Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Ascend P1

Tynn, rask og rimelig Android-telefon

Denne toppmodellen koster mye mindre enn konkurrentene.

Design, skjerm og menyer

Huawei begynner å bli husvarme i norske mobilhyller etter å ha vært her et par år. Mobilprodusenten har likevel manglet et skikkelig flaggskip – frem til nå. Huawei Ascend P1 er nettopp flaggskipet Huawei har manglet, og den ble lansert i januar. Det har tatt mer enn et halvt år å få telefonen på markedet, men nå er den endelig her.

Les også: Sniktitt på Huawei Ascend P1S

Før vi begynner vurderingen er det verdt å nevne at denne Huawei-en ikke kommer alene. Det kommer nemlig en enda litt tynnere modell som bærer navnet Ascend P1S. Den har litt mindre batteri, men er ellers lik denne modellen. Et firekjerners råskinn av en Android-telefon har fått navnet Ascend D1 Quad, men foreløpig vet vi ikke helt hvor lenge vi må vente på herligheten.

Les også: Sniktitt på Huawei Ascend D1 Quad

Helt siden Huaweis første telefon dukket opp i de norske butikkhyllene for to år siden har produsenten hatt et tydelig fokus på pris. Med en prislapp på 3000 kroner er Ascend P1 rimeligere enn de fleste konkurrentene som har samme spesifikasjoner. Skillet er likevel ikke veldig stort, og dermed må Huawei konkurrere omtrent på lik linje med råskinn fra Samsung og Sony.

Lånte fjær

Det første vi merker når vi plukker Ascend P1 ut av esken er at den er lett i forhold til størrelsen. Den veier bare 110 gram. Det er 22 prosent mindre enn Apples iPhone 4S – en telefon med betraktelig mindre skjerm enn denne nye varianten fra Huawei.

Designmessig ser Ascend P1 ut som en krysning av mange Android-telefoner vi har sett i det siste. Designet ser kanskje ut til å låne aller mest fra fjorårets Samsung Galaxy S II.

Denne telefonen er nemlig ekstremt tynn over det meste, men den har to felter som er tykkere enn resten. Ascend P1 har en liten leppe som stikker ut nederst på baksiden, i tillegg til at også kameraet stikker ut øverst på baksiden av telefonen.

Selv om Huawei ser ut til å ha lånt litt fra fjorårets mobilslager, er det ikke alt som likner.

Støtter minnekort

Ascend P1 har glatt bakside, og har ikke noe batterideksel som kan åpnes. Det betyr at du ikke kan utstyre den med større batteri, eller skifte batteri om det som står i går tomt. Huawei har puttet i et batteri på 1800 mAh, og det er bittelitt større enn standardstørrelsen på mellom 1500 og 1750 mAh.

Siden telefonen ikke kan åpnes må SIM-kortet puttes inn under en luke i toppen av telefonen. Her er det også støtte for minnekort, og det har en tilsvarende luke på høyre langside av telefonen.

Sammen med luken for minnekortet, på høyre side, finner du låseknappen. På motsatt side av telefonen finner du volumknappene. I tillegg til disse to fysiske knappene har Ascend P1 et berøringsfølsomt felt under skjermen. Her kan du trykke for å gå tilbake, få opp valg i applikasjonen du er i, eller gå til hjemmeskjermen.

Ascend P1 har ikke en dedikert kameratast, men låseskjermen gir deg rask tilgang på et knippe ulike funksjoner, og kamera-appen er en av dem.

God skjerm

Du får en forholdsvis god skjerm i Ascend P1. Telefonen er utstyrt med en 4,3 tommer stor Super AMOLED-skjerm. Oppløsningen er på 960 x 540 piksler.

Vi har sett skjermer med akkurat disse spesifikasjonene i flere telefoner i det siste. Kvaliteten har variert fra svært god til alt for dårlig. Det betyr at tall og navn på ingen måte er entydig for akkurat denne skjermtypen.

