Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson Xperia Play 

Design, skjerm og menyer

Det fins mange eksempler på at man kan tjene seg rike på enkle mobilspill som fenger, men Nokia erfarte på den harde måten at spillmobiler kan floppe med sin N-Gage i 2003, så vel som gjennom et nytt forsøk i 2008.

Nå er det Sony Ericsson som prøver seg på en spillmobil. Denne gangen har de henvendt seg til Sony om å få bruke Play Station-navnet og de har fått plass til egne spilltaster, en kraftig prosessor og Android OS 2.3. Har Sony Ericsson laget en spillmobil som fenger?

Design

Sony Ericsson Xperia Play er en stor og tung mobiltelefon. Vi fant det naturlig å sammenligne telefonen med HTC Desire HD, som er kjent som en av de større på markedet. Play er betydelig smalere men til gjengjeld dypere. Faktisk er telefonen 1,6 centimeter tykk, noe som er voksent selv for en fulltastaturmobil. Vekten til Xperia Play er også merkbar i en joggebukselomme, men vi snakker bare om drøye ti gram mer enn Desire HD.

Det er ingen tvil om at telefonen vi holder i hånda ikke er noen minstemann. I tillegg er prisen i toppsjiktet for en mobiltelefon. Sony Ericsson krever i skrivende stund 4600 kroner for at du skal få gå rundt med en tykk kloss på 175 gram i lomma. I slike tilfeller stiller vi kravene til innholdet i telefonen høyt.

Byggekvalitet

Byggematerialet vi finner på Xperia Plays ytre er både plast og metall. På begge sidene finner du metall. Bakdekselet er laget av solid plast som ikke er riperesistent, men ser fortsatt blankt og fint ut ut til tross for småriper på vårt testeksemplar etter mye bruk over en kort periode.

Overflaten foran skjermen er ikke Gorilla Glass eller noe annet ripesikkert. Skjermoverflaten er mottakelig for riper fra skarpe gjenstander, men er langt mer solid enn vi kjenner fra Xperia X10 mini og Xperia X10 mini pro. Vi ville foretrukket ripesikkert glass som vi kjenner fra en rekke andre toppmodeller, men i rettferdighetens navn finner vi ingen riper vi har fått i skjermoverflaten til Xperia Play ved et uhell. Den eneste ripen i vårt testeksemplar er der for at vi skulle teste akkurat dette.

På den annen side knuses ikke mykere glass like lett som herdet glass dersom du skulle være uheldig å tape så mye i et spill at hele mobilen havner i flisgulvet med et brak.

Åpner du opp telefonen åpenbarer det seg en rekke spilltaster. Overflatene disse sitter på er av aluminium, noe som gir en god kvalitetsfølelse når du spiller. Spilltastene knirker ikke og de sitter som støpt uten å virke løse. Dette virker rett og slett gjennomtenkt og solid bygget.

Telefonen er som nevnt tung, og det kjennes ut som Sony Ericsson ikke har sløst med millimeterne inne i telefonen. Apparatet kjennes kompakt ut, og uansett hvor du klemmer vil du ikke finne noen knirkelyd i Xperia Play. Når vi kjenner og klemmer på Xperia Play er det ingen av våre sanser som tviler på at dette er en solid og velbygget mobil.

Alt i alt virker Xperia Play svært solid bygget, noe som må regnes som et krav med tanke på prisen.

En kameratast hadde vært fint.

Ingen kameratast

Av taster finner vi på fremsiden de fire som vi kjenner fra en lang rekke Android-telefoner; tilbake, hjem, meny og søk. På høyre side av telefonen sitter det volumtaster i tillegg til skuldertastene som brukes i spill. Spilltastene ser vi nærmere på på side 3.

Det vi savner er en kameratast. Det vil si; det er egentlig taster nok her, men det hadde vært kjekt om høyre skuldertast for spill også fungerte som kameratast med to nivåer. Kameraet har nemlig autofokus, men slik programvaren fungerer i dag får du ikke bestemme hvor du skal fokusere. Pekefokus hadde vært en grei nødløsning, men heller ikke det er tilgjengelig i Xperia Play.

Skjermen er presis.

