Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apple Iphone 3G

Simen Willgohs / Amobil - alle bilder

Design og skjerm

Hype eller ikke: Iphone har lenge vært ønsket og ventet her hjemme på berget, og det er mange som nå ser sjansen etter at Netcom fikk eneretten på å selge Apples mobil.

Man kan si mye om Apple og Iphone. Men at produsenten har fått en flying start på karrieren som mobilprodusent bør det være liten tvil om. Til tross for at Apple kun har lansert to telefoner til nå, og ingen av dem har vært tilgjengelig i Norge før nå, så har det ikke manglet på mediedekning. Allerede fins det flere tusen Iphone-brukere her til lands som har skaffet seg telefonen i utlandet eller over internett og som gjennom brudd på operatørlåsen bruker den i Norge. Fra og med 11. juli blir det trolig langt flere.

"Never change a winning team"

Gamle og nye Iphone. (Klikk for større bilder)
Denne knappen gjør mobilen lydløs.
Kameraet er også antenne for GPS-en.

Designen på Iphone var banebrytende for vel ett år siden. Aldri før hadde noen gått så drastisk til verks som å fjerne alle taster utenom én, for så å dekke hele fronten med en svær skjerm.

Ett år senere finnes det ganske mange telefoner med dette utseendet, for eksempel HTC Touch Dual og LG KF700. HTCs Touch-serie inneholder flere.

Utvendig er det lite som skiller Iphone 3G fra forgjengeren. Metalldekselet har blitt byttet ut med et svart plastdeksel, trolig for å sikre et godt mottak til GPS-antennen. I tilegg har telefonen blitt noen millimeter tykkere noen steder, og tynnere andre steder.

Iphone 3G er mer avrundet på sidene og ligger langt bedre i hånden. Avrundingen får også telefonen til å se mindre klumpete ut, til tross for at størrelsen på ingen måte gjør den smekker. I tillegg har Apple gjort det lettere å bruke eget hodesett med telefonen, ved at 3,5 mm-inngangen ikke er kjørt langt inn i telefonen.

Relativt stor og klumpete

Sammenlignet med andre telefoner er Iphone 3G enkelt og greit stor, klumpete og relativt tung. Er du vant til lekre designtelefoner fra Samsung eller Nokia vil Iphone 3G være en brå overgang til det verre. Dette er ikke telefonen for trange innerlommer eller små vesker.

Men størrelsen skjemmer ikke helhetsinntrykket. Iphone 3G lykkes i likhet med originalen å oppnå dette litt anonyme, eksklusive uttrykket, som gjør at telefonen egner seg like godt til dressen som den hippe, nye T-skjorten. Med svart bakdeksel virker Iphone 3G også litt mer kul og litt mindre dress. Som å bytte ut en Mercedes med en BMW.

Herlig skjerm

Det er alltid en wow-opplevelse å skru på skjermen til Iphone for første gang. Fargene spruter frem på den 3,5 tommer store TFT-skjermen. Med den 320 x 480 punkters oppløsningen er dette en av de beste skjermene du får på en mobiltelefon i dag. Kontrasten er super, oppløsningen gjør bilder sylskarpe og fargegjengivelsen god. Kort fortalt: Iphone er super som digitalt bildealbum eller bærbar videospiller.

Men det er ikke bare der skjermen utmerker seg. Den er også berøringsfølsom, slik at du styrer alt med fingeren rett på skjermen. Ulikt trykkfølsomme skjermer reagerer ikke Iphone på trykk med penner eller andre gjenstander. Som på styreflaten på en bærbar datamaskin reagerer telefonen på varmen i fingeren, noe som gir deg mye mer presis styring.

Iphone har også den unike egenskapen at den kan registrere flere berøringer samtidig. Mens HTC Touch for eksempel kun kan registrere én berøring av gangen, klarer Iphone to. Dette gir noen viktige fordeler siden du da for eksempel kan zoome i bilder ved å dra fingrene fra hverandre.

I tillegg er skjermen svært robust. Du kan fint skrape over den med en nøkkel uten at det kommer riper. Årsaken til det er at Apple har valgt glass i skjermen i stedet for plast. Dette gir til gjengjeld flere fettflekker. Men imotsetning til riper er fettflekker noe som kan tørkes vekk med en klut eller tøybit.

