Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZotac FUSION-ITX WiFi A-series

Vifteløst hovedkort med det du trenger

Vi titter nærmere på et mini-ITX-kort med AMDs APU-løsning.

Innledning

Zotac har i lang fartstid innen utvikling og produksjon av små og søte hovedkort. De er en av få produsenter som tilbyr mini-ITX-kort som har vanlige prosessorsokler. Dog skal vi i dag holde oss til et hovedkort der prosessoren er integrert. Dagens testprodukt har en APU fra AMD under kjøleren. APU er som kjent en enhet der du har både den vanlige prosessoren og grafikkprosessoren klemt inn i en brikke.

Vi har tidligere testet to andre hovedkort med APU-er fra AMD. Samtlige av disse har benyttet E350, som er basert på Brazos-kjernen. Forskjellen lå i kjøleløsningen, der et ene var passivt kjølt og det andre hadde en hissig vifte. Dagens kort skiller seg ut med at Zotac har tatt i bruk SODIMM, som jo egentlig er beregnet for bærbare datamaskiner.

I tillegg utmerker kortet fra Zotac seg med både trådløst nettverkskort og passiv kjøling. Men, det er mer enn som så som bør tittes nærmere på. Vi begynner med de fulle spesifikasjonene.

Takk til Zotac som sendte oss kortet til test.

Spesifikasjoner

E-350 byr på en kjernefrekvens på 1,6 GHz, og det finnes også en lillebror til denne i form av E-240 på 1,5 GHz, mens spesielt mange hovedkort med sistnevnte har vi ikke sett. Produksjonsteknologien er på 40 nm, og TDP på 18 watt.

Radeon-løsningen som er bygget inn i E-350 er HD 6350, en Cedar-kjerne med 80 streamprosessorer. Løsningen har både DirectX 11 og UVD 3. På dette kortet finnes det intet PCIe x16-spor, det vi finner er et PCIe x1-spor samt et Mini PCIe-spor. I tillegg snakker vi om en såpass svak prosessor at det neppe er noe særlig å hente ved å putte på et gromt skjermkort.

På kortet finner vi videre fem SATA-porter, der fire er internt og en er ekstern. I tillegg finner du doble antenneinnganger for trådløst nettverk.

På I/O-panelet finner vi litt av hvert. To USB 3.0, PS/2, Displayport, HDMI, DVI, fire USB 2.0, eSATA, nettverk og ymse lydtilkoblinger.

Når det gjelder minne har hovedkortet plass til to minnemoduler, begge SODIMM DDR3. Disse er igjen begrenset til 1066 MHz, noe som igjen er den høyeste frekvensen som Brazos offisielt støtter.

Fet kjøler fra Cooler Master

Kjøleren er stor og fin, og dekker en stor andel av hovedkortet. Kjøleren blir relativt varm under bruk, men maskinen fungerte fint gjennom hele testperioden. Om det skulle være behov for mer kjøling så finner du også to firepins viftetilkoblinger på kortet.

BIOS-en er en trist sak med begrensede muligheter. Noe stort minus anser vi dette ikke for å være, da det uansett er grenser for hva man ville ha funnet på med en sånn maskin.

Bruk og ytelse

Jevnt over ser vi et svært hyggelig effektforbruk på samtlige oppsett, men siden dette er oppsett med fokus på nettopp effektgjerrighet så er vi ikke overrasket. Og lavest av dem alle er det faktisk dagens testprodukt som er, med sine 30 watt ved idle og 55 watt ved bruk. Dette er altså det totale forbruket som trekkes fra stikkontakten for maskinen.

Først ut er noen minnetester i AIDA64. Kortet fra Zotac smeller rett opp i tet, takket være en imponerende ytelse ved kopiering.

AIDA64 CPU Photoworxx utfører ulike vanlige bildebehandlingsoppgaver på en stor RGB-fil, og gir poeng etter hvor raskt prosessoren utfører disse oppgavene. Testresultatene er relativt like, men likevel noterer vi oss at bidraget fra Zotac her faller gjennom.

AIDA64 FPU VP8 måler ytelse ved videoencoding ved hjelp av Google VP8 codec. E-350 gir omtrent 30 prosent bedre ytelse her enn Intel Atom D525, men vi ser igjen at Zotac-kortet havner litt bak de to andre E-350-baserte hovedkortene.

CPU Zlib Benchmark måler ytelse ved pakking av filer til en Zip-fil. Her er det Intels D525 som troner alene på toppen.

Cinebench 11.5 er en hard oppgave for samtlige oppsett, og ingen er vel spesielt imponerende.

Handbrake blir satt til en reall konverteringsjobb, og der går det tregt, omtrent like tregt som navnet på programmet skulle tilsi.

Counter-Strike:Source er på ingen måter dødt, og på slike effektsvake oppsett som vi her ser på går CS:S så det suser. Vi ser at dagens testkandidat ligger noe bak de andre E-350-baserte kortene, men fremdeles fullt spillbart.

Vi fyrer opp en runde med 3DMark Vantage også. Igjen ser vi at Zotac-kortet ligger litt etter de andre E-350-kortene rent grafikkmessig. Gigabyte GA-D525TUD har ingen verdi grunnet for dårlig grafikkløsning.

Avsluttningsvis går vi innom PCMark Vantage. De tre E-350-kortene ligger alle ganske tett, med D525-kortet ikke så veldig langt bak.

Konklusjon

Zotac har med Fusion-ITX WiFi A-series lansert et relativt spennende produkt, men som likevel har litt å pirke på.

Ytelsen er ikke noe å hoppe i været for, men det kan vi like gjerne si om de andre hovedkortene med alt integrert også. Skal du ha skikkelig med kraft på Mini-ITX-formatet er det fremdeles vanlige prosessorer som gjelder, selv om utvalget av slike hovedkort med vanlige sokler ikke akkurat er noe som det finnes mange av.

Prisen synes vi er hakket stiv, faktisk det samme som du må ut med for Asus E35M1-I DELUXE. Og strengt tatt hadde vi valgt kortet fra Asus over kortet fra Zotac. Grunnen til det er en ekstra SATA-kontakt, Bluetooth, bruken av vanlig DDR3-minne og delvis den større kjøleren.

Når det gjelder bruken av SODIMM så er dette egentlig ikke noe problem. Greit nok at det kanskje er mer vanlig å ha noe vanlig DIMM liggende, men om man uansett skal handle inn noen moduler er prisnivået såpass likt at vi ikke ser på det som noe minus. Utvalget er riktignok mindre, men mer enn stort nok for å dekke de flestes behov.

+  Mini-ITX
+  Integrert prosessor
+  Lavt effektforbruk
+  Passiv kjøling
+  HDMI, DVI og DisplayPort
+  Wi-Fi
+  Ok grafikkløsning


-  Pris
-  Begrenset ytelse

annonse