Heftig skjerm

Skjermen i Xperia Play er fire tommer stor, altså i toppsjiktet på dagens mobilmarked når det gjelder skjermstørrelse. Skjermen har en oppløsning på 854 x 480 piksler, noe som sørger for et sylskarpt bilde. I tillegg er fargene klare og naturtro.

Skjermen reagerer på den letteste berøringen, og oppleves som responsiv. For å sjekkke hvor presis skjermen er kan man sakte tegne diagonale linjer med en finger. Jo mer du får av jevne bølger, jo mer upresis er skjermen.

Som vi ser på bildet er ikke linjene veldig bølgete, og skjermen er heller ikke altfor upresis i kantene.

Xperia Play har Android 2.3.2.
Du kan flytte ikonene i programmenyen etter egen smak.

Android med noget attåt

Det er Android 2.3 som kjører i Xperia Play, og med en så ny versjon er det godt gjort av Sony Ericsson å rekke å legge inn sitt eget grensesnitt på toppen. Dette har de altså fått til på den korte tiden, og det gjør oss litt skeptiske.

Når HTC legger inn et slikt grensesnitt i sine telefoner hender det seg at telefonen blir tregere enn samme telefon med ren Android. Når Samsung legger inn sitt eget grensesnitt i telefonene sine ser vi ikke nytteverdien, men det fungerer greit.

Sony Ericsson har imidlertid lagt inn en rekke forbedringer som brukerne vil sette stor pris på.

Ikonene i hovedmenyen lar seg sortere. Trykker du på et ikon nederst til høyre på skjermen begynner ikonene å vingle rundt, og du kan dra og slippe alle ikonene i menyen akkurat hvor du vil. Det er altså svært enkelt å skreddersy hovedmenyen.

Et ikon nederst til venstre gjør det mulig å sortere alfabetisk, synkende etter hvilke programmer som er mest brukt eller synkende etter hva du sist installerte. I tillegg har du fem skrivebordsområder som du kan skreddersy etter egen lyst.

Her får du altså de egenskapene vi ofte savner i Android-menyer så vel som de mulighetene vi setter pris på i Android-menyer. Vi synes dette er en utmerket løsning for å enkelt kunne skreddersy menyene. Det beste av alt er at det ikke er spor etter treghet i menyene såvidt vi kan finne. Det tar litt tid før programmenyen kommer fram når vi trykker på ikonet, men det er fordi animasjonen er ment å bruke litt tid. Det samme gjelder når du legger ned programmenyen igjen.

Opplåsningsskjermen minner om den vi finner i rene Android-telefoner, der du skyver en bryter til høyre for å låse opp og til venstre for å slå av lyden - noe som er veldig praktisk. Skyver du opp skjermen for å avduke spilltastaturet dukker spillvalgmenyen opp automatisk. Fra denne menyen kan du også skaffe nye spill ved at du blir sendt til en nettleser når du klikker på spillet du har lyst på.

Timescape gir deg full oversikt.

Timescape

Timescape er en funksjon som vi kjenner fra for eksempel Sony Ericsson Xperia X10. Her får du en tidssortert oversikt over hva som sist har skjedd med venner og bekjente både i sosiale medier som Facebook og Twitter og alle samtalene du har hatt med vedkommende, inkludert både anrop, SMS og E-post. Du kan få tilgang til Timescape som et program, og det fins også som en såkalt widget - altså et miniprogram som plasseres på et av skrivebordsområdene.

Timescape er bare én av widgetene som vi ikke kjenner fra andre Android-mobiler. Sony Ericsson har også lagt til separate små brytere for å slå av og på datatrafikk, skjermbelysning, Bluetooth, GPS, Wi-Fi, lyd og noen andre ting som kan være nyttig. En egen PlayStation®pocket-widget kommer i liten og stor versjon. Widgetene har fått et utseende som passer Sony Ericssons menyer.

Å bruke menyene i Xperia Play er en fryd for øyet samtidig som det er veldig annerledes enn andre Android-telefoner. Sony Ericsson har gjort mye mer enn de aller fleste produsentene med menyene, og de har lyktes svært godt. Alt går raskt og smertefritt, og utseendet er rent og pent.

Forbedringer i Gingerbread

Lenger inne i menyene er alt slik vi kjenner det fra Android OS 2.3 Gingerbread. Enten du skal endre på instillinger, kopiere et bilde til en annen mappe eller sende filer over Bluetooth opplever vi at menysystemet virker gjennomtenkt og er stor sett helt selvforklarende.

