Til hovedinnhold

Nytt lydformat krever 11 høyttalere

DTS har snakket mer om sitt nye surround-lydformat DTS Neo:X som de først viste frem på årets CES-messe i Las Vegas som ble avholdt i januar. DTS Neo:X er et 11.1-lydkanalsystem og vil etter sigende være et naturlig tilbehør til stereoskopisk 3D-film i hjemmekinoen.

DTS Neo:X tilføyer fire høyttalere i tillegg til de eksisterende syv (pluss subwoofer) som befinner seg i dagens 7.1-standard. To av disse er såkalte "høyde"-høyttalere som plasseres over høyre og venstre frontalhøyttaler, mens "bredde"-høyttalerne plasseres mellom frontalhøyttalerne og sidehøyttalerne.

Fleksibelt system

"Vi ser på det som en utfylling av 3D-teknologien, og folk kan konfigurere det på et par forskjellige måter for å virkelig få en spennende opplevelse," sier Geir Skaaden, visepresident i lisensoperasjoner innen DTS.

"Neo:X ble designet med det mål for øye å skape en ny dimensjon av "høyde" i det tradisjonelle 7.1-oppsettet, mens det samtidig skal bevare et naturlig tredimensjonalt lydområde som samsvarer med filmskapernes originale visjoner," sier Skaaden som fortsetter:

"Neo:X har blitt designet med stor fleksibilitet slik at folk som har et allerede eksisterende 7.1-system kan enten tilføye fire nye høyttalere eller rekonfigurere deres eksisterende høyttalere til å generere høydeavspilling."

Konvertering i begynnelsen

Det eksisterer åpenbart ingen Blu-ray-filmer med 11.1-lydspor i dag, da det knapt finnes utgivelser med 7.1-lyd. I første omgang vil derfor Neo:X omforme 2.0-, 5.1- og 7.1-formater til 9.1 eller 11.1 og skape subtile effekter med de nye kanalene.

I et 11.1-system vil høydehøyttalerne hjelpe til med å frembringe effekter og bakgrunnsmusikk, mens breddehøyttalerne vil ekspandere det frontale lydrommet og forsterke hendelser som går fra front til side. Dette høres jo bra ut i teorien, men det gjenstår å se hvordan det faktisk blir i praksis.

DTS planlegger å produsere demonstrasjonsinnnhold for 11.1-systemet tidsnok til at de første Neo:X-receiverne skal slippes på markedet i det andre kvartalet i år. Onkyo er blant de heteste kandidatene til å være en av de første som slipper denne type produkter på markedet.

(Kilde: Home Cinema Choice)

annonse