Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestAircondition

Varmt i sommer? Vi tester flyttbare klimaanlegg

Obs: Dette er en gammel test. Vi har testet en rekke nye aircondition i 2021 som du kanskje heller vil lese om.

Vi har testet billige klimaanlegg, større og kraftigere klimaanlegg og smarte klimaanlegg med wifi.

Opprinnelig sak følger:

Flyttbare klimaanlegg kan være midt i blinken for deg som har et kokvarmt arbeidsrom eller sliter med å sove når luftfuktigheten kryper opp mot bassengnivå.

Selv om varmepumpene som mange har plassert i hus og leiligheter kan fikse biffen, er det ikke sikkert de «tar» godt inne på rommet det gjelder. Kanskje står sola rett på akkurat der, mens varmepumpa er i den andre enden av kåken. Kanskje er det dører og gang mellom.

Hovedregelen bør uansett være at du som har en varmepumpe prøver å se om den kan fungere som kjøler før du investerer i en flyttbar aircondition (AC).

Varmepumpa er nemlig langt mer effektiv enn disse små flyttbare klimaanleggene. Og hvis du har den fra før er det jo også en innkjøpskostnad å spare.

Forskjellen på en god og en dårlig vindusskinne. De beste er smale og lette å justere lengde på. Den smale her finner du hos Point og Senz, mens den bredeste er prototypen på en dårlig variant og stammer fra en eldre Andersson-enhet solgt av NetonNet.

Du kan lese mer om hvorfor varmepumper er mer effektive i guiden vår til flyttbare klimaanlegg. I korte trekk handler det om at de flyttbare løsningene har kjøledelen inne i varmen, mens varmepumpene har den utendørs - det innebærer at de ikke delvis varmer opp igjen inneluften ved å ha så mange aktive deler stående på innsiden av vinduet.

Men aller viktigst; en varmepumpe trekker ikke ny varm luft inn gjennom vinduer og ventiler. Det gjør flyttbare klimaanlegg, som konstant dytter varmluft ut gjennom en slange. For at en slik løsning skal virke må altså anlegget være effektivt nok til å «ta igjen» for oppvarmingen den selv bidrar til.

Vi begynner her

Våre tre kuldemaskiner er valgt ut for å ha én i hver størrelse, og er representanter for sine respektive serier hos Elkjøp og Power.

 • Senz-maskinen (fra Power) har oppgitt 5000 BTU/t, og er en liten og rimelig aircondition for små rom.
 • Sandstrøm-maskinen (fra Elkjøp) har oppgitt 10000 BTU/t, og er en noe større aircondition for mellomstore rom.
 • Point-maskinen (fra Power) har oppgitt 12000 BTU/t, og er en aircondition med enda større kapasitet for større rom.

Vi tar med undertegnedes private Andersson ARC 3.5 i tabellen for å ha en ekstra flyttbar AC å sammenlikne med. Den ble solgt gjennom Netonnet, men er ikke lenger i salg.

Fra venstre, Andersson Arc 3.5, Point POAC6012 og Senz SEAC2005.

Vi har tatt disse i første omgang av to årsaker; det selges særdeles mye aircondition i landets to store elkjeder, og merkene Sandstrøm og Point/Senz tilhører hver av disse kjedene. Det er altså disse maskinene du vanligvis ser stablet fra gulv til tak hver vår og sommer.

Det har også vist seg ekstremt vanskelig å få tak i produkter fra de ulike merkene og kjedene, ettersom det rett og slett er utsolgt mange steder. Fjorårets rekordsommer har tilsynelatende gjort nordmenn svært interesserte i air condition, og beskjeden vi har fått har stort sett vært «tomt», «utsolgt» og «kanskje neste år».

Dette blir derfor foreløpig ingen test hvor vi definitivt konkluderer med hva som er det beste produktet på markedet, men heller hva du kan forvente av enheter med ulik kapasitet. Vi ser for oss å oppdatere og utvide denne testen etter hvert.

En veldig grundig vurdering av kjøleeffekt er ikke gjort, foruten at samtlige tre maskiner er konstatert å fungere fint for betydelig større areal enn de er oppgitt til. Selv minstemann fra Power klarte å holde 45 kvadratmeter rimelig behagelig med solvarme inn vinduet - men den måtte jobbe hardt for det.

