Til hovedinnhold
GuideAndroid-skolen del 5

Slik rooter du Android-mobilen din

I denne delen av Android-skolen kan du gå fra vanlig bruker til superbruker.

NB! Denne guiden er kommet i ny versjon som også dekker Android 4.x.
Klikk her for å gå til den nye guiden

Denne saken republiseres i forbindelse med ukens tema, som er Android. Opprinnelig publiseringsdato var 28.11.2011.

Er du klar for å sette telefonen din i supermodus? Med rooting kan du få en raskere mobil med helt nye muligheter. Vi kan allerede nå advare om at dette er en ganske teknisk prosedyre. Du mister også garantien på telefonen din. Men fullt lovlig, det er det.

I forrige delen av Android-skolen så vi litt på fordeler og ulemper ved å roote telefonen. Om du er usikker på om du bør, anbefaler vi å lese denne guiden først:
Bør du bli superbruker i Android?

Har du bestemt deg for å roote?
Trakt kaffe eller kjøp inn cola, kjøp nyeste utgave av favorittegneserien din og sett av kvelden.

Muligens kan telefonen din også rootes ved en "one click root"-løsning, og som navnet avslører går det da ganske enkelt for seg.

I denne guiden skal vi gå gjennom det du bør vite om rooting. Du bør imidlertid ha litt kontroll fra før av på hva de forskjellige kommandoene gjør før du hamrer dem inn i terminalen.

Vi kommer ikke med noen steg for steg-guide for å roote akkurat din telefon. Det fins utallige telefoner med forskjellige versjoner av firmware og bootloadere, og ting endrer seg for hver modell og versjon. Etter å ha lest denne guiden bør du allikevel ha fått kunnskaper om hva du driver med når du skal følge en steg for steg-guide for akkurat din telefon.

Et minnekort er veldig kjekt å ha til installasjonsprosessen og for å ta sikkerhetskopi. (Foto: Einar Eriksen)

Sikkerhetskopi

Det er ofte lurt å begynne med å ta en sikkerhetskopi. Googles synkroniseringstjeneste sørger for at kalenderoppføringer og kontaktliste er synkronisert, men ikke bilder, meldinger, musikk, dokumenter og andre ting du måtte ha liggende på telefonen din. Hvis du vil ta vare på dette, bør du enten hente ut alt manuelt eller bruke et program som tar sikkerhetskopi av innholdet.

Vi anbefaler NANDroid, som tar en skikkelig sikkerhetskopi av alt innholdet ditt. Da blir det minst mulig arbeid når du er ferdig med rootingen.

Dette trenger du

For å sette i gang trenger du først og fremst en PC, en USB-kabel og en Android-mobil.

Har du det du ser på skrivepulten her, er du godt rustet. (Foto: Einar Eriksen)

Vi valgte å roote telefonen fra PC-en hele veien i stedet for å skrive inn en rekke kommandoer direkte på telefonen. Det krever at du laster ned programmet Android Debug Bridge (ADB), som lar deg kontrollere Android-telefonen fra PC-en din, og vil brukes gjennom hele rooting-prosessen. Programmet finnes for både Windows, Mac og Linux.

Her laster du ned Android Debug Bridge.

Etter å ha lastet ned denne må du starte programmet og installere utviklerverktøyene.

På nettet vil du finne noen rootingguider som er beskrevet uten ADB. Da må du skrive inn kommandoene rett på på telefonen, som kan være litt knotete, men bortsett fra det er det ingenting i veien ved å hoppe over ADB.

SDK startes og Android SDK Tools må installeres.
Her har ADB fått kontakt med vår telefon.

For å bruke ADB, starter du en kommandolinje (terminal) og går til mappen hvor Android-utvikler-verktøyene er installert. Du finner ADB i mappen "platform tools". Start med kommandoen "adb start-server". Dersom du har Linux eller Mac OS skriver du "sudo adb start-server". Deretter skriver du "adb devices" for å sjekke om mobilen er tilkoblet.

Dette er ClockworkMod Recovery. (Foto: Einar Eriksen)

Litt om ROM, bootloader og recovery

Det vi skal fikle med nå er ROM-partisjonen på telefonen din. Dette er den delen av minnet som det er meningen at du kun skal lese, men som du nå kommer til å skrive til når du skal installere et nytt operativsystem på telefonen. Det er nemlig her systemfilene i telefonen din ligger.

Når man sier at man skal installere en ROM, mener man vanligvis at man skal installere et nytt operativsystem på dette minnet.

Det første du installerer er en bootloader som starter opp operativsystemet i telefonen din. Dette er enkelt og greit et lite program som er "på utsiden" av hele operativsystemet, og du kjenner kanskje til bootloadere fra PC-verdenen. Det er her du for eksempel kan velge mellom å starte Windows og Linux på PC-er som har begge deler.

Bootloaderen starter forskjellige "images", som er det man ofte omtaler som en "ROM". Det vil si en fil som inneholder en større struktur, som for eksempel et helt operativsystem.

De tre strukturene som bootloaderen starter er "boot image", "system image" og "radio image". Den første inneholder altså det som trengs for å få telefonen i gang, mens "system image" er operativsystemet. "Radio image" styrer mobilnettoppkoblingen i mobilen din. Disse bildene vil også erstattes av nye dersom du skal ha "custom ROM", altså en modifisert Android-versjon.

Når ting går galt

Du bør også installere et eget recovery-verktøy på mobilen, som sørger for at du alltid får installert nye ROM rett fra minnekortet nesten uansett hvor galt alt måtte gå. Recovery-verktøyet ligger nemlig plassert i ROM-en, og du kan starte det ved å holde inne noen taster mens du starter telefonen. Undertegnede bruker ClockworkMod, som er et mye brukt recovery-verktøy for HTC-telefoner.

