over aktuelle hendelser, er noe som godt kunne vært kopiert fra Anroid. I Windows Phone 7 kan du riktignok dra fingeren ned over toppen av skjemen for å få frem en linje som viser dekning og batteri, men du har ikke full oversikt over alle varsler slik som på Android.
At det er god flyt i menyene er udiskutabelt, men om du liker utseendet er nok litt mer smak og behag. Det som er sikkert er at her er det rektangulære former som gjelder. Skygger og 3D-effekter er fraværende. For alt vi vet er dette et bevisst valg for å skille seg fra Iphones runde hjørner. Resultatet er uansett at enten så liker du disse menyene, eller så liker du dem absolutt ikke. Av de som er i sisnevnte kategori fikk vi tilbakemeldinger som gikk på at selve utseendet var gammeldags.
Stramme tøyler
Ikoner og menyvalg er enkle å trykke på, og samtidig som det har blitt plass til endel stilfulle animasjoner når du blar rundt i menyene. Du kan derimot ikke gjøre mye for å tilpasse menyene selv. Bortsett fra å endre farge på ikonene er det fint lite du får gjort for å tilpasse utseendet på meyene. Dette er et bevisst valg fra Microsofts side. Kan du bruke en Windows Phone 7, så kan du bruke alle. Skall á la Sense som HTC bruker på sine telefoner vil du ikke finne på en Windows Phone 7. Det vil si, i det minste ikke som en offisiell løsning fra de som produserer og leverer telefoner med Windows Phone 7.
Du kan flytte om på rekkefølgen i menyene, og også legge snarveier til programmer på startsiden. Dessverre kan du ikke organisere programmene dine i mapper, slik at hovedmenyen kan bli svært lang dersom du installerer mange programmer.
Det er ikke bare i menyene Microsoft har et stramt regime. Også den fysiske utformingen må tilfredsstille strenge krav dersom telefonen skal kjøre Windows Phone 7. Blant annet skal det være seks knapper, verken mer eller mindre.
Det er derfor ingen overraskelse at du på Optimus 7 finner en tilbakeknapp, en Windows-tast og en søkeknapp på nedsiden av skjermen. Dessverre har LG klart å bomme hva gjelder to av disse tastene. Tilbake- og søkeknappen har nemlig svært liten vandring, og det er vanskelig å kjenne om du faktisk har trykket ned knappen eller ikke.
At du ikke har dedikerte knapper for å ringe og legge på, gjør at det må to forskjellige tastetrykk til for å få besvart en samtale.
De tre andre obligatoriske knappene er blant annet en volumtast, som du på Optimus 7 finner på venstre side. Denne er lite definert og kan være vanskelig å betjene under samtale. På motsatt side finner du en dedikert kameraknapp. Låsetasten, som også skrur telefonen av og på, er ganske liten og sitter på toppen av telefonen.
Metallisk
Bortsett fra de to nevnte knappene med dårlig respons, er byggekvaliteten til Optimus 7 upåklagelig. Kvalitetsinntrykket heves ytterligere av bakdekselet, som er i metall, og hva gjelder kvalitetsfølelsen har Optimus 7 ikke problemer med å forsvare en pris nærmere fem tusen kroner.
Dette gjenspeilte seg også da vi utsatte Optimus 7 for binderstesten vår, vi klarte nemlig ikke å lage ripe i skjermen til Optimus 7 med spissen på en binders.
Noen lettvekter er Optimus 7 dog ikke, og den er ikke like snerten som enkelte andre Windows Phone 7-telefoner vi har tafset på.
Billige Windows Phone 7 må du nemlig se lenge etter. Ikke bare har Microsoft lagt strenge føringer på hvordan en Windows Phone 7 skal være utformet, men maskinvaren må også tilfredsstille visse minstekrav. Dette er noen av kravene som en Windows Phone må oppfylle:
- Kapasitiv skjerm som kan registrere fire samtidige trykkpunkter
- Skjermoppløsning på 480 x 800 eller 320 x 480
- Prossor like god som eller bedre enn to referanseprosessorer
- Minst 256 MB RAM
- Minst 8 GB flashminne
- Directx 9-støtte i hardware
- 5 megapiksel kamera med LED blits
- A-GPS
- Kompass
- Aksellerometer
- Lyssensor
- Nærhetssensor
- FM-radio
Kjøper du en Windows Phone 7 kan du med andre ord være sikker på at den er godt utstyrt uansett hvilken modell du velger.
Ukjent tilbehør
Vårt testeksemplar ble ikke levert i en vanlig salgspakke, vi fikk kun utdelt selve telefonen. Vi vet derfor ikke hva som medfølger av tilbehør, men vi regner med at det grunnleggende er på plass på en telefon i denne prisklassen.
Teknologi og funksjoner
Windows Mobile 6.5 var et av de mest avanserte operativsystemene du fikk til en mobiltelefon med tanke på innstillingsmuligheter og fleksibilitet. Dette alene var ikke nok til å sikre suksess, og Microsoft måtte se både den ene og andre konkurrenten selge flere telefoner blant annet på grunn av bedre brukervennlighet.
Med Windows Phone 7 har Microsoft skjønt at brukervennlighet er noe av de viktigste dersom de skal selge mobiltelefoner. Allikevel er det ingen tvil om at Windows Phone 7, i det minste i denne omgang, henvender seg til kravstore brukere som er villige til å legge en god slant på bordet for å kjøpe sin neste mobil.
Å finne en god balanse mellom brukervennlighet og funksjonalitet er ikke lett. Med LG Optimus 7 ser vi at det nok er brukervennligheten som har trukket det lengste strået de gangene man måtte velge mellom det ene eller det andre.
Er det nok for bedriftene?
For det er visse begrensninger i menyene, noe vi har sett på enkelte andre telefoner hvor brukervennligheten er prioritert. For eksempel har Sony Ericsson Xperia X10 Mini menyer som nærmest er ribbet for ekstra funksjonalitet. Selv om det ikke er like sparsomt i Optimus 7 sitt tilfelle så vil nok proffbrukerne til tider savne enkelte muligheter.
For eksempel er kalenderen utmerket og avansert, men hvorfor i all verden har vi ikke uke-visning? Det aller beste hadde jo vært om LG hadde klart å implementere fingerzoom også i kalenderen, men foreløpig må du nøye deg med å se kalenderen i måneds- eller dagsvisning.
Heldigvis vises utdrag fra kalenderen på forsiden av telefonen når den er i hvilemodus. I tillegg vises kalenderinformasjon på det ikonet som kalenderen har fått tildelt i snarveismenyen.
Tipp-topp e-post
Selvsagt kan du ikke bare hente e-post fra vanlige e-postkontoer, men du kan også synkronisere med Exchange. Alle kontoene vi testet med ble automatisk satt opp med riktige verdier da vi tastet inn e-postadresse og brukernavn.
Dessverre er det liten kontroll på når du skal synkronisere. I motsetning til hva som finnes på de fleste andre telefoner klarte vi kun å finne én synkroniseringsplan. Du må altså synkronisere like ofte på natten som midt på dagen en vanlig hverdag. Dette gjenspeiler seg også i innstillingsmulighetene på resten av telefonen, det er vanskelig eller umulig å bestemme når du skal synkronisere diverse innhold. Heldigvis er det enkelt å skru datatilkoblingen av og eventuelt kun være på nett når man er i sitt eget nett.
Bortsett fra manglende muligheter for å bestemme synkroniseringsplanen fungerer e-postfunksjonaliteten utmerket, og grensesnittet for å lese og sende e-post er utmerket og enkelt og jobbe med. Navigasjonen rundt i e-posten din foregår i samme stil som på resten av telefonen. HTML-formatert e-post vises selvsagt uten problem, tvert i mot er det svært delikat og behagelig å jobbe med e-post og meldinger på Optimus 7. Når du skal skrive inn mottakeren av e-posten, begynner Optimus 7 automatisk å søke blant kontaktene dine straks du begynner å skrive inn en adresse.
Adressebok er blanda drops
Når du derimot skal ringe noen, er det ikke like strømlinjeformet, og du må til med flere tastetrykk som i våre øyne er overflødige. Siden Microsoft har valgt å satse så sterkt på en dedikert søkeknapp, synes vi heller at du burde søkt i adresseboken (og muligens også i annen informasjon på telefonen) mens du skrev inn i søkefeltet.
Dette imotsetning til hvordan det fungerer nå, hvor du skriver inn søkeordet, trykker på en pil hvorpå du utfører et helt vanlig internettsøk. Ja, bortsett fra at du søker med Bing og ikke Google som du sannsynligvis er vant med (uten at vi til det kjedsommelige skal gjenta hvem som er de facto standard for internettsøk i dag).
En kjappere måte å finne en kontakt på, er å gå inn i People-hubben, og velge listen over alle kontakter. Listen er delt inn med en seksjon for hver bokstav i alfabetet, og ved å trykke på bokstaven for en seksjon får du opp alle bokstavene i alfabetet og kan velge hvilken seksjon du vil hoppe til ved å trykke på en bokstav.
Har du derimot først funnet en kontakt, er grensesnittet utmerket. Du kan enkelt ringe, sende SMS eller e-post til kontakten, og dersom du har flere oppføringer for samme kontakt som telefonen ikke har klart å linke sammen, gir den forslag og lar deg linke kontakter med et tastetrykk. Ved å bla til høyre får du opp de siste aktivitetene til denne personen, noe som i hovedsak vil si hva personen har gjort på Facebook.
Adresseboken din blir nemlig automatisk koblet sammen med Facebook slik at du blant annet får bilde på de kontaktene dine som du også har på Facebook.
Når vi først er inne på kontakter, er det på sin plass å nevne ikonet i hovedmenyen som heter People. Selve ikonet blir dekorert med vekslende bilder av kontaktene dine, og trykker du deg inn på People får du frem dine siste kontakter. Ved å bla til siden ser du siste aktiviteter hentet fra Facebook og Live Messenger, og blar du enda en gang får du listet opp alle kontaktene alfabetisk.
Selv om aktiviteter blir hentet fra Live Messenger, så er det ingen lynmeldingsklient installert på Optimus 7. Du har heller ingen Twitter-applikasjon eller annen integrasjon med Twitter. Twitter-applikasjon finnes på Marketplace, men det hjelper lite siden vi i Norge ikke har tilgang foreløpig.
Selv om Sony Ericssons tilsvarende løsning Timescape har sine fordeler, synes vi Microsoft har gjort en hakket bedre jobb og ikke minst laget en mer tiltalende løsning.
Google Bing Maps
Optimus 7 er utstyrt med en skikkelig GPS. Skuffelsen var derfor stor når vi fant ut at omtrent det eneste vi kunne gjøre i det medfølgende kartprogrammet, Bing Maps, var å se på kartet hvor vi er. Vel kan du bytte om til satelittvisning og bla deg rundt på kartet, men å navigere er det ikke snakk om. Nederst i kartprogrammet har du to taster. Den ene tasten sentrerer kartet på din nåværende posisjon, mens den andre knappen er en søkeknapp som av en eller annen uforståelig grunn åpner Bing søk - som i vanlig det vanlige internettsøket du startet ved å trykke på den fysiske søkeknappen. Vi har ingen annen forklaring på en slik elendig funksjonalitet enn at her er det noen som har sovet i timet og ikke engang våknet med et Bing!
Vi må her ta et lite forbehold om at vårt testeksemplar mangler noe de endelige eksemplarene er utstyrt med. Andre Windows Phone 7-telefoner vi har prøvd, har nemlig hatt en knapp som gir deg ruteanvisning, og vi har også hørt om Optimus 7 fra andre land som har slik funksjonalitet.
