Til hovedinnhold
TestXBMC Remote for Android

Latsabbenes våte drøm

Med denne Android-mobilen som fjernkontroll kan du styre filmer, musikk og TV-serier fra sofakroken.

Hjemme hos deg har du kanskje en TV som du bruker til å vise filmer fra PC-en. Da har du kanskje også et tastatur og en mus i sofaen sammen med en haug fjernkontroller til CD-spiller, DVD-spiller, Blu-ray-spiller, forsterker og så videre. I verste fall må du bevege deg fram til PC-en for å pause filmen eller aktivere undertekster når du spiller rett fra PC-en.

Ekte latsabber setter pris på å slippe dette, og derfor har vi tatt en titt på XBMC Remote som fins i en offisiell versjon til Android.

XBMC?

XBMC er et program som gjør PC-en din om til et multimediasenter. Her kan du ved hjelp av så få taster som mulig navigere blant musikken din, filmene dine og bildene dine. En haug med utvidelsespakker gjør at mulighetene i XBMC er mange.

XBMC står egentlig for Xbox Media Center, og kom opprinnelig til førstegenerasjon av spillkonsollen Xbox fra Microsoft, men programmet fins nå til Linux, BSD, Mac OS X og selvfølgelig Windows. I tillegg får du det til iOS, altså iPhone og iPad, og til Apple TV OS.

Slik kommer du i gang

XBMC Remote kan enkelt lastes ned fra Android Market. Når du starter det for første gang får du en rekke felter å fylle ut, og uansett hva du skriver inn her vil det ikke fungere ut av boksen.

Sett opp XBMC på PC-en riktig

Først må du gjøre noen endringer på PC-en som skal fjernstyres:

Innstillingsmenyen under "tjenester" bør se ut omtrent som dette.
  • Åpne XBMC (eller last ned først) på PC-en og gå til "nettverk" og "tjenester". Her må du tillate styring av programmet via UPnp og HTTP. Port skal settes til 8080. Brukernavnet og passordet kan du velge selv; det skal du skrive inn på mobilen din senere. Trykk ESC når du er ferdig.
  • Gå inn på systeminnstillinger og inn-enheter. Sjekk at "Fjernkontroll sender tastetrykk (tastatur)" er aktivert.

Deretter er det nettverkskonfigurasjon som står for tur, og her kan det ligge litt jobb:

Dersom du kun skal bruke mobilen til å styre PC-en mens du er hjemme, kan du finne den lokale IP-adressen din ved å klikke "start", "kjør" og skrive inn "cmd", trykke enter og skrive inn "ipconfig". Adressen som står bak "IPv4 Address" kan du notere ned, og hoppe til neste punktliste.

Vi synes det greieste er å bruke den lokale IP-adressen, siden vi ikke ser noen vits i å styre PC-ens multimediaprogram fra andre steder enn hjemme, men brukerveiledningen på XBMCs forum tar høyde for eksternt bruk.

Styring over internett

Vil du få kontakt med XBMC fra hvor som helst i verden, må du gjøre følgende:

Gå inn i ruterens administrasjonspanel, som du vanligvis får tilgang til ved å skrive inn "http://192.168.1.1". Hvis ikke det fungerer, kan du prøve med "0.1" i slutten. Fungerer ikke det heller, må du nok finne fram brukerveiledningen.

Når du har logget inn må du finne noe som heter "port forwarding", "port triggering" eller lignende. Der må du opprette to viderekoblinger:

  • Tjenestetype "udp" på port "9777" til PC-ens lokale IP-adresse, og ikke internett-IP-adressen.
  • Tjenestetype "udp/tcp" på port "8080", og igjen skal denne peke til den lokale IP-adressen til den PC-en som har XBMC installert.

Nå skal ruteren din forstå at henvendelser som passer til XBMC, skal videreformidles til den PC-en som har XBMC installert.

I XBMC Remote setter du inn PC-ens IP-adresse, port 8080 og brukernavnet og passordet som du satte opp på PC-en.

OBS: Har du problemer senere, bør du sjekke om noen av IP-adressene har endret seg. Det kan nemlig skje. Du kan unngå det lokalt ved å sette faste IP-adresser i det lokale nettverket, men internett-IP-en kan endre seg fra tid til annen og det kan du ikke styre selv.

Sett opp mobil-applikasjonen

Nå er du ferdig med oppsettet på PC-en, og det er på tide å ta mobilen fatt. Her må du trykke på "settings" og fylle inn en litt informasjon.

  • Host or IP address: Skriv inn IP-adressen. Hvis du vil bruke internett-IP-adressen, får du den frem ved å gå til whatismyip.com. Lenger oppe ser du hvor du finner den lokale.
  • HTTP API port: 8080
  • Brukernavn og passord (det du skrev inn på PC-en)
  • EventServer port: 9777

Som vi ser er det litt å henge fingrene i før du kommer i gang, spesielt om du vil styre PC-ens XBMC via internett. Men det er nok verdt det når du sitter i sofakroken og sparer kalorier mens du imponerer hvem som helst ved å styre XBMC med Android-mobilen.

I bruk

XBMC Remote kan fint erstatte alle andre fjernkontroller mens du ser film.
Her er menyen som møter deg når XBMC Remote er tilkoblet og klar til bruk.

Enkelt grensesnitt

Det var kanskje litt knotete å sette opp XBMC, men slik er det ofte med nettverksbaserte tjenester der mange enheter skal samspille med hverandre. Når kommunikasjonen er i boks, begynner moroa.

Grensesnittet som dukker opp på skjermen er veldig enkelt å forstå seg på. Du kan velge om du vil høre på musikk, se på film, se på TV-serier, se på bilder eller se hva som nå spiller. Du kan fjerne noen av disse valgene i innstillingsmenyen om du ønsker det.

God oversikt og nyttig informasjon

Trykker du på "movies" får du logisk nok opp en rekke med de filmene du har på PC-en. Alternativt kan du få opp en oversikt over skuespillere, og trykke på den skuespilleren du vil se. Da får du opp alle filmene han eller hun spiller i. Du kan også sortere på sjangre eller etter PC-ens mappestruktur.

Når du trykker på en film, får du opp omslaget til filmen og en haug informasjon fra det anerkjente filmnettstedet imdb.com. Nederst finner du en knapp for å spille av filmen, og PC-en din får umiddelbart signalet om det og setter i gang.

Den samme strukturen finner vi under TV-serier og musikk. I musikkfunksjonen kan du sortere etter album, artist, sjanger, samlealbum eller din egen mappestruktur på PC-en.

Flott bildevisning

Bildevisningen er fin å ha når bestemor kommer på besøk.
Dette skjermbildet lar deg bruke de fleste av funksjonene i XBMC.

Vil du se bilder fra forrige sydenferie, får du bare opp en vanlig mappestruktur. Når du viser bildene får de en flott zoom-effekt som standard (kan endres i XMBC), og oppleves nok fint og flott for de fleste du vil vise bildene til, bestemødre som bestekompiser.

En annen måte å bruke XBMC Remote på er å trykke "Use as remote control". Denne funksjonen gir deg piltaster, taster for å spille av eller sette på pause og alt annet du trenger.

Så lenge du bruker programmet XBMC Remote på mobilen din, fungerer volumtastene som volumkontroll for XBMC på PC-en.

Når noen ringer

I innstillingsmenyen i XBMC Remote finner du muligheter for å vise innkommende samtaler og tekstmeldinger. Hvis du velger å aktivere dette dukker den inkommende SMS-en opp på skjermen mens du ser på film, med navn og bilde fra telefonlisten din.

Dette kan kanskje være plagsomt når du ser filmen The Next Three Days sammen med noen venner for første gang, men når du ser Gladiator for ørtende gang en dag du kjeder deg er det kanskje like greit om du får beskjed om noen spør om du vil være med på kino. Funksjonen kan kanskje være grei å aktivere eller deaktivere etter behov.

Konklusjon

XBMC Remot til Android er gratis, og derfor kan vi ikke anbefale XBMC-brukere og Android-eiere annet enn å laste den ned så snart som mulig.

XBMC passer til datamaskiner med både Windows, Linux eller Mac OS, og vi synes det er veldig oversiktlig og greit når filmene som skal spilles ligger på PC-en. Det går også an å koble XBMC opp mot torrentklienter eller andre tredjepartstjenester for utvidet funksjonalitet.

XBMC Remote Control er den mest praktiske fjernkontrollen i undertegnedes sofa så langt, og bør være i alle Android-eiende latsabbers hjem.

Du kan laste ned XBMC herfra, og XBMC Remote fra Android Market.

Bare én av mange fjernkontroll-applikasjoner

Det fins imidlertid en rekke andre applikasjoner til Android som kan fjernstyre andre programmer i PC-en, som for eksempel PC-ens musepeker og tastatur med Gmote. Bruker du torrentklienten µTorrent, kan du fjernkontrollere den ved hjelp av µTorrent Remote.

Forumbrukeren TheRealL har imidlertid tatt det et skritt lenger ved å lage seg en egen elektronisk enhet som sender signaler som TV-er, forsterkere og andre enheter kan oppfatte. Les mer om prosjektet i forumet »

annonse