Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Håndfri som tåler det meste

Vi satte håndfrien på prøve. (Alle foto: Einar Eriksen)
Håndfrien tålte den ene prøven etter den andre.

Plantronics har laget en trådløs håndfri for de som er utsatt for mye vær og vind. Den nye Bluetooth-håndfrien Explorer 370 er laget for å tåle fukt og støv.

Dersom du jobber utendørs her i landet kan det selvsagt ofte være en fordel at håndfrien tåler de påkjenningene været utsetter deg for. Explorer 370 skal tåle vannsprut fra alle retninger, og det skal med andre ord ikke være noe problem å bruke håndfrien når det regner sidelengs eller lua er gjennomvåt av svette av all snømåkingen.

Settes på prøve

Vi tok selvsagt produsenten på ordet, og utsatte håndfrien for en hel del fukt. Under testperioden lot vi regnhetta være i fred og brukte vi Explorer 370 i regnværet, uten at håndfrien bukket under.

Vi ga oss selvsagt ikke med noen regndråper. For å være sikker på at håndfrien faktisk tåler vann, tømte vi en hel liter vann over håndfrien. Etter dusjen var den fortsatt koblet til telefonen, og vi kunne ta samtaler akkurat som før.

Vannet kan ikke trenge inn noen synlige steder, bortsett fra til høyttaleren og mikrofonen.

Dernest lot vi håndfrien ligge nedsunket i vannmuggen en liten stund, for å ta noen bilder. Da vi heiste den opp igjen tok vi en ny samtale – ingen skade skjedd.

For å være helt på den sikre siden, lot vi håndfrien ligge i vann med salt i et halvt minutt mens en samtale pågikk. Da koblet håndfrien seg fra telefonen, og denne gangen var lydkvaliteten sterkt redusert i vår ende da vi tok den opp igjen. Men etter noen minutter med tørking fungerte alt helt topp igjen.

Det som sannsynligvis skjedde, var at det kom vann inn på selve høyttaleren, slik at lydstyrken og kvaliteten ble redusert. Da vannet tørket fungerte høyttaleren fint igjen, uten at elektronikken ser ut til å ha tatt skade.

Vi kan ikke konkludere med annet enn av Explorer 370 virkelig tåler vann, og vi ville ikke vært det minste redd for å snakke i litt regnvær.

Det bør nevnes at håndfrien er av beskyttelsesstandard IP54, der 5-tallet betyr at den tåler støv mens 4-tallet betyr at den tåler vannsprut fra alle retninger. Den er altså ikke ment å tåle å ligge i vann eller å bli utsatt for rennende vann.

Explorer 370 duger også i kliniske omgivelser.

Stor men behagelig

Explorer 370 er unektelig en stor håndfri, og den utmerker seg når den sitter på øret ditt. Det er lett å se at håndfrien tåler mye, da det ser ganske barskt ut og store deler av håndfrien er laget i gummi.

Foran mikrofonen sitter det et filter som både skal beskytte mot fukt og vindsus i samtalene, og på toppen av håndfrien er ladekontakten dekket av en gummiluke. Volumtastene er bare to utbulinger i gummien på den ene siden av håndfrien.

Explorer 370 er forholdsvis stor og tung. Med sine 20 gram sitter den forholdsvis tungt på øret. Men hodesettet er så ergonomisk utformet at vekten fordeles over hele øret, og det sitter svært behagelig. Selv etter flere timers bruk er det ikke ubehagelig å ha hodesettet på øret.

Ørebøylen kan snues slik at den passer både høyre og venstre øre.

Lett å ta i bruk

Første gangen du bruker hodesettet må det pares med telefonen. Dette gjør du ved å slå på håndfrien normalt, eller holde inne tasten i rundt tre sekunder dersom det ikke er første gangen håndfrien slås på. Deretter søker du etter Bluetooth-enheter med telefonen din. Når du blir spurt om et passord, trykker du 0000.

Det kan være lurt å angi hodesettet som autorisert på telefonen. Da vil hodesettet i all ettertid koble seg til telefonen din når du slår det på eller trykker på hovedtasten på hodesettet.

Hodesettet lader med en standard Micro-USB-lader. Dette er en standard som flere og flere mobiler bruker, og dermed er det ikke sikkert du trenger å drasse med deg en ekstra lader for å lade Explorer 370. En slik lader følger selvsagt med i pakken.

Med i pakken finner du ellers en halssnor for å kunne feste Explorer 370 slik at du ikke mister den, så vel som brukerveiledninger.

Batterilevetiden er oppgitt til 7 timers taletid eller 8 døgns hviletid. Dette holder for de fleste i daglig bruk, og taletiden er nok litt over gjennomsnittet på Bluetooth-håndfrier.

Et vindfilter sørger for at motparten hører stemmen din, og ikke været ute.

Grei lydkvalitet

Lydkvaliteten i Explorer 370 er over gjennomsnittet for Bluetooth-håndfrier. Vi hadde aldri noe problem å føre samtaler, og selv da vi gikk over en bro med mye biltrafikk og sterk vind var det ikke noe problem å snakke i telefonen. Både vindfilteret og støyfiltreringen gjør jobben.

Lydkvaliteten i din ende er helt topp, og bedre enn i enkelte mobiltelefoner. Lyden er også høy og tydelig.

Håndfrien filtrerer ikke ut støy like godt som mobiltelefoner gjør, og lydkvaliteten blir sannsynligvis bedre for motparten dersom du snakker rett i mobilen. Dette er imidlertid noe som gjelder alle Bluetooth-håndfrier.

Konklusjon

Alt i alt må vi si at Explorer 370 er en nær perfekt håndfri for deg som ikke bare bruker den på kontoret og inne i en tørr bil.

Explorer 370 ble under testperioden utsatt for mye vann og fukt, men tok ikke kvelden av den grunn. Vil du fortsette samtalen mens du går ut av bilen og inn i regnværet, er Explorer 370 en trofast kamerat. Mobilen kan i mellomtiden ligge trygt plassert i innerlomma på regnjakka.

At håndfrien i tillegg både har god lydkvalitet og batterilevetid, skader heller ikke. Prisen på håndfrien ligger på rundt 400 kroner i nettbutikkene, noe som er på svært billig i dagens mål for et så velfungerende produkt. To tomler i været, og et solid anbefalt-stempel.

Les også
Jabra Freeway
Les også
Jabra Arrow
Les også
Bluetrek X3
Les også
Skal gjøre mobilspill morsommere
Les også
Hvor mye tåler egentlig Samsung B2100?
Les også
Samsung Wep 750
Les også
Jabra SP700
Les også
Supertooth One
Les også
Godt nytt for uforsiktige
Les også
Sony Ericsson C702
Les også
Tilbehørsdryss fra Sony Ericsson
Les også
Håndfri som skriker Star Wars
Les også
Dette har militær støydemping
Les også
Jabra JX20
Les også
Her er håndfrien uten mikrofon
Les også
Årets smarteste tilbehør?
annonse