Til hovedinnhold

Test: Nokia N85

Test: Nokia N85

Testresultater

Kompakt og komplett mobiltelefon med bra kamera, WLAN, GPS, Turbo-3G og egne medietaster
Litt svake taster. Relativt dyr. Berøringsnavigasjonen fungerer ikke godt nok.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Forskjellen på Nokia N85 og storebror N96 dreier seg om minne, størrelse, TV-mottaker og batterikapasitet. Og så pris, selvfølgelig.
N85 leveres med et minnekort på 8 GB. N96 har 16 GB internminne, og kan i tillegg bruke minnekort. Dessuten kan den ta inn DVB-H-sendinger. Men ettersom det ikke er noen som sender i DVB-H-format i Norge blir dette et magert salgsargument for N96. Det er egentlig bare minnekapasiteten, og at N96 har litt større skjerm, som kan forsvare at denne telefonen er 1500 kroner dyrere enn N85.
(Du kan selv sammenlikne disse mobiltelefonene i vår sammenlikningstjeneste som du finner her).

Kompakt
Men disse foredelene må veies opp mot at Nokia N85 faktisk er bedre enn N96 på et par områder. For det første ser den bedre ut, med mykere kurver og mindre volum (76 cm3 mot 92 cm3). Dessuten har den en OLED-skjerm og et større batteri. Det gjør at taletiden på N85 nesten er doblet i forhold til N96. Dessuten er standbytiden bedret med over 50 prosent.


Bra utvendige høytalere, egen tast for tastlås, og egen knapp for kamera.

Innholdsmessig er de to telefonene ganske like. De har samme gode kamera med 5 megapiksler oppløsning og optikk fra Carl Zeiss. Begge kan filme i VGA-oppløsning med 30 bilder per sekund, og begge kommer med TV-kabel som lar deg bruke et TV-apparat som stor mobilskjerm. N85 har imidlertid en raskere prosessor, så vekslingen mellom ulike applikasjoner i telefonen nå glir bedre.
Begge har GPS og Nokia Maps, og begge har toveis slidefunksjon, slik vi først så på N95.

FM-sender

Men det er bare N85 (av disse) som kan overføre lyd fra telefonen til en radio som FM-signal. Lydoverføringen er bare aktiv når du spiller av medieinnhold. Under samtale eller ved navigasjon overføres ikke lyden til radio, og dermed kan du ikke bruke løsningen som håndfri i bil.

Nokia N85 er enkel å bruke og har god lyd. Du kan bruke ditt eget hodesett via telefonens 3,5mm lydutgang (samme kontakt brukes til TV-kabelen). Musikkmenyene er lette å navigere i, og telefonen har en egen knapp som åpner mediemenyene, på samme måte som vi har sett på de fleste nyere N-modellene.

Touch wheel

Navigasjonstasten er berøringssensitiv, og vi kan snurre i menykarusellen ved å stryke fingeren langs kanten på navigasjonstasten. Men funksjonen virker litt upresis. Noen ganger fungerer det bra, andre ganger får vi knapt respons. Det går raskere å navigere ved hjelp av trykk på fireveis-tasten enn å forsøke å snurre seg frem til rett sted.


Tastene imponerer ikke. Gropene mellom radene samler mye skitt.

Det finnes også fire trykkfelter på telefonens navigasjonsområde. Dette er ikke berøringsrtaster, men skjulte trykktaster som tilkjennegis seg ved små lysende tegn når telefonen er aktiv. Et par av disse feltene sitter svært lavt på telefonen, og ettersom overflaten er helt glatt kan du lett komme til å glippe telefonen om du bruker disse feltene mye med telefonen lukket.
Når tastaturet er åpnet blir balansen bedre.
Tastaturet som kommer til syne er flatt og glatt med små fordypninger som skiller radene fra hverandre. Men tastaturet er lett å bruke, og vi får fin flyt på tekstingen. Skjermen har usedvanlig god kontrast, og blir dermed nokså lettlest. Men tegnene som vises er nokså små, selv om vi går inn i menyen og endrer tegnstørrelsen til ”stor”.

