Til hovedinnhold

Slik blir Nokias nye karttjeneste

Nokia Maps blir nå integrert i Ovi-plattformen. Om du ennå ikke har fått med deg hva Ovi er, så anbefaler vi at du tar en tur innom www.ovi.com og ser selv. Mens Ovi i sin spede begynnelse var best egnet for deling av bilder, er tjenesten nå i ferd med å utvikle seg til å bli en blanding av MSN, Facebook, Flicker, Hotmail og Google Maps. Dessuten kan du synkronisere din egen mobiltelefon mot Ovi.

I den nye versjonen av Nokia Maps er det tatt mer hensyn til at mange av oss bruker GPS når vi beveger oss til fots i fremmede byer. Det betyr at kartene har fått informasjon om gangveier, fotgjengeroverganger og annet som er av praktisk betydning når vi skal finne korteste veien til fots.

3D-bygninger

Kartene har også fått seg en grundig overhaling, og er nå blitt penere enn før. Dessuten kan du se bygninger modellert tredimensjonalt. Så langt er det tegnet inn bygninger og landemerker i 200 byer.

- Men vel så interessant er det at du kan se en modell av terrenget du befinner deg i, og at du kan rotere dette bildet på skjermen så det stemmer med retningen du har fremfor deg. Dette er Nokia foreløpig alene om, sier Michael Halbherr, ansvarlig for lokasjonstjenester i Nokia. Du kan velge om du vil navigere på et satellittbilde, på kart, i terreng (ikke topografiske kart) eller en kombinasjon av dette.


Ikke topografiske kart, men 3D-modeller som viser terrengformasjoner vil snart være en del av Nokia Maps, lover lokasjonssjef i Nokia, Michael Halbherr.

Fotobokser med mer

For den som vil bruke Nokia Maps i bilen er det verdt å få med seg at navigasjonsløsningen i Nokia Maps 3.0 også har fått fotoboksvarsling og fartsgrenser inkludert. Dessuten kan du endelig motta meldiniger om køer og annet, såkalt TMC-informasjon.
I forbindelse med omleggingen blir kartene også billigere, forteller Halbherr. Nå kan du navigere i hele verden (kart over 200 land, mens navigasjon fungerer i omlag 80 av disse) til en lavere pris enn du tidligere måtte betale for bare Skandinaviakartene. – Kartene er gratis, men navigasjon er en tilleggstjeneste som koster i underkant av 500 kroner (59,99 Euro) for ett år (Europa inklusive Øst-europa). Trafikkinformasjon er ikke inkludert, men koster rundt 120 kroner ekstra hvert år.
Premiumpakke
Om du ønsker det kan du i tillegg kjøpe en premiumpakke som koster rundt 80 kroner (9,99 Euro). Da får du livstidslisens på værvarsel og reiseguider fra Via Michellin og Lonely Planet. – Vi har valgt å skille ut dette i en egen pakke, fordi disse tjenestene krever nett-tilgang. Resten av tjenesten kan du bruke offline, dersom du har lastet ned kartene til telefonen. Med Ovi Maps kan du planlegge en reise på PC-en, og overføre kartene til mobilen, sier Halbherr.
Foreløpig vil trafikkinformasjonen bli levert av en uavhengig operatør, men på sikt vil Nokia bruke informasjon fra telefoner som befinner seg i trafikken for å kartlegge trafikkflyten og gi mer nøyaktig trafikk-informasjon.
Du kan ikke lenger kjøpe ukesabonnement, men du kan kjøpe lisens for en dag, en måned eller ett år.

Mer om
annonse