Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Jawbone 2

For oss i Norge er kanskje Jawbone en ukjent produsent. Men den trådløse håndfrien som heter Jawbone 2 er faktisk svært populær i USA, og er nå til salgs i Norge. 

Foreløpig er det bare butikkjeden Telehuset som har tatt inn håndfrien eksklusivt, og prisen har havnet på 1299 kroner. Dette er langt over det håndfrier flest pleier å koste, så her er det bare å skru opp forventningene. 

Designen er litt utenom det vanlige. (Alle foto: Einar Eriksen)
Et lys skinner gjennom fremsiden.

Ikke akkurat kjedelig

Jawbone 2 er formet på vanlig måte, med en plugg du stikker inn i øret og en ørebøyle som sørger for at den ikke faller av. 

Designen er likevel utenom det vanlige. Fremsiden av håndfrien er pyntet med et mønster som best kan forklares ved hjelp de høyrestilte bildene. Lyset som viser om håndfrien er påslått, i tilkoblingsmodus og strømnivået lyser gjennom overflaten, og er altså ikke synlig når det ikke er aktivert. To av de medfølgende ørebøylene er trukket i skinn, og har en søm av hvit tråd. Det skader heller ikke at håndfrien kommer i både blått, svart, brunt og rosa. 

Jawbone 2 er ikke blant de minste håndfriene, og er faktisk 5,4 centimeter lang. Likevel er den ganske lett, med en vekt på bortimot 8 gram.

Om den spesielle designen gjør håndfrien pen eller ikke, er det opp til hver enkelt å avgjøre, men det er ingen tvil om at det må legges vekt på mote for å få andre enn sjåfører av lastebiler og pickup-er til å bruke håndfrier av denne typen. Og Jawbone har gjort et plausibelt forsøk på akkurat det.

Håndfrien sitter godt på øret.

Jawbone 2 er nesten umerkbar på øret, og vi kunne ha den på øret så lenge vi bare ville uten at det ble ubehagelig. Jawbone 2 sitter som støpt også uten ørebøylen, så ørebøylen er et helt uforstyrrende element som knapt er borti øret i det hele tatt. I mange andre håndfrier er det nettopp ørebøylen som fører til ubehag.

Ser du de to tastene? Neppe.

Skjulte taster

Jawbone 2 har tilsynelatende ingen taster. Men trykker du midt på dekselet, kjenner du at du egentlig trykker på en tast. Dette gjør at du tar telefonen, eller at håndfrien kobler seg til en telefon den tidligere har vært oppkoblet mot. I motsetning til de fleste andre håndfrier, ringer ikke Jawbone 2 ut til den siste på anropslisten din når du trykker på tasten. Dette synes vi er mye greiere, slik at du slipper å lommeringe som en gal om du oppbevarer håndfrien i lomma. 

På toppen av håndfrien er det også en skjult tast. Når telefonen ringer kan du trykke på denne for å avvise samtalen. Trykker du på tasten under samtale blar du mellom forskjellige volumnivåer, slik at du hører motparten svakere eller sterkere. Holder du tasten inne i to sekunder slår du av og på håndfriens støyfiltrering. 

Enkel å sette opp

Som vanlig er det enkelt å pare en bluetooth-håndfri med mobilen. Første gang du slår på Jawbone 2, setter den seg automatisk i parringsmodus og du kan søke etter håndfrien med mobilen. Når du velger "Jawbone" får du spørsmål om tilkoblingskode, som er fire nuller. 

Skal du bytte telefon, holder du inne begge tastene på håndfrien i noen sekunder, og Jawbone 2 setter seg i parringsmodus.

Håndfrien lader via USB eller fra strømnettet. Med i pakken får du nemlig en praktisk boks du stikker i strømnettet som har utgang for USB, og dermed trenger du bare én ladekabel. Denne lader forøvrig opp håndfrien til 80 prosent på 35 minutter.