Oppdatert: Det ser ut som du får, en riktignok noe begrenset, søkefunksjon hvis du stiller om til UK eller et annet gyldig land (ikke Norge) under Browser & search language i telefonens region- og språkinnstillinger.
Med en vanlig, norsk, Live-konto får du ikke tilgang til Marketplace i det hele tatt. Du får med andre ord ikke engang lastet ned gratisprogrammer slik du kunne på Android før de åpnet for betalapplikasjoner i Norge. Dette er et stort minus for enhver Windows Phone 7-telefon. Det finnes oppskrifter på nettet som forklarer hvordan du kan omgå sperrene som er lagt inn slik at du som norsk bruker i det minste får lastet ned gratisprogrammer. Da vi testet dette virket det som det var sperret for den oppskriften som vi fulgte.
Heldigvis har vi registrert en konto på utviklerportalen for Windows Phone 7, og når vi brukte denne kontoen fikk vi tilgang til både gratis og betalbare applikasjoner. Skal du utvikle programmer til Windows Phone 7 og er villig til å betale £65 for å registrere deg, kan dette altså være en måte å få tilgang til Marketplace.
Dette er noe Microsoft må få skikk på snarest, og det er ikke holdbart at du i de fleste land i verden ikke kan laste ned eller installere flere programmer til telefonen din.
Marketplace er altså butikken hvor du finner og laster ned applikasjoner, spill og musikk til din Windows Phone 7. Skulle du klare å få tilgang til Marketplace, vil du legge merke til at det til tider går litt tregt å navigere rundt i Marketplace. Utvalget foreløpig er svært skrint sammenlignet med Google Market for Android eller Appstore på Iphone, men det er overkommelig å finne frem. Dessverre må du flere lag ned i kategoriene før du får se ratingen til de forskjellige applikasjonene.
Amatørsøk
Du har ikke noe eget søkefelt i Marketplace, og det er her søkeknappen kommer inn. Hvis du for eksempel trykker på søkeknappen når du er inne i kategorien for spill, får du logisk nok frem et søkefelt. Problemet er at du uansett hvor du søker fra søker i hele Marketplace, og søkeresultatet ditt blir dermed oversvømt med artister og sanger. I søkeresultatopplistingen vises kun tittelen på hver oppføring, samt om det er en sang, et spill og så videre. Popularitet og pris må du klikke deg inn på hvert enkelt søkeresultat for å finne ut av. Vi er heller ikke overbevist om at søkeresultatene kommer i en optimal rekkefølge.
Vi har full forståelse for at Microsoft er en lilleputt sammenlignet med Google når de ikke klarer å få til et bedre søk enn dette. Du bør også være klar over at du som nordmann kun får lastet ned gratis applikasjoner siden Windows Phone 7 ikke er lansert i norsk utgave enda. Det skal være mulig å omgå dette ved å få Marketplace til å tro at du for eksempel kommer fra USA, men når vi forsøkte virket det som dette smutthullet var stengt da vi ikke fikk registrert en "utenlandsk" konto selv om vi fulgte oppskriftene som er tilgjengelig for dette.
Positivt for LG sin del er at du som Optimus 7-eier har tilgang på en egen kategori med applikasjoner fra LG.
Proff tekstbehandler
Å åpne tekstdokumenter, regneark og presentasjoner går som en drøm med Office Mobile 2010, noe også skjermstørrelsen bidrar positivt til. Sjelden har vi testet en telefon som fungerer så bra til å lese for eksempel Word-dokumenter. Formateringen blir beholdt i stor grad, selv om det er noen begrensninger sammenlignet med Word som du har på PC-en. For eksempel vises ikke Visio-tegninger som er lagt til i et dokument. Vi skulle også ønske at vi kunne zoomet mer ut og benyttet mer av skjermen i enkelte dokumenter.
Du kan også redigere dokumenter, men du skal du lage nye dokumenter er du begrenset til Word- eller Excel. Office-pakken inneholder også Onenote, slik at Optimus 7 stiller med en notatfunksjon i særklasse. Videre er det en egen klient for Sharepoint. Sharepoint Workspace, som klienten heter, ville ikke koble til noen av Sharepoint-sitene vi prøvde med, verken 2007- eller 2010-årganger. I innstillingsmenyen tyder det på at Sharepoint må stå bak en UAG-server for at Sharepoint Workspace skal kunne få kontakt.
