Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Gear IconX (2018)

Samsungs forsøk to er bedre, men fortsatt ikke på nivå med de beste

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Samsungs var tidlig ute med helt trådløse øreplugger, men deres første forsøk var rett og slett ikke spesielt vellykket. Gear IconX hadde relativt god lyd, men batterilevetiden var så svak at de såvidt holdt ut i halvannen time før pluggene var tomme.

I tillegg hadde pluggene en tendens til å lade seg selv ut i etuiet. Lyden gjorde imidlertid at vi hadde en viss forventning til IconX versjon to.

Oppfølgeren er nå her, og Samsung skal først og fremst ha forbedret batterilevetiden betraktelig. Fem timer med strømming skal de holde ut på en lading, i tillegg til at etuiet skal inneholde to ekstra fulladinger. Batteritiden kan strekkes til sju timer om du spiller musikk direkte fra den 3,4 GB store ombordlagringen.

IconX er relativt diskré i øret, om enn kanskje ikke i den rosa fargen. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Enkelt oppsett

Selve oppsettet er i utgangspunktet veldig enkelt. Første gang du tar dem ut av etuiet starter paringsprosessen, og du kan koble dem til via bluetooth-menyen på telefonen din. Om du har Samsung Gear-appen installert på telefonen din, dukker ørepluggene automatisk opp etter at du har paret dem sammen med telefonen. Uheldigvis finnes det imidlertid ingen NFC, så det spretter ikke opp noen paringsforespørsel slik det for eksempel gjør med Apples Airpods på iPhone.

Om du skal pare dem med en ny enhet er det en litt mer innviklet prosess, men det er ikke verre enn å lukke etuiet med pluggene inni og holde inne paringsknappen på baksiden av etuiet for å sette i gang prosessen.

Bedre passform, men kanskje ikke i praksis

Designet på selve pluggene minner veldig om forrigegenerasjons IconX, men de skal ha blitt noe lettere og mer ergonomiske. Det følger med en rekke alternativer for både vinger og øreputer, uten at undertegnede egentlig følte at noen av dem var helt optimale. Mine ører og IconX går rett og slett ikke voldsomt godt sammen, selv om det på et vis har gått seg til i løpet av testperioden.

Det følger med et godt utvalg vinger og puter. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

De virker rett og slett å ha et litt begrenset «sweet spot», altså der du føler pluggene har perfekt isolasjon mot omverdenen og lyden er akkurat så god som den kan være, og de glipper fort om du gjesper eller tygger. Komforten er også middels: Det tar ikke voldsomt lang tid før ørevingene begynner å gnage i ørene.

For øvrig virket det første produktet vi fikk tilsendt fra Samsung å være defekt, da den høyre ørepluggen spilte mye lavere enn den venstre. Ifølge Samsung skal det ha dreid seg som en såkalt «golden sample», og erstatningsmodellen hadde ikke dette problemet.

Touchstyring

Pluggene har små touchpaneler utvendig. Ett enkelt tapp pauser eller starter musikken, mens et sveip opp eller ned justerer volumet. Holder du fingeren inne på panelet, startes stemmestyringen (Samsungs egen Bixby, Google Voice/Assistant eller S Voice, alt ettersom hvilken telefon du bruker). Dobbelttapp brukes til å hoppe et spor frem, mens tre tapp hopper et spor tilbake.

Det fungerer rimelig bra, likt på begge pluggene, og touchstyringen gjør i alle fall at du slipper å dytte dem enda lenger inn i ørene hver gang du vil gi en kommando. Samtidig skjer det fort misforståelser, så det hender at du må gi kommandoene flere ganger for å komme dit du vil. Det er også litt irriterende at det nærmest er umulig å unngå å komme borti touchpanelene om du forsøker å justere på ørepluggene.

Vi liker imidlertid etuiet til Samsung. Det er relativt kompakt, om enn litt klumpete utformet, men det er veldig lett å klikke pluggene på plass slik at du er sikker på at de lader. Etuiet bruker også USB-C til lading og datatilkobling, som er fremtidsrettet, og det er lett å se batteristatus for pluggene i front.

Samsungs etui er litt mer kompakt enn de øvrige, men samtidig litt mer klumpete. Øverst til venstre Jabra, til høyre Sony. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

God, velbalansert lyd

Lyden er tilsynelatende stort sett den samme som i første generasjon, noe som betyr at den er relativt god. Lyden er pent balansert, og har brukbart både med basspunch og detaljer. Den mangler kanskje litt av snerten og luftigheten for eksempel til Sonys WF-1000X og B&O Beoplay E8, som vi anser som de to beste alternativene rent lydmessig.

Det er imidlertid et fyldig lydbilde som trer ut av IconX, men de overaksentuerer nok litt i toppen, og spesielt S-lyder fremstår fort som litt for skarpe. Det kan gjøre Gear IconX litt slitsomme å høre på over lang tid, men det avhenger litt av musikken du lytter til. På låter som ikke er så lyst mikset, kan det nemlig låte veldig bra.

Lyden vrenger også litt på enkelte låter når de pares med en iPhone, uvisst av hvilken grunn, og dette gikk igjen på begge utgavene vi har testet. Det merket vi ikke når de var koblet til en Android-mobil.

Nye IconX har også både treningssporing og en form for joggecoach som gir deg direktiver underveis i joggeturen. Disse har vi imidlertid ikke hatt anledning til å teste foreløpig, men vil oppdatere så fort vi har fått prøvd funksjonene. De er uansett ikke viktige for karakter og vurdering.

God batterilevetid

Batteritiden er som nevnt oppgitt til fem timer på en lading ved avspilling fra telefonen, og det er ingen tvil om at disse er markant mer utholdende enn førsteutgaven. Fem timer virker å stemme godt, og de lader dessuten raskt fra etuiet. 10 minutter skal være nok til en times bruk. Vi har heller ikke opplevd problemene fra førsteutgaven med at pluggene ladet seg selv ut i etuiet, og blåtanntilkoblingen har dessuten vært stabil som bare det i testperioden.

Samsung-pluggene egner seg dessuten rimelig godt til samtalebruk. Tilbakemeldingen fra motparten var at vi ikke akkurat låt varmt og behagelig, men stemmen var likevel klar og tydelig. I motsetning til enkelte andre pods-produkter (kremt, Sony), leverer de også samtalelyden i begge ørene samtidig, noe som er langt bedre enn monolyd-alternativet.

IconX har dessuten lav forsinkelse sammen om du forsøker å se video fra for eksempel Netflix, noe som definitivt ikke er tilfelle med alle produkter i denne kategorien. Forsinkelsen er faktisk hakket større sammen med Android-produkter enn med iPhone, men fullt brukbart på begge plattformer. Bra gjort, Samsung.

Samsung Gear IconX i 2018-versjon har tatt store steg på batteritid, og lyden er også kurant. Bilde: Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Samsung Gear IconX i ny utgave er definitivt en betraktelig forbedring fra forrige modell, spesielt på batterifronten. Lyden er fortsatt god, om enn ikke like god som på de aller beste alternativene.

Til den nåværende prisen på 2290 kroner er konkurransen hard, og vi verdsetter nok den aktive støykanselleringen i Sony WF-1000X en god del høyere enn treningsfunksjonene her. Sonyene leverer også hakket bedre lyd, mens vi designmessig hadde foretrukket de litt mer diskré Samsungene.

Alt i alt et bedre andreforsøk fra Samsung, men konkurransen har også blitt langt sterkere i det siste.

Gode alternativer til Samsung Gear IconX (2018)

Samsung Gear IconX (2018)
7.5
Bra

Samsung Gear IconX (2018)

7.5
Bra
sitatSamsungs forsøk to er definitivt en forbedring, men de når fortsatt ikke helt opp

Fordeler

  • +
    Velbalansert og relativt fyldig lyd
  • +
    God batterilevetid
  • +
    Det følger med et godt utvalg puter og vinger
  • +
    Mulighet for å lagre låter lokalt på pluggene
  • +
    Touchpanelene gir enkel styring
  • +
    Stabil tilkobling
  • +
    Lav forsinkelse sammen med video

Ting å tenke på

  • Lyden er ikke best i klassen
  • Sitter ikke voldsomt bra i ørene
  • Litt lyse i toppen enkelte ganger
annonse