Tek.no

Test Huawei Ascend P2

Glovarm, ustabil og treig

Huaweis nyeste 4G-mobil kunne vært fantastisk.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
30 Mai 2013 11:10

Huaweis nyeste toppmodell heter Ascend P2. Det er selskapets første 4G-telefon i Norge, og den er relativt godt spesifisert. Men selv om alt ser idyllisk ut på papiret, er ikke alt som det skal være.

Ascend P2s akilleshæl

Ascend P2 har nemlig en egenskap som overskygger alt annet ved telefonen. Den er ustabil. I testperioden har vi prøvd to telefoner, som begge har oppført seg på omtrent samme måte.

Menyer stopper opp, apper forsvinner fra skjermen helt av seg selv og telefonen blir kjempevarm under visse typer bruk. Skjermbelysningen lever dessuten sitt eget liv. Samme hvor mye vi låser den til full guffe, går den ned til skumringsnivå støtt og stadig. Da er alt av skjermautomatikk og batterisparing skrudd av.

Flott skjerm

Alle disse programvareproblemene er virkelig skuffende. For telefonen er ellers et veldig positivt bekjentskap.

Undersiden av telefonen.
Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Den 4,7 tommer store HD-skjermen er strålende. I ordets rette forstand. På fullt har den få problemer med å konkurrere med en skarp sommersol. Fargegjengivelse og innsynsvinkel er det heller ingenting å si på.

Byggekvaliteten føles grei. Her er det ingenting som svikter eller gir knirkelyder fra seg. Noen vil kanskje si at den er litt anonym i fremtoningen, mens andre vil omtale den som stilren. Vi heller mot sistnevnte.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Har nok av funksjoner

Du finner det du trenger av funksjoner her. En grei e-postleser og to nettlesere utgjør det grunnleggende for nettsurfing og tilkobling til arbeidsplassen.

Hvis du mottar meldinger med Office-dokumenter i, kan du uten problemer åpne dem i den fullverdige Office-pakken som følger med. Dette er riktignok en gratis Office-pakke i utgangspunktet, men den fungerer svært godt og er et godt tillegg til telefonen.

For deg som liker å tilpasse telefonen er det mulig å velge grafiske tema for menyene. Disse temaene spenner fra morsomme dyremotiver til mer sobre design. Det du ikke får er helt enkle og stilrene design, og ingen av de tilgjengelige valgene minner om Android slik vi er vant til å se det fra Googles egne hender.

Den er god på det grunnleggende også. Lyden er bra under samtaler, og det går kjapt å taste tekstmeldinger på den. I starten gikk vi ofte ut av meldings-appen fordi vi trykket på hjem-feltet under skjermen. Etter noen dagers bruk gjør vi ikke det lenger.

Kameraet tar helt greie bilder – men blir også påvirket av at telefonen er ustabil.

Kunne gjort det mye bedre

Dette er en telefon som etter all sannsynlighet ville krøpet opp til en firer eller en femmer på terningen vår, hadde den fungert skikkelig. Programvaren føles på mange måter helstøpt, og med relativt kraftig innmat og veldig god skjerm, kunne prisen vært rettferdiggjort.

Når vi likevel tildeler såpass lav karakter, skyldes det at dette er den suverent mest ustabile telefonen vi har testet på en stund. En del av feilene er så åpenbare, og så enkle å fremkalle, at vi ikke skjønner hvordan den har kommet seg gjennom kvalitetskontrollen.

Vi vet foreløpig ikke hvor langt unna eventuelt forbedret programvare til Ascend P2 kan være. Vi er heller ikke 100 prosent sikre på om problemene lar seg utbedre med programvare. Telefonen blir tidvis kjempevarm under bruk, og for alt vi vet kan problemene skyldes overoppheting.

Vi testet to telefoner i testperioden. Begge oppførte seg likt. Huawei har lovt oss tilbakemelding på om de finner feilen, og når det eventuelt kommer en oppdatering til den. Så fort vi kan bekrefte at ny programvare har fikset feilene vil vi vurdere om det er riktig å endre karakter i testen.

Andre alternativ

De to enkleste valgene i prisklassen rundt 3000 kroner, heter Samsung Galaxy S III og LG Optimus 4X HD.

Begge var toppmodeller fra hver sin produsent i fjor. Varianten fra LG er billigst, med priser helt ned mot 2400 kroner. Det er veldig mye for pengene, tatt i betraktning at dette er to svært gode telefoner med både HD-skjerm og kraftig innmat. Det eneste av betydning som mangler, er 4G-støtten som Huawei-telefonen kan gi deg.

Vi vil ikke ha 4G for enhver pris, og ville tatt den stabile og gode brukeropplevelsen Galaxy S III og Optimus 4X HD kan gi når som helst, fremfor høyere nedlastingshastigheter sammen med en veldig ustabil eller dårlig opplevelse.

Hvis du vil ha en kraftig telefon med både HD-skjerm og 4G, anbefaler vi at du heller tar en titt på Sony Xperia V. Den koster et par hundrelapper mer, men for det får du en vanntett telefon som er god å bruke, og kjemperask å surfe med.

Xperia V har riktignok et par prosessorkjerner mindre enn Huaweis Ascend P2, men det kommer du ikke til å merke i praksis.

Les også
Huaweis monstermobil klar om en måned
Les også
Huaweis nylanserte telefon er en kameleon
Les også
Vi klår på «verdens største mobiltelefon»
Les også
Huawei lanserte to nye kruttpakker
annonse

Les også