Tek.no

Test Fitbit Ace

Fitbit Ace er selskapets første aktivitetsarmbånd for barn

Den største forskjellen ligger i appen.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
12 Aug 2018 14:00

Fitbit har i flere år laget aktivitetsarmbånd for å holde styr på hvor mye vi beveger oss i form av for eksempel antall skritt. Samtidig har stadig flere produkter fått pulsmåler som hjelper til med å gi et enda mer nøyaktig bilde av både trening og søvn.

Nå tar de steget videre ved å lansere Fitbit Ace, et alternativ som er myntet på de yngre i familien, nærmere bestemt de over 8 år, ifølge selskapet selv. Og den koster i skrivende stund rett under tusen kroner.

Nært beslektet med Alta

Her ser du Fitbit Alta HR til venstre og den nye Ace-modellen til høyre.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når du pakker ut Ace vil du raskt se at hovedenheten er veldig lik Alta og Alta HR. Forskjellen ligger tilsynelatende for det meste i selve armbåndet, som er en del mindre enn de du får til Alta og Alta HR.

Festemekanismen er hentet fra HR-varianten, altså med en solid spenne som gjør at produktet sitter skikkelig selv under aktivitet. Så selve enheten minner om en vanlig Alta siden den ikke har pulsmåling, men har den samme reimen, dog mindre, som HR-varianten av Alta.

Vår forsøkskanin i denne testen er 8 år, og armbåndet sitter godt på armen hans. Han hadde ingen problemer med å feste armbåndet på egen hånd. Tilbakemeldingene var at den var god å ha på seg, og den så heller ikke stor ut på armen til barnet.

Ace kommer med to ulike farger, enten med blå eller lilla armbånd.

I barneversjonen av appen får barna mindre data å boltre seg i. Blant annet har alt som innebærer kroppsvekt blitt tatt vekk.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Begrenset app og funksjoner

Når du skal legge til Ace til en Fitbit-konto, må du altså ha en slik fra før. Du finner nemlig en egen My Family-del under Account, og det er herfra at du legger til barnets nye Ace-modell. Har du flere i familien, for eksempel far eller mamma, som også vil være med, sender du en forespørsel til disse fra samme sted.

Sammenlignet med vanlige kontoer, vil dataene barnet ditt får se bli en del begrenset. Det fokuseres i all hovedsak på bevegelse og trening, samt søvn, mens funksjoner som matinntak og vekt er fjernet. Det skal med andre ord ikke fokuseres overhodet på vekt så lenge det er barn som bruker denne enheten.

Du får fortsatt varsler om å bevege på deg om du har vært for stillesittende den siste timen, og dette kan også endres på. Det vil ikke nødvendigvis være så kjekt med varsler midt i skoledagen.

Når du skal lese av dataene til Ace, må du logge på via administratorens app, og velge Kid View, hvor appen altså lastes på nytt og gjør de nødvendig begrensningene når det gjelder hva som skal vises av data.

Fortsatt kan du hanke inn ulike badges eller sende utfordringer til andre. Undertegnedes erfaring er at det er dumt å utfordre en aktiv 8-åring i å gå flest antall skritt i løpet av en dag...

Enkel i bruk

Skjermen kunne fint vært mer lyssterk så det hadde vært lettere å lese den av i solen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av styrkene til Fitbit er en app som er enkel å bruke. Det aller meste er ganske så selvforklarende når du leter etter data og grafer, og det samme gjelder for barneutgaven av appen.

Det er imidlertid et ganske stort minus at Fitbit-appen foreløpig ikke finnes på norsk. Det er noe vi kan akseptere for «voksenversjonen», men for barn burde det definitivt vært mulig å bytte.

Selve armbåndet er like enkelt å bruke som Alta, og det betyr at du stort sett kun trenger å tappe på skjermen for å lese av informasjonen den har samlet. Denne tappingen er helt kurant, og noe testpersonen vår tok raskt.

