Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMOVEit Wi-Fi & Bluetooth

Fantastisk lyd, lav pris og multiromfunksjonalitet

Et av de beste høyttalerkjøpene du kan gjøre for tiden.

I året som snart er omme har vi testet en lang rekke mer eller mindre bærbare høyttalere, men svært få av disse har hatt såkalt multiroms-funksjonalitet. Svært få har i det hele tatt vært utstyrt med wifi, som strengt tatt er en forutsetning for nettopp slik funksjonalitet.

For et par uker siden dumpet det imidlertid inn ikke bare én, men to nye, danske høyttalere fra selskapet SACKit, med nettopp denne funksjonaliteten. Og produktet? Jo, det heter MOVEit. Faktisk har alle selskapets produkter «-it» som etternavn, på samme måte som nesten alt Apple lager har «i-» som fornavn.

.

Men tilbake til dette med multirom. Dette er kort og godt teknologi som lar deg anordne høyttalerne i grupper, da fortrinnsvis i enkeltrom rundt om i huset. I tillegg kan du koble opp MOVEit-høyttalerne i stereopar, og dermed få mer trykk i for eksempel stua når det skal spilles opp til fest.

Du kan også spille forskjellig musikk i forskjellige rom, og justere volumet individuelt – samt enkelt stoppe all musikken samtidig om du vil ha det stille.

I tillegg har SACKit utstyrt høyttaleren sin med både bluetooth og NFC, som gjør det enkelt å koble dem opp også uten wifii tilgjengelig. Alt dette er vel og bra – men hva da med design og lydkvalitet?

Et minimalistisk design som passer overalt

For å starte med det første, så kan vi konstatere det først som sist: MOVEit er en lekker skapning. En ganske enkel skapning, men likeså svært lekker – og ikke minst minimalistisk og tiltalende. Dette gjør i sin tur at den passer inn nær sagt hvor det måtte være, det være seg rotete gutterom eller lyse, nyoppussede loftsleiligheter – samt også i parken, om du får plass til den i sekken.

Designet er stilrent og enkelt, og vil nok gli pent inn i de fleste hjem.

For det er liten tvil om at MOVEit er en betydelig større høyttaler enn kandidatene fra undertegnedes hittil to siste samletester.

Samtidig er det også slik at den ikke er like gedigen eller uhåndterbar som mange andre stuehøyttalere, og med et håndtak bak er MOVEit også relativt portabel. Håndtaket består av et hull i den hvite plastbaksiden, som har et slags imitert skinn-preg.

Laderen er relativt svær, og noenlunde standard. Men en Micro-USB- eller USB Type-C-løsning hadde vært bedre.

Denne plasten brytes mot det hvite plastbåndet som utgjør rammen, som er utført i en matt og noe mer eksklusiv tekstur. Den tøytrukkede fremsiden er imidlertid det som virkelig løfter designet.

Totalinntrykket er at MOVEit er et produkt det er vanskelig å mislike; høyttaleren er rett og slett minimalistisk, moderne og pen. Kort og godt. Det er dessuten mulig å ta av fremsiden og bytte den ut i en av de mange andre tilgjengelige fargene:

Dermed burde de fleste kunne finne en stil som passer dem. Kjøper du én av de andre fargene enn testhøyttalerens gråblå utførelse, får du dessuten nettopp den gråblå på kjøpet. Dermed har du muligheten til å skifte til noe mer nøytralt om du velger for eksempel sennepsgul.

Super lydkvalitet på alle områder

Men det viktigste med en høyttaler er selvfølgelig lydkvaliteten. Man skulle kanskje ikke tro at en relativt billig bråkmåker fra en ukjent produsent som slo seg opp på å selge praktiske utestoler hadde mye å komme med, men faktum er at lyden fra MOVEit er svært overbevisende.

Med dekselet av kommer driverne til syne.

Du får bra med volum, og en potent og kraftfull bass i bunnen – uten at lydbildet ellers tar skade av det. Her trives nær sagt alt av musikk, fra Steely Dans velinstrumenterte «Do it Again», til norske Lemaitres superhit «Closer». Et lite forbehold her: på maks volum blir det en god del forvrengning, men så høyt som MOVEit spiller er det stort sett alltid fullstendig unødvendig å kjøre full pinne.

Nuvel. Undertegnede hører på mye kormusikk, og her får MOVEit vist seg fra en annen briljerende side. Vokal – og altså mellomregisteret – er nemlig svært rikholdig og detaljert gjengitt. Den keltiske «Hinbarra» kommer virkelig til sin rett her, ikke bare fordi selv de mest subtile intervallene kommer til syne, men også fordi bassen i bunn titter tydelig og kraftfullt frem der den skal det.

Joe Hisaishis temamusikk til Studio Ghibli-klassikeren «Nausicäa» krever også mye av en høyttaler, med sin svært organiske og varierte orkestrering. Derfor er det gledelig at MOVEit virkelig river deg med i historien som utspiller seg i tonene, og selv de svære stortrommene i introen høres ekte og skarpe ut – noe som slettes ikke alltid er tilfellet for andre produkter.

En annen stor styrke er at høyttaleren sprer lyden godt, og dermed har et relativt stort «sweet spot». Dette betyr at du fint kan plassere MOVEit på TV-bordet, og fortsatt høre et balansert og «riktig» lydbilde selv om du sitter i godstolen i et annet hjørne.

