Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBillige multiromshøyttalere

Strømming til rundt tusenlappen er innen rekkevidde

Her får du elegant musikkstrømming uten å blakke deg helt.

Musikkstrømming er en alternativ måte å sende traller til musikkanlegget ditt på, der tradisjonelle metoder som kabling og blåtann kommer til kort. Strømming foregår i motsetning til de to andre metodene over Wi-Fi, og det medfører et par store fordeler:

 • Bedre og mer stabil kvalitet på lyden (enn blåtann og vanlig minijack)
 • I teorien uendelig rekkevidde
 • Mulighet for multiromsoppsett
 • Mulighet til å «caste» lyd

Det finnes flere ulemper ved et slikt system også, og én av dem er prisen; du skal gjerne godt opp i pris for å finne høyttalere med strømmefunksjonalitet kontra «enklere» systemer.

I dag skal vi derfor vie litt tid til et mulig kompromiss, nemlig noen av de billigste strømmeløsningene på markedet. Vi har huket inn to nye strømmehøyttalere til test, som begge selges for rundt 1 000 kroner i skrivende stund. Fra før har vi testet to andre løsninger i noenlunde samme prissjikt, og de kan du lese mer om her:

Systemene vi skal titte nærmere på i dag er imildertid JBL Playlist og Creative Omni, som både koster mer enn eksemplene over, og er noe mer påkostet i utformingen.

Her er en kort pris- og spesifikasjonsliste for alle fire, med de to nye i mørkeblått og de to gamle i gult:

JBL PlaylistCreative OmniSACKit MOVEitRoxcore Stream 4
Dimensjoner:31,6 x 14,7 x 13,1 cm20 x 6,8 x 7,1 cm31 x 16 x 8 cm22 x 10,6 x 5 cm
Vekt:1120 gram460 gram2 153 gram940 gram
Batteri:ByttJa, 2 800 mAhJa, 2 200 mAhJa, N/A
Tilkoblinger:Bluetooth, Wi-Fi, minijack, USB Type-A (strøm ut)Bluetooth, Wi-Fi, minijackBluetooth, Wi-Fi, minijack, USB Type-A (strøm ut)Bluetooth, Wi-Fi, minijack
Ladeinngang:Standard to-pinsMicro-USBProprietærProprietær
Pris:Fra 1 000 kronerFra 1 123 kronerFra 1 499 kronerFra 999 kroner

Det er likevel veldig store forskjell på de to utformingsmessig, og mens JBL Playlist mest av alt minner oss om større, stasjonære ting som Marshall Stanmore, faller Creative Omni uten større problemer inn i samme klasse som portable Ultimate Ears Boom 2.

Det er stor størrelsesforskjell på Omni og Playlist (fremst i begge bildene).

Den sammenligningen treffer også ganske godt, gitt at Omni faktisk er oppladbar, mens Playlist må ha konstant strømforsyning fra et uttak. Omni kan derfor fungere som både portabel blåtannhøyttaler og praktisk strømmehøyttaler i heimen – men er det virkelig en ønsket kombinasjon?

Hva må du ofre når du kjøper billig multirom?

Creative Omni har et litt stilig design på toppen.

Det store spørsmålet når man kjøper billig er nesten alltid hva man må avse kontra de dyrere modellene. For høyttalere er det gjerne lyden det går på (jeg vet, sjokk!), men de to nykommerne koster tross alt litt, så vi er ikke like bekymret for dette som vi i visse andre tilfeller har hatt grunn til å være.

Vi kan dessuten allerede avsløre at lyden er helt kurant fra begge to, men med noen klare ulemper og fordeler. Mer om dét om litt.

Etter vår mening er det første og mest merkbare man gir opp byggekvalitet. Både Omni og Playlist er konstruert i nesten utelukkende plast, foruten metallgrillene foran selve høyttalerne. Plasten er er i seg selv ikke så veldig problematisk, gitt at den for begge to er godt skjult og i Omni sitt tilfelle dessuten er gummiert rund baut.

Med dét sagt: designet er ingen höjdare på noen av de to. De er sorte, enkle og mest av alt ganske lite påtrengende. De er rett og slett ganske nøytrale og forglemmelige.