Spill

Nokia N85 er åpenbart ment som en spill-mobil, og med telefonen følger hele 10 N-Gage-spill. Alle disse er prøveversjoner, så om du vil ha full glede av dem må du kjøpe lisenser. En lisens følger imidlertid med i pakken, så du i alle fall får spilt favorittspillet ditt.

Kamera

Kameraet er som nevnt et av de bedre i mobilverdenen, og når vi tar bilder under normale eller gode forhold er det ikke noe problem å skrive bildene ut til et fotoalbum. Enkelte blinkskudd tåler utskrift i A4-format, i alle fall om du ikke gransker resultatet med et alt for kritisk blikk.

Videofunksjonen er antakelig den beste Nokia noen sinne har gjort. Teknisk sett er det samme kamera som i N96, men en raskere prosessor gjør at kameraet følger bedre med ved panorering. Det kan fremdeles ikke måle seg med et dedikert videokamera, men med litt øvelse kan du ta opp video med bedre kvalitet enn mye av amatørvideoene du finner på Youtube.


Telefonen har bra kamera, men kunne med fordel hatt bedre blits.

Deling

Telefonen har programvare for direkte opplasting av innhold til Internett. Tjenesten er integrert med Nokias Ovi , og gjør deling av bilder og annet innhold svært enkelt. Du kan også sette opp deling for tjenestene Flickr og Vox. Og ettersom dette er en Symbian-mobil, kan du om du ønsker det legge til en hel rekke funksjoner via nedlasting av tilleggsprogrammer. Mange av disse programmene er gratis.

Nokia N85 er en 3G-telefon med frontkamera for videosamtaler og Turbo-3G for kjapp nedlasting. Dessuten har den innbygget WLAN og støtte for UPnP, som gjør det enklere å koble telefonen til hjemmenettverket.

Det eneste vi egentlig savner med N85 er muligheten for å bytte til enda større minnekort. Men telefonen støtter ikke større kort enn det 8GB-store kortet som følger med. Nå er det ikke noe stort problem. 8GB holder til en ganske romslig musikksamling, men når vi også vi legge til et par spillefilmer blir vi nødt til å gjøre noen prioriteringer. Å kjøpe flere minnekort er uaktuelt. Kortene er små og tynne, og vi har klart både å miste og å brekke slike kort tidligere. Det blir dyrt i lengden ...

Nettleseren på N85 er grei nok, men den begrensede surfeopplevelsen på en 2,6 tommer stor (liten) skjerm gjør at dette uansett blir en nødløsning. 

Allround

Men det er svært få oppgaver du ikke kan løse med denne mobiltelefonen. Nettleseren er god, lyden er god, batterikapasiteten er god, skjermen er god og nettverksforbindelsen er god. Vi savner å kunne redigere Office-dokumenter på telefonen uten å måtte betale for en tilleggslisens. Men selv om designet er litt kjedelig og tastene kunne vært med markert er det så lite å trekke for at vi i realiteten ikke har noe valg; Terningkast 6.

N85 kan åpnes begge veier. Skjermbildet roteres automatisk, og tastene på toppen er spill-taster eller musikktaster alt etter hvilken applikasjon du har åpnet.

Bildeeksempler

Testresultater

Kompakt og komplett mobiltelefon med bra kamera, WLAN, GPS, Turbo-3G og egne medietaster
Litt svake taster. Relativt dyr. Berøringsnavigasjonen fungerer ikke godt nok.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Kompakt og komplett mobiltelefon med bra kamera, WLAN, GPS, Turbo-3G og egne medietaster
Litt svake taster. Relativt dyr. Berøringsnavigasjonen fungerer ikke godt nok.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse103x50x16 mm
Vekt128 g
Standby-tid363 timer
Taletid6,5 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMiddels gode taster
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget brukervennlig
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning5 Mp
VideoopptakJa Ja, VGA 30 FPS
Skjermstørrelse240x320 OLED 2,6 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet85 MB
Støtte for minnekortJa Ja, 8 GB følger med
Nettverk-
UMTSJa Ja, med HSDPA 3,6
EDGEJa Ja, klasse 11
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSJa Ja, med navigasjon i 3 mnd.
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaJa Ja. Spiller også N-Gage-spill
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn meget god all round-mobil
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetMeget god
DesignLitt gammelmodig
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse