Til hovedinnhold

Test: Nokia N79 - Supermobil for små fingre

Test: Nokia N79 - Supermobil for små fingre

Testresultater

GPS med navigasjon, WLAN, TV-ut, FM-sender, FM-radio og støtte for Turbo-3G. Bra kamera. Autorotasjon på skjermbildet.
Særdeles svake taster. Knirk i dekslene gir billigfølelse.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nokia N79 er en nær slektning av N85, som vi tidligere har gitt de beste skussmål. Men denne versjonen er uten skyvefront, og har følgelig mindre skjerm og mindre taster enn du får plass til på en telefon som kan trekkes ut. Når tastene i tillegg er glatte og dårlig markert, blir dette en nedtur.
Navigasjonstasten er heller ikke så god som vi hadde ønsket. Den er riktig nok berøringssensitiv og kan brukes som navigasjonshjul ved at du stryker langs kanten på tasten. Men følsomheten er slett ikke god, og når tasten ligger så dypt at det nesten er umulig å få vippet den, ja da er dette en løsning som står til stryk. På toppen av det hele er resten av tastene små og stive. Du skal ha små fingre og god finmotorikk for å bli godvenn med tastene på denne mobiltelefonen.


Disse tastene er for små, selv for våre relativt spinkle journalistfingre. Legg også merke til at Nokia har flyttet medietasten til venstre side (den blanke knappen). Menyknappen som skjuler seg under symbolet midt i bildet blir temmelig inneklemt.

Dekselbytte

Et annet særtrekk ved N97 er at den kommer med tre deksler i ulike farger. Dette er deksler for baksiden av telefonen – frontdekselet er det ikke meningen at du skal bytte ut. Til vårt testeksemplar fulgte det med tre deksler i henholdsvis knallgrønt, dyp burgunder og en blåfarge som bryter mot grønt. Fronten er hvit med en ramme i sølv.

Størrelsen er hendig, og et par kraftige høyttalere gjør det mulig å lytte til musikk eller gjennomføre konferansesamtaler med brukbart hell. Ikke at lyden er særlig fyldig, men den er i det minste kraftig nok til at du hører hva som blir sagt.


Nettleseren har musepeker og minimap-funksjon

Kraftpakke

Det er synd at Nokia ikke har fått til et med brukervennlig tastatur, for resten av mobiltelefonen er en kraftpakke som kan ta luven av mange av sine konkurrenter. Blant innholdet nevner vi TV-utgang, FM-sender, GPS, WLAN og Turbo-3G. Minnekortet som følger med er på 4 GB. N85 har 8 GB minnekort, mens N96 har 16 GB internt minne. N79 blir med andre ord minstemann i rekken av N-seriemodeller fra Nokia.
(Her kan du selv sammenlikne de ulike Nokia-modellene)
Telefonen har 5-megapiksler kamera, men mangler blits. I stedet er den utrustet med en dobbel diodelampe. Den gir for lite lys til å være noe reelt alternativ til Xenon-blits. Ellers er kameraet greit nok, med Carl Zeiss-optikk og videopptak som godt kan spilles av på en TV. Minnekortet som sitter i telefonen gir rom for halvannen times videoopptak i høyeste kvalitet. Men plassen må selvsagt deles med annet innhold du måtte ønske å ha på telefonen, enten det gjelder bilder, musikk, kart eller applikasjoner du installerer på minnekortet.
Skjermen fungerer godt, men virker blassere enn skjermen på N85.


Tastene er litt vanskelige å se i mørket

N-Gage

Nokia N79 leveres med prøveversjoner av hele 15 N-Gage-spill. Dessuten ligger det en aktiveringskode i esken, slik at du kan spille fullversjonen av ett av spillene. Første gang du åpner et spill vil telefonen starte installering, en prosess som kan ta litt tid.

Telefonen mangler de ekstra spilltastene som du har på skyvemodellene, og når tastaturet ellers ikke er bedre enn det N79 kan skilte med, så går dette også ut over spilleopplevelsen.

Rask prosessor

Telefonens prosessor er kraftig nok til å gi akseptabel respons på kommandoene våre. Bilder vises greit, og de nye menyene med animasjoner glir uten nevneverdige forsinkelser. Dette til tross for at telefonen ikke har noen egen dedikert grafikkprosessor.

Lydkvaliteten under samtale er god, og batterikapasiteten akseptabel. Nå er det riktig nok ikke vanskelig å tappe batteriet raskt. Bruker du WLAN og GPS kan du formelig se at batteriindikatoren krymper.


Designdetalj

Programvare

Ellers er dette de viktigste applikasjonene på telefonen:

 • Maps: Kartløsning som utnytter telefonens innbygde GPS for å gi en god navigasjonsopplevelse. Telefonen leveres med lisens for navigasjon i Skandinavia i tre måneder.
 • Videocentre: Spill av filmer på telefonen. Filmklipp kan lastes ned fra mobilen
 • Musikk: Musikkspilleren er grei, men hodesettet er svakt. Heldigvis er det 3,5mm overgang på kabelen.
 • Photos: Her kan du se bildene du har tatt. Telefonen har også enkle redigeringsmuligheter for film og bilde.
 • Talekommando: Telefonen kan stemmestyres, men det er litt plundrete å sette det opp, og telefonen vil ikke alltid forstå hva vi sier.
 • Meldingsleser: En stemme leser opp innholdet i meldingene dine. Løsningen er svært syntetisk, og skal hjelpe den som ser dårlig (eller ikke kan lese?). Men om du ser dårlig er det heller ikke lett å benytte denne tjenesten.
 • Taleopptaker: Gjør akkurat det en taleopptaker skal gjøre, men kan ikke ta opp mobilsamtaler.
 • Realplayer: Spiller filmer som streames til mobilen, eller er lagret lokalt.
 • Internettdeling: Forenkler deling av bilder og annet innhold via Ovi, Flickr eller Vox.
 • Online utskrift: Du kan bestille utskrifter av bildene dine. Tjenesten settes opp første gang du tar den i bruk. I Norge leveres bildene fra XpressPrint i størrelse 10x13 cm. De første ti bildene får du helt gratis (du betaler ikke engang porto).
 • Quickoffice: Dette programmet bruker du for å lese dokumenter som kommer i e-posten din. Men vil du redigere må du kjøpe lisens.
 • Adobe PDF: Viser PDF-filer på mobilen. Kjekt om du for eksempel vil samle bruksanvisninger eller andre PDF-dokumenter på mobiltelefonen.
 • Home Media: Lar deg sette opp telefonen som medieserver og synkronisere innhold med kompatible enheter.
 • FM-sender: Denne overfører lyden fra musikkspilleren (og bare musikkspilleren) til en radio. Du kan enkelt velge hvilken frekvens det skal sendes på (ikke noe autosøk). Kan ikke overføre lyden fra navigasjonsløsningen eller samtaler.
 • FM-mottaker: FM-Radio med RDS

Ikke Exchange

I tillegg kommer epost, kalender, konverteringsverktøy, vekkeklokke og de andre faste S60-programmene. Men synkronisering mot Microsoft Exchange er luket bort. Det gjør N79 mindre attraktiv som businessmobil.
Vi tror Nokia N79 vil bli en populær mobiltelefon, ikke minst fordi den gir tilgang til alle tjenestene Nokia er i ferd med å bygge opp rundt sin N-serie. Det betyr at du vil kunne dele innhold, laste kart og synkronisere mobiltelefonen via Nokias tjenesteportal Ovi.
Men Nokia N79 når ikke helt opp til N85, som har svært gode taster og dobbelt så mye minne. Dessuten kan den lades via USB, noe du av en eller annen grunn ikke kan med Nokia N79.
Telefonens ytelser står til toppscore, men knirk i plastdekslene og ukomfortable taster irriterer oss. Når N85 bare er rundt 500 kroner dyrere, samler vi heller tomflasker til vi får dekket mellomlegget.
Termningkast 4
Nokia N79, stygg eller pen? Si din mening i vårt forum.

Bildeeksempler

Testresultater

GPS med navigasjon, WLAN, TV-ut, FM-sender, FM-radio og støtte for Turbo-3G. Bra kamera. Autorotasjon på skjermbildet.
Særdeles svake taster. Knirk i dekslene gir billigfølelse.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

GPS med navigasjon, WLAN, TV-ut, FM-sender, FM-radio og støtte for Turbo-3G. Bra kamera. Autorotasjon på skjermbildet.
Særdeles svake taster. Knirk i dekslene gir billigfølelse.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse110x49x15 mm
Vekt97 gram
Standby-tid372 timer
Taletid5 timer 30 min
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portJa Ja, Micro-USB uten lading
Meldingsfunksjon-
TasteutformingSvært små og lite brukervennlige
MMSKrysse av
EpostJa Ja, men ikke Exchange Server
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokJa Ja, T9
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning5 megapiksler
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse320x240 (2,4 tommer)
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet83 MB
Støtte for minnekortJa Ja, 4 GB følger med
Nettverk-
UMTSJa Ja, med HSDPA 3,6
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANJa Ja, med UPnP
GPSJa Ja, med navigasjon
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkSUper, om du takler tastene
PrisklasseMedium/høy
MenynavigeringBra menyer, men svak navigasjonstast
BrukervennlighetTastene trekker ned
DesignBra, men litt simple materialer
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse