Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBeste aircondition 2021

Aircondition for deg med større behov

Vi tester seks påkostede klimaanlegg - ett var klart mer effektivt enn resten.

Sist testet vi rimelige flyttbare aircondition, nå beveger vi oss opp en klasse. Disse skal kunne ta seg av rom helt opp mot 40 kvadratmeter.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Om du trenger å temme temperaturen innendørs når sola står på som verst i sommer, vil en portabel aircondition være en god løsning. Men det finnes et hav av modeller å velge blant. Og prisene kan variere mye. Så hva skal du velge?

Vi har allerede testet mange av de billigste modellene på markedet, som koster opptil rundt 2500 kroner. Ulempen med disse maskinene vil du merke om det er et større rom du vil kjøle ned. Disse er best egnet for mindre rom, og vil derfor som oftest komme til kort om du for eksempel vil kjøle ned stua di.

Derfor har vi nå hevet listen et par hakk, og tatt en nærmere kikk på hva du får for pengene dersom du velger å legge til mer i potten.

Maskinene som nå har vært i ilden har en del mer kjølekapasitet, og prisene legger seg fra rundt 4000 til 7500 kroner. Samt at spesielt én av modellene er mer stillegående enn de andre – noe som slettes ikke er feil om du er litt følsom for støy.

Oppdatert 2023: Flyttet modell som ikke lenger er i salg til Utgått modell.

Sandstrøm SAC10C19EWilfa Cool 12Point Pro POAC8013Point Pro POAC8009Anslut 3500W KlimaanleggElectrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW
annonsePris-6 999,-6 999,-5 998,---
Støy66,5656761,46766.1
Reduserte grader per 30 min3,83,56,44,14,94
BTU10.00012.00013.300900012.0009000
Effekt (watt)270035003900260035002600
Anbefalt romstørrelse (kvm)203026182340
Temperatur i spjeld8,07,46,28,65,37,1
Automatisk svingJa, opp og nedByttJa, opp og nedJa, opp og nedJa, opp og nedJa, opp og ned
Manuell sving-Ja, opp/ned/h/v----
FjernkontrollJa, med skjermJa, med skjermJa, med skjerm og lysJa, med skjerm og lysJa, med skjermJa, med skjerm og lys
Skjerm oppå/foran?OppåOppå/skråstiltOppåOppåOppåOppå
Vekt (kg)34,437352732,531
Dimensjoner46,7 x 39,7 x 76.539 x 40,5 x 82 cm48,1 x 39,2 x 76,948 x 53 x 87,546,77 x 39,7 x 76,547,6 x 38,5 x 71 cm
Enkel å montereJa*Nei, mangler vindusskinneKrysse avKrysse avKrysse avMangler vindusskinne
Slangelengde (m)31,51,51,51,51,6
Omtrentlig pris i kroner600044007500700040004500

Best i test: Point 13.300 BTU

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Point-boksene er testens to mest anonyme bokser. De er hvite og nær detaljløse på utsiden. Det er vanskelig å si at en hvit, pregløs boks er stygg - men spesielt interessant blir det jo heller ikke.

Men kaldt blir det! Point 8013 ga skikkelig wow-følelse da vi kom inn på det tidligere så heite badet etter at den hadde fått jobbe litt.

Points kraftigste kjøler er den kraftigste som er med i denne testen, om enn bare med liten effektdifferanse ned til neste trinn. Men i opplevd effekt er forskjellen ganske stor. Pointen klarte å dra ned temperaturen med godt over seks grader (6,4) på halvtimen den fikk til rådighet.

Skikkelig kabeloppsamling på baksiden er gull verdt når kulda kommer og klimaanlegget trilles inn på boden igjen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Da ga den også greit med lyd fra seg. Men det var en uniform og relativt lite plagsom lyd. Mest som et kraftig vindsus. I det volumet denne presterer er det ikke sikkert du får til å sove med den på full guffe selv om det ikke er irriterende knatrelyder eller hvining involvert, men når den yter så godt tåler den fint å stilles