Enklere uten taster

Skjermen er en av markedets beste.
Menysystemet.
Slik skriver du SMS og e-post.

Ser vi på menyene har det ikke skjedd mye siden sist. Det meste av endringer fra originalen er kommet gjennom programvareoppdateringer i løpet av året som er gått siden lanseringen for ett år siden. Blant annet kan du nå selv omorganisere menyikonene, startmenyen nederst og lage flere "menysider".

For de som er mindre bevandret i Iphone-verden, kan vi raskt oppsummere menyene som et rutenett av menyvalg spredd over flere sider, der du som regel ikke går gjennom undermenyer, men går rett fra hovedskjerm til program og funksjon. En passende beskrivelse er en miks av menyraden i Mac OS X og Widget-løsningen Apple bruker.

At telefonen mangler taster og styreknapper vil kanskje uroe noen. Men tro oss, det er nesten lettere uten taster enn med. Menysystemet er så solid bygd opp rundt skjermen at alle kommandoer er rimelig selvsagte. Skal du starte et program trykker du på det. Skal du bla deg tilbake, til neste side eller skifte bilde, drar du fingeren over skjermen. Skal du zoome i et bilde, et stykke tekst eller en nettside drar du to fingre fra hverandre. Skal du forminske gjør du det motsatte.

Det eneste vi savner her er en form for bekreftelse for at du trykker på skjermen. LG og Samsung har vært flink med å la telefonen vibrere når ved hvert trykk, som en bekreftelse. Iphone gir til nøds et lite "knepp" fra seg.

I tillegg til at skjermen er berøringsfølsom, drar menyene nytte av at telefonen er bevegelsessensitiv. Når du ser på bilder, surfer på nett eller leter etter en bestemt låt i Itunes, kan du snu telefonen 90 grader og få bilder, nettsider og albumoversikt opp i horisontalt leie. Å snu skjermbildet tar knappe to sekunder, og utnytter skjermplassen maksimalt.

En ting skal Iphone også ha, sammenlignet med andre avanserte telefoner med berøringsfølsom skjerm er den lynrask. Avanserte menyanimasjoner og tunge programmer håndteres på strak arm, og vi må nesten se til Nokias enklere modeller for å finne tilsvarende kjapphet. Men sammenlignet med den originale Iphone er faktisk 3G-versjonen noe tregere.

Apple har dessverre ennå ikke gjort det mulig å kjøre flere programmer samtidig, som MSN-klient eller lignende som ligger skjult mens du gjør andre ting. Riktignok, når du lukker et program, forblir informasjonen lagret og kommer frem neste gang du starter programmet igjen. Unntaket er mp3-spilleren og Push-mailen, som også kan spille i bakgrunnen.

Men dette skiller Iphone fra andre smarttelefoner, og hindrer den i å være et fullverdig alternativ for proffbrukeren. Samtidig er også dette noe av årsaken til at Iphone er så mye raskere enn alternativene.

Sist men ikke minst er det viktig å ta for seg tastaturet. Som den observante leser sikkert har lagt merke til har Iphone kun én tast. Men når du starter e-postleseren, nettleseren eller skal skrive en tekstmelding, kommer det frem et fullt virtuelt qwerty-tastatur.

Å skrive på Iphone er ingen sak. Du hamrer løs med tomlene mens hendene ellers holder telefonen fast. Å treffe den riktige tasten er heller ikke så nøye. Du legger tommelen eller fingeren på tastaturet og drar den bort til bokstaven du vil ha. Når tasten lyses opp og du slipper, kommer den opp.

Et virtuelt tastatur gir mange muligheter - deriblant å tilpasse tastaturet etter hvilket land en er i. Det har ikke Apple gjort. Leter du etter æ, ø og å, leter du forgjeves. Disse får du kun dersom du holder inne a og o lenge og velger disse bokstavene manuelt. Tungvint og unødvendig. Apple selv sier at dette ikke er noe problem - ordboken vil uansett rette det. Men skal du for eksempel skrive "før", vil telefonen foreslå "for", og du må selv aktivt velge "ø"-en. Dette holder ikke mål, Apple!

(Klikk for større bilde)

Ellers kan en raskt oppsumme salgspakken:

  • Telefon
  • Lader
  • Overføringskabel
  • Hodesett med håndfriløsning
  • Manualer

Dette er ikke voldsomme greiene å juble for, og det mangler for eksempel en slik ladestasjon som fulgte med den originale Iphone-utgaven. For en totalpris på minst 4200 kroner er Apple rimelig gnien når de ikke gidder å legge med en slik ladestasjon, en bæreveske eller annet nyttig.

Teknologi og funksjoner

Fra "not" til "hot"

Et av de største ankerpunktene mot den originale Iphone var at den hadde treg tilkobling til internett, siden den manglet 3G. Dette gjorde telefonen på mange måter utdatert allerede når den kom på markedet.

Dette er løst i årets nye modell, som kan koble seg til internett i hastigheter helt opp til 7,2 Mbps takket være innebygget super-3G.

En annen nyhet er at telefonen har skikkelig støtte for bedrifts-epost, og den støtter nå både Activesync og Microsoft Exchange. Det betyr at i praksis at du kan bruke Iphone til å synkronisere kalender, e-post og adressebok over nettet via Exchange-løsningen, og motta e-post i det øyeblikket de blir sendt. Dette gjør Iphone til en mye mer aktuell kandidat for deg som skal ha en jobbtelefon.

På undersiden sitter stereo-høyttalere.
3,5 mm minijack-uttak på toppen.
Sammenlignet med en annen telefon som har "alt" - Nokia E90. (Klikk for større bilder)
Instillingsmenyen.
GPS med veibeskrivelsesfunksjonen.

Ellers kommer selvfølgelig Edge, vanlig Bluetooth 2.0, støtte for e-poststandardene POP3 og IMAP, samt firebånds GSM-støtte og Wi-fi.

Skryte-GPS

En annen viktig nyhet er at Iphone nå har innebygget GPS og kan fastslå posisjonen din på kartet. Telefonen har såkalt assistert GPS, som betyr at den tar mobilnettet til hjelp for å bestemme posisjonen din enda raskere. I likhet med forgjengeren har Iphone 3G fått Google Maps, som kan vise både enkle kart og satelittfoto av området.

Selv om Apple skryter av at Iphone finner posisjonen din raskere og mer presist enn noen annen telefon ved hjelp av GPS, mobilnett og Wi-fi, er det i realiteten reklamepjatt. I samtlige av de tilfellene der vi prøvde telefonen hoppet "posisjonsnålen" litt rundt på kartet før den fant ut hvor vi virkelig var. Det kan godt hende at telefonen er noe mer presis enn enkelte andre, men noen GPS-revolusjon er det ikke snakk om.

Med en 3,5 tommer stor skjerm skulle Iphone i teorien fungere utmerket som bil-GPS. I standard-konfigurasjonen kan Iphone vise en veirute på kartet, men ikke geleide deg langs den slik en vanlig bil-GPS kan. GPS-produsenten Tomtom har imidlertid allerede sagt at de vil komme med en løsning for Iphone. Men vær forberedt på at dette vil koste ekstra.

Vi er blitt vant til at GPS-telefoner kommer med innebygget programvare for bilnavigering, og synes det er svakt av Apple å ikke tilby en slik løsning.

Suveren nettleser

Slik surfer du i fullskjermsmodus.

Nettleseren Safari er kanskje en av hovedgrunnene til å kjøpe Iphone. Dersom du ønsker å surfe mye eller ønsker å lese vanlige nettsider og ikke de små mobilutgavene vanlige telefoner takler, feier Iphone konkurrentene av banen. Nettleseren er rett og slett suveren på å vise vanlige nettsider, og med super-3G og Wi-fi ombord går også lastingen smertefritt.

Hemmeligheten til Apple er at selskapet først skalerer ned siden slik at den vises i fullskjerm på telefonen. Du kan så dra deg rundt på siden med en finger, trykke deg inn på lenker, og zoome inn på enkeltpartier ved å dra fingrene fra hverandre.

Vi er ikke like fornøyde med den innebygde epostleseren. Greit nok, du kan ha flere kontoer, og Mail støtter nå Push. Men du kan for eksempel ikke sortere e-post etter avsender, viktighet eller emne. Det skjer kun på dato. Du kan heller ikke søke, eller kopiere ut tekststykker og lime dem inn.

I likhet med stadig flere mobiltelefoner har Iphone fått støtte for visning av Office-dokumenter, i tillegg til Apples egne Iwork-standarder. Men du kan ikke redigere eller lage nye filer, kun vise dem frem. PDF, Powerpoint- og Keynote-presentasjoner vises attpåtil kun som en liste, uten sider eller animasjoner av noe slag. Det går heller ikke an å vise en presentasjon fra Iphone, slik du kan på svært mange andre smarttelefoner.

Telefonen mangler også et par mer selvsagte ting. Den første er MMS. Selv om Apple forsåvidt har en god grunn til det (e-post er mye bedre), er det mange som vil savne det på Iphone. En annen er omregner. Dette er mindre standard, men viktig for proffbrukere. Og når Apple først har fått på plass aksjekursleser, værvarsling og egen Youtube-spiller, så skulle ikke det være så vanskelig.

Heldigvis vil Apple gjennom den nye App Store tilby mange tredjepartsprogrammer som kompenserer for mangler på Iphone. Det er allerede laget både MMS-verktøy til første utgave av Iphone, og dette kan trolig også brukes på den nye. Apple har også sagt at mange programmer vil bli lagt ut gratis for nedlasting, mens andre vil koste. Dette er forsåvidt samme løsning som Nokia har i S60 og Microsoft har for Windows Mobile.

Elendig batteri

Batteriet på Iphone er ikke særlig å juble for. I tiden vi brukte telefonen gikk det sjelden én dag der vi ikke måtte lade telefonen to ganger for dagen. Dette skyldes nok mye bruk av musikkspiller, e-postleser og nettleser. Men det er også hele poenget med telefonen. Og kan man ikke bruke telefonen til det den er tenkt til uten å ha en ladeløsning med seg overalt, så er ikke det bra nok.

Mye av batterisluket skyldes nok også skjermen. Den tømmer batteriet på null tid, med mindre du er bevisst faren og har skrudd på automatisk lysjustering. Vårt tips er å skru ned lysstyrken. Skjermen på Iphone 3G er såpass lyssterk at du fint kan klare deg med lysstyrken på 50 prosent. Alternativet er som sagt å måtte lade telefonen flere ganger daglig.

Ellers virker det også som om Iphone sliter med dekningen. På steder der vi fikk full dekning med en Nokia E71, hadde Iphone 3G kun tre av fem prikker på dekningsmåleren. Dette ga sjelden utslag i form av dårlig lydkvalitet i samtalene. Men det kan gi et ekstraforbruk av strøm fordi telefonen må øke styrken på signalmottakeren for å ha et godt signal.

Lyden er det derimot ingenting å si på, verken i samtaler eller under musikkspilling.

Multimedia

Ipod i mobilutgave

Iphone 3G og Ipod Touch ligner veldig på hverandre. Og selv om Iphone er en telefon, er det tydelig Apples ønske at man skal se på det som en Ipod også.

(Klikk for større bilde)

Det er ikke vanskelig. Lydkvaliteten er nemlig, ironisk nok, bedre i Iphone enn i Apples egne musikkspillere. Lydbildet er bredere, bassen tydeligere og lyden langt mindre platt enn på Ipod Classic. Telefonen har riktignok enda et lite stykke å gå før den når Samsung I450, som har den beste lydkvaliteten vi har hørt fra en musikkmobil.

De medfølgende ørepluggene er slett ikke verst for å være enkle øreplugger, og kan også brukes som håndfri. Men høyttalerene under er de som virkelig fortjener ros. Selv om små mobil-høyttalere aldri kan gi noen spesielt god lyd, har Apple gjort mye for at høyttalerne skal duge bra. Det gjør de og, og er grei til å høre på musikk eller film med så lenge det er i nærhet av telefonen.

Når det kommer til brukervennlighet er imidlertid Apples spiller overlegen. Siden telefonen registrerer hvilken vei du holder den, snus skjermbildet automatisk når du legger telefonen horisontalt, og musikkalbumene stilles opp på rekke og rad som i Itunes sitt Cover Flow. Du kan bla deg frem og tilbake, en løsning som imponerer selv garvede mobilbrukere.

