Til hovedinnhold

Test: Nokia E66

Test: Nokia E66

Testresultater

WLAN, GPS, bra taster, lekker design, fornuftig pris
Svake hodetelefoner, ikke blits,

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Den er usedvanlig liten og lett, men spekket med det siste innen mobilteknologi. Nokia E66 er rett og slett en førsteklasses businessmobil som samtidig tar hensyn til at de fleste businessbrukere også har et liv ved siden av jobben.
I dette tilfellet kommer dette klart til uttrykk gjennom muligheten for å velge to ulike standby-oppsett. Et ikon på startskjermen lar deg veksle mellom jobb-profil og fritidsprofil, der informasjon på hvileskjermen, snarveier og bakgrunnsbilder er tilpasset profilen du velger.
Eksklusiv
Men allerede før du tenner mobiltelefonen vil du se at dette er en eksklusiv kvalitetsmobil. Dekslene er i metall, skjermen er stor, og de synlige tastene er usedvanlig diskrete. Det er først når du bruker mobilen at det lyser opp symboler på tastene. I hvilemodus er de helt fri for detaljer. Unntaket er samtaletastene, der du kan skimte de velkjente røde og grønne rør-symbolene.
På baksiden har telefonen et ståldeksel med et småprikket profilmønster. Dette gir et bedre grep, og gjør at du ikke så lett ser fingermerkene på dekselet.
Åpningsmekanismen er av de beste vi har vært borte i. Slidemekanismen glir presist, uten slark eller unødig friksjon. Fjærmekanismen er velbalansert, og telefonen åpnes lett med en hånd.
Vendbar
Når skjermdelen skyves opp dukker et suverent 3x4-tastatur opp. Tastene er godt markert, har god friksjon, og gir god tilbakemelding. Her viser Nokia hvordan det skal gjøres. Ideelt sett skulle tastene vært helt lydløse, men klikkelydene når du taster på E66 er meget hørbare.
Dette er en businessmobil, men som tidligere nevnt har Nokia ikke glemt at selv businessfolk har fritid. Derfor kan du spille spill, høre på radio eller chatte via Windows Live.  Og selsagt kan du snakke i den. Samtalelyden er god, og det er også antennefølsomheten.
Kamera
Kameraet fungerer bra, merd 3,2 megapiksler oppløsning og autofokus. Det har ikke blits, men en diode som skal fungere som fotolys. Nytten av denne er begrenset, men i gitte situasjoner er det i alle fall bedre enn ingen ting. Kameraet kan også brukes til å skanne strekkoder, men her er leseren så kresen at den praktiske nytten er begrenset. Å skanne visittkort går atskillig greiere.


Kameraet tar også opp video i bra kvalitet til mobiltelefon å være. Oppløsningen er opp til 480x620 (VGA) med opp til 22 bilder i sekundet. Noen DVD-kvalitet er det uansett ikke snakk om - snarere noe som minner om VHS, med noe hakking som på gammel super 8.
Programmer
Dreier du telefonen 90 grader følger skjermbildet etter og plasserer seg i landskapsmodus. Den samme bevegelsessensoren brukes også om du starter programmet SportsTracker.
Dette programmet logger treningsøktene dine ved hjelp av GPS, og informasjonen du samler inn kan overføres til kart på en PC. Her kan du se hvor raskt du har løpt, hvor du måtte ta pauser (?) eller om det var noen fine saker du bare måtte fotografere under veis. Å få alle funksjonene til å spille på lag krever at du setter deg inn i telefonens bruksområder, så som geotagging og automatisk opplasting av bilder.
Om du ønsker det kan du også la andre følge treningsturen din på nettet – live. Å sette opp tjenestene er ikke veldig vanskelig, men det går selvsagt raskere om du først setter deg inn i hvordan menyene er bygget opp.
Som på de fleste nye Nokiamodeller er det bare et begrenset utvalg av programmene du kan bruke med mobiltelefonen som faktisk er installert. En del installerer du ved å klikke på ikoner i mappen som heter ”Installering”, mens resten må hentes fra nettet via ikonet ”Last ned”.
Blant programmene du slipper å laste ned (men må installere) er YahooGo, WorldMate, Windows Live Messenger og Mobile Magnifier. Sistnevnte er programmet som redde alle som synes bokstavene på skjermen er for små. Med Magnifier velger du om du vil at teksten skal forstørres 25 eller 50 prosent.
Husk bare at hele skjermbildet forstørres, slik at deler havner utenfor det synlige området. Du kan bruke en rullefunksjon for å komme til disse områdene. Rullefunksjonen kan styres med tastene, eller ved at du vender på telefonen.
Fra ”Last ned” henter du kataloger med programvare i ulike kategorier. Det er her du finner klienten for Mail for Exchange – en klient som vi mener burde være ferdig installert på en mobil i business-klassen. Vi synes også det er litt kipt at du må betale for å få tilgang til dokumentredigering.

Nettleser


Nettleseren har mini-map som gjør det lett å navigere på store sider.
Nettleseren i denne telefonen er god, og med turbo-3G går nedlastingen relativt kjapt. Tunge nettsider kan kreve såpass mye av nettleseren at ting likevel går litt saktere enn nedlastingshastigheten skulle tilsi.  
Nettleseren støtter også Flash Lite 3.0, så du kan se Youtubevideoer og annet innhold i flashformat uten å måtte hente det fra spesielle tilpasningstjenester.
Nettradio
Vi lastet også ned Nokias egen applikasjon for avspilling av Internettradio. Denne kan spille av 11 norske nettradiostasjoner, men ingen av de store som NRK, P4 eller Radio Norge. I stedet får du nærradio for indre Troms, Solør og Trysil, i tillegg til Radio Tango og flere musikkstasjoner.
Musikkspilleren er god, men hodesettet som følger med er ikke særlig egnet for musikk. Telefonen har 2,5 millimeter lydutgang, hvilket betyr at du må ha en overgang om du vil bruke standard hodetelefoner. Eventuelt kan du bruke hodesett med støtte for stereo Bluetooth (A2DP).
Alt i alt snakker vi om en utsøkt smartmobil, snarere enn en lomme-PC. Kjøper du Nokia sammenleggbare tastatur blir den fullverdig også på dette området. Vi snakker tross alt om en mobiltelefon med støtte for WLAN, PBX og VoIP.


Tastene er lett leselige i svakt lys

Bildeeksempler

Testresultater

WLAN, GPS, bra taster, lekker design, fornuftig pris
Svake hodetelefoner, ikke blits,

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

WLAN, GPS, bra taster, lekker design, fornuftig pris
Svake hodetelefoner, ikke blits,

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse107,5x49,5x13,6
Vekt121g
Standby-tid264 timer
Taletid7,5 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, A2DP
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget bra
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraBra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning3,2
VideoopptakJa Ja, VGA 22 fps
Skjermstørrelse240x320, 2,4 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet110 MB
Støtte for minnekortKrysse av
Nettverk-
UMTSJa Ja, med UMTS
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn meget bra businessmobil
PrisklasseMiddels/høy
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetMeget god
DesignBra sammensatt, gode materialer
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse