Til hovedinnhold
SniktittHuawei Ascend P2

Huaweis nylanserte telefon er en kameleon

Menyene kan tilpasses til det ugjenkjennelige.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim
Sjefene for Huawei og operatøren Orange viser frem den nye telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser Ascend P2 ut fra baksiden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Den nye Huawei-telefonen har både ladekontakt og hodetelefonutgang på toppen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser standardmenyene i Ascend P2 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan velge mellom en haug ulike utseender for menyene i Ascend P2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi snublet i et av de merkeligste temaene vi har sett på en stund.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Her har vi valgt et litt mer stilrent tema.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Temaet Zoo fikk menyene til å se ut som en dyrehage.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan gjøre store endringer i temaene, hvis du vil.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi mistenker at Huaweis menyer krever en ryddig hånd. Foldere kan bidra til mer oversikt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi ble litt skuffet av bildene vi tok med Ascend P2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no / Barcelona: I dag viste Huawei frem sin nyeste smarttelefon. Lanseringen av Ascend P2 bød på noen overraskelser, med tanke på ryktene i forkant. Den største overraskelsen var kanskje fraværet av en full-HD-skjerm. Ekstremt høyoppløselige skjermer er i ferd med å bli hovedregelen for toppmodellene i år.

Huawei-sjef Richard Yu begrunnet valget av skjerm med at øyet uansett ikke ville være i stand til å dra nytte av de ekstra pikslene i en mer høyoppløst skjerm, og fortalte videre at dette egentlig bare var bortkastet batteritid. Det til tross for at Huawei for bare et par måneder siden lanserte Ascend D2, som har full-HD-skjerm.

Etter lanseringen tok vi oss en rask tur ut til visningsområdet, der vi fikk ta telefonen nærmere i øyensyn.

Minner litt om forgjengeren

Telefonen har en design som minner en del om fjorårets Ascend P1, men der den hadde to nivåer tykkelse på baksiden, har nykommeren en slett bakside uten store nivåforskjeller.

Ascend P2 har ikke blitt noen tykk telefon av den grunn. Den er 8,4 millimeter tykk, og ligger godt i hånden. En annen bidragsyter til det er nok valget av skjermstørrelse. 4,7 tommer er hakket mindre enn de 4,8 til 5,5 tommene vi ser i mange andre toppmodeller for tiden.

Skjerm med fine farger, men lite lys?

Skjermen har lavere oppløsning enn mange av de andre nylanserte toppmodellene. Like fullt fremstår den som skarp og god. Den er utstyrt med IPS-teknologi og har god fargegjengivelse og innsynsvinkel.

Vi lurte litt på om lysstyrken i skjermen kanskje var i svakeste laget, men telefonen ble vist frem med spansk sol som belysning, og dermed er det litt tidlig å si noe med sikkerhet om akkurat denne delen av telefonen. Ifølge Huaweis egne tall skal den være ganske lyssterk.

Virker med hansker

Da Nokia lanserte Lumia 820 og Lumia 920 i fjor, var de alene med en teknologi som gjorde at skjermene kunne betjenes med hansker. Det er de ikke lenger. Huawei har kastet seg over teknologien, og selv om de har valgt et annet navn for den enn Nokia har, er resultatet det samme – nemlig en telefon du ikke må fryse fingrene av deg for å bruke på vinterstid.

Så langt har to av Huaweis lanserte telefoner denne muligheten; Ascend P2, og gigantiske Ascend Mate. Nå venter vi bare på at de andre produsentene får øynene opp for den norgesvennlige teknologien, og på at noen putter den inn i en telefon som tåler vann. Hørte dere det, Sony?!

Eget menysystem

Menyene som kjører på skjermen er Huaweis egne. Selskapet kaller grensesnittet for Emotion UI. I motsetning til mange av de andre produsentene har Huawei valgt å gjøre svært store endringer på hele strukturen i Android. Her har du for eksempel ingen skikkelig app-meny å forholde deg til. Ascend P2 har et antall hjemmeskjermer der både vanlige app-ikoner og småprogrammer (widgets) lever side om side.

Denne måten å organisere menysystemet på så vi først da Huawei viste frem Ascend D2 og Ascend Mate i Las Vegas, for et par måneder siden.

Det er et morsomt valg Huawei har tatt, men vi mistenker at det fordrer en viss ryddighet fra brukerens side. Dette kan nok fort bli rotete, hvis du ikke sørger for å rydde i hjemmeskjermene fra tid til annen.

– Vi stjeler fra Apple

Under lanseringen fortalte Richard Yu at Huawei synes Android er litt rotete og vanskelig på egen hånd. Yu sa rett ut at selskapet stjeler elementer fra Apples iOS for å gjøre Android enklere å bruke – en modig uttalelse. Etter de siste årenes rettsbataljer med Apple og Samsung i de ledende rollene, ser vi lett for oss at påstanden kan bli en rød klut for Apples advokater.

Brukeren kan velge mellom en haug ulike temaer for menyene i Ascend P2. Standardutseendet har visse likheter med Apples univers, uten at vi syntes det ble påfallende. Likhetene er først og fremst synlige i ikoner her og der.

Artige temaer

Vi likte godt måten Huawei har sydd inn alle temaene i telefonen. Her kan du velge og vrake blant noen titalls ulike temaer. Disse spenner mesteparten av veien fra relativt smakfulle og minimalistiske varianter, med enkle farger og forståelige ikoner, til temaer som minner mest om scener fra tegneserien Hårek den hardbalne.

Noen av de merkeligste temaene hadde så lite sammenheng mellom ikoner og funksjoner, at vi rett og slett ikke fant frem i menyene. Uansett synes vi det er en god ting at brukeren får velge selv. Vi vet at mange brukere gjør mye for å tilpasse telefonene sine. Huawei har et enkelt verktøy for de som ikke har lyst til å bruke evigheter på å få et personlig preg på telefonmenyene.

Hvis du ønsker det kan du forresten også detaljstyre hvert tema. Dermed burde funksjonen være nyttig også for deg som vil gjøre ting helt på din egen måte.

Veldig skranglete programvare

Hvis vi skulle klage på noe ved Ascend P2, måtte det være hastigheten og flyten i menyene. De tidlige modellene som var utstilt i lokalet vekslet mellom å være svært raske, og å være ulidelig trege. Siden telefonen har kraftig maskinvare på innsiden, regner vi med den uferdige programvaren har skylda for den svake brukeropplevelsen.

Likevel er vi spente på hvordan ytelsen blir i den ferdige utgaven. Huawei har nemlig lagt på en del stilige overgangseffekter mellom hjemmeskjermene. Slike designvalg kan av og til gå ut over opplevd ytelse, men vi mistenker at Ascend P2 er kraftig nok til å bære dem, så fort programvaren er helt ferdig.

Burde den ikke ta bedre bilder?

Vi syntes også kvaliteten på bildene fra kameraet ble overraskende svak. Sensoren i telefonen knipser bilder med en oppløsning på 13 megapiksler, og brikken skal være laget med tredje generasjons BSI-teknologi, en såkalt bakbelyst brikke. Dermed er selskapets omtale av brikken ikke så langt unna måten Sony beskriver sin nye Exmor RS-brikke, som står i Xperia Z. Det burde borge for kvalitetsbilder. Bildene vi tok med oss var imidlertid svært blasse, til tross for at vi hadde bortimot perfekt belysning til å knipse bilder i.

Det betyr at vi er svært spente på hvor god kvaliteten blir når telefonen kommer i salg. Ut fra beskrivelsen mistenker vi at kvaliteten bør bli en del bedre, men tall og spesifikasjoner er ikke alt, og vi har sett mange mobilkameraer bli skrytt opp i skyene av produsenter, for så å levere svak ytelse. Det håper vi ikke blir tilfelle for Ascend P2.

Kommer i andre kvartal

Huaweis nye telefon skal ha en veiledende pris på 399 euro på kontinentet. I mer hjemlig valuta betyr det omtrent 3000 kroner, pluss avgiftsdifferansen.

Ascend P2 får global lansering i årets andre kvartal. Det kan likevel bli lokale forskjeller på tilgjengeligheten, og vi har foreløpig ikke fått bekreftet fra Huawei at den dukker opp i Norge innen utgangen av juni.

Les også: Testen av forgjengeren – Huawei Ascend P1

Lik oss på Facebook du også.

annonse