Bowers & Wilkins Panorama

Det er litt sus over navnet Bowers & Wilkins når det kommer til høyttalere. Dette er også en av grunnen til at vi tar med B&W Panorama i denne testen - det skiller seg ganske mye fra de andre. Først og fremst er den ikke helt ny, uten at det trenger å bety noe. Den andre grunnen til at den skiller seg ut er at den hverken har innebygd Blu-ray-spiller eller HDMI-innganger eller -utganger. Skrot, tenker sikker mange, men den gang ei. Dette er et kvalitetsprodukt av høy klasse. Vi bør vel også nevne at den har en pris som er av høy klasse. Omtrent 12 000 kroner kommer denne til å belaste kredittkortet ditt.

Panorama tar seg slett ikke dårlig ut.

Design

Det slår deg med en gang du pakker opp esken at dette er en lydplanke som noen har gjort seg flid med. Man merker det bare på vekten, her er det treverk og metall som teller. Her er det nesten ikke noe plast, bare et par steder der annet ville vært for tungvindt. Den er ganske stor. Den er ganske nøyaktig meteren bred og den veier omtrent 13,5 kilo. Her gjelder det med andre ord å være nøyaktig hvis man skal benyttet det medfølgende monteringssettet og plassere den på veggen. Jeg tviler på om dette er en oppgave man vil klare alene.

Fjernkontrollen til denne enheten er så liten og enkel at det rett og slett er en fryd.

Enklere enn dette går det ikke an å få det.

Oppsett og tilkoblinger

Vi skal ta med at den består av flere elementer, derav 3,5-tommers subwoofer med en 50 Watt forsterker mens de andre er utsyrt med 25 Watt hver. Dette betyr i praksis at du ikke trenger en egen subwoofer for å komplementere Panorama.

Som vi var inne på tidligere er det ingen HDMI-inngang eller utgang. Vi skulle gjerne sett at det var en. Du kan imidlertid koble Blu-ray-spilleren din opp via en elektrisk eller en optisk digital lydkabel Dette leder oss inn på at enheten støtter 5.1 Dolby Digital, DTS 5.1 og Dolby Pro Logic II. Det er med andre ord ikke noen av de høyoppløste tapsfrie kodecene her. Du vil også finne en tilkobling for Subwoofer hvis du mener du trenger det.

Vi har gjennom denne serien av lydplanketester til stadighet kommet tilbake til autotuning-funksjonen som dun finner i Yamaha YSP-5100. Vi trodde det skulle bli det samme her og at vi ville svane en slik funksjon. Det er bare å innrømme at det gjorde vi ikke. Panorama trenger litt tid for å spille seg inn, så hvis du lar den spille i et døgn eller to er du kommet godt på vei. Lydbildet vil nok endre seg litt etter dette også, men et par døgn klarer seg i begynnelsen. Når dette er gjort er det bare å montere den på veggen under TVen eller sette den på de medfølgende føttene.

Mangelen på HDMI er beklagelig

Denne enheten trengte omtrent ingen innstillinger i det hele tatt. Man kunne nesten mistenke at noen hadde stilt den inn på forhånd. Det var imidlertid ikke tilfelle. Vårt eksemplar var sprette nytt og hadde aldri vørt ute av esken. Hvis du ikke skulle være fornøyd er det innebygde menyer som hjelper deg gjennom et enkelt og oversiktlig oppsett. For moro skyld justerte vi litt frem og tilbake, men endte faktisk opp med utgangspunktet.

Senterdelen av planken sørger for den krystallklare dialogen.

Ytelse

Vi hadde forventet oss at filmtestene skulle lide litt av at Panorama ikke støtter de aller siste og høyoppløste kodecene. Det gjør den ikke. I og med at dette er en lydplanke og ikke et fullverdig surroundanlegg låter det i utgangspunktet annerledes. Det vi kan si er at dette låter helt på høyden med alle de andre også den meget gode Yamaha YSP-5100. Vi savnet faktisk ikke denne kodec-støtten i det hele tatt.

Den klarer å bevare et åpent og godt separert lydbilde som formelig omfavner samtidig som effekter og ikke minst dialoger fremstår som klare og veldefinerte. Vi be spesielt imponert over måten den håndterte dialog på. Her var den uten til klassens stjerneelev. Effektene som fulgte i en del action-scener var også meget godt og effektivt presenter.

Så over til musikk, og her skinner denne planken i en helt annen grad enn resten av feltet. Mens filmytelsen til Yamaha og B&W ligger i det samme område, er B&W i en helt egen liga når det gjelder musikk. Instrumenter presenteres klart og tydelig definert slik du forventer å høre dem. Bassen er veldreid og diskanten en fryd. Det spilte ingen rolle om du spiller heavy metall eller Motzart. Dette låter like godt uansett. Vi skal innrømme at vi også testen den med en ekstra subwoofer vi hadde stående. Dette gjorde bare at action-filmer og tung musikk ble enda bedre. Kanskje noe å vurdere.

Konklusjon

B&W Panorama er kanskje ikke helt ny og den koster definitivt en god del penger. Likevel er dette etter vår mening en lydplanke som skiller seg fra det meste andre ved at den konsentrerer seg om å lever god lyd. Selv om vi skal huske på at det er en lydplanke og ikke et fullverdig anlegg vi her snakker om, er det bare å konkludere at Panorama ganske sikker utspiller mange fullverdig billige anlegg med god margin. Skal du ha en lydplanke og har pengene kan du knappest gjøre et bedre kjøp.

Les testen av LG HLX55W her
Les testen av Yamaha YSP-5100 her
Les testen av Panasonic SC-BFT800 her
Les testen av Philips HTS9140 her

Les også
Monster Beats by Dr.Dre Pro
Les også
Nytt lydformat krever 11 høyttalere
Les også
Fem lydplanker det svinger av
annonse