Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Sony Ericsson Xperia Play 

Design, skjerm og menyer

Det fins mange eksempler på at man kan tjene seg rike på enkle mobilspill som fenger, men Nokia erfarte på den harde måten at spillmobiler kan floppe med sin N-Gage i 2003, så vel som gjennom et nytt forsøk i 2008.

Nå er det Sony Ericsson som prøver seg på en spillmobil. Denne gangen har de henvendt seg til Sony om å få bruke Play Station-navnet og de har fått plass til egne spilltaster, en kraftig prosessor og Android OS 2.3. Har Sony Ericsson laget en spillmobil som fenger?

Design

Sony Ericsson Xperia Play er en stor og tung mobiltelefon. Vi fant det naturlig å sammenligne telefonen med HTC Desire HD, som er kjent som en av de større på markedet. Play er betydelig smalere men til gjengjeld dypere. Faktisk er telefonen 1,6 centimeter tykk, noe som er voksent selv for en fulltastaturmobil. Vekten til Xperia Play er også merkbar i en joggebukselomme, men vi snakker bare om drøye ti gram mer enn Desire HD.

Det er ingen tvil om at telefonen vi holder i hånda ikke er noen minstemann. I tillegg er prisen i toppsjiktet for en mobiltelefon. Sony Ericsson krever i skrivende stund 4600 kroner for at du skal få gå rundt med en tykk kloss på 175 gram i lomma. I slike tilfeller stiller vi kravene til innholdet i telefonen høyt.

Byggekvalitet

Byggematerialet vi finner på Xperia Plays ytre er både plast og metall. På begge sidene finner du metall. Bakdekselet er laget av solid plast som ikke er riperesistent, men ser fortsatt blankt og fint ut ut til tross for småriper på vårt testeksemplar etter mye bruk over en kort periode.

Overflaten foran skjermen er ikke Gorilla Glass eller noe annet ripesikkert. Skjermoverflaten er mottakelig for riper fra skarpe gjenstander, men er langt mer solid enn vi kjenner fra Xperia X10 mini og Xperia X10 mini pro. Vi ville foretrukket ripesikkert glass som vi kjenner fra en rekke andre toppmodeller, men i rettferdighetens navn finner vi ingen riper vi har fått i skjermoverflaten til Xperia Play ved et uhell. Den eneste ripen i vårt testeksemplar er der for at vi skulle teste akkurat dette.

På den annen side knuses ikke mykere glass like lett som herdet glass dersom du skulle være uheldig å tape så mye i et spill at hele mobilen havner i flisgulvet med et brak.

Åpner du opp telefonen åpenbarer det seg en rekke spilltaster. Overflatene disse sitter på er av aluminium, noe som gir en god kvalitetsfølelse når du spiller. Spilltastene knirker ikke og de sitter som støpt uten å virke løse. Dette virker rett og slett gjennomtenkt og solid bygget.

Telefonen er som nevnt tung, og det kjennes ut som Sony Ericsson ikke har sløst med millimeterne inne i telefonen. Apparatet kjennes kompakt ut, og uansett hvor du klemmer vil du ikke finne noen knirkelyd i Xperia Play. Når vi kjenner og klemmer på Xperia Play er det ingen av våre sanser som tviler på at dette er en solid og velbygget mobil.

Alt i alt virker Xperia Play svært solid bygget, noe som må regnes som et krav med tanke på prisen.

En kameratast hadde vært fint.

Ingen kameratast

Av taster finner vi på fremsiden de fire som vi kjenner fra en lang rekke Android-telefoner; tilbake, hjem, meny og søk. På høyre side av telefonen sitter det volumtaster i tillegg til skuldertastene som brukes i spill. Spilltastene ser vi nærmere på på side 3.

Det vi savner er en kameratast. Det vil si; det er egentlig taster nok her, men det hadde vært kjekt om høyre skuldertast for spill også fungerte som kameratast med to nivåer. Kameraet har nemlig autofokus, men slik programvaren fungerer i dag får du ikke bestemme hvor du skal fokusere. Pekefokus hadde vært en grei nødløsning, men heller ikke det er tilgjengelig i Xperia Play.

Skjermen er presis.

Heftig skjerm

Skjermen i Xperia Play er fire tommer stor, altså i toppsjiktet på dagens mobilmarked når det gjelder skjermstørrelse. Skjermen har en oppløsning på 854 x 480 piksler, noe som sørger for et sylskarpt bilde. I tillegg er fargene klare og naturtro.

Skjermen reagerer på den letteste berøringen, og oppleves som responsiv. For å sjekkke hvor presis skjermen er kan man sakte tegne diagonale linjer med en finger. Jo mer du får av jevne bølger, jo mer upresis er skjermen.

Som vi ser på bildet er ikke linjene veldig bølgete, og skjermen er heller ikke altfor upresis i kantene.

Xperia Play har Android 2.3.2.
Du kan flytte ikonene i programmenyen etter egen smak.

