Tek.no

Test

Nikon Coolpix S8000

12 Mai 2010 11:28

Oversikt

Introduksjon

Hos oss innfridde Coolpix S640 mange av løftene Nikon hadde gitt med tidligere kompaktkameraer. Med godt standardobjektiv og akkurat nok funksjoner - og endelig, respektabel bildekvalitet - så Nikon ut til å komme på nivå, også med sine minste modeller.

Ser vi på spesifikasjonene, har S8000 mye til felles med S640. Også dette er et enkelt, rett frem etter nesa kamera, med noen operative og funksjonelle aspekter som skiller det fra de aller billigste kameraene. Kontrollhjul, bildestabilisator og rask oppstart, er blant disse.

Et par viktige ting skiller likevel disse kameraene: Objektiv og oppløsning. Der S640 har et moderat spesifisert, standardobjektiv og 12 megapiksler, skilter S8000 med 10x zoom og hele 14 megapiksler. Tradisjonelt vil dette påvirke bildekvaliteten negativt. Høyere sensortetthet krever mer signalforsterking, og med det øker faren for mer støy. Ekstreme brennvidder i ett og samme objektiv øker på sin side sjansene for optiske effekter.

Men S640 gir oss håp om at Nikon får det til også denne gangen. Og forøvrig viste Panasonic at det går an å skape bra bilder, selv i superzoomklassen da vi testet TZ10 nylig. Så hvorfor ikke Nikon?

Les hele testen her.

Fysisk

Nikon S8000 skal være tidenes smaleste kamera med 10x zoom. Elegant kamerahus, og teleobjektiv med brennvidder fra 30 til 300 mm gir S8000 det lille ekstra. Vi kunne godt tenkt oss litt bedre vidvinkel, men i tele-enden kan vi zoome oss godt innpå motivet, uten å forstyrre. Lyssterk, skjerm på 7,6cm med 921,000 punkters oppløsning trekker opp, dårlig batterikapasitet trekker ned.

I bruk

Nikon S8000 er et relativt enkelt kamera, skapt for å ligge klar på lomma når de magiske øyeblikkene byr seg. Med 10x zoomkapasitet blir dette kameraet likevel noe mer. Nytt er Kreativ glideskala - en videreføring av Nikons fargevalg-funksjon. Ved å vri på kontrollhjulet kan vi gå fra helt monokromatisk til sepia, blåkjølig til rødt, og det meste i mellom. Med bildestabilisering og makroegenskaper i toppklasse, har S8000 stort sett det man trenger i et kompaktkamera.

Lynrask i oppstart, men mer gjennomsnittlig i utløserhastighet og seriefotografering. Det skal en del til å rote seg bort i et kamera såpass enkelt som S8000. Uten hurtigmeny blir dette kameraet likevel tregere i bruk enn nødvendig. På pluss-siden gir Nikon oss et dreiehjul for effektiv blaing i bilder og innstillinger. Direkteknapp til videoopptak er supert, men som vi savner å kunne skru over i et eget modus for video, slik at vi ikke må inn i hovedmenyen for å gjøre videoinnstillingene.

Bildekvalitet

Helt ok bilder ved lav ISO til mindre utskrifter, men skarpheten varierer en del fra senter til hjørne av bildet. Forholdet mellom hjørne- og senterskarphet er heller ikke konsistent gjennom hele zoomområdet. Kameraet virker generelt å overeksponere litt. Ved 100% forstørrelse preges kontrastområdene av relativt kraftig kromatisk feilbrytning. Litt skuffende, etter som Coolpix S640 leverer betydelig stødigere resultater.

Konklusjon

Til å ha 10x zoom, er Nikon S8000 meget kompakt og lett. Utgangspunktet skulle dermed bety et fleksibelt verktøy. Det er på størrelse med de minste standardsoom-kameraene, men byr med 30-300 mm objektiv på flere innfallsvinkler til fotografering.

Kameraet er i tillegg blant de best responderende kompaktkameraene, med klasseledende oppstartstid. På spesifikasjonssiden, mangler egentlig bare en litt bedre vidvinkel for å gjøre dette til en konkurrent både blant superzoomerne, og standardmodellene.

I bruk synes vi også kameraet stort sett fungerer bra, med bilestabilisator og ypperlig skjerm, dog med litt dårlig batterikapasitet. Slapt batteri og en smule smal vidvinkel er i det store bildet til å leve med. Skjerm kan justeres ned, og så får man heller ta et skritt ekstra tilbake for å få med hele motivet.

Aberet med S8000 er bildene. Bildekvaliteten avhenger i for stor grad av ISO og brennvidde. Tvilsomme ISO-prestasjoner er kanskje å forvente - litt støy kan vi leve med. For oss blir problemet kombinasjonen av prosessorstøy pluss objektiveffekter. Vi nevner igjen ujevn skarphet på tvers av bildeflaten, og kromatisk feilbrytning.

Ønsker du deg et lett og elegant Nikon lommekamera med ekstra teleegenskaper, er S8000 som en helhet, tiltalende. Men vær obs på objektivets styrker/svakheter, og vurder fra bilde til bilde, hvor stort du synes det tåler å printes.

Bildegalleriet

Les også