Til hovedinnhold

Brutalt bra flaggskip fra Nokia

Brutalt bra flaggskip fra Nokia

Testresultater

16 GB minne pluss minnekort, bra musikkspiller, bra kamera, stor skjerm, RDS-radio, WLAN, GPS, Turbo3G og dual slide. Bra samtalelyd. Høy kvalitetsfølelse.
Relativt stor. Glatte taster. Høyt strømforbruk. Høy pris.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Alt som finnes av tilgjengelig mobilteknologi er stappet inn i denne kraftpakken av en mobiltelefon. Så er den også bygget over samme lest som verdens mest testvinnende mobiltelefon, Nokia N95.
Tøffere tider
Men når N96 nå er i butikk, elleve måneder etter at N95 8GB kom i salg, så vil nok enkelte spørre seg om forbedringene er omfattende nok til at telefonen vil holde stand i konkurranse med annonserte toppmodeller som HTC Touch Pro, Samsung Omnia og Sony Ericsson X1.
N96 har samme form som N95 8GB, og den samme gode skjermen på 2,8 tommer. Også her kan du skyve telefonens front opp eller ned, og få tilgang til tastatur eller egne knapper for mediespilleren. Men nå har telefonen også fått kontroller for avspilling på fronten. Og av utseende minner den mer om N81.
Stor
N96 er litt høyere og bredere enn N95 8GB, men tar det igjen ved at den også er litt tynnere. Forskjellen i størrelse er imidlertid ikke større enn at vi må plassere telefonene sammen for å se den.
Etter vår vurdering er det fire vesentlige forbedringer siden N95 8GB. N96 har fått mottaker for Digital-TV, men den innbygde DVB-H-mottakeren, har vi ingen glede av så lenge norske leverandører går for DMB-teknologien. Telefonen har også fått dobbelt så mye minne (16 GB), den kan lese minnekort, og sist men ikke minst – den bruker mindre strøm.
De øvrige ulikhetene er av mer kosmetisk karakter, i alle fall dersom du oppdaterer din N95 8GB til siste programvare. I skrivende stund koster Nokia N96 omlag 6000 kroner i nettbutikkene. Det er omlag tusenlappen mer enn N95 8GB.


Nokia N96 er en relativt stor mobiltelefon

Batteri
Men de mindre endringene er selvsagt ikke helt uten betydning. FM-radioen har fått RDS, slik at du slipper å søke på nytt når du bytter flytter deg til et område der kanalen sender på en annen frekvens. Det er også gjort enkelt å kjøre Internett-radio Operativsystemet er Symbian 9.3, mens forløperen kjørte 9.2.
Men det er også gjort endringer i prosessoren. Nye N96 kjører med lavere klokkefrekvens enn N95 8GB. Dessuten har den ett mindre batteri. N95 8GB kjører et batteri på 1200 mAh, mot ”bare” 950 mAh på N96. Tale/standbytiden på N95 er i følge produktbladene bedre enn på N96. I praksis opplever vi at batteriet holder minst like godt på N96.
Taster
En av forskjellene vi ikke er like fornøyd med er det nye og glatte tastaturet på N96. Tre og tre taster sitter sammen, og det er ikke mulig å føle den fra hverandre. Som vanlig er fem-tasten markert, men markeringen er knapt følbar. Tastene på N95 8GB er faktisk bedre.


Tastene er flate og glatte. Dette er ikke Nokia på sitt beste.
Vi merker oss også at det er mye kraftigere klikkelyd i navigasjonsknappen på N96. Det er greit med respons, men du risikerer å virke sjenerende på dine omgivelser.
Ellers fungerer det nye navigasjonsfeltet bra. Den blanke rammen på navigasjonsknappen er ikke berøringssensitiv, men fungerer som vippeknapp. Faktisk fungerer den meget bra. Det er også ganske mange knapper å forholde seg til rundt navigasjonsknappen, men ikke verre enn at vi finner frem. Enkelte av disse tastene er bare i funksjon når du bruker mediespilleren.
Navigasjonsknappen fungerer også greit som spillkontroll. N96 er klar for N-Gage, og du kan laste ned prøveversjoner av flere spill direkte fra telefonens meny. Selv om flere av N-Gagespillene er ganske underholdende, så vil du ikke få den samme brukeropplevelsen som en ren bærbar spillkonsoll gir. Til det blir skjermen for liten og kontrollene for små.


