Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Bluetrek X3

Alle foto: Marius S. Eltervåg

Det skal være sagt først som sist: Bluetooth-håndfrier flest tåler en god del før de slutter å fungere. Likevel vil det nok være enkelte apekatter der ute som trenger en variant som tåler litt mer vann, litt mer støv og generelt litt røffere behandling. Vi har fått inn en modell som skal kunne brukes i både sandstorm og regn: Bluetrek X3.

Du får med ekstra bøyler, ørehetter og en bærereim.

Gummi, metall og plast

Kvalitetsfølelsen X3 gir når du holder det i hånden er svært bra. Mesteparten av håndfrien er dekket av en beskyttende gummioverflate, som både tar av for støt og gjør at du får bedre grep enn om det kun var plast.

X3 leveres med metallbøyler i tre forskjellige størrelser. Disse trenger du i utgangspunktet ikke bruke, siden håndfrien sitter fint på plass uten ekstra støtte. Om du derimot skal ut å stupe kråke i skogen mens du snakker i telefonen, vil en bøyle rundt øret komme godt med.

Håndfrien veier 10 gram uten bøyle, og leveres med ørehetter i fire forskjellige størrelser. Den lave vekten og muligheter til å justere størrelsen på det som skal inn i øret, gjør at X3 overhodet ikke er ubehagelig å bruke. Etter å ha hatt håndfrien på øret i noen minutter tenker du ikke lenger over at det er der, med mindre du har en masekopp i andre enden.

X3 har fått tre taster: volum opp, volum ned og en stor knapp som brukes til å slå håndfrien av og på, til å besvare eller avslutte samtaler, og for å parre håndfrien med en mobiltelefon.

Å komme i gang

Å ta i bruk X3 gjøres på samme måte som de aller fleste andre Bluetooth-håndfrier:

  • Aktiver Bluetooth på telefonen og sett den til å søke etter nye enheter
  • Hold inne håndfriens på-knapp i sju sekunder.
  • Velg håndfrien fra listen som dukker opp på telefonen.
  • Bruk kode "0000".
  • Angi som alltid autorisert, så slipper du å gjenta de første fire punktene frem til du skifter ut telefonen din.

Godkjent lyd og bra taletid

Om lydkvaliteten i håndfrien er det eneste som gjelder, er det Jabra BT8040 du skal velge. Om du greier deg med lyd som verken imponerer eller skuffer, er X3 helt godkjent. Du kan stille volumet høyt, og du hører den du snakker med uten problemer.

X3 har også fått støtte for å spille musikken du har lagret på telefonen. Dette er imidlertid ikke å anbefale. For det første får du monolyd, og for det andre får du elendig monolyd. Dette er ikke noe minus totalt sett, da musikklytting ikke akkurat er det viktigste på funksjonslisten for et Bluetooth-håndfri med én høyttaler.

Om du er ute etter en håndfri som holder lenge per lading, er X3 et bra valg. Med en taletid på åtte timer og en hviletid på 10 døgn trenger du ikke å bekymre deg for å gå tom for strøm med det første.

X3 takker ikke for seg på grunn av litt vann.

Så..tåler det fall og vann?

Siden produsenten skryter av at X3 skal tåle både støt og vann, har vi selvsagt gitt håndfrien røffere behandling enn vanlig. Vi har blant annet vært klønete og mistet det i bakken omtrent 30 ganger fra ca en meters høyde. Dette hadde ingen effekt, og X3 fungerte like bra etterpå.

Vi vet at "sprutsikkert" i utgangspunktet ikke betyr annet enn at produktet skal tåle regn, søling av kaffe eller andre hendelige uhell. Onsdag 26. august viste seg dessverre å bli den første regnfrie dagen i Bergen på lenge, så vi endte med å spyle det i vasken på badet i ett minutt. Håndfrien kom tilsynelatende fra det med skrekken, og fungerte helt fint etterpå.

Det skal påpekes at en eventuell vannskade ikke nødvendigvis merkes før det har gått noen dager, uker eller til og med måneder, så ikke finn på å spyle din egen håndfri på denne måten.

Hvorfor velge Bluetrek X3?

Bluetrek X3 har mange positive egenskaper. Det er lett, det sitter bra i ørene, og det er konstruert for å tåle mer enn alternativene på markedet.

Lyden er ikke den beste vi har hørt fra en Bluetooth-håndfri, men den er heller ikke dårligere enn gjennomsnittet. Taletiden på åtte timer burde også være en liten gulrot for de som er ute etter et håndfri å bruke i skauen, på fjellet eller andre steder man gjerne befinner seg lengre enn et par timer.

Prisen er en annen god grunn til å kikke nærmere på X3, som i de fleste nettbutikker koster under 400 kroner. Du får uten tvil svært mye for pengene her.

Om det kun er bra lyd som gjelder, bør du heller kikke på det noe dyrere Jabra BT8040, mens du som er ute etter et håndfri du kan bruke i timevis bør velge en modell med hodebøyle, for eksempel TT Micro BTH-068, som er av de mest ergonomiske på markedet. En annen håndfri som tåler det meste, er Plantronics Explorer 370.

annonse