To ulike programvaresystemer

En siste ting vi sjelden har en spesielt god opplevelse med i billige høyttalere, er den medfølgende programvaren. Creative mer eller mindre bekrefter fordommene våre med sin Sound Blaster InterConnect-app, som ikke bare er kryptisk navngitt og litt vanskelig å finne, men også ganske kjip hva angår praktisk bruk.

JBL Playlist er mest spennende i bunnen.

Det er ikke alltid like lett å navigere i den, men du har et par kjernefunksjoner her. For eksempel kan du tilordne flere høyttalere i grupper herfra og programmere hurtigknappene på baksiden av høyttaleren til å starte for eksempel en gitt spilleliste.

Dette er vel og bra, men JBL har gjort jobben et hakk enklere. De har rett og slett ingen egen app. Så, hvordan skal man da lage multirom? Vel, gjennom Google Home-appen. Playlist er nemlig Chromecast-kompatibel i større grad enn en del andre høyttalere vi har sett, og lar deg sette opp flere rom direkte fra Home-appen. Ellers kan du også caste fra tjenester som YouTube Music, Apple Music og Spotify uten problemer. Enkelt og uproblematisk.

Alle høyttalerne i testen, både de to gamle og de to nye, kan for øvrig tilkobles med både minijack, Bluetooth og Wi-Fi – og alle utenom JBL Playlist har innebygget batteri og kan tas med rundt.

Så, hvordan er lyden?

Så, til det viktigste: lyden. Hvordan låter egentlig dette? Vel, la oss starte med den minste av de to: Omni. Vi fikk inn to av denne avlange saken, nettopp for å teste Creatives egen multiromsløsning.

Det første vi merker er at den klarer seg bra i mellomtonene og diskanten, men ikke overraskende sliter noe med de dypere registrene. På høyere volum blir rett og slett hele volumet litt lavere når høyttaleren forsøker å produsere bass – uten at bassen får så mye igjen for det. En Boom 2 kommer til sammenligning både dypere ned og leverer bedre ren lydkvalitet. Spesielt sammenkoblet er det en ganske mye bedre lydopplevelse – også om man kobler to Omni sammen.

Sannsynligvis er det rett og slett mer elektronikk og mindre plass til høyttalerelementer i Omni enn i Boom 2, fordi førstnevnte har større funksjonalitet. Begge er imidlertid vannresistente, så det er da noe.

Omnis store styrke er at den er fleksibel på plassering og bruk. Den kan plassere både stående og liggende, og flere kan enkelt plasseres rundt om i huset uten at de synes for godt.

JBL Playlist er på sin side stor og brautende, og kan kun plasseres på ett vis: rett ned på en plan flate. Den er ikke så veldig pen, og den runde kroppen gjør at den ikke heller er spesielt praktisk å sette i for eksempel en bokhylle. Da må alt rundt fort vike.

Den tar imidlertid igjen mye av dette i lydkvaliteten, som er langt bedre enn hva Omni klarer å levere. Det er bra med basstrykk – noe over det den nevnte MOVEit-høyttaleren gir deg – og volum, men vokalen kan bli noe øredøvende innimellom. Det virker å være litt skjevt fokus mot mellomtone og de høyere bassregistrene, og mindre på diskanten. Sistnevnte kan bli direkte skjærende på de høyeste volumkneppene. Skjønt, det er ikke et voldsomt problem, og lydkvaliteten rund baut er den beste i testen.

Robbie Williams' «Strong» får skinne her, spesielt på vokalsiden, mens resten av sangen forsvinner litt bakover i lydbildet. Dette hadde vært litt mindre problematisk om vi fikk tilgang til en equalizer (som hos de tre andre systemene), men det gjør vi altså ikke med Playlist fordi den kun benytter Google Home-appen.

Konklusjon – Én anbefaling og én advarsel

Når vi anbefaler et produkt er ofte prisen den utslagsgivende faktoren i konklusjonen, og spesielt i sjiktet vi håndterer her. Vi mener fortsatt at MOVEit-høyttaleren er den beste totalløsningen siden den tross alt også kan tas med rundt – noe den omtrentlig like store JBL Playlist ikke kan.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Skjønt, lyden fra Playlist er hakket over MOVEit i rent volum og bass – men dét er ikke spesielt overraskende all den tid den er stasjonær og derfor har mulighet til å trekke mer strøm.

