Test: Garmin Oregon 300 – veiviser du kan stole på

Med det samme vi pakker opp Garmin Oregon 300 legger vi merke til at dette ikke er en hvilken som helst GPS-mottaker. Gummieringen gir godt grep, den eneste tasten vi finner er tasten vi bruker for å slå på enheten, og den store skjermen som dekker det meste av fronten er senket litt i forhold til rammen rundt. Til sammen gir dette en fornemmelse av kvalitet. Denne fornemmelsen styrkes når vi åpner batteridekselet bak på GPS-en, og ser en kraftig O-ring som holder vannet unna.

Kjapp oppstart

Fra vi satte i batterier og startet GPS-en til den hadde funnet vår nøyaktige posisjon tok ca 35 sekunder. Det er bra, med tanke på at vi befant oss i et annet område enn der GPS-en tidligere har vært brukt.

Ved senere oppstarter fikk vi fiks på mellom 15 og 25 sekunder.

Enkle menyer

Menyene i Garmin Oregon 300 er lett å forstå. Alle informasjoner du trenger finner du på store og tydelige ikoner. Om du skal sette opp en rute, lete etter et veipunkt eller navigere med kompass – her ser du med det samme hvor på skjermen du skal trykke for å bruke funksjonen du er ute etter.

Kart

Første gang vi skulle prøve GPS-en vandret vi midt inn i Nordmarka og skrudde på GPS-en. Da oppdaget vi at vi var utenfor det installerte detaljkartet, og følte det som om vi navigerte i ørkenen ved hjelp av et sandpapir. Detaljerte topografiske kart kan kjøpes på nettet, men prisen er ganske stiv. Kartene koster rundt 800 kroner, og det er lite overlapping på dem. Det betyr at du vil trenge tre ulike kart om du skal være dekket i områdene vest for Kongsberg. Skal du ha komplett kartverk over hele Norge trenger du 20 kart. Det koster med dagens priser 16 000 kroner(!), mens Norge sør for Trondheim krever 10 kart.

Kartene er på ca 30 til 60 MB, avhengig av hvor mye data de rommer. Denne GPS-en har 850 MB innbygget minne, som burde rekke for de aller fleste. Også om du vil ha veikart og sjøkart på toppen. Om det likevel blir for snaut, så kan du utvide minnet med MicroSD-kort.

Ruter

Kartene lar deg beregne ruter til fots, omtrent på samme måte som du finner kjøreruter på en bil-GPS. Kartene inneholder også informasjon om bygninger, arealbenevning osv. Du kan også velge å lagre inntil 50 ruter på GPS-en.

Muligheten for å vise kartene i 3D med skygger er pen, men gjør det ikke særlig mye enklere å finne frem.

Batterier

GPS-en bruker 2 AA-batterier, og disse holder til mellom 12 og 16 timer aktiv bruk. Skal du på langtur kan du hive med ekstra batterier. Så god batterikapasitet er det ikke mange GPS-er som kan skilte med.
Om vi skal trekke frem noe vi ikke er like fornøyd med, så er det skjermens synbarhet i direkte sollys. Her må vi skygge med hånden og myse for å lese informasjonen. GPS-en veier neste 200 gram med batterier, og er nokså kraftig. Den er bare 11,4 cm høy, men med en bredde på 5,8 cm og tykkelse på 3,6 cm opplever vi den som relativt lubben. Til gjengjeld er den robust, og skal tåle at du plumper i ei myr, eller snubler i ura.
Høydemåler, temperaturføler, sol og månefaser, tidevannstabell og egen jakt- og fiskekalender. Det mangler nesten bare at den varmer snurringen for deg!
Og for ordens skyld – med snurring mener vi her turmat på boks.
Disse skjermdumpene er hentet fra nettbutikken MPX:

Les også
Garmin Oregon 300 ikke så tøff som du tror
Les også
Slutt på GPS-oppdatering for Europa
Les også
Fikk du med deg disse testene?
Les også
Tur-GPS med kamera
Les også
Test: ViewRanger med norske kart
Mer om
annonse