Tek.no

Test Anmeldelse: PES 13

Når følelsen på gressmatta veier tyngst

Konami er endelig tilbake på rett spor.

Gøran Solbakken
1 Okt 2012 14:00

[Gamer.no]: En gang på midten av 2000-tallet skjedde det noe med Pro Evolution Soccer. FIFA-serien tok over tronen som det beste og største fotballspillet, og har de siste årene vært like dominerende som Barcelona og Spania har vært på gressmatta.

PES mistet både retning og identitet, og i mange år slet de med å befeste posisjonen som fotballspillet for puristene.

Med fjorårets PES 2012 skjedde det derimot noe positivt. De ryddet opp i spillmekanikken, fjernet en rekke store svakheter i spillet og spillserien så ut til å utvikle seg i riktig retning. PES 2013 bygger videre på dette, selv om det fremdeles er et spill preget av store kvalitetsforskjeller.

Best med ball

Konami har greid å gjenoppdage den balansen serien har hatt tidligere når det kommer til selve kampene. Tempoet er skrudd ned fra fjorårets versjon, og det kjennes veldig mye bedre ut. Litt lavere tempo er i mange tilfeller hjertelig velkommen, for PES 2013 er nemlig ikke noe enkelt fotballspill.

I likhet med spillene som kom da PES var en reel utfordrer til FIFA, er årets versjon vanskelig å mestre. Det er en rekke nyvinninger i årets versjon som kompliserer og gir kampene en annen dimensjon. Det er knappetrykk og kombinasjoner som må trenes på og læres, og gevinsten ved å mestre dem er stor.

I så måte er dette spillet veldig likt virkelig fotball. Det er vanskelig å mestre, det krever mye øving og mange timer med banning og sverting. De tøffe timene blir derimot satt enda mer pris på når du gruser kameraten din gang på gang.

Dårlig finish

Det største skillet mellom dette spillet og FIFA 13 er i presentasjon og innhold. Som alltid har FIFA-serien et hav av lisenser Konami ikke har skaffet seg. Ta for eksempel Premier League. I PES 13 er det bare Manchester United som er representert med riktig drakter og navn. Alle andre lag har navn som North London og Man Blue.

Det er dessverre ikke til å stikke under stol at dette setter en demper på spillet. Det er mye mer moro å spille med alle de kjente og kjære spillerne og klubbene vi ser uke etter uke på TV-skjermen. Til tross for at Konami har skaffet seg rettighetene til Champions League, så er det et lite antiklimaks at ikke alle spillere og klubber er korrekte. Dette har alltid vært et minus ved spillserien, og er fortsatt gjeldene i årets versjon.

Konklusjon

Det er utvilsomt det som skjer på gresset som er viktigst i et fotballspill. Hvordan spillerne oppfører seg, hvilke løp de velger og hvordan de presser ballfører kjennes veldig riktig ut underveis i kampene. Tempo i spillet, følelse ved pasninger og autentisitet er viktige elementer som er med og bidrar til denne følelsen.

PES 13 treffer nesten vinkelen på mange av disse områdene. Tempoet i spillet er perfekt, og balansen mellom underholdende og realistisk er veldig god. Det er en veldig dybde i spillet, og det vil ta deg lang tid å mestre alle de små, finurlige kontrollene Konami har lagt inn.

Dessverre er det utenomsportslige i spillet altfor dårlig, og kjennes veldig ofte gammeldags ut. Til syvende og sist er det likevel følelsen på gressmatta som veier tyngst, og der er PES 13 så definitivt tilbake på rett spor.

PES 2013 ble lansert 21. september til PlayStation 3, Xbox 360 og PC.

Dom PS3: 8/10 SVÆRT GODT
Dom Xbox 360: 8/10 SVÆRT GODT

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av PES 13 på Gamer.no »

Les også: Anmeldelse: FIFA 13

Les også
I helgen kan du kvalifisere deg til FIFA 13-turneringen
Les også
Anmeldelse: NHL 13: Et hockeyspill som oser av kvalitet
Les også
Hvem er Norges beste supportere i FIFA?
Les også
– The Secret World er nå lønnsomt
annonse

Les også