Ringen på baksiden kan vippes frem. Da fungerer den som støtte mens du ser på film, eller jobber med trådløst tastatur.
Kamerakonge
N96 er ikke uventet en mobiltelefon med et svært bra kamera. Fremdeles satser Nokia på dobbel LED fremfor xenon-blits. Det straffer seg litt under dårlige lysforhold, men det er likevel ikke mange mobiltelefoner, om noen, som kan hamle opp med N96 på fotokvalitet.
Videoopptakeren fungerer også svært bra, og du kan koble telefonen direkte til en TV. Kabel følger med.
Navigasjonsløsningen kjenner vi fra tidlkigere GPS-mobiler, nemlig Nokia Maps 2.0. Løsningen fungerer bra, og nå har Nokia også innsett at det kan være greit å bruke navigasjon også på langturer. Så for at du ikke skal gå tom for strøm har Nokia lagt ved en billader. Holder må du imidlertid skaffe deg selv.
Et liv på nett
Etter å ha brukt Nokia N96 aktivt noen dager begynner vi også å bli fortrolig med en del av telefonens mer spesielle finesser. Blant annet har vi moro av at alle bildene vi tar automatisk blir lagret på en Windows Home Server som vi har satt opp hjemme. Her lagres også musikk og videoklipp. I praksis fungerer det så enkelt som at vi filmer med mobiltelefonen, synkroniserer trådløst og automatisk med Home Server, og ser videoklippene på storskjerm hjemme via Playstation3 eller Xbox360.
Du kan selvsagt også benytte andre mediespillere koblet til hjemmenettverket. Faktisk kan vi se klippene og overføre musikken til en hvilken som helst PC koblet til Internett. Forutsetningen er at du i forkant har satt opp tilkoblingen ”Hjemmenettverk” på mobilen og aktivert deling av innhold.
Er du redd for at sensitivt materiale skal komme på avveie, så har du mulighet til å synkronisere manuelt og utelate enkelte filer. Oppsettet består av ni trinn, og du får en ganske grei innføring om du følger disse trinnene.
Ovi
Vi har også satt opp Nokias nye tjeneste i Ovi, Vine, som lar oss se på et kart hvor og når vi har tatt bilder. Kartet fungerer som en slags digital dagbok, der vi også kan se hvilken musikk vi har lyttet til, hvor og når.
Alt i alt er Nokia N96 et skritt videre på veien mot å være den ultimate digitale alt-mulig-dings som sørger for at du alltid er i kontakt med resten av universet og har tilgang til de fleste Internett-tjenester. Den spiller musikk, viser film og TV, tar bilder og holder orden på hvor vi befinner oss. Den laster nettsider, viser været (og andre Widgets), kjører spill (særlig artig når vi kobler den til TV), og den leser e-post fra ulike servere (mangler fremdeles støtte for mapper i Mail for Exchange).
Og det den ikke kan vil i de fleste tilfeller kunne løses med programvare fra ulike leverandører.
Telefonen kan også settes opp så du synkroniserer innhold mot en hjemme-PC via Nokia PC Suite. Her kan du lagre tekstmeldinger, notater og SMS-meldinger.
Et minutt å lære, en uke å mestre
Men å sette op alle tjenestene du kan få med Nokia N96 er ikke gjort i en håndvending. Dette er en mobiltelefon der du kan begynne i det små, for så å kunne glede deg over nye finesser etter hvert som du oppdager dem og tar dem i bruk.

Bildeeksempler

Testresultater

16 GB minne pluss minnekort, bra musikkspiller, bra kamera, stor skjerm, RDS-radio, WLAN, GPS, Turbo3G og dual slide. Bra samtalelyd. Høy kvalitetsfølelse.
Relativt stor. Glatte taster. Høyt strømforbruk. Høy pris.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

16 GB minne pluss minnekort, bra musikkspiller, bra kamera, stor skjerm, RDS-radio, WLAN, GPS, Turbo3G og dual slide. Bra samtalelyd. Høy kvalitetsfølelse.
Relativt stor. Glatte taster. Høyt strømforbruk. Høy pris.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse103x55x18mm
Vekt125g
Standby-tid200-230 timer (UMTS/GSM)
Taletid160-230 min
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingLitt flate og glatte
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneMeget bra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning5 Mpix
VideoopptakJa Ja, 30 fps 640x480
Skjermstørrelse240x320 2,8 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet16 GB
Støtte for minnekortKrysse av
Nettverk-
UMTSKrysse av
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerJa Ja, med Flash Lite. Støtte for flere videoformater.
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkMeget bra allroundmobil
PrisklasseSvært høy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignLekker, men stor
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse