Test: ViewRanger med norske kart

Det finnes en rekke kartløsninger for fotgjengere og bilister som holder seg til veinettet, men straks du beveger deg ut i naturen forsvinner detaljene i kartene, og det blir håpløst å orientere seg på dem. Det finnes også andre løsninger med topografiske kart (kart som viser terrengformasjoner) på mobiltelefoner. Men disse kartprogrammene er gjerne tilpasset et spesielt bruksområde, som søk etter jakthund. Dessuten har de en tendens til å koste svært mye.

Klar til bruk

Så til alle dere som har skrevet til oss med spørsmål om topografiske kart til mobilen; Ja, nå finnes det en god løsning til en rimelig pris. Hele 1:50000-serien til Statens Kartverk kan lastes ned og kjøres på mobiltelefonen.

Du trenger i utgangspunktet ikke å ha en mobiltelefon med innbygget GPS, selv om det nok kan være en fordel. Har du ikke GPS i mobilen kan du koble deg til en løs GPS-mottaker med bluetooth. Det finnes faktisk enkelte som mener dette er en like god løsning, fordi du da kan bære telefonen mer beskyttet og GPS-en vil bli drevet av et eget batteri.

Kartlader på PC

Vi installerte ViewRanger på Samsung I8510 (les mer om denne mobilen her) og lastet ned en egen kartlader på PC-en. Kartladeren er et program som viser hele norgeskartet dekket av små ruter som dekker 2,5x2,5 kilometer. Så zoomet vi inn på kartet og merket av rutene som dekker Nordmarka. Ved å registrere en kode (kan kjøpes på nett) får du tilgang til så mange ruter som du er villig til å betale for. Kartene koster 250 kroner for 600 kvadratkilometer og opp til 690 kroner for 16 000 kvadratkilometer.

Programvaren til mobiltelefonen får du med på kjøpet, også om du kun kjøper 600 kvadratkilometer med kart. Kartene krever at du har en del ledig plass på minnekortet. 16 000 kvadratkilometer vil kreve 320 MB med lagringsplass. Men vi merker oss at vi får med det meste av Trollheimen i kartløsningen til 250 kroner (12 MB).


Her har vi valgt ut de delene av Trollheimen som er viktigst for oss. Skal du ha kart over mange områder lønner det seg å kjøpe en større pakke. Du kan laste ned flere kart til kvoten er oppbrukt. Da kan du kjøpe en ny.
En kort stund etter at kartet var lagret og bestilt, mottok vi en e-post med lenke til hvor kartet kunne lastes ned. Ved å plassere kartet i den mappen på mobiltelefonen som heter ViewRanger, finner vi enkelt frem til kartet på mobiltelefonen.

Detaljer

Å navigere i terreng er en treningssak, selv med kart. Høydeforskjellen mellom kotene (strekene som viser terrenget) er på disse kartene 20 meter. Det betyr at det kan være til dels svært ufremkommelig i terrenget, uten at det vises på kartet. Men noe av det som er aller vanskeligst med terrengnavigasjon på vanlige papirkart er å vite nøyaktig hvor på kartet du befinner deg.

Med ViewRanger er dette problemet borte. På sikt vil det også komme mer detaljerte kart over utvalgte områder.

Panorama

En annen artig egenskap med ViewRanger er muligheten for å se terrenget i panorama. Ved å velge denne funksjonen kommer det frem et 3D-kart som ikke bare viser toppene du har rundt deg, men som også setter navn på dem. Disse toppene trenger ikke å være på kartrutene du har lastet ned. Funksjonen fungerer sammen med oversiktskartet over hele Norge, som du får med på kjøpet. Hvor langt og hvor bredt synsfeltet skal være bestemmer du selv.

Selv høyden din kan du "bestemme"i dette programmet, selv om vi ikke kan se at utsikten forandrer seg nevneverdig fordi om vi skryter på oss noen cm ekstra høyde.


Endelig fant vi navnet på kollen til venstre for telefonen i bildet.

Skap innhold

Det er flere andre spennede funksjoner i ViewRanger også. Blant annet kan du sette spor etter deg på karte og lagre dette til senere. Du kan geotagge bilder, og kjøre løsningen integrert i Facebook. Du kan opprette og dele interessepunkter, logge turene du går med informasjon om distanse, varighet osv, sette opp rute på kartet og søke etter steder.

Dessuten finnes det en funksjon som heter Buddy beacon, som lar deg spore dine venner (krever samtykke). Vi har ingen venner (i alle fall ikke med denne løsningen på mobiltelefonen), så dette fikk vi ikke sjekket skikkelig.

Ingen veiledning

Alt i alt er det svært mye informasjon å hente ut av denne kartløsningen. Det den ikke kan, er å fortelle deg hvilken rute du bør velge for å komme fra A til Å. Det må fremdeles planlegges på kartet.

Men vi opplevde det som enkelt å finne frem i snødekt utmark ved hjelp av ViewRanger. Dette er ikke en løsning der du stirrer på kartet mens du går, men et verktøy du henter opp en gang i blant for å kontrollere at du er på rett kurs. Eller for å finne igjen bestemte steder, som plassen der du fant så mye tyttebær i fjor ...

Strøm

GPS-navigering krever en del strøm fra mobiltelefonen. Vi valgte å bruke Samsung i8150, fordi denne bruker lite strøm i utgangspunktet. Skal du ut i vanskelig eller ukjent terreng er det alltid en ekstra trygghet i å ha med tradisjonelle kart og kompass, som aldri går tom for strøm. Men du vil neppe få like mye bruk for det som før. Vi anbefaler deg å prøve ViewRanger på din mobiltelefon.
Vi gir løsningen terningkast seks. Ikke fordi den ikke kan bli enda bedre, men fordi dette er den beste løsningen vi har sett til nå.

Les også
Test: Garmin Oregon 300 – veiviser du kan stole på
Les også
Nokia Sports Tracker
Les også
Slik blir Nokias nye karttjeneste
Mer om
annonse