Likevel må vi si at skjermen fortsatt er dårlig når du bruker den i direkte sollys. Den er rett og slett ikke lyssterk nok til at det blir enkelt å se hva som står på den når du er ute i solen.

Reimen er tilpasset unge armer, og sitter godt på. Men pass på, enheten er altså ikke vanntett.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Ikke vanntett

Siden dette produktet er laget for barn er det for oss litt merkelig at enheten ikke er vanntett.

Fra tidligere har vi opplevd at Alta-modellene har tålt en tur i dusjen uten å tatt skade av det. Men spesielt i sommerhalvåret vil det nok bli en prøvelse å minne brukeren på å ta av seg båndet før de hopper uti for en avkjølende dukkert.

Likevel så tåler armbåndet like mye juling som Alta. I testperioden var det med på alt fra fotballkamper til crosskjøring og klatring, uten at enheten tok noen spesielt skade av det annet enn vanlig slitasje.

Fitbit er imidlertid ikke kjent for at byggekvaliteten har vært fantastisk, så det blir spennende å se hvordan denne tåler barns bruk over lengre tid. Samtidig er reimene, som tidligere har vært problemet, nå utbyttbare, slik at eventuelle problemer her ikke er like alvorlige som før.

Bra batteritid

Laderen er den samme som du finner på Alta.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En av tingene vi alltid har satt pris på med produktene til Fibit er batteritiden. Som regel har de en tendens til å holde minst fem dager mellom hvert besøk til laderen, som frem til nå har vært proprietære.

Med Fitbit Ace går du ingen overraskelser i møte. Du får minst fem dager bruk ut av batteriet, og ja, du gjettet riktig, en proprietær lader på kjøpet. Denne er forøvrig den samme som du får med Alta, altså en klype som sitter godt når du lader.

Oppsummering

Fitbit Ace er et produkt som er basert på Alta, og det er først og fremst appen og hvordan denne er utformet som gjør det interessant for ungene i hjemmet å ha på seg en aktivitetsmåler.

Selve armbåndet er robust, og har en reim som er bedre tilpasset mindre barnearmer. Denne er hentet fra den dyrere HR-modellen av Alta, mens selve enheten minner mer om den vanlige Alta-utgaven. Prismessig koster Ace i skrivende stund rundt femtilappen mer enn den enkleste Alta-utgaven, og da får du altså en mer solid reim.

Fitbit viser med appen at det er trådd varsomt med tanke på hvilke data som vises, hvor for eksempel alt som peker til vekt er fjernet. Det kan virke litt tungvint at barnet må bruke via en foresatt, men samtidig så gir dette bedre kontroll for begge parter.

Under testperioden har undertegnedes 8 år gamle forsøkskanin hatt overraskende mye glede av denne enheten, spesielt det å sjekke om han hadde gått flere skritt enn foreldrene. Samtidig var det tydeligvis stas å sanke inn bagder for ulike ting.

Alt i alt er dette kort fortalt en Alta-modell med en bedre tilpasset reim, og du får noen kloke begrensninger som nok skaper et sunt fokus på økt bevegelse og trening fremfor vekt. Et vel gjennomført produkt til sin målgruppe, etter vår mening, selv om appen definitivt burde vært på norsk.

Fitbit Ace
7.5
Bra

Fitbit Ace

sitat"Et enkelt aktivitetsbånd for barn uten store overraskelser"
 • Krysse av
  Enkel og oversiktlig app
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  God passform
 • Krysse av
  Robust
 • Krysse av
  Fint fokus på bevegelse og trening fremfor vekt hos barn
 • Krysse av
  Enkelt å skifte reim
 • Bytt
  Svak skjerm i direkte sollys
 • Bytt
  Er ikke vanntett, men vannavstøttende
 • Bytt
  Appen finnes ikke på norsk
Les også
Vi har prøvd den digitale sparegrisen
annonse

Les også