Vi anbefaler på det sterkeste å ha et recovery-verktøy på telefonen. Du kan alltid installere nye ROM-er ved hjelp av PC-en også, men det er veldig praktisk å ha denne muligheten også når du ikke har PC-en tilgjengelig.

En ROM-velger som for eksempel ROM Manager er også kjekt å ha fordi det lar deg bytte ROM mens du er på farten.

Du kan installere en rekke forskjellige "mods". CyanogenMod er et velkjent eksempel. (Foto: Einar Eriksen)

Klar, ferdig, root

Det skulle være nok kunnskaper om de mest elementære tingene du må forholde deg til når du rooter, så nå er det på tide å se litt på hvordan en vanlig rooting-prosess foregår.

Hvis du har tenkt å roote, anbefaler vi å aller først sjekke om SuperOneClick eller Z4root kan fikse biffen. Disse er programmer til datamaskinen din som vil gjøre mesteparten for deg, og spesielt SuperOneClick har svært mange telefoner på kompatibilitetslisten sin.

Vi anbefaler deg også å søke på forum.xda-developers.com eller Google etter hvordan du enklest rooter akkurat din telefon. Her finner du steg for steg-guider til hver enkelt telefon. Det fins selvsagt også andre gode kilder til guider, slik som for eksempel Cyanogenmods wiki-sider.

For å manuelt roote noen vanlige telefoner, kan du se her:

For å forstå hva prosessene i guidene innebærer, kan du for eksempel ha denne guiden i et eget vindu mens du rooter.

Dette er vår rootede HTC Desire Z med CyanogenMod 7.1.0 RC1. (Foto: Einar Eriksen)

Vi tar her for oss stegene i en full rooting-prosess, som innebærer et recovery-verktøy som lar deg installere alle mulige operativsystemer som er tilpasset mobilen din. Før du starter her, må du ha funnet instruksene for din telefon på én av linkene over, eller ved å søke opp telefonen din på xda-developers.com.

1: Nedgradering

Prosedyrene for rooting lages gjerne til en av de første firmware-versjonene, og derfor er det av og til slik at du må starte med å installere en eldre firmware på telefonen din. Dette er som oftest en enkel prosess.

2: Farvel til operatørlåsen

De fleste har nok ikke en operatørlås på telefonen, men om du har det krever det et ekstra steg før du kan roote telefonen din.

Operatøren din har riktignok betalt for at telefonen din skal låses til deres mobilnett, men det er på ingen måte ulovlig å gjøre hva du vil med din egen telefon. Her er det forskjellige løsninger, men vi synes den greieste for HTC-telefoner er å fjerne CID-låsen, mens for andre mobilmerker kan du for eksempel lage et Goldcard.

CID står for "Carrier ID" som identifiserer operatør og språk, og den sørger for at du kun bruker orginale ROM på telefonen din. Og det vil du vel ikke? Denne må altså også fjernes.

Goldcard inneholder filer som erstatter de filene som låser telefonen din til operatøren. Les mer om hvordan du lager et Goldcard her »

Her installeres det filer på HTC Legend. (Foto: Svein Rune Djuve)

3: Rooting

Nå skal du skaffe deg full tilgang til telefonens indre programvare. Den viktigste "sikkerheten" som må fjernes om du skal roote skikkelig er "S-ON", som står for Security ON. For å få full tilgang til å flashe firmware og installere egne ROM må du få S-OFF.

Det S-OFF i hovedsak gjør, er å la deg bruke usertifiserte images i en bootloader eller gjennom en "custom recovery", altså åpner S-OFF for at du eksempelvis kan installere helt nye operativsystemer.

Merk at dersom telefonen står som S-OFF, kan du risikere at verkstedet nekter å reparere telefonen din.

Hele prosessen foregår i all hovedsak ved å laste ned en rekke nye installasjonsfiler fra internett og dytte de inn i telefonen for installering. Du trenger egentlig ikke gjøre så veldig mye selv, men starter i stedet programmer som gjør jobben.

"./" betyr at du vil utføre en handling i den mappen du nå befinner deg i. Som oftest bruker du kommandoen når du skal iverksette noe. Når du rooter kjører du som regel installasjonsfiler på denne måten.

I tillegg til å installere filer som trengs for selve rootingen, kan det være greit å installere et recovery-verktøy i samme prosessen. Det gjør det svært enkelt å installere nye ROM rett fra minnekortet på telefonen din, uten at du trenger PC-en.

Ofte tar det lang tid å kjøre gjennom alle installasjonsfilene.

Ofte kan du laste ned ROM direkte til mobilen din. (Foto: Svein Rune Djuve)

4: Ny ROM

Å installere en ny ROM foregår vanligvis bare ved å legge en fil på minnekortet og kjøre det fra en recovery-løsning.

Hvordan du installerer ROM varierer etter hvilken recovery-løsning du bruker, men dersom du bruker ClockworkMod Recovery kan du installere ved å legge en "mod" rett på minnekortet, og deretter starte i "recovery mode" for installasjon.

xz

Etter installasjonen kan det jo være greit å se på Android-skolens del 3, der vi går gjennom det å gjøre Android-telefonen til din egen. Vi ser for eksempel på det å bytte "launcher".

Gikk noe galt?

Husk at du uansett hva du måtte finne på å gjøre, har du tilgang til telefonen din via programmet ADB på PC-en. Dermed kan du rette opp i det aller meste som måtte gå galt.

Hvis du har problemer, bør du prøve et søk på Google. Andre har nok sannsynligvis hatt det samme problemet før deg, og de har kanskje spurt om hjelp i et forum. Finner du ikke løsningen ved å søke, kan du jo spørre i et forum selv - for eksempel vårt mobilforum.

Android-skolen

annonse