Enkel betjening, fin app og stabil oppkobling

Har du to høyttalere åpner det seg også nye muligheter. For det første kan du tildele dem hvert sitt rom, og dermed kunne styre musikken i hvert separat. Men enda viktigere er at du kan koble dem sammen i stereopar, og dermed få enda mer ut av lyden.

Én høyttaler alene spiller svært høyt, og kombinerer du to i et stereopar blir det virkelig fart på sakene – da kan du til og med spille opp skikkelig til en aldri så liten fest.

Appen er enkel og forståelig. Den ser mindre gjennomarbeidet ut enn mange større produsenters løsninger, men det fungerer stort sett svært godt – og det er det viktigste.

Selve oppkoblingen er superenkel, og innenfor husets fire vegger er wifi den klart foretrukne løsningen. Gjennom appen var det nokså knirkefritt å koble begge de to høyttalerne mot nettet, og etter paring kobler de seg automatisk på senere.

Dermed er det fritt frem for hvem som helst tilkoblet nettverket å spille musikk fra nær sagt alle kanaler, det være seg Spotify, Google Home eller andre strømmetjenester. En annen fordel er at du kan bevege deg hvor du vil i huset med telefonen, uten at det går ut over lydoverføringen. Med bluetooth-oppkobling er signalene mer utsatt for vegger og bevegelse.

SACKit-appen er en pen og ryddig sak. Her kan du se musikken som spilles og styre den individuelt for hver enkelt høyttaler. Har du koblet to høyttalere sammen vil imidlertid volumet deres kunne stilles individuelt i appen, noe som førte til litt forvirring i starten. Men det er bare å stille begge to likt, så vil telefonens volumknapper styre begge som vanlig. Du kan også gi høyttalerne nye navn, og stanse all musikk som spilles på alle enheter, eller stanse kun én.

En liten bonus er også at det er snarveier til både Spotify, iHeartRadio, TuneIn og telefonens lokale lydfiler bygget direkte inn i sidemenyen. Her kan du også søke, og finne favorittlåter du har merket internt i appen. Smart!

På toppen av høyttaleren bor det for øvrig fem LED-belyste, gummierte knapper. Med disse kan du skru høyttaleren av og på, styre volum, bytte sang og stoppe/starte musikken – samt bytte mellom wifi- og bluetooth-modus med den siste knappen. Alt fungerer smertefritt, og det er også bygget inn en NFC-chip her. Dermed er det en smal sak å koble til nye telefoner.

Konklusjon: Ett av de beste høyttalerkjøpene du kan gjøre

Vi er imponerte over SACKit sitt første steg ut i multirom-høyttalermarkedet. MOVEit spiller både pent, høyt og svært potent, og fungerer dermed til de fleste formål. Sammenlignet med mye annet er det også enorme mengder volum den lille kroppen tatt i betraktning, og at den har et innebygget batteri trekker selvfølgelig opp. Det betyr at du har større plasseringsfrihet i heimen, samt også at du kan ta med deg en MOVEit ut i parken.

Høyttalerne bærer helt klart preg av å være billig i konstruksjonen, spesielt bak. Dette synes imidlertid ikke godt fra fremsiden, som ser lekker og eksklusiv ut. Også toppen og sidene er pene og matte, så alt i alt synes vi ikke designet står tilbake for langt dyrere konkurrenter.

MOVEit sammenlignet med UEs Boom-serie.

Og dyrere konkurrenter, de er det mange av. Snakker vi utelukkende om multirom-høyttalere, så er det Sonos' Play:5 og dens lillebrødre som fyker opp som det klareste alternativet, sammen med Denons Heos 7 og de mindre slektningene i serien. Det er heller ikke til å komme fra at disse nok har hakket bedre lydkvalitet, og er du svært pirkete Hi-Fi-entusiast er det nok i den retningen du skal lete.

Her snakker vi imidlertid om et gedigent prishopp opp fra de knappe 1 600 kronene MOVEit i skrivende stund selges for, med mindre du går for de aller minste (og mindre potente) modellene. Og selv da er det kun Denon Heos 1 som kommer under prisen, mens Sonos Play:1 ligger rundt 2 000 kroner.

Alt i alt konkluderer vi med at MOVEit er et skikkelig gjennomført produkt, som ikke skuffer på noen måter – spesielt ikke størrelsen og prisen tatt i betraktning. En klar anbefaling!

Anbefalte alternativer til MOVEit:

Marshall Kilburn
Klassens ledestjerne

Marshall Kilburn

Marshall Kilburn er den høyttaleren vi så langt i år har latt oss imponere mest av, og den er stadig et godt alternativ – spesielt nå som prisen har falt. Du får ikke multiromstøtte eller wifi, men til gjengjeld er det enorme mengder godlyd og justeringsmuligheter på toppen. .

Sonos Play:5
One to rule them all

Sonos Play:5

Skal du virkelig slå på stortromma og skaffe deg multiromanlegg, kan Sonos Play:5 være et godt sted å starte. Med én slik kan du senere utvide med mindre modeller, men om ikke bopelen din er spesielt enorm vil Play:5 fint kunne fylle stua uten problemer. Men prisen? Den skyter i været..

Sony SRS-HG1
Et mindre multirom-alternativ

Sony SRS-HG1

Nylig testet vi den snertne lille rakkeren Sony h.ear go, og ble imponert over lydkvaliteten som fikk plass i den lille, gummierte kroppen. Her får du wifi og multiromstøtte, men i et langt mer kompakt format. Reiser du mye på tur kan du fint slippe unna med h.ear go, og den spiller også flott på stuebordet hjemme.

annonse