Dette kan alltids ha med hva man er vant til, og undertegnede bruker Itunes til daglig. Men det gjør også et stort antall av landets befolkning, og når du er nødt til å bruke Itunes for å overføre musikk og data mellom datamaskin og telefon, så er det ingen utvei utenom nettopp den synergieffekten.

Et stort minus med Iphone er at den er veldig kresen på filformater når det kommer til musikk og video. Den klarer for eksempel ikke å lese WMA og WMV. Om du har filer i slike formater, må du forberede deg på å konvertere dem for å spille dem av på Iphone, noe som selvsagt går utover kvaliteten.

Lukket for alle ikke-troende

Det store minuset med musikkspilleren blir dermed Apples lukkethet - at du ikke kan bruke Iphone mot noe annet enn Apples Itunes. Ikke bare betyr det at folk må bytte spiller ved kjøp av Iphone, det betyr også at de er låst til hele apparatet rundt Apple - og i verste fall ikke kan bruke musikksamlingen sin, dersom denne er i . WMA-format.

Vi er heller ikke særlig fornøyd med at Apple verken har gitt plass til en FM-radio eller en nettradio i Iphone. Spesielt nettradio hadde vært midt i blinken, i og med at telefonen har Wi-fi, og Itunes har en god støtte for dette.

Vil få spill også

Skal du spille spill kan Iphone først virke helt uaktuell. Det følger ingen spill med telefonen, den har verken Java eller andre kjente spillmotororer, og vil kun støtte spill spesialutviklet for Iphone.

Men under et møte med Apple under testperioden fikk vi prøve et par spill som skal selges gjennom App Store. Blant dem var et racerspill som brukte telefonens akselerasjonsmåler til å registrere bevegelsene dine. Du svinger bilen ved å fysisk svinge telefonen, og akselererer ved å bøye telefonen fremover. Litt som Nintendo Wii. Vi syntes dette fungerte bra, så det er ingen grunn til å avskrive Iphone helt på dette området

Perfekt for familieselskapet

Om du skal bruke mobilen som fotoalbum, har Iphone en av de beste løsningene som finnes. Med en 3,5 tommer stor berøringsfølsom skjerm kan du vise bildene i fullskjerm og bla deg bortover albumet med fingeren. Ønsker du å zoome inn, kan du det ved å dra fingrene fra hverandre. Siden bildealbumet synkroniserer med Apples Iphoto kan bilder du har der komprimeres og legges inn på telefonen i miniformat for fremvisning til venner og kjente. Bilder tatt med telefonen vil også legges direkte inn i Iphoto.

Også videospilleren drar stor nytte av den store skjermen. Bildene er sylskarpe og avspillingen helt uproblematisk. Apples nye stereo-høyttalere gir i tillegg langt bedre lyd, og sørger for at du kan se film med flere enn deg selv.

Den største skuffelsen

Kameraet er en stor skuffelse, kanskje telefonens største. Her har tiden stått stille siden første Iphone-lansering for over 1,5 år siden, noe som betyr at du som Iphone-bruker ennå er låst til et to megapikslers kamera uten autofokus eller fotolys.

Det betyr enkelt og greit at du kan glemme Iphone som noen erstatter til kompaktkameraet. Her snakker vi bilder for e-post og til nøds bakgrunnsbilder på PC-en. Men dersom lysforholdene er dårlig, det er store kontraster i motivet eller noe skulle tilsi annet enn perfekte bildeforhold, faller Iphone ut også her.

(Klikk for større bilder)

Iphone kommer heller ikke med noe løsning for videoopptak. Dette kan fås som tredjepartsprogramvare, men følger altså ikke med fra begynnelsen.

Så til tross for at Iphone av og til kan glimte til på kamerafronten og har en god søker; dette er ikke den kameratelefonen du leter etter.

Konklusjon

Sjelden har det i norsk mobilhistorie vært så store forventninger til én enkelt telefon som det er til Iphone 3G. Etter å ha blitt omtalt mer enn noen annen telefon noensinne har Iphone 3G mye å levere, og en svær fallhøyde og dermed kort vei fra å være "hot" til å bli "not".

Heldigvis for Apple har selskapet klart å innfri på mange punkter.