Ellers i pakken finner du fire ørebøyler, to øreputer og den nevnte USB-kabel med transformator fra strømnettet. Dessverre følger det ikke med en halssnor eller en annen form for bæreanordning.

Suveren lydkvalitet

I din egen ende er lydkvaliteten svært god når du bruker Jawbone 2. På fullt volum synes vi både volumet og talekvaliteten setter de fleste mobiltelefoner i skyggen. Du hører mottakeren klokkeklart, og stemmen er like naturtro som når du holder mobilen mot øret. 

Som alle andre Bluetooth-håndfrier vi har prøvd av denne typen, er ikke Jawbone 2 like god andre veien. Vi oppdaget aldri at motparten klagde på lyden eller brukte ordet "hæ" mer enn normalt, men ved å sammenligne lydkvaliteten i håndfrien i forhold til mobilen merker motparten at lyden er litt mer grøtete i håndfrien enn om vi snakket rett i mobilen. 

Det måtte imidlertid en sammenligning eller en dreven kollega til for å høre at lydkvaliteten ikke var helt topp, så Jawbone 2 virker å være i toppsjiktet når det gjelder talekvalitet både for den som har håndfrien i øret og for motparten.

Denne lille gummidingsen gjør at håndfrien kan kjenne når du snakker.

Snakk mens du er på konsert

Selv med den gode lydkvaliteten, er prisen på 1300 kroner litt vanskelig å svelge. Du får mange håndfrier med like god lydkvalitet til bare noen hundrelapper. Men beveger du deg inn i områder med mye bakgrunnsstøy, eller vil høre på musikk samtidig som du snakker i telefonen, finner du plutselig en mening med hele produktet. 

Mot kinnet ligger det nemlig en liten føler som detekterer vibrasjoner. Det gjør at håndfrien kan skille mellom din egen stemme og lyder i bakgrunnen. I tillegg har den to mikrofoner av den samme grunnen. 

Resultatet er imponerende. Å snakke mens du er rett ved en snøfri vei full av biler som kjører i 60 km/t med piggdekk er ingen problem. Vi kunne til og med sette musikken på et stereoanlegg så høyt at vi knapt hørte oss selv. Motparten hørte såvidt at det muligens var musikk på i bakgrunnen, og dét bare mens vi snakket inn i håndfrien. 

Da vi prøvde å deaktivere støyfiltreringen merket motparten stor forskjell, og fikk problemer med å høre oss gjennom musikken. 

Håndfrien har imidlertid ikke unormalt god filtrering mot vind, og motparten blir litt forstyrret om det blåser kraftig ute mens du snakker.

Konklusjon

En 1300 kroner er mye penger for en håndfri. Heldigvis leverer Jawbone 2. Lydkvaliteten er helt i toppsjiktet i forhold til andre bluetooth-håndfrier. Men først og fremst er det designen og støyfiltreringen du betaler for. 

Dersom du snakker i støyende omgivelser som i nærheten av trafikk, i en lettvektet bil med kraftig motor eller bare vil høre på musikk mens du er i telefonen, er Jawbone 2 et godt valg. Du kan ha imponerende mye støy rundt deg, og mottakeren merker knapt noe som helst. Jawbone 2 er alene på markedet i dag med en så god støyfjerning. 

Mange av de som blar opp over tusenlappen for en slik håndfri, ser nok også nøye på designen. Jawbone har prøvd å gjøre Jawbone 2 til et moteikon, eller iallfall å gjøre håndfrien godkjent blant moteentusiastene. Den ser jo absolutt ikke grufull ut, og når den kommer i fire forskjellige farger er det nok mange som faller for designen. 

Dersom du ikke bryr deg nok om støyfiltreringen og designen til å bla opp 1300 kroner, finnes det flere gode alternativer til lavere pris. For 200 kroner får du en Samsung Wep250 med helt grei lydkvalitet. For under 400 kroner får du en Plantronics Explorer 370 som tåler regnvær. Går du for en Jabra JX20 til 700 kroner, får du en liten håndfri i rustfritt stål.

annonse