Android med noget attåt

Det er Android 2.3 som kjører i Xperia Play, og med en så ny versjon er det godt gjort av Sony Ericsson å rekke å legge inn sitt eget grensesnitt på toppen. Dette har de altså fått til på den korte tiden, og det gjør oss litt skeptiske.

Når HTC legger inn et slikt grensesnitt i sine telefoner hender det seg at telefonen blir tregere enn samme telefon med ren Android. Når Samsung legger inn sitt eget grensesnitt i telefonene sine ser vi ikke nytteverdien, men det fungerer greit.

Sony Ericsson har imidlertid lagt inn en rekke forbedringer som brukerne vil sette stor pris på.

Ikonene i hovedmenyen lar seg sortere. Trykker du på et ikon nederst til høyre på skjermen begynner ikonene å vingle rundt, og du kan dra og slippe alle ikonene i menyen akkurat hvor du vil. Det er altså svært enkelt å skreddersy hovedmenyen.

Et ikon nederst til venstre gjør det mulig å sortere alfabetisk, synkende etter hvilke programmer som er mest brukt eller synkende etter hva du sist installerte. I tillegg har du fem skrivebordsområder som du kan skreddersy etter egen lyst.

Her får du altså de egenskapene vi ofte savner i Android-menyer så vel som de mulighetene vi setter pris på i Android-menyer. Vi synes dette er en utmerket løsning for å enkelt kunne skreddersy menyene. Det beste av alt er at det ikke er spor etter treghet i menyene såvidt vi kan finne. Det tar litt tid før programmenyen kommer fram når vi trykker på ikonet, men det er fordi animasjonen er ment å bruke litt tid. Det samme gjelder når du legger ned programmenyen igjen.

Opplåsningsskjermen minner om den vi finner i rene Android-telefoner, der du skyver en bryter til høyre for å låse opp og til venstre for å slå av lyden - noe som er veldig praktisk. Skyver du opp skjermen for å avduke spilltastaturet dukker spillvalgmenyen opp automatisk. Fra denne menyen kan du også skaffe nye spill ved at du blir sendt til en nettleser når du klikker på spillet du har lyst på.

Timescape gir deg full oversikt.

Timescape

Timescape er en funksjon som vi kjenner fra for eksempel Sony Ericsson Xperia X10. Her får du en tidssortert oversikt over hva som sist har skjedd med venner og bekjente både i sosiale medier som Facebook og Twitter og alle samtalene du har hatt med vedkommende, inkludert både anrop, SMS og E-post. Du kan få tilgang til Timescape som et program, og det fins også som en såkalt widget - altså et miniprogram som plasseres på et av skrivebordsområdene.

Timescape er bare én av widgetene som vi ikke kjenner fra andre Android-mobiler. Sony Ericsson har også lagt til separate små brytere for å slå av og på datatrafikk, skjermbelysning, Bluetooth, GPS, Wi-Fi, lyd og noen andre ting som kan være nyttig. En egen PlayStation®pocket-widget kommer i liten og stor versjon. Widgetene har fått et utseende som passer Sony Ericssons menyer.

Å bruke menyene i Xperia Play er en fryd for øyet samtidig som det er veldig annerledes enn andre Android-telefoner. Sony Ericsson har gjort mye mer enn de aller fleste produsentene med menyene, og de har lyktes svært godt. Alt går raskt og smertefritt, og utseendet er rent og pent.

Forbedringer i Gingerbread

Lenger inne i menyene er alt slik vi kjenner det fra Android OS 2.3 Gingerbread. Enten du skal endre på instillinger, kopiere et bilde til en annen mappe eller sende filer over Bluetooth opplever vi at menysystemet virker gjennomtenkt og er stor sett helt selvforklarende.

Når du legger en Android-telefon i horisontal modus for å skrive, har tastaturet en tendens til å dekke over viktig informasjon. Det gjør det i denne versjonen også, for eksempel når du skal fylle ut tekstfelt som spam-beskyttelser (CAPTCHA-bokser) på nettsider. Da får du ikke se nødvendig informasjon på skjermen mens du skriver, slik at du må holde telefonen horisontalt.

I innstillingsmenyer, for eksempel i e-postoppsettet, var det ekstra vanskelig å bruke telefonen horisontalt fordi tastaturet dekket hele skjermen, og når du bekreftet det du skrev inn kom du til neste punkt. Da var det vanskelig å vite om telefonen spør etter SMTP-port eller mailserver. I Gingerbread har slike innstillingsmenyer blitt litt mer brukervennlig fordi tastaturet automatisk forsvinner for hver gang du har skrevet inn informasjonen som etterspørres. På den måten vet du stort sett hva du skal svare på.

Helt topp

Det lille vi har satt fingeren på i denne kategorien er virkelig flisespikkeri. Xperia Play er svært godt bygget, har en sylskarp og god skjerm og har brukervennlige menyer på toppen av det svært funksjonelle Android-operativsystemet i nyeste versjon. Dette er helt topp!

Esken til Xperia Play inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader
  • Øreplugger med mikrofon
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning
  • Minnekort (microSD, 8 GB)