Sharepointsider lot seg imidlertid åpne uten problem i nettleseren som følger med.
Du har kanskje gjettet det allerede, men det er altså Internet Explorer som får deg på nett med en Optimus 7. Nettleseren fungerer utmerket, og viser både store og små nettsider uten plagsom forsinkelse. Flash og Silverlight viser den derimot ikke. Spesielt overraskende er det at nettleseren ikke støtter Silverlight, siden Silverlight er den ene av de to teknologiene som brukes når man skal utvikle programmer til Windows Phone 7. Du kan selvsagt lure på hva du trenger Flash til. Vel er det greit å slippe reklamebannere når du surfer, men hvis du vil se en video på Youtube på mobilen så skjønner du fort hva vi snakker om.
Noe som ikke støttes ut av boksen, men som blir automatisk installert første gang du prøver å åpne et PDF-dokument, er en kostnadsfri PDF-leser.
Noen mangler
Etter at Windows Phone 7 ble lansert er det mange som har hevet røsten og pekt på mangler i operativsystemet i den versjonen det har nå.
For eksempel har du ingen skikkelig filbehandler, noe du kanskje kunne forvente deg på en avansert telefon. Her bestemmer Microsoft hva og hvordan du legger inn innhold på telefonen, og de har også tatt på seg rollen som sensurpoliti. Programmer med seksuelt eller voldelig innhold vil nemlig ikke slippe gjennom nåløyet. Ikke noe stort tap, vil vel de fleste mene, men prinsipielt er hvem som skal være moralpoliti på telefonen din et interessant spørsmål .
Videosamtale må du også se langt etter inntil videre, uten at dette er noe stort tap for de fleste (selv om Iphone-eiere riktignok synes Facetime er noe nytt og spennende inntil den første hypen har gitt seg).
Videre nedover på mangellisten finner vi at du ikke kan sende filer via Bluetooth, noe som kanskje ikke er det største problemet, men som kan være viktig for noen og som mange savnet i Android 1.6. Du har heller ikke funksjonalitet for klipp og lim, og det er ikke fritt for at tankene går til forrige generasjon Iphone. Multitasking hvor du kan veksle mellom åpne programmer har du heller ikke.
Uffda
Så var det dette med samtalekvaliteten. Lyden under samtale har vært gjenstad for kritikk blant de som har prøvd forskjellige Windows Phone 7-telefoner. Vi må dessverre si oss litt enige i Optimus 7 sitt tilfelle. Under samtale er det vanskelig å la være å legge merke til en viss bakgrunnsstøy. Synd, nå som Microsoft endelig hadde fått til skikkelig lydkvalitet i mobilene sine så er det tilsynelatende delvis tilbake til start.
Batteritiden er det også mange som har klaget på, men her klarer Optimus 7 seg ganske bra. Med normal bruk, som inkluderer jevnlig synkronisering og bruk av Wi-Fi måtte vi lade Optimus 7 på formiddagen på dag tre. Med normal bruk kan du altså klare deg med å lade den annenhver natt, og selv om dette langfra er fantastisk bra, så er det vesentlig bedre enn vi hadde fryktet.
Multimedia
Windows Phone 7 må bære en tung bør. Som et operativsystem fra Microsoft må det tilfredsstille de fleste. Her holder det ikke å dekke behovene til tunge forretningsbrukere eller de som skal ha en enkel telefon. Også de som vil ha en skikkelig multimediamaskin bør finne det de er ute etter i Windows Phone 7.
Zune zuger
Vel, så ille er det kanskje ikke. Zune i seg selv fungerer faktisk utmerket, men vi liker dårlig å bli tvunget til å installere programvare på PC-en for å få fullt utbytte av telefonen vår. Uten Zune får du nemlig ikke kontakt mellom PC og telefon. Hvis du for eksempel vil overføre bilder du har tatt med telefonen over på PC-en, så er det bare å installere Zune først som sist.
Masselagringsmodus eksisterer rett og slett ikke, og her er du nødt til å installere Zune for å få overført den minste ting. For det første er det ikke alle som vil stappe PC-en full av alskens programmer som ikke blir brukt og som sakker ned farten på maskinen, og for det andre så kan det jo være at man har en annen plattform enn de som er støttet av Zune.
Selv om ivrige Mac-brukere kanskje ikke stod først i køen når Windows Phone 7 blir lagt ut for salg, har Microsoft heldigvis skjønt at støtte for Mac er viktig, og det finnes derfor en Mac-connector som lar deg overføre filer til Optimus 7 fra en Mac.
Dette er ikke unikt for Windows Phone, Apple har nemlig lignende restriksjoner på sin Iphone, men Microsoft har klart å dra den enda lenger.
Selve Zune er i og for seg et greit program for å organisere mediefilene dine og holde dem synkronisert med telefonen, men valgfriheten har blitt borte på veien. Mer informasjon om hvordan Zune fungerer vil vi finne plass til i neste test av en Windows Phone 7-telefon.
Siden støtte for minnekort er fraværende, kan du heller ikke bruke denne metoden til å overføre filer til din Optimus 7.
Ingen Divx
Selv om LG på sin nettside oppgir at Optimus 7 skal kunne spille av Divx-filmer, er dette ikke tilfelle. Faktisk fikk vi ikke engang overført en .avi-fil til telefonen siden storebror Zune ikke synes dette var en filtype som hadde noe på telefonen å gjøre. Vi skulle gjerne kunne utnyttet den forholdsvis store skjermen til å se Divx-filmer på uten å måtte konvertere dem først.
Musikkspilleren er delikat, og viser som seg hør og bør albumgrafikk. Valgmulighetene er derimot svært begrenset og er kort fortalt tilfeldig avspilling og gjentagelse. Knappene for dette får du frem ved å trykke på albumgrafikken mens du spiller av, men tilbake i vanlig modus er det ikke markert noe sted at du faktisk har aktivert for eksempel tilfeldig rekkefølge.
Skal du få full oversikt over telefonen din må du nesten bruke Zune på PC-en. Skal du opprette spillelister er du faktisk nødt til å gjøre dette fra PC-en.
Lydkvaliteten under avspilling er på sin side utmerket. Lydkvaliteten er på høyde med de utmerkede X10 og X8-modellene fra Sony Ericsson, med det unntaket at Optimus 7 har hakket bedre definert bass. Vi har ikke fått testet lyden med de hodetelefonene som eventuelt følger med når du kjøper en Optimus 7 i butikken, men testet med et par gode hodetelefoner som vi også brukte på telefonene vi sammenlignet med.
Selv om du kan spille mp3-filer, kan du ikke bruke disse som ringetone. Skal du ha nye ringetoner må du laste ned via Marketplace.
Spenstige spill
Spillplattformen til Windows Phone 7 er Xbox Live, noe som borger for at Optimus 7 og andre Windows Phone 7-telefoner er skikkelige spillmaskiner. Påkrevet hardwarebasert grafikkakselerering gjør at det bør bli skikkelig futt i spillene til Windows Phone 7. Siden vi kun hadde Optimus 7 i en begrenset periode, fikk vi ikke gått skikkelig i dybden på spillfunksjonaliteten. For de fleste er dette kun av akademisk interesse, da du ikke får lastet ned et eneste spill med mindre du har skaffet deg tilgang til Marketplace.
Vi rakk imidertid å laste ned noen gratis spill, og hadde blant annet et gledelig og grafisk imponerende gjensyn med klassikeren Frogger.
Et program som er en blanding av nytte og moro, er Scansearch. Dette er et program for såkalt utvidet virkelighet. Programmet benytter seg av kameraet for å vise omgivelsene dine, og legger punkter av interesse over dette. Dessverre er det litt snaut med interessepunkter som er lagt inn, og du kan også kun vise én kategori av gangen.