Når du legger en Android-telefon i horisontal modus for å skrive, har tastaturet en tendens til å dekke over viktig informasjon. Det gjør det i denne versjonen også, for eksempel når du skal fylle ut tekstfelt som spam-beskyttelser (CAPTCHA-bokser) på nettsider. Da får du ikke se nødvendig informasjon på skjermen mens du skriver, slik at du må holde telefonen horisontalt.

I innstillingsmenyer, for eksempel i e-postoppsettet, var det ekstra vanskelig å bruke telefonen horisontalt fordi tastaturet dekket hele skjermen, og når du bekreftet det du skrev inn kom du til neste punkt. Da var det vanskelig å vite om telefonen spør etter SMTP-port eller mailserver. I Gingerbread har slike innstillingsmenyer blitt litt mer brukervennlig fordi tastaturet automatisk forsvinner for hver gang du har skrevet inn informasjonen som etterspørres. På den måten vet du stort sett hva du skal svare på.

Helt topp

Det lille vi har satt fingeren på i denne kategorien er virkelig flisespikkeri. Xperia Play er svært godt bygget, har en sylskarp og god skjerm og har brukervennlige menyer på toppen av det svært funksjonelle Android-operativsystemet i nyeste versjon. Dette er helt topp!

Esken til Xperia Play inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader
  • Øreplugger med mikrofon
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • Minnekort (microSD, 8 GB)

Teknologi og funksjoner

Xperia Play har ikke skuffet oss når det gjelder design, skjerm eller menyer. Telefonen appellerer riktignok mest til de som er opptatt spill og underholdning, men er ikke tapt bak en stol når det kommer til tørrere bruk.

Kraftig maskinvare

Under panseret til Xperia Play er det en 1 GHz Qualcomm Scorpion-prosessor i et Qualcomm MSM8255-brikkesett. Dette er den samme prosessoren som vi kjenner best fra HTC Desire HD, Incredible S og Desire S så vel som Sony Ericsson Xperia Arc og Xperia Neo. I brikkesettet finner vi grafikkprosessoren Adreno 205, som gir maskinvareakselerert vektorgrafikk og Adobe Flash. Dette er blant de aller heftigste grafikkprosessorene som er å få tak i dagens mobilmarked, sammen med PowerVR SGX540 som vi kjenner best fra Samsung Galaxy S.

Telefonen har 512 MB arbeidsminne, noe som er ganske standard i toppmodeller med Android sett bort fra noen få modeller med 768 MB arbeidsminne. Av minnekapasiteten er det 380 MB som er tilgjengelig for brukeren.

Av lagringsminne finner du lusne 400 MB, men heldigvis følger det med et minnekort på 8 GB.

Alt i alt snakker vi om kraftig maskinvare, og dermed er telefonen rask og imponerer med god spillgrafikk. Vi har ikke vært plaget av lugging eller andre tregheter i testperioden.

Teknologirik

Av teknologier finner du ellers det meste du kan kreve av en moderne smarttelefon. Super-3G (HSDPA og HSDPA) sørger for inntil 7,2 Mbps nedlastingshastighet og 5,76 Mbps opplastingshastighet. Et kamera montert på telefonens fremside åpner for videosamtaler. Edge er også på plass, slik at du ikke er fortapt om du mister 3G-dekningen.

Wi-Fi 802.11 b/g/n sørger for de høyeste surfehastighetene i trådløse soner, og i tillegg gir Android 2.3.2 muligheter for å dele mobilens internettilgang over Wi-Fi. Bluetooth 2.1 +EDR er ikke raskeste versjonen nå som Bluetooth 3.0 har fått innpass i enkelte telefoner, men det er såpass få telefoner som har fått siste versjonen at det ikke er å forvente på nye smarttelefoner ennå. Ellers har telefonen Micro-USB-kontakt som brukes til både lading og filoverføring (USB 2.0).