Point POAC6012 Senz SEAC2005 Sandstrøm SAC10 Andersson ARC 3.5
Kjøling
BTU (/W - effekt)12 000 BTU/t (3500 W)5000 BTU/t (1465 W)10 000 BTU/t (2900 W)14 000 BTU (4100 W)
Watt(el. effekt)780 W465 W760 W918 W
Oppgitt maks areal 30 kvm14 kvm20 kvm36 kvm
Funksjoner
KjølingKrysse avKrysse avJa Krysse av
Varme Krysse avByttByttBytt
Avfukting Krysse avJa Krysse avKrysse av
LuftrensNei ByttByttKrysse av
Andre egenskaper
Slangelengde1,6 meter 1,6 meter3 meter1,5 meter
Blåser alltid eksosByttKrysse avByttKrysse av
MonteringVinduslist (10 cm)Vinduslist (10 cm)Stoffmembran, ventilTykk vinduslist (16 cm)
FjernkontrollMed skjermUten skjermMed skjermUten skjerm
Støy max. ac 64,5 dB63,3 dB63 dB68 dB
Støy min. ac62 dB61 dB62 dB66 dB
Støy min. vifte49 dB60 dB54 dB64 dB
SvingJa, opp/nedByttJa, opp/nedJa, sideveis
AppByttByttByttKrysse av
Dimensjoner
Høyde72,2 cm68 cm76,5 cm60 cm
Bredde42 cm32,8 cm46,7 cm36 cm
Dybde36 cm30,5 cm39,7 cm53,5 cm
Vekt26 kg18,5 kg34,4 kg28 kg

Viktig om målingene

Støymålingene er gjort med en enkel og ukalibrert desibelmåler og app på mobiltelefon samtidig. De er avlest 50 cm unna hver enhet, og utenfor vindretningen. Maskinene er testet på maks viftehastighet med AC, laveste viftehastighet med AC og laveste viftehastighet uten at kompressoren går. Det siste for å gi en indikasjon på hvor lav viftestøyen kan bli om den bare sirkulerer luft om natten.

Avhengig av lydprofil avviker de to løsningene noe fra hverandre, med mobilen mer følsom for lys støy, og måleverktøyet tilsynelatende mer følsomt for mørkere during - den slo typisk noe mer ut på lyden fra kompressen i maskinene. Resultatene i tabellen er basert på måling over noe tid og de mest typiske tallene for hver AC og hver modus.

Her er også Sandstrøms 10 000 BTU-kjøler med (til venstre). Til høyre i bildet er en Dyson luftrenser som det kommer test av etter hvert.

Ved avvik er de forsøksvis lagt omtrent midt mellom mobil- og dB-metermåling uten å ta med for mange desimaler. Målingene tar ikke høyde for ujevn støy eller andre former for ulyd fra maskinene - men det er nærmere beskrevet for maskinene det gjelder.

Strømforbruket er målt med en enkel målekontakt med AC-ene under så høy belastning som mulig gjennom tjue minutters gange. Andersson-enheten er oppgitt å kunne gå helt opp til 1400 watt elektrisk effekt, men passerte bare såvidt 900 watt på måleren. Her må det med andre ord tas høyde for at de kan gå noe høyere hvis de må jobbe svært hardt i et varmt rom.

Dette er ikke vitenskapelige eller voldsomt presise målinger, men likevel en indikasjon på hvor mye strømforbruk og bråk du kan forvente ved normal gange.

Best på nesten alt

Sandstrøm SAC10C19E

Dette er den beste flyttbare AC-en jeg har støtt på så langt - med et par unntak. Den har et motoriserte spjeld på toppen, akkurat som den dyrere modellen fra Point har, men i motsetning til Powers deltaker er Sandstrøm-maskinen helt tyst når den åpner spjeldet.

Etter at spjeldet har åpnet seg går hovedviften i maskinen på. Den lager en hørbar, men ikke påtrengende, suselyd. Litt senere hører man den gjenkjennelige lyden av en kompressor som starter opp og enda en vifte. Disse maskinene blir aldri helt stillegående. Men av det titalls antallet flyttbare AC-er jeg har hørt i aksjon, er dette blant de mest stillegående av dem på bånn pinne. Men det gode inntrykket understrekes av at den har jevnest gange og at inn- og utslag av kompressor låter svært udramatisk sammenliknet med resten.

Effektmessig kjølte den relativt raskt ned de rundt 40 kvadratmeterne den fikk råde over - det dobbelte av arealet den er lovet å klare. Under bruk gikk kompressoren mye, men sjelden på full spiker. Samtidig måtte den heller ikke stri med de varmeste soldagene.

Den har dessuten en flott fjernkontroll som er forholdsvis lett å bruke - selv om noe av informasjonen presenteres med ganske små piler på den lille skjermen. Kjempelang slange på rundt tre meter og ventilmonteringssett gjør denne godt egnet for deg som ikke vil ha et åpent vindu for AC-en din.

Det er først og fremst to ulemper her. Denne er desidert størst og tyngst av deltakerne i testen, og er mer på lite-kjøleskap-størrelse enn stor luftrens, som de andre er. Oppå det blir den mindre portabel enn ønskelig, gitt at vindusmonteringen må teipes fast med dobbeltsidig teip som holder fast en slags vevet nylonpose som tar seg av utkastet. På den positive siden gir dette bedre tetting i vinduet - men luften som pumpes ut under kjøling vil uansett komme inn et sted i leiligheten.

Sandstrøm SAC10C19E
8
Meget bra

Sandstrøm SAC10C19E

sitat"Elkjøps AC er relativt stillegende, men vindusløsningen er ikke så fleksibel."

Fordeler

 • Krysse av
  Støynivå til å leve med
 • Krysse av
  Relativt pen design
 • Krysse av
  Kjempelang slange
 • Krysse av
  Meget god fjernkontroll
 • Krysse av
  Ventilmonteringssett
 • Krysse av
  Tett vindusløsning
 • Krysse av
  Sving på utkastet
 • Krysse av
  Jevn gange og støysvak kompressor

Ting å tenke på

 • Bytt
  Display og lys peker mot taket
 • Bytt
  Vindusløsning monteres fast
 • Bytt
  Stor og tung

Størstemann

Point POAC6012

Point POAC6012 er en av Powers modeller, og den kraftigste vi har testet. Den er også den eneste med oppvarmingsfunksjon bygget inn. Tatt sin store kapasitet i betraktning er dette en relativt kompakt AC-løsning, men man må betale litt for størrelsen i form av støy.

Her bråker det ganske mye - slik det ofte gjør når mye kapasitet skal være kompakt. Men desto verre er at det bråker litt ujevnt også, litt som den skranglelyden du kanskje har hørt fra kompressoren på enkelte kjøleskap. Den litt ujevne lyden gjør at mange nok vil slite med å sove med denne påskrudd i samme rom.

Støyen betaler for seg ved at POAC6012 er den som jobber raskest av de tre maskinene, og gikk mest ned på tomgang i de 40 kvadratmeterne den hadde råderett over.

På den positive siden har denne meget bra og oversiktlig fjernkontroll. Skinnen for vindusmontering inkluderer en traktformet dings som snører inn diameteren på slangen. Dermed kan du lukke vinduet forholdsvis godt inntil over utløpet.

AC-en har to vifter, sånn at den ikke trenger å dytte luft ut vinduet også når den kun er i viftemodus. Det er en fordel, siden disse maskinene som regel ikke stopper helt når det er kaldt nok, men går over i sirkuleringsmodus, der de fortsetter å dytte luft rundt i rommet.

At den ikke dytter luft ut avløpsslangen til enhver tid gjør den også bedre egnet for året-rundt-bruk, siden den også fungerer som vifteovn ved behov. Men den er i så fall en forholdsvis stor og uhåndterlig utgave av slaget, så dette er først og fremst en bonusfunksjon.

Point POAC6012
7.5
Bra

Point POAC6012

sitat"POAC6012 er kraftig og generelt stillegående, men med litt ulyd fra kompressor."

Fordeler

 • Krysse av
  Kraftig kjøleeffekt
 • Krysse av
  Sving
 • Krysse av
  Meget bra fjernkontroll
 • Krysse av
  Meget bra vindusskinne
 • Krysse av
  God tappefunksjon
 • Krysse av
  Relativt kompakt tross effekten

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt ujevn gange på kompressor
 • Bytt
  Kort slange
 • Bytt
  Display peker mot taket
 • Bytt
  Litt slark i slangefestet mot vindusskinnen

Billigst er dårligst

Senz SEAC2005

Senz eller Point er egentlig omtrent samme merke. Begge tilhører Powers butikker. Men denne rimeligste tassen er rett og slett for enkel til å være særlig nyttig. På den positive siden deler den samme vindusmontering som storebror.

Dermed trenger ikke vinduet stå så veldig åpent for at SEAC2005 skal få gjort jobben. Den er også veldig kompakt og relativt lett. Jeg liker det skråstilte displayet som gjør det lett å se hva den holder på med enten du står over den eller sitter et stykke fra den. Men den har sine ulemper også.

Styrken er grei nok til mindre rom, og den klarte å kjøle ned også et nesten tre ganger så stort rom som de 14 kvadratene den er oppgitt å skulle klare. Men det tok svært lang tid og det var få dager med virkelig strålende solskinn å jobbe med. I rom under 20 kvadratmeter burde den klare seg greit nær uansett. Den store ulempen er at eksosviften er den samme som driver sirkulasjonen i denne maskinen - dermed kan du ikke skru av luftutkastet.

Det betyr at så fort som denne AC-en har kjølt ned rommet ditt, skrur den av nedkjøling med termostaten, og fortsetter å vifte luft rundt i rommet - og ut av det. Det kommer altså ny varm luft inn igjen så fort den er ferdig med å kjøle. Mye bråk og en fjernkontroll i enkleste laget trekker også ned.

Senz SEAC2005
5
Middelmådig

Senz SEAC2005

sitat"SEAC2005 varmer opp rommet mellom hver gang den kjøler det ned."

Fordeler

 • Krysse av
  Liten og nett
 • Krysse av
  Display peker skrått fremover
 • Krysse av
  Tåler flere kvadratmeter enn oppgitt
 • Krysse av
  God løsning for eksosslange

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kaster luft ut vinduet også i viftemodus
 • Bytt
  Ingen sving
 • Bytt
  Enkel fjernkontroll
 • Bytt
  Ingen sidelengs justering av utkast
 • Bytt
  Litt slark i slangefestet mot vindusskinnen
annonse
Point POAC6012I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse