Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Apple Iphone 3G

Design og skjerm

Hype eller ikke: Iphone har lenge vært ønsket og ventet her hjemme på berget, og det er mange som nå ser sjansen etter at Netcom fikk eneretten på å selge Apples mobil.

Man kan si mye om Apple og Iphone. Men at produsenten har fått en flying start på karrieren som mobilprodusent bør det være liten tvil om. Til tross for at Apple kun har lansert to telefoner til nå, og ingen av dem har vært tilgjengelig i Norge før nå, så har det ikke manglet på mediedekning. Allerede fins det flere tusen Iphone-brukere her til lands som har skaffet seg telefonen i utlandet eller over internett og som gjennom brudd på operatørlåsen bruker den i Norge. Fra og med 11. juli blir det trolig langt flere.

"Never change a winning team"

Gamle og nye Iphone. (Klikk for større bilder)
Denne knappen gjør mobilen lydløs.
Kameraet er også antenne for GPS-en.

Designen på Iphone var banebrytende for vel ett år siden. Aldri før hadde noen gått så drastisk til verks som å fjerne alle taster utenom én, for så å dekke hele fronten med en svær skjerm.

Ett år senere finnes det ganske mange telefoner med dette utseendet, for eksempel HTC Touch Dual og LG KF700. HTCs Touch-serie inneholder flere.

Utvendig er det lite som skiller Iphone 3G fra forgjengeren. Metalldekselet har blitt byttet ut med et svart plastdeksel, trolig for å sikre et godt mottak til GPS-antennen. I tilegg har telefonen blitt noen millimeter tykkere noen steder, og tynnere andre steder.

Iphone 3G er mer avrundet på sidene og ligger langt bedre i hånden. Avrundingen får også telefonen til å se mindre klumpete ut, til tross for at størrelsen på ingen måte gjør den smekker. I tillegg har Apple gjort det lettere å bruke eget hodesett med telefonen, ved at 3,5 mm-inngangen ikke er kjørt langt inn i telefonen.

Relativt stor og klumpete

Sammenlignet med andre telefoner er Iphone 3G enkelt og greit stor, klumpete og relativt tung. Er du vant til lekre designtelefoner fra Samsung eller Nokia vil Iphone 3G være en brå overgang til det verre. Dette er ikke telefonen for trange innerlommer eller små vesker.

Men størrelsen skjemmer ikke helhetsinntrykket. Iphone 3G lykkes i likhet med originalen å oppnå dette litt anonyme, eksklusive uttrykket, som gjør at telefonen egner seg like godt til dressen som den hippe, nye T-skjorten. Med svart bakdeksel virker Iphone 3G også litt mer kul og litt mindre dress. Som å bytte ut en Mercedes med en BMW.

Herlig skjerm

Det er alltid en wow-opplevelse å skru på skjermen til Iphone for første gang. Fargene spruter frem på den 3,5 tommer store TFT-skjermen. Med den 320 x 480 punkters oppløsningen er dette en av de beste skjermene du får på en mobiltelefon i dag. Kontrasten er super, oppløsningen gjør bilder sylskarpe og fargegjengivelsen god. Kort fortalt: Iphone er super som digitalt bildealbum eller bærbar videospiller.

Men det er ikke bare der skjermen utmerker seg. Den er også berøringsfølsom, slik at du styrer alt med fingeren rett på skjermen. Ulikt trykkfølsomme skjermer reagerer ikke Iphone på trykk med penner eller andre gjenstander. Som på styreflaten på en bærbar datamaskin reagerer telefonen på varmen i fingeren, noe som gir deg mye mer presis styring.

Iphone har også den unike egenskapen at den kan registrere flere berøringer samtidig. Mens HTC Touch for eksempel kun kan registrere én berøring av gangen, klarer Iphone to. Dette gir noen viktige fordeler siden du da for eksempel kan zoome i bilder ved å dra fingrene fra hverandre.

I tillegg er skjermen svært robust. Du kan fint skrape over den med en nøkkel uten at det kommer riper. Årsaken til det er at Apple har valgt glass i skjermen i stedet for plast. Dette gir til gjengjeld flere fettflekker. Men imotsetning til riper er fettflekker noe som kan tørkes vekk med en klut eller tøybit.

Enklere uten taster

Skjermen er en av markedets beste.
Menysystemet.
Slik skriver du SMS og e-post.