Takket være en innebygd GPS-mottaker kan du bruke Xperia Play som navigator ved hjelp av forhåndsinstallerte Google Maps. Imidlertid har ikke sving-for-sving-navigasjonen, som vi anser nøvendig bak rattet, kommet til norske Google Maps-brukere ennå. Dermed må du laste ned en andre typer navigasjonsprogramvare for å kunne bruke den i bilen. Det fins heldigvis et stort utvalg av slike i Android Market.

Hodesettet som følger med kan også brukes som håndfri.

For telefonering

De fleste skal vel i større eller mindre grad bruke en moromobil også til å ringe. Heller ikke her skuffer Xperia Play, og stiller med romslig og behagelig lyd som kan stilles høyt nok til at det er uproblematisk å høre motparten også for de med litt redusert hørsel.

En stålingsverdi (SAR) på 0,36 W/kg gjør Play aktuell for de som er skeptiske til mobilstråling. Denne verdien forteller hvor mye av mikrobølgene fra telefonen som treffer hodet ditt og absorberes der, og verdien Xperia Play er oppgitt med er en maksverdi langt under grenseverdien på 2 W/kg.

Den presise skjermen sammen med en god XT9-ordbok som vi kjenner fra andre Android-telefoner går det som en lek å skrive tekstmeldinger. Da kan du også legge telefonen i horisontal modus og få fulltastaturet fordelt over en større del av skjermbildet.

Google Talk følger også med som et vanligvis rimeligere alternativ til SMS, og ellers kan du selvsagt installere klienter for Windows Live Messenger, IRC eller hva du måtte ønske.

Rask på nett

Android-brukerne er godt vant når det gjelder internettsurfing, og nettleseren i Xperia Play skuffer heller ingen. Den WebKit-baserte nettleseren er rask, støtter flere faner, støtter Adobe Flash og fungerer generelt godt.

Legger du inn en annen nettleser, som Opera Mobile 11 eller Firefox 4, mener vi du får en enda bedre surfeopplevelse med flere muligheter og ofte litt kortere vei til de funksjonene du bruker slik at det går raskere å surfe.

Som vanlig i Android finner du to e-postklienter. Den ene er en ren Gmail-klient, altså for e-postadressen din hos Google, og inkluderer push-funksjonalitet slik at du får e-posten levert så snart avsenderen har trykket på knappen. Den andre e-postklienten støtter de fleste andre typer kontoer, inkludert IMAP, POP3 og Exchange.

Får du en e-post med vedlegg kan som oftest dette vedlegget åpnes. Programvaren OfficeSuite følger med, og lar deg åpne dokumenter av Microsofts Office-formater. Hvis du oppgraderer til OfficeSuite Pro for 8 Euro (rundt 63 kroner) får du en fullversjon som også lar deg redigere Excel-, Word- og PowerPoint-dokumenter.

Kalenderen synkroniseres med Exchange eller Googles egen kalender sømløst. Oversikten på den fire tommers store høyoppløste skjermen er strålende. Ellers finner du lydopptaker, stoppeklokke og alarm i nyttefunksjonslisten. En tur på Android Market gir deg ellers de nyttefunksjonene du måtte ønske deg.

Det går lenge mellom hver gang du trenger laderen hvis du ikke spiller.

Batterilevetid

Sony Ericsson har vært relativt raus med batteristørrelsen på 1500 mAh, noe som er i toppsjiktet blant dagens smarttelefoner. Vi opplever at telefonen bruker svært liten andel av kapasiteten under vanlig bruk, og at batterilevetiden derfor er god. Imidlertid har vi brukt telefonen svært mye til å spille på i testperioden, og dermed har vi ofte vært pent nødt til å lade telefonen hver dag.

Som vanlig i Android viser en måler deg hvilke prosesser eller andre ting som har brukt strøm. Dette er svært nyttig informasjon for at du skal kunne spare strøm der det er rom for det for å få batteriet til å vare lengst mulig.

Multimedia

Xperia Play er en mobil med PlayStation-stempelet og taster du kjenner fra kontrolleren på en spillkonsoll fra Sony med merkenavnet PlayStation. Det er ingen tvil om at Xperia Play er laget for å underholde.

Spill

Når du plukker Xperia Play opp av eska og slår den på, er sannsynligvis spillene det første du er nysgjerrig på. Fire forhåndsinstallerte spill dukker opp i en egen spillmeny så snart du skyver skjermen til siden for å avduke spilltastene. De fire spillene er Bruce Lee, Fifa 10, Star Battalion og The Sims 3.