Les også: Alt om Iphone 3G >>

Fullstendig overlegen

Skjermen, menysystemet og løsningen med berøringsfølsom skjerm fungerer utmerket. Med Iphone i hånden kommer du ikke til å savne det ordinære talltastaturet, men heller elske telefonen for muligheten til å bla deg rundt i bildealbumet med fingeren, forstørre tekst med én enkel bevegelse og å skrive på fullt tastatur rett på skjermen.

Det er først og fremst multimedabiten som tjener på de smarte touch-løsningene. Å se en film eller gjennom en bildeserie på Iphone-skjermen er en fryd for øyet, og Ipod-spilleren gir bedre lyd enn selv Apples egen Ipod Classic.

Å laste ned musikk er lett, og muligheten til å bla deg gjennom album på album med ett enkelt fingersveip får konkurrerende musikktelefoner til å fremstå som gammeldags og utdaterte.

For proffene også

Dernest kommer proffløsningene. Det er ikke foruten grunn Apple har lagt ved støtte for Push, Exchange og Activesync. Og dersom du er en travel person som ofte er på farten men trenger å være tilkoblet, vil Iphone i mange tilfeller kunne erstatte den bærbare PC-en. Til det er både nettleseren og e-postleseren avansert og brukervennlig nok.

Og funksjoner som dokumentleser for både Office og Iwork, samt aksjekursmåler, lett anvendelig kalender og avansert adressebok hjelper på.

I tillegg vil det bli mulighet til å laste ned nye nytteprogrammer og spill fra Apples App-store rett til telefonen, når butikken åpner.

Så skal en heller ikke glemme at Iphone er gått fra å være en av de minst avanserte telefonene på markedet til å bli det motsatte. Super-3G, A-GPS og opptil 16 GB innebygget minne er ikke vanlig kost - selv blant Nokias og HTCs mest avanserte.

Skal du ha Iphone? Da bør du lese dette >>

Mye kunne vært bedre

Fortsatt er det ting Apple kunne gjort mye bedre. Kameraoppløsningen i Iphone er nå lavere enn på mange av Nokia og Sony Ericssons billigtelefoner. Det er ikke bra nok. Mangel på autofokus og fotolys setter den definitive spikeren i kisten og gjør at Iphone på ingen måte kan utfordre kompaktkameraet ditt.

Vi er heller ikke fornøyd med GPS-en. Den mangler bilnavigasjon og er ikke så presis som Apple skryter av i reklamen. I tillegg mangler Iphone fortsatt støtte for MMS, radio og videoopptak, samt at telefonen ikke kan kjøre flere programmer samtidig. Og selv om Apple ikke lover gull og grønne skoger på batteri, så merkes det godt at du må lade telefonen hver dag minst. Det duger ikke i 2008.

Se etter alternativene

Men verst av alt er det at kunden må tvinges inn i en Iphone-virkelighet med egne skreddersydde abonnementer, 12 måneders binding, og ikke minst: Full overgang til Apples egne systemer. Hva er så vanskelig med å bare ønske deler av pakken? Hvorfor må brukeren på død og liv synkronisere alt via Itunes og bli tvunget til å skrote den gamle mediespilleren sin, samt alt av musikk i .WMA-format?

Her er Iphone-prisene >>

For oss hadde den største forbedringen vært om Apple hadde skrotet tvangstrøyen med eple-logo på. For det er trist at når Apple først lager en så god mobil som Iphone, så må kunden gjøre fullstendig knefall og ikke bare motta telefon, men også ny operatør med egne Iphone-priser, og tvinges til å installere Itunes. Dette er en forretningsmodell som til nå har vært ukjent i Norge. Det burde den også forblitt.

Les også: Slik blir du kvitt bindingstiden >>

Derfor anbefaler vi alle som har lyst på Iphone å sterkest mulig vurdere alternativene. HTCs Touch Diamond ser for øyeblikket ut til å bli Iphones argeste konkurrent med bedre kamera og Windows Mobile, da gjerne sammen med LGs KU990, som tramper Iphone ned i støvlene på kamera. Svenske Neonode N2 er en telefon som er minst like kul som Iphone 3G, og dersom prisen på Iphone 3G er avskrekkende, prøv LGs KE850 Prada.

For, helt riktig, Iphone er ikke langt unna å være den perfekte telefon. Men om den er verdt den totale prisen er en helt annen diskusjon.

annonse