I likhet med Scansearch er programmet Playto unikt for LG. Playto gjør at du enkelt kan streame musikk og video til andre enheter, som TV og stereoanlegg, som støtter DNLA.
Kamera middelmådig
Selv om Optimus 7 og andre Windows Phone 7-telefoner har visse minimumskrav til kameraet, gir ikke dette automatisk topp bildekvalitet. Dessverre ser vi dette godt i Optimus 7 sitt tilfelle. Dette gjenspeiler seg også for Optimus 7.
Lysfølsomheten er ikke spesielt godt, og detaljene har en tendens til å flyte utover. Bilder tatt med Optimus 7 setter med andre ord ingen ny standard, men Optimus 7 hevder seg allikevel brukbart sammenlignet med andre telefoner med tilsvarende oppløsning.
Hvis du endrer kamerainnstillingene, er disse endringene glemt neste gang du starter kameraet. For mange kan dette være en ulempe. Spesielt gjelder dette videokameraet. Standard videooppløsning er nemlig VGA. Selv om du stiller om til HD-opptak, er dette glemt neste gang du starter kameraet. Dette er noe som gjelder for alle telefoner med Windows Phone 7 vi har prøvd.
Videoen øverst på denne siden er forøvrig tatt opp med Optimus 7.
LG har lagt til en panoramafunksjon på kameraet. Denne er enkelt å bruke, og guider søkerbildet i alle retninger slik at bildet skal henge best mulig sammen.
Det er også LG som er ansvarlig for de ulike sceneinnstillingene kameraet er utstyrt med. Nedenfor ser du bilder tatt med hver innstilling.
At forenklingen til tider har tatt noe overhånd gjenspeiler seg i mangelen av selvutløser.
Konklusjon
Etter langs tids venting har Microsoft endelig fått Windows Phone 7 ut i butikkene. Den første telefonen med Windows Phone 7 vi har fått fingerene i er LG Optimus 7.
Microsoft skjønte heldigvis at de var på ville veier med sitt forrige operativsystem for mobiltelefoner, og sa rett ut at de har tenkt helt nytt når de utviklet Windows Phone 7.
Fiffige løsninger
Med blanke ark som utgangspunkt finner du noen fiffige løsninger på Optimus 7. Menysystemet er drastisk forenklet fra tidligere versjoner, og Windows Phone 7 skiller seg utvilsomt fra konkurrentene. Hvem som går av med seieren er alt for tidlig å si, men endelig har Microsoft kommet med et operativsystem som fungerer godt med kapasitive skjermer.
Det hele er svært delikat og enkelt å betjene med fingrene. Liker du ikke menyene slik de er så er det synd for deg. Utseendet er nemlig nokså låst av Microsoft, og tilpasninger begrenser seg stort sett til å endre farger i menyene.
Optimus 7 har en stor skjerm som er behagelig å betjene. Det samme kan dessverre ikke sies for tilbake- og søkeknappen som befinner seg under skjermen.
Firkantet
Vel inne i menyene forholder du deg i stor grad til firkanter, nærmere bestemt "tiles", eller fliser på godt norsk, som representerer programmene. Disse rutene viser aktuell informasjon fra programmet de tilhører. Sosiale nettverk som Facebook er tett integrert i menyene, og gjør at du enklere kan følge med på hva folk driver med samtidig som brukergrensesnittet blir spritet opp ved at profilbildene på Facebook blir knyttet opp mot kontaktene dine.
Stabil fra dag én
LG Optimus 7 har oppført seg eksemplarisk i testperioden. Man kunne nesten forvente at et helt nytt operativsystem var litt ustabilt i de første versjonene, men her er det ikke mye barnesykdommer å spore. Noe av årsaken er kanskje at Microsoft bevisst har unngått å legge inn alt for mye funksjonalitet i første runde.
Klipp og lim, filoverføring via Bluetooth, videosamtale, støtte for Flash og Divx og masselagringsmodus finnes foreløpig ikke. Noe av dette vil sannsynligvis komme i senere versjoner slik vi har sett hos konkurrentene, mens andre ting kanskje ikke vil dukke opp i det hele tatt. I tillegg vil avanserte brukere nok synes at innstillingsmulighetene i menyene til tider er i knappeste laget.
Byggekvaliteten står i stil med stabiliteten ellers, og her er det ikke noe knirk å spore.
Dessverre var ikke samtalekvaliteten like god, og vi la merke til noe bakgrunnsstøy når vi ringte med Optimus 7.
En klam hånd fra Seattle
Microsoft har lagt strenge føringer på hvordan menyene skal se ut, hvilke knapper som skal finnes og hvilken funksjonalitet en Windows Phone 7 skal ha. Optimus 7 har dermed som alle andre Windows Phone 7-telefoner masse minne, høyoppløst skjerm, skikkelig grafikkstøtte og plenty med sensorer.
Dessverre har Microsoft også lagt føringer på hvordan du skal bruke telefonen. Hvis du skal overføre musikk eller bilder til eller fra telefonen, er du nødt til å installere programmet Zune på PC-en. Hvis du ikke ønsker dette, så er faktisk ikke Optimus 7 eller andre Windows Phone 7-telefoner noe bra alternativ. Et lignende overformyndering er riktignok Iphone-eier godt kjent med, så dette blir neppe noen stor salgsbrems for Windows-telefoner.
Microsoft er ikke markedsledende på søk, og det merkes også i Optimus 7. Noen steder fungerer søk glimrende mens du skriver, mens andre ganger lurer du på hva i all verden man har tenkt.
Det samme gjelder kartfunksjonen som ikke gjør annet enn å vise et kart og hvor du befinner deg på kartet.
Kontorfunksjonaliteten er derimot på topp. Optimus 7 takler e-post på en glimrende måte, og Office Mobile 2010 gjør det til en lek å behandle vanlige dokumentformater.
Ikke for Norge
Windows Phone 7 finnes foreløpig ikke i norsk versjon. Optimus 7 er i likhet med andre Windows Phone 7-telefoner du får kjøpt nå i engelsk versjon. Det vil si at du må trykke ekstra for å få frem æ, ø og å, og du får heller ikke kjøpt programmer fra Marketplace. At Microsoft ikke engang har åpnet for nedlasting av gratisprogrammer og spill fra Marketplace er et hån mot de som kjøper telefonen i Norge og et stort minus ved denne som ved andre Windows Phone 7-telefoner. Vi antar de fleste med en Optimus 7 vil prøve oppskriftene som ligger på nett som forklarer hvordan du omgår disse begrensningene. Når Windows Phone 7 offisielt blir lansert i Norge er uklart, men forhåpentligvis er ikke vinteren slutt før vi ser en Windows Phone 7 med norsk språk.
Konklusjon
Det er ikke hver dag vi ser et helt nytt menysystem som i tillegg ikke er en ren blåkopi av konkurrentene. Microsoft har gjort leksen sin, og LG Optimus 7 er en spennende telefon som alle kan bruke. Helt fullklaff på første forsøk er det imidlertid ikke, og Optimus 7 har i likhet med andre Windows Phone 7-telefoner sine mangler.
De fleste manglene i Optimus 7 er Microsoft sitt ansvar, og gjelder for alle Windows Phone 7-telefoner. Disse manglene, samt at Windows Phone 7 enda ikke er lansert i norsk versjon, gjør at Optimus 7 ikke får noe anbefalt-stempel selv om det er en solid telefon med spenstige nyheter.
Kan du leve med engelsk språk og får skaffet deg tilgang til Marketplace er Optimus 7 allikevel en telefon som er moden nok til at du kan kjøpe den allerede i dag.
Windows Phone 7 kom sent, men godt. Tiden vil vise om det var for sent, eller om Iphone og Android har fått et forsprang det blir for vanskelig å ta igjen.