Det er liten tvil om at alle disse spillene er underholdende på hver sin måte. Etter en uke med mye spilling på testeksemplaret har vi ikke gått igjennom noen av spillene og har ikke begynt å bli lei.

Bruce Lee er et slossespill i samme stil som Tekken og Street Fighter. Etter å ha klatret nesten til nivå 50 lar vi oss fortsatt underholde av spillet, selv om vi kan alle triksene og nesten aldri taper en kamp. Vi skulle kanskje ønske det fantes litt flere tastekombinasjoner som gir motstanderen grisebank, også synes vi det er litt for lett å blokkere det motstanderen serverer oss bare ved å holde inne pila bakover.

Fifa 10 er et kjent fotballspill, og dermed er ikke undertegnede rett person til å skrive en anmeldelse. Til tross for liten interesse for fotball fenger imidlertid spillet.

I spillet Star Battalion flyr du en form for fremtidsfly der du skyter laserstråler og missiler på fiendene. Her har du timesvis med underholdning, men noen av oppdragene synes vi er litt kjedelige og krever litt tålmodighet for å komme gjennom.

Det siste spillet som dukker opp i spillmenyen er The Sims 3. Vi synes det tar for lang tid å opparbeide seg nok penger til å kjøpe det vi vil ha ettersom lønningene er for lave, vi synes det krever altfor mye å skaffe seg venner i nabolaget og alle de kjedelige hverdagslige oppgavene sluker all tid. Akkurat som i det virkelige liv egentlig. Dessuten ble vi lei av å fortelle Bob, som vi døpte karakteren, når han skal gå på do, ta en dusj og lignende oppgaver som gjerne kunne blitt utført uten spillerens innblandelse. For eksempel mens vi bruker spolefunksjonen som ikke fins. Et lyspunkt er at du kan fiske i spillet, for å selge for betydelige summer eller spise selv, og du får fisk hver eneste gang du kaster sluken ned i elva.

I hovedmenyen finner du også velkjente Crash Bandicoot, som undertegnede kjenner fra PlayStation 2. Her er ingenting endret på, og du får spillet i 4:3-format med den opprinnelige grafikken som spillet hadde på PlayStation 2.

Flere spill

Før eller siden blir du selvsagt lei av spillene, uansett hvor morsomme det er i starten. Da er det greit å vite at det allerede nå er rundt 30 spill tilgjengelig under "more games" i spillmenyen, og disse fungerer utmerket på Xperia Play. Asphalt 6 er et svært underholdende bilspill som fins her i en gratis versjon. Ellers finner du kjente spill som Assassin's Creed, Modern Combat 2, Splinter Cell, Spider-Man: Total Mayhem, Avatar HD og Brothers In Arms. En rekke spillselskaper har fått mange spill ut til Xperia Play. Gameloft er blant de som ser ut til å masseprodusere.

Herlige spilltaster

Spilltastene i Xperia Play er velplasserte med godt mellomrom mellom seg, samtidig som de er så høye at det er lett å kjenne dem. Så snart vi tok i Xperia Play første gangen føltes spilltastene helt naturlige for undertegnede som har vært vant til Nintendo 8 bits, PlayStation 2, Nintendo 64 og Xbox 360.

Piltastene befinner seg på telefonens venstre side, og de fungerer hver for seg så vel som to samtidig - for eksempel ned og bak, opp og frem og så videre. På motsatt side finner krysset, rundingen, firkanten og trekanten du kanskje kjenner fra en PlayStation-kontroller. Pekefingrene dine bruker du på skuldertastene.

I tillegg har få fått to berøringsfølsomme områder som skal fungere som de analoge spakene du kanskje kjenner fra PlayStation-kontrolleren. Her er det en knott i midten som skal gjøre det lett å kjenne hvor midtpunktet er, og ellers berører du området rundt på samme måte som du flytter rundt på den analoge skapen. Berøringsområdet på venstre side brukes stort sett bare på samme måte som piltastene, bortsett fra at de er nærmest trinnløse slik at det er lettere å for eksempel svinge svakt i et bilspill.