Ser vi på menyene har det ikke skjedd mye siden sist. Det meste av endringer fra originalen er kommet gjennom programvareoppdateringer i løpet av året som er gått siden lanseringen for ett år siden. Blant annet kan du nå selv omorganisere menyikonene, startmenyen nederst og lage flere "menysider".

For de som er mindre bevandret i Iphone-verden, kan vi raskt oppsummere menyene som et rutenett av menyvalg spredd over flere sider, der du som regel ikke går gjennom undermenyer, men går rett fra hovedskjerm til program og funksjon. En passende beskrivelse er en miks av menyraden i Mac OS X og Widget-løsningen Apple bruker.

At telefonen mangler taster og styreknapper vil kanskje uroe noen. Men tro oss, det er nesten lettere uten taster enn med. Menysystemet er så solid bygd opp rundt skjermen at alle kommandoer er rimelig selvsagte. Skal du starte et program trykker du på det. Skal du bla deg tilbake, til neste side eller skifte bilde, drar du fingeren over skjermen. Skal du zoome i et bilde, et stykke tekst eller en nettside drar du to fingre fra hverandre. Skal du forminske gjør du det motsatte.

Det eneste vi savner her er en form for bekreftelse for at du trykker på skjermen. LG og Samsung har vært flink med å la telefonen vibrere når ved hvert trykk, som en bekreftelse. Iphone gir til nøds et lite "knepp" fra seg.

I tillegg til at skjermen er berøringsfølsom, drar menyene nytte av at telefonen er bevegelsessensitiv. Når du ser på bilder, surfer på nett eller leter etter en bestemt låt i Itunes, kan du snu telefonen 90 grader og få bilder, nettsider og albumoversikt opp i horisontalt leie. Å snu skjermbildet tar knappe to sekunder, og utnytter skjermplassen maksimalt.

En ting skal Iphone også ha, sammenlignet med andre avanserte telefoner med berøringsfølsom skjerm er den lynrask. Avanserte menyanimasjoner og tunge programmer håndteres på strak arm, og vi må nesten se til Nokias enklere modeller for å finne tilsvarende kjapphet. Men sammenlignet med den originale Iphone er faktisk 3G-versjonen noe tregere.

Apple har dessverre ennå ikke gjort det mulig å kjøre flere programmer samtidig, som MSN-klient eller lignende som ligger skjult mens du gjør andre ting. Riktignok, når du lukker et program, forblir informasjonen lagret og kommer frem neste gang du starter programmet igjen. Unntaket er mp3-spilleren og Push-mailen, som også kan spille i bakgrunnen.

Men dette skiller Iphone fra andre smarttelefoner, og hindrer den i å være et fullverdig alternativ for proffbrukeren. Samtidig er også dette noe av årsaken til at Iphone er så mye raskere enn alternativene.

Sist men ikke minst er det viktig å ta for seg tastaturet. Som den observante leser sikkert har lagt merke til har Iphone kun én tast. Men når du starter e-postleseren, nettleseren eller skal skrive en tekstmelding, kommer det frem et fullt virtuelt qwerty-tastatur.

Å skrive på Iphone er ingen sak. Du hamrer løs med tomlene mens hendene ellers holder telefonen fast. Å treffe den riktige tasten er heller ikke så nøye. Du legger tommelen eller fingeren på tastaturet og drar den bort til bokstaven du vil ha. Når tasten lyses opp og du slipper, kommer den opp.

Et virtuelt tastatur gir mange muligheter - deriblant å tilpasse tastaturet etter hvilket land en er i. Det har ikke Apple gjort. Leter du etter æ, ø og å, leter du forgjeves. Disse får du kun dersom du holder inne a og o lenge og velger disse bokstavene manuelt. Tungvint og unødvendig. Apple selv sier at dette ikke er noe problem - ordboken vil uansett rette det. Men skal du for eksempel skrive "før", vil telefonen foreslå "for", og du må selv aktivt velge "ø"-en. Dette holder ikke mål, Apple!

(Klikk for større bilde)

Ellers kan en raskt oppsumme salgspakken:

  • Telefon
  • Lader
  • Overføringskabel
  • Hodesett med håndfriløsning
  • Manualer

Dette er ikke voldsomme greiene å juble for, og det mangler for eksempel en slik ladestasjon som fulgte med den originale Iphone-utgaven. For en totalpris på minst 4200 kroner er Apple rimelig gnien når de ikke gidder å legge med en slik ladestasjon, en bæreveske eller annet nyttig.