I de dårligste AMOLED-skjermene med denne oppløsningen ser vi ofte avstander mellom underpikslene i skjermen. Det gjør at hvert enkelt punkt blir ekstra godt synlig, med et sort rutemønster i mellom.

Heldigvis lander Huaweis skjerm i den gode enden av skalaen. Vi ser noe avstand mellom pikslene også her, men vi konstaterer at vi har sett langt verre.

Det er god sprut i fargene på skjermen, slik vi er vant til fra AMOLED-skjermer. I tillegg har telefonen en egen innstilling som skal gjøre skjermen enda mer fargesterk, for de som foretrekker det.

Plagsom ordliste

Menyene i Ascend P1 er for en stor del Googles egne Android 4-menyer. Huawei har stort sett gjort veldig små forandringer der de fins.

En av de første Huawei-spesifikke løsningene du støter på i denne telefonen er skjermtastaturet. Her har også Huawei gjort telefonen hakket mer fargerik enn den er ellers. Tastaturet fungerer for det meste helt fint, og det har de norske tegnene på riktige plasser.

Selve inntastingen fungerer greit med Huawei-tastaturet, men dersom du skal gjøre rettinger i teksten din kan tastaturet, eller nærmere bestemt ordlisten som følger med, by på noen småproblemer. Så lenge ordlisten jobber med å finne ut av hva du taster kan du nemlig ikke flytte markøren som viser hvor du skriver.

Hvis du er midtveis i å skrive et ord på skjermen, og ikke avslutter ordet før du flytter markøren, vil du få se at markøren blinker der du tror du har flyttet den. Når du begynner å skrive fortsetter du imidlertid på ordet du ikke fullførte før du flyttet markøren.

Fryktelig irriterende, og nesten grunn nok alene til å hente ned en alternativ tastatur- og ordlisteløsning for denne telefonen. Heldigvis er det fort gjort å plukke ned Swiftkey, Swype eller en annen fungerende tastaturløsning fra Google Play i disse dager.

Finn smarte Android-apper i denne oversikten

Vi snubler i hjem-tasten

Det du imidlertid ikke får fikset uansett hvilket tastatur du velger, er at hjemtasten under skjermen er både veldig følsom og veldig nærme skjermen. Den første tiden vi testet telefonen gikk vi tilbake til startskjermen nesten annenhver gang vi skulle trykke på mellomromstasten. Irriterende.

Ved siden av et litt plagsomt tastatur har produsenten lagt ved en app eller to som ikke følger med i standardutgaven av Googles menyer.

Vi kommer tilbake til noen av appene på neste side. Foreløpig nøyer vi oss med å si at menyene er raske og ganske enkle å bruke. Selv om Huawei har lagt ved noen ekstra apper her, er ikke menyene fulle av ting du ikke trenger. Det hele er altså ganske ryddig.

Les mer om Android 4 fra Google her

Enkel å bruke

Siden Huawei ikke kjører sitt eget menysystem er heller ikke menyene i Ascend P1 spesielt fargerike. De skiller seg altså en del fra det du ser hos konkurrentene HTC og Samsung. Det betyr likevel ikke at det bør være spesielt vanskelig å gå fra en telefon med Sense eller Touch Wiz til Ascend P1. Ikonene har for det mest innlysende funksjoner, og innstillingene du trenger befinner seg omtrent på samme sted.

Huawei har ikke vært så flinke til å oppdatere Android-telefonene sine tidligere. Ascend P1 er imidlertid den første skikkelig kraftige modellen fra mobilprodusenten, og de nesten rene Android-menyene antyder at det kan gå fort å dytte ut fremtidige oppdateringer av menysystemet.

Inni esken

Huawei Ascend P1 kommer bare med det mest nødvendige i esken. Det betyr at du får med lader, USB-kabel og håndfrisett. Batteriet er bygget inn i telefonen, og minnekort må du sørge for selv.