Til hovedinnhold

Slik skal Samsung få mobilene til å lade fem ganger raskere enn i dag

En «ball» av superstoffet grafén skal gjøre underverker, ifølge selskapet.

Colourbox/12498507

Elektronikkgiganten Samsung sier at de nå har gjort et stort, teknologisk gjennombrudd når det gjelder batteriteknologi, melder ZDNet. Gjennombruddet kan føre til en dramatisk reduksjon i tiden det tar å lade mobilbatteriet.

Det nye teknologiske fremskrittet beskrives i et dokument publisert hos Nature og innebærer å ta i bruk en «ball» av det mye omtalte superstoffet grafén, et materiale som består av et ett atom tykt lag av karbon.

Forskernes nye konsept går ut på å «pakke» elektrodene i batteriet inn i disse grafénballene, som ifølge forskerne har en tredimensjonal, popcorn-aktig form. Løsningen skal både øke stabiliteten i interaksjonen mellom elektrodene og elektrolytten og de strømledende egenskapene til elektrodene, sier forskerne.

Mobilbatterier kan bli mye raskere med den nye Samsung-teknologien. Bilde: Colourbox

Kan gi femdobling i ladehastigheten

Det dette betyr i praksis er at lithium-ion-batterier i mobiler som i dag bruker én time på å bli ladet helt opp kan bli ladet opp på bare 12 minutter, ifølge Samsung-medarbeiderne som jobbet med prosjektet. Det er altså en femdobling av ladehastigheten, om vi skal knytte lit til tallene.

Ladetiden er imidlertid ikke den eneste fordelen med løsningen. Takket være høyere energitetthet kan teknologien visstnok også potensielt øke batterikapasiteten med opptil 45 prosent.

Teknologien er ennå eksperimentell, og som alltid er det derfor uvisst om eller når vi får se en kommersialisering som kommer vanlige forbrukere til gode. Å forbedre ladetiden og kapasiteten til mobilbatterier er imidlertid noe det jobbes med på mange fronter, og tidligere i år meldte vi for eksempel om et prototype-konsept som kan lade opp et mobilbatteri på fem minutter.

Alle de tekniske detaljene om Samsungs nye konsept finner du i forskningsdokumentet.

Apple har også spennende forskning på gang: Nå letter de på sløret om sin selvkjørende bilteknologi »

annonse