Guide

Alt om norsk mobil-TV

Selskapet Norges Mobil-TV (NMTV), som eies av NRK, TV2 og MTG har nylig lansert en toårlig pilot på mobil-TV i Oslo. Det betyr at du inntil 30. juni 2011 kan se på TV gratis dersom du har en mottaker for dette. 

Foreløpig er seks TV-kanaler tilgjengelig, i tillegg til 15 radiokanaler. NMTV har konsensjon for frekvenser fra 174 til 240 MHz, noe som holder til ni TV-kanaler. Foreløpig er dette tilgjengelig gjennom fire antenner i stor-Oslo inkludert deler av Oslofjorden. 

Vi skal se nærmere på teknologien som brukes og hvilke enheter du kan bruke for å se på mobil-TV.

Feil teknologivalg?

NMTV har valgt å bruke den koreanske teknologien DMB for å kringkaste mobil-TV i Norge. Dette er en ganske lite brukt teknologi på verdensbasis, og den europeiskutviklede konkurrenten DVB-H er foretrukket langt flere steder. EU-kommisjonen er også klar i sin tale når de anbefaler DVB-H foran DMB. 

Fordelene med DVB-H er flere. Teknologien støtter et større spekter av frekvenser, og dermed er det mulig å motta flere TV-kanaler med denne teknologien. I tillegg tillater DVB-H at mottakerantenna er innebygget, mens DMB krever en utvendig antenne. 

Ettersom DVB-H er foretrukket flere steder, er det også nærliggende å tro at langt flere mobiler kommer til å støtte denne teknologien i forhold til DMB. 

Så hva tenker egentlig NMTV når de lanserer mobil-TV med DMB-teknologien? En av grunnene er at det for øyeblikket ikke er noen ledige frekvenser for DVB-H i Norge, men DMB har også noen andre fordeler.

Billigere å bygge ut

DMB bruker lavere frekvenser enn DVB-H. Det betyr at signalene lettere trenger gjennom vegger, og du får bedre dekning innendørs og i dårlig vær. Det betyr også at signalene når over lengre områder, og dermed trengs det færre basestasjoner enn med DVB-H.

Med DVB-H er må også hver mottaker være forbundet med et SIM-kort. Dermed er det bare mobiltelefoner som vil være i stand til å ta imot disse signalene. NMTV ønsker at man også kan bruke multimediaspillere, GPS-er og annet utstyr. 

DMB bruker også det samme nettet som DAB-radionettet som allerede er bygget ut i Norge. Det gjør at alle DMB-mottakere også kan fungere som DAB-radio. 

Hva er fordelene i forhold til 3G?

Operatører som Telenor og Netcom har allerede et tilbud om mobil-TV gjennom 3G og super-3G. Dette regnes imidlertid ikke som en optimal løsning i dag. 

Den viktige forskjellen er at operatørenes løsning krever mye av nettet dersom flere skal se mobil-TV samtidig. Dersom ti brukere er tilkoblet samme basestasjon, uansett om de ser på samme kanal, må basestasjonen sende ut de samme signalene ti ganger. Med DMB og DVB-H har det ingenting å si hvor mange som ser mobil-TV, kringkastingen trenger bare å skje én gang uansett. 

Telenor vurderer å ta i bruk MBMS i fremtiden. Denne teknologien gjør at man kan bruke vanlig 3G, super-3G og det kommende LTE-nettet for å se på mobil-TV uten at signalene må sendes ut til hver mottaker separat. Igjen krever det at mottakerenheten har et SIM-kort (altså er en mobiltelefon), men til gjengjeld støtter de fleste mobiltelefoner datamottak. Denne løsningen ser imidlertid ikke ut til å være nært forestående.

En siste løsning er selvsagt et mini-TV som bruker det vanlige bakkenettet for mottak. Disse går som regel på det analoge bakkenettet, som nå stenges ned i Norge. Dessuten støtter ikke denne løsningen bevegelse like godt som DMB. Med DMB skal du kunne se på TV mens du beveger deg inntil 300 kilometer i timen uten problemer.

DMB er altså teknologien de store kringkastingsselskapene nå har valgt, og som nå har blitt tilgjengelig. La oss ta en titt på hva du trenger for å se på TV hvor som helst og når som helst.

Tilgjengelig nå: Cowon D2

Cowon D2 har vært tilgjengelig på det norske markedet i lang tid. Dersom du har D2-spilleren i versjonen med DAB-radio, kan du faktisk oppdatere programvaren på den for å se mobil-TV på den. 

Du finner den nye programvaren på nettisidene til den norske Cowon-leverandøren Optical Storage.

Les test av Cowon D2

Slutten av mai: Cowon O2

Cowon er en produsent som er i full vigør i Sør-Korea med en rekke DMB-mottakere. Den første med DMB-mottaker fra Cowon i Norge er O2 som kommer i hvit og svart farge. Denne finnes allerede som multimediaspiller i Norge, men kommer nå med innebygget DMB-mottaker. 

O2 fås med 8, 16 og 32 GB lagringskapasitet i tillegg til at den har støtte for minnekort av typen SD. I likhet med Jensen ML1000 er skjermen på 4,3 tommer.

Videospilletiden er oppgitt til 8 timer, og du må regne med litt mindre om du ser på TV over DMB. Alternativt kan du høre på musikk i 18 timer før batteriet takker for seg.

O2 blir tilgjengelig allerede i løpet av neste uke, og prisen vil havne på fra 2590 kroner veiledende. 

Begynnelsen av juni: Jensen Scandinavia ML1000 

Jensen Scandinavia er en av de produsentene som er først ute med en bærbar mini-TV for det nye DMB-nettet. Den nye spilleren heter ML1000, og er like mye en multimediaspiller som en mini-TV.

I tillegg til at du kan se på TV, kan du nemlig laste inn både musikk og filmer. Enheten har en lagringsplass på 8 GB som kan utvides med et minnekort av typen SD på inntil 16 GB.

Skjermen måler 4,3 tommer. DMB-antenna er uttrekkbar og bøyelig, slik at den ikke skal kunne knekkes ved et uhell.

ML1000 lar deg se på mobil-TV i 5,5 timer, film i 8 timer eller høre på musikk i 40 timer. Enheten blir tilgjengelig i begynnelsen av juni, og prisen vil havne på rundt 2490 kroner. 

Midten av juni: Cowon D2+

D2 blir med det første markeds billigste multimediaspiller med DMB. DMB-versjonen av D2+ kommer med lagringsplass på 8 til 16 GB og med prislapp på fra 1595 til 2400 kroner veiledende. 

Skjermen på denne er 2,5 tommer, og D2+ er en svært kompakt multimediaspiller. Likevel har den minnekortstøtte og FM-radio.

Videospilletiden er oppgitt til 10 timer. Det er ikke oppgitt noen spilletid i DMB-modus, men ifølge leverandøren Optical Storage kan du regne med mellom 6 og 8 timer.

D2+ blir tilgjengelig i midten av juni. 

Midten av juni: Cowon S9

I juni kommer Cowon også med en mellomting mellom D2+s 2,5 tommers skjerm og O2s 4,3 tommers skjerm. S9 har en 3,3 tommers bredskjerm, med oppløsning på 480 x 272 piksler.

Prisen er på veiledende 2495 kroner for 8 GB og 2695 kroner for 16 GB.

S9 kan spille musikk i 55 timer eller video i 11 timer. DMB-spilletiden blir noe mindre enn 11 timer, ettersom DMB-mottakeren også bruker strøm.

Flere spillere kommer

Både Jensen og Cowon vil komme med flere multimediaspillere til Norge fremover. I tillegg vil det etter alt å dømme også komme andre produsenter til. 

- Vi vil lansere mange flere DMB-spillere i Norge. I Korea har Cowon blant annet DMB-kompatible multimediespillere med 7 tommers skjermer. Foreløpig er imidlertid kvaliteten på DMB i Norge for dårlig for så store skjermer, sier Gerhard Gilje, produktsjef i Optical Storage, til Amobil. 

Men hva med mobiler?

Mobiltelefoner med DMB-mottakere er imidlertid ikke rett rundt hjørnet. Men de kommer trolig i løpet av året, om vi skal tro NMTV.

- Vi forventer at det også kommer mobiltelefoner med DMB-støtte, mest sannsynlig før julesalget starter, uttalte Gunnar Garfors, administrerende direktør i NMTV under lanseringen i Oslo på fredag.

Samsung og LG har allerede en god del telefoner ute på det koreanske markedet med DMB. Ettersom disse er godt etablert på det norske markedet er det langt fra usannsynlig at disse produsentene vil lansere DMB-mobiler i Norge.

Les også
Jensen Scandinavia ML1000
Les også
Denne GPS-en er også en TV
Les også
- For liten mobil-TV-interesse
Les også
Nå kan du se mobil-TV i Oslo
Les også
Telenor satser på 4G-TV
Les også
Telenor slakter mobil-TV over DAB
annonse