Til hovedinnhold

Test: Sony Ericsson Xperia X1

Test: Sony Ericsson Xperia X1

Testresultater

I begynnelsen slet vi litt med å komme på godfot med X1. Nå er vi blitt perlevenner.
Sony Ericsson Xperia X1 ble hausset opp som den store nyheten allerede under Mobile World Congress i februar. Da fikk vi se, men ikke røre. Og det vi fikk se var imponerende. En mobiltelefon med QWERTY og vegg-til-vegg-skjerm med hele 800 punkter oppløsning i bredden.
Treg start
Men selvsagt ble vi skeptiske når vi ikke fikk ta i tingesten. Sony Ericsson måtte åpenbart slite med noe, og da vi omsider fikk ta i telefonen viste det seg å stemme. X1 var rett og slett treg.
Nå er de første telefonene omsider kommet i salg, riktig nok bare med engelsk operativsystem og qwerty-tastatur uten de nordiske tegnene æøå.
Skiftende grensesnitt
Å teste en moibiltelefon som X1 er en litt selsom affære. For da vi startet testen fantes det bare ett ekstra panel til nedlasting. I skrivende stund finnes det fire, og ett av disse redder faktisk telefonens ære. Panelet heter Spb Mobile Shell, og gir telefonen et helt nytt og mye raskere grensesnitt.
Designen på Xperia X1 er god, med et sidetastatur som skyves ut. Samtidig tiltes skjermen noe opp, og skjermbildet snur seg til breddeformat. Slidemekanismen er svært presis.
Svakt tastatur
Tastene som dukker opp er i laveste laget, og med store fingre blir det vanskelig å skrive raskt og presist. Men du vi ble snart vant til det, og etter hvert har skrivingen begynt å flyte ganske bra. I mangel på æøå blir det en del hakking på tasten merket ”ÀÜ”. Ved å trykke mange nok ganger på denne kan du gjøre en A til Å (fem trykk) eller til Æ (ni trykk), mens en O kan trylles om til Ø (sju trykk). Vi må medgi at den svake responsen i tastene skuffer oss litt.


Tastene kan nesten ikke trykkes inn.
Nå skal det komme en norsk versjon av Xperia, men når denne er klar vet vi ennå ikke. Da vil vi i tillegg få norsk T9, noe som mangler på denne versjonen. Den husker imidlertid godt, så om du bruker funksjonen autofullfør, vil ord du har skrevet før komme opp blant forslagene. Vi merker oss også at tastene har god belysning.
Håndskrift
Du kan også bruke funksjonen med håndskrift på skjermen, men denne funksjonen er ikke tilpasset den høye oppløsningen på X1. Resutatet er at du må skrive teksten i et knøttlite vindu. Vi er likevel positivt overrasket over hvor raskt det går med håndskrift, til tross for at telefonen ennå ikke har noen norsk ordliste.


Menytastene under skjermen fungerer bra, og løsningen med "optisk mus" (styr pekere eller bla i menyer ved å stryke på kvitteringstasten) er smart.
Liten storskjerm
Den tre tommer store skjermen byr faktisk på flere utfordringer, rett og slett fordi oppløsningen er så høy. Det gjør at mye av informasjonen blir knøttliten, og vi fristes nesten til å trekke frem forstørrelsesglasset. Men stort sett går det greit å forstørre skjermbildet. Du kan også endre innstillingen for bokstavstørrelse i telefonmenyen, men dette har ikke innvirkning på all tekst.
Skjermbildet vender seg ikke automatisk når vi dreier telefonen, men vender når vi skyver tastaturet inn eller ut. vi skulle gjerne hatt autorotasjon når vi ser bilder eller leser e-post.
Panel
Brukergrensesnittet på telefonen er det vanskelig å være veldig konkret om. En egen panelknapp lar deg hente frem en rekke ulike paneler. Ikke bare er de ulike i design, men de gir også telefonen ulike typer fynksjonalitet. Blant annet leveres telefonen med et panel for Google søk, og et annet for radiobetjening. Vi kunne også laste ned et panel som gjør forsiden på X1 til en oversikt over hva du deler automatisk fra mobiltelefonen via tjenesten DashWire.
Et annet panel har gullfisk som "svømmer" omkring. Fargen på fisken indikerer om du har fått melding, tapt anrop osv.
Å bytte mellom ulike paneler går litt for tregt. I begynnelsen var det lit gøy å utforske panelenes muligheter, men det var en aktivitet vi ganske snart ble lei. Etter at vi fant og lastet ned SPB Mobile Shell har vi igrunnen slått oss til ro med dette. Her er tre faner med snarveier i ulike kategorier. Ryddig, praktisk og ikke minst visuelt lekkert med ulike enkle animasjoner.
Vi savner et eget Walkman-panel, etter samme mønster som radiopanelet. Det finnes riktig nok et mediepanel, men det har for mange nivåer til at det egentlig gjør mediespillingen noe enklere.
De ulike panelene har ulike muligheter for individuell tilpasning. Men mulighetene er fremdeles temmelig begrensede, og antakelig er det bare de ivrigste som tar seg bryet med å komponere sin egen meny. De aller ivrigste kan sågar komponere sitt eget panel fra bunnen av, ved å laste ned utviklerverktøy fra Sony Ericsson.
Surfemobil
Xperia X1 har to nettlesere. Dene ene er Microsofts egen Internet Explorer, mens den andre er Opera Mobile. Nettsurfing fungerer bra med dem begge, men vi foretrekker å bruke Operas løsning som er raskere og støtter Flash (Flash Lite 3.0).
Skjermoppløsningen på 800 punkter i bredden gjør det greit å få inn de viktigste delene av en nettside, men når skjermen ikke måler mer enn 3 tommer i diameter er du uansett avhengig av å zoome inn for å lese innholdet.