Vi synes analoge spaker på spillkonsoller fungerer svært godt. De berøringsfølsomme områdene i Xperia Play er desverre en ikke like god nødløsning. Skal du svinge fullt på en analog spake drar du den helt til venstre. Med berøringsområdet må du være mer forsiktig, noe som ofte er vanskelig når du veldig fort må styre unna betongveggen for å ikke gå opp i røyk og flammer.

Det sier seg imidlertid selv at det ikke er plass til store analoge spaker i en liten mobiltelefon. Selv om vi ender opp med å stort sett bare bruke piltastene, er berøringsområdet på venstresiden en god løsning i enkelte sammenhenger der du må finjustere. Berøringsområdet på høyre side brukes til svært lite i de spillene vi har testet.

Det skal også nevnes at Xperia Play er mindre enn en PlayStation-kontroller, og det gjør at tomlene dine blir værende litt mer bøyd enn på en skikkelig kontroller.

Alt i alt er Xperia Play en drøm å spille på som er i en helt annen klasse enn andre spillmobiler.

Ellers har Xperia Play akselerometer, men ikke gyro som du finner i Samsung Nexus S, LG Optimus 2X, Apple iPhone 4 og iPad 2.

Alt i alt er det ingen tvil om at Xperia Play er en svært underholdende spillmobil. Vi har spilt mye i testperioden, men er ikke lei. Vi har ikke lyst å sende telefonen tilbake til Sony Ericsson!

Som musikkspiler er Xperia Play svært god.

Musikk

De medfølgende ørepluggene er bedre enn de som følger med telefoner flest. Disse er av typen som du stikker inn i øregangen og som isolerer, og på den måten krever det mindre for ørepluggene å levere god lyd. Her er det forholdvis mye av selv den dypeste bassen, men vi synes vokalene gjerne kunne vært mer naturtro og lydbildet har en tendens til å bli mer grøtete.

Den store fordelen ved disse ørepluggene er mikrofonen som gjør at de også fungerer som håndfrisett.

Vi stakk inn et sett Denon C751, og da fikk vi servert en imponerende lydopplevelse. Den dypeste bassen romler uten å ødelegge noe for resten av lydbildet. Lyden er ellers detaljrik fra bånn til topp i lydbildet, og hele lydbildet er luftig og ryddig med definerte toner over hele spekteret slik at det ikke blir slitsomt å høre på musikk i lengden. Det er sjelden vi får en så god autitiv opplevelse som dette fra en mobiltelefon.

Xperia Play leverer høy nok lyd i både de medfølgende ørepluggene og Denon-pluggene til at undertegnede ikke ville ha spilt noe høyere med hensyn til ørene, hvilket er for høyt for de fleste andre.

Xperia Play er god på video.

Videospiller

Vi prøvde å spille av en rekke filmer i forskjellige formater i Xperia Play, men det er stort sett bare MPEG-4 som fungerer av vanlige formater. Ellers støttes 3GP, H.263, H.264 og WMV. Vi savner altså innebygd DivX-støtte.

Skjermens skraphet og fargeklarhet imponerer, og skjermbildet virker naturtro også i spillefilmer. Kontrasten i mørke områder er også god, slik at du får en så god filmopplevelse som en liten bærbar dings kan gi deg når du for eksempel sitter på bussen.

Du må altså ofte konvertere videoer på PC-en før du overfører de til Xperia Play, men gjør du det er filmopplevelsen helt upåklagelig.

En YouTube-applikasjon er også å finne, og den gjør det enkelt å finne trailere til filmer og mye annen moro. Også her er videokvaliteten så god at vi ofte brukte mobilen til å se filmtrailere for å finne kveldens film, i stedet for å bruke en datamaskin til dette.

Midt på treet kamera

Xperia Play er ikke markedsført som en spesielt god kameramobil, men likevel sitter det et kamera med fem megapiksels oppløsning på baksiden. Etter å ha tatt noen bilder bruker vi ikke lang tid på å finne ut at Xperia Play ikke er på topplisten over kameramobiler, men treffer mer midt på treet.

De lyse delene av bildet blir ofte litt grått og fargeløst, og bildene er litt overprosesserte. Litt for mange detaljer viskes ut i støyfjerningen og overoppskarping etterpå gir unaturlige effekter.

Dynamikkomfanget er svakt, men detaljgjengivelsen og fargegjengivelsen synes vi er helt godkjent for et mobilkamera.

Det grå sløret i lyse bildene er plagsomt, og bildene må nedskaleres endel for å få god kvalitet. Dette er et greit mobilkamera som gir en bildekvalitet midt på treet.

Her kan du se bilder tatt med kameraet i Xperia Play, slik at du selv kan gjøre opp en mening:

Kameraet kan filme i 800 x 480 pikslers oppløsning, altså ikke HD men likevel rimelig høyoppløst. Videoen hakker ikke og har helt grei kvalitet til små videosnutter både innendørs og utendørs.

Konklusjon

Sony Ericsson Xperia Play er selskapets første mobil som er påstemplet PlayStation-logoen, noe som fjerner all tvil: Dette er en underholdningsmobil.

Spill i høysetet

Xperia Play ser egentlig bare ut som en velbygget Android-mobil, men når du skyver opp skjermen avdukes egne spilltaster og det spretter frem en spillmeny.

Telefonen inneholder flere underholdende spill, inkludert kjente titler som Fifa 10 og The Sims 3. Android har blitt stadig større de siste årene, og det betyr at spillprodusenter vil lage spill til plattformen. Dermed er spillutvalget svært bredt, og du kan på få skjermtrykk laste ned kjente titler som Asphalt 6, Assassin's Creed, Splinter Cell og Brothers In Arms 2.

De fleste spillene koster i dag 30 kroner, og de spillene vi har prøvd har gitt mye moro for pengene. Spilltastene på Xperia Play fungerer også svært godt, og det er noe helt annet å spille på en Xperia Play enn en vanlig trykkskjermmobil.

Dermed er det duket for mye god underholdning. Vi ble ikke lei i løpet av testperioden, og synes det er oppriktig trist at vi snart må sende Xperia Play tilbake til Sony Ericsson.

Film og musikk

Også musikkspilleren imponerer; Det går lenge mellom hver gang vi opplever så god lydkvalitet som dette fra en mobiltelefon. Med en fire tommer stor skjerm med høy oppløsning er Xperia Play også strålende å se film på. Samtidig som skjermen er skarp og klar er den også responsiv og presis.

Med Android i nyeste versjon i bunnen, er det duket for å laste ned en rekke underholdningsprogrammer fra Android Market.

Ikke bare moro

Det er imidlertid ikke bare underholdning Xperia Play kan. Med Android 2.3 i bunnen er telefonen god på de kjedelige tingene også, som å lese PDF-filer og Office-dokumenter, skrive og motta e-post og planlegge hektiske dager ved hjelp av kalenderen.

I mobilsamtaler er lyden god, skjermen er presis og ordboken god slik at tekstmeldinger går unna i en fei og egne applikasjoner og småprogrammer for skrivebordet gjør at du har full kontroll på sosiale medier som Facebook og Twitter.

I tillegg til å ha Android 2.3 har Sony Ericsson lagt inn sitt eget grensesnitt som gjør programmenyen mer ryddig samtidig som du får et utseende i menyene som skiller seg fra andre Android-mobiler.

Xperia Play er rett og slett fantastisk til å spille på. Samtidig er den god på å spille musikk, vise video og er god på basisfunksjonene. Vi finner svært lite å sette fingeren på bortsett fra prisen. Hvis du vil ha en knallgod Android-mobil som det er skikkelig moro å spille på, kan vi trygt anbefale Xperia Play.

Sjekk prisene på Xperia Play »

Alternativer

Som eneste mobil med spilltaster har ikke Xperia Play noen direkte konkurrenter. Skal du ha en heftig spillmobil, og ikke er så nøye på hva den koster, trenger du ikke lete lenger.

LG Optimus 2X og Samsung Nexus S blir dagens viktigste konkurrenter med heftig maskinvare, god spillgrafikk og en gyro-sensor i stedet for spilltaster som styringsmekanisme i noen spill. Om du også vil ha et godt kamera bør du se ekstra godt på Nexus S.

Apple iPhone 4 er også en god spillmobil med et annet økosystem enn Android og dermed også et annerledes utvalg av spill.

Nintendo 3DS og Sony PSP er bærbare spillkonsoller som koster langt mindre enn Xperia Play og som kan være gode alternativer.

annonse