Test

Slik fungerer mobil-TV

Med DMB kan du se på TV i inntil 750 kilometer i timen. Det er fortere enn trikken beveger seg i Oslo sentrum. (Alle foto: Einar Eriksen)

Selskapet Norges Mobil-TV (NMTV), bestående av NRK, TV2 og MTG, har lansert mobil-TV i Oslo. Vi har testet ut den nye løsningen for å se på TV mens du er på farten. 

Å se på TV hvor som helst har vært mulig tidligere. Ikke bare i campingvogna, men også ved hjelp av bærbare TV-er. Nå kobles imidlertid det analoge nettet ned, og NMTV har lansert mobil-TV gjennom DMB-teknologien som en ny løsning. 

Les også om fordeler og ulemper med DMB i forhold til den mer populære teknologien DVB-H

Det er selvsagt også flere fordeler med DMB foran det gamle analoge nettet. Foreløpig kan du se på seks forskjellige TV-kanaler og høre på 15 forskjellige DAB-radiokanaler (digitalradio). 

En annen fordel er at DMB-mottakeren er så liten som en mynt, og dermed implementeres i små og nette multimediaspillere. Det finnes også mobiltelefoner med DMB-mottakere i Korea, og alt tyder på at iallfall Samsung og LG vil lansere slike i Norge. 

Den største fordelen av dem alle er kanskje at DMB tåler bevegelser. NMTV sier at man kan se på TV mens man beveger seg i inntil 750 kilometer i timen. Det skulle holde for de fleste bakketransportmidler en stund fremover.

Der det er god dekning trenger du faktisk ikke å ha antenna stikkende ut.

Problemfritt på bussen og trikken

Fire DMB-antenner skal ifølge NMTV sørge for dekning i hele store-Oslo. Vi synes absolutt ikke fire antenner høres mye ut, så vi var litt skeptiske da vi skulle ta bussen fra sentrum og til Bjølsen ovenfor Sagene etter arbeid. 

I løpet av bussturen hakket det noen få korte ganger på skjermen i løpet av hele turen, men ellers kunne vi se på en gammel episode av Friends på TV2 helt uavbrutt og uten problemer. 

Vi tok bussen tilbake til sentrum senere på dagen, og kunne med stor tilfredshet se på en episode av Band of Brothers på vei tilbake. Dernest hoppet vi på trikken til Nordstrand, og så videre på TV-serien hele veien ut til Sæter stasjon ved Nordstrandveien helt problemfritt.

Dette er snakk om tyve minutters kollektivtransport i to forskjellige retninger ut fra Oslo sentrum, der det i begge tilfeller var dekning nok til å levere et skarpt bilde hele veien. At dette er et resultat av fire strategisk plasserte antenner er imponerende. Det understreker at DMB-teknologien gjør det enkelt og billig å bygge ut mobil-TV med god dekning. DMB er nemlig den mobil-TV-teknologien med lengst rekkevidde per antenne. 

Se NMTVs dekningskart

Vi hadde heller ingen problemer med å se på TV utendørs, og løsningen fungerer helt utmerket i parken, på stranda og på balkongen en finværsdag.

Beveger du deg innenfor husets fire vegger, kan du fort få problemer. Signalene har vanskelig for å gjennomtrenge mur og betong, og du må som regel befinne deg nærme et vindu for å få kunne se på TV. Dersom du bor i et trehus eller ikke altfor langt unna nærmeste basestasjon, bør du likevel kunne se TV innendørs.

Les også nettmøte med NMTV-sjef Gunnar Garfors

Du kan også ta opp programmer på den enheten vi testet mobil-TV med (Jensen Scandinavia ML1000).

Underholdningsverdi

Mobil-TV har kanskje ikke veldig stor nytteverdi, foruten å få med seg nyhetene allerede på vei hjem fra jobb. Men med et greit utvalg av TV-kanaler, synes vi underholdningsverdien er god. Dersom du er TV-slave fra før, er ingenting bedre enn å kunne få med seg de faste showene også når du befinner deg langt unna flatskjermen hjemme. 

Vi satte ekstra stor pris på mobil-TV-en mens vi satt på trikk og buss. Som et trylleslag gikk det å reise med med offentlig kollektivtransport fra å være et irritasjonsmoment med ulyder fra trikken, stopp hver 100 meter og rødt lys i lyskrysset tre ganger mellom hvert stopp, til å fungere som avslappende tid foran TV-skjermen. De gangene det gikk gode programmer på TV-en var det faktisk plagsomt at trikketuren tok for kort tid.

Med egen minnekortinngang er det lett å ha med seg en stor portefølje med underholdning når du skal på tur.

Det skal imidlertid nevnes at det ikke alltid går noe du vil se på de seks TV-kanalene som du kan motta med en DMB-mottaker i dag. Derfor er det fint at alle mobil-TV-enheter også kan lastes fulle av episoder med Top Gear og Family Guy. Så kan heller TV-mottakeren være til nytte de gangene du ikke vil gå glipp av et TV-program eller en fotballkamp. 

De fleste mobil-TV-er har inngang for vanlige SD-kort, slik at du enkelt kan laste inn forskjellige TV-programmer og filmer på flere forskjellige minnekort, i tillegg innebygget minne på selve enheten. På toppen av det hele kan de spille av MP3-filer, slik at du kan bruke den til å høre på musikk, så vel som at du kan høre på digitalradio. Resultatet er et komplett mini-underholdningssenter. 

Konklusjon

Dette er TV-slavenes og fotballfantastenes våte drøm. Med mobil-TV er tanken at du kan få med deg hva som helst hvor som helst, men vi er ikke helt der ennå. Foreløpig kan du få med deg det som er på seks TV-kanaler bare i Oslo, men dersom interessen er stor nok kommer dette til å forbedre seg. 

Mobil-TV passer kanskje best for de som ofte reiser kollektivt, eller vil se på TV utendørs på finværsdager. Og til dette fungerer DMB-løsningen svært godt. 

Ettersom det foreløpig bare er dekning i Oslo, kan du ikke bruke mobil-TV-en på telttur eller på hytta dersom du skal litt lengre unna enn de sentrale delene av Østmarka og Nordmarka. Og å kjøre bil mens du ser på mobil-TV er en dårlig idé.

Foreløpig har prisene på spillerne som kommer til Norge havnet på fra 1600 kroner og oppover. Dette er ikke ille for en bærbar TV, videospiller og MP3-spiller. Mange av spillerne har også andre funksjoner, som kalender og notatfunksjon.

NMTV kjører DMB-sendingene som pilotløsning frem til 30. juni 2011, og til da kan du se på alle seks mobil-TV-kanaler gratis.

Etter denne perioden forblir NRKs TV-kanaler gratis (NRK1, NRK2 og NRK3), mens TV2 og Viasat planlegger å ta betalt for at du ser deres TV-kanaler gjennom mobil-TV. Hvordan betalingsløsning som skal velges og hva det skal koste er ennå ikke spikret.

Her ser du hvilke mobil-TV-mottakere som er tilgjengelig

Les også
Denne GPS-en er også en TV
annonse