Det er ikke lett å lese det som står med liten skrift!

Kamera
Kameraet på Xperia X1 tar bilder med 3,2 megapiksler opppløsning. Bildekvaliteten ligger en del tilbake for de mest avanserte kameramobilene, men dette holder like vel til MMS og blogging. Fotolyset er ikke mye å skryte av.
Instillingene til kameraet er omtrent som vi kjenner det fra selskapets øvrige kameramobiler. Når bildet er tatt kan du velge fra en meny om du vil sende det på e-post, som MMS, eller direkte i søppelbøtta. Du har ingen snarvei til blogg, men siden dette er en Windows Mobile, så kan du laste ned en rekke ulike gratisprogrammer som tar seg av den jobben.
Fokusområdet kan settes med fingeren på skjermen, men ellers er det litt færre valgmuligheter enn på kameramobilene. Telefonen tar også greie videoklipp for nettbruk.
Musikkspiller
Musikkbiten har vi så vidt nevnt i forbindelse med brukergrensesnittet med paneler. Dette er en Windows Mobile, og da selvsagt med Windows Mediaplayer. Men bruker du det omtalte mediepanelet og åpner en musikkfil vil du ha et grensesnitt som minner om det vi er vant til fra Sony Ericsson. Denne løsningen kan ikke brukes sammen med andre funksjoner (multitasking) fordi den kjører på panelet. Vil du høre musikk mens du leser e-post eller surfer på nettet må du bruke den originale musikkspilleren fra Microsoft. X1 har imidlertid forunderlig lite minne til å ha så gode spesifikasjoner på alle andre områder.
Lydkvaliteten i musikkspilleren er omtrent midt på treet. De innbygde høyttalerne gir grei lyd, og telefonen kan brukes til konferansesamtaler. Ved ordinær mobilsamtale er lydkvaliteten utmerket.
Moviestar
Skjermen og telefonen ellers egner seg utmerket for film. Du kan se filer i Microsofts eget format, i MP4 og i H.264. Vi har tilfeldig vis noen DivX og Xvid-filmer liggende på harddisken for avspilling på PC og mediesenter med stor skjerm. Disse filene, som er i underkant av en gigabyte store, kopierte vi til et minnekort som vi satte i Xperia X1.
De ville ikke la seg spille via Windows Media Player på mobilen, men på hjemmesiden til DivX fant vi et gratisprogram som løste biffen. Du kan selvsagt konvertere videofilene så de kan spilles i Sony Ericssons videospiller.
Telefonen er som skapt for spill, men de fire spillene som følger med yter ikke telefonen rettferdighet.
Slike underholdningsoppgaver kan selvsagt løses på en tilfredsstillende måte på mye billigere mobiltelefoner.

Strømsnill

En telefon med så høyoppløst skjerm vil trekke en del mer strøm enn en mer tradisjonell mobiltelefon. Så har da også Sony Ericsson funnet plass for et batteri på hele 1500 mAh. Det betyr at du faktisk kan bruke telefonen en del, og like vel slippe unna med å lade den hver andre eller tredje dag.
Skrur du på mange nok av de strømkrevende funksjonene som navigasjon og WLAN klarer du sikkert å tømme hele batteriet i løpet av en arbeidsdag, men vi er likevel imponert over hvor strømsnill denne mobiltelefonen er.
Flash
I hvert hjørne på telefonen finner vi et lys som gløder opp for å varsle oss om ulike hendelser. Lysene kan stenges av, om du vil spare strømmen til noe annet. Lampene er så beskjedne at du slipper å føle at du går med et tivoli i lommen.
Dessuten lyser de i ulike farger avhengig av hva de varsler om.
Kontor
Experia X1 er ikke bare et lekkert leketøy og en underholdningssentral. Telefonen er like mye et verktøy for folk på farten, og vil sikkert vinne mange tilhengere i bedriftsmarkedet.
Her er alle de vanllige Office-applikasjonene, med mulighet for å opprette og redigere dokumenter.
App-shop
Trenger du flere programmer enn de som finnes på telefonen, så kan du laste ned disse direkte til mobilen via applikasjonen Handango InHand. Løsningen kan minne litt om Appstore på Iphone, men er ikke like oversiktelig.
Alt i alt er dette en mobiltelefon som kan det aller mesteLiker du Windows Mobile vil du elske X1. Liker du ikke Windows Mobile, så er X1 likevel et forsøk verdt. I lukket tilstand betjener du den enkelt med en hånd, og når du skyver frem tastaturet merker du at telefonen er solid bygget.
Vi tar med at den har GPS, og trolig vil komme med Wayfinder dør-til-dør-navigasjon.
Xperia X1 koster flesk, men vi vil ha den likevel.
Bildene under er tatt med Xperia X1. Klikk for å se dem i full størrelse.


Dørkrans. Ujevn skarphet (makro)


Rose. Svak belysning gir lang lukkertid og uskarpt bilde.


Solnedgang. Dette takler X1 overraskende bra.

Bildeeksempler

Testresultater

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Mer om
annonse