Det er litt vanskelig å komme med en definitiv anbefaling her. JBL Playlist ligger vanligvis rundt 1 700 kroner, men er å få tak i fra 1 000 kroner som «refurbished»-modeller fra JBLs egen, norske nettside. Da får du altså de samme garantiene som du ellers ville fått, og etter det JBL selv sier en høyttaler som fremstår nøyaktig som om den var helt ny. Tar du dette som grunnlag er det ingen grunn til å ikke anbefale Playlist som en god inngangsport til strømming i heimen. To Playlist i tandem for under 2 000-lappen er virkelig en solid lydløsning for pengene.

Denne prisen vil du imidlertid ikke finne hos noen leverandører med høyttaleren på lager via for eksempel Prisjakt, noe som setter oss i en skvis. For 1 700 kroner er Playlist definitivt ikke verdt pengene. Vi anbefaler derfor høyttaleren under tvil, gitt at du får tak i den for rundt tusenlappen.

Creative Omni er på sin side både for høyt priset, fra 1 123 kroner, og for svak rent lydmessig. For en ren blåtann-høyttaler er prisen alt for høy, og for å være en strømmehøyttaler er hverken volum eller lyd god nok til å fylle en stor stue, for eksempel. Den faller ganske enkelt mellom to stoler.

Vil du virkelig vil investere i en solid strømmeløsning med nok futt til å få deg kastet ut av bofellesskapet, sier du? Vel, det kan vi fikse – bare se på alternativene under!

Alternativer:

Marshall Stanmore MultiRoom
Tøff rockehøyttaler med knallbra lyd

Marshall Stanmore MultiRoom

Marshall kan dette med lyd, og selv om det er svenske Zound Industries som produserer forbrukerproduktene deres på lisens er kvaliteten fortsatt helt på topp. Du får dyp, detaljert og luftig lyd fra Stanmore, som også kan by på en fantastisk app, analoge kontroller på toppen og muligheten til å forhåndsprogrammere opptil seksknapper til for eksempel Spotify-spillelister. Prislappen er kanskje litt høy, men også Marshall har både billigere og dyrere alternativer til å bygge ut systemet senere. Et knallkjøp!

Sonos One
Sonos sin billigste

Sonos One

fra 3361:-

Sonos har lenge vært en av de tyngste aktørene i strømmemarkedet, og alle høyttalerne deres kan kobles sammen i samme system. Det gjør det enkelt å utvide senere, om man skulle ønske det. Dermed kan deres billigste høyttaler, lillemann One, være en fin inngangsbillett. Med en startpris på 2 000 kroner er den stadig dyrere enn alle høyttalerne i denne testen, men er da også en god del mer avansert. Verdt å sjekke ut!

Sony SRS-ZR7
Sonys nedprisede toppmodell

Sony SRS-ZR7

Også Sony har et velutbygget smarthøyttalersystem, med enkle og stilrene produkter som ofte virker å inneha en uoffisiell verdensrekord i antall tilkoblinger. Lyden er heller ikke til å kimse av, og om du først investerer i én modell er det enkelt å bygge det ut senere. ZR7, som vi trekker frem her, har vært på markedet en liten stund, og har følgelig sunket en god del i pris – det gjør den i våre øyne til et enda bedre kjøp enn før!

Creative Omni
6.5
Helt greit

Creative Omni

6.5
Helt greit
sitatCreative Omni er overpriset og underspesifisert på lydfronten.

Fordeler

 • +
  Liten og nett
 • +
  Ser pen ut
 • +
  Mange knapper for enkel betjening
 • +
  Kan tas med rundt på batteri

Ting å tenke på

 • Ikke veldig god lydkvalitet
 • Mangler bass og futt
 • Svak programvareløsning
 • Relativt sett dyr
JBL PlayList
7.5
Bra
Anbefalt

JBL PlayList

7.5
Bra
sitatJBL Playlist er en rasende flott strømmeløsning om man bare vil ha noe enkelt og billig.

Fordeler

 • +
  Bra lyd for prisen
 • +
  Enkel og superstabil strømmeløsning
 • +
  Stilren og diskret
 • +
  Bra med bass og vokal

Ting å tenke på

 • Kunne hatt bedre balanse i lydbildet
 • Ikke så veldig enkel å plassere
 • Kan ikke tas med rundt
annonse
JBL PlayList WiFi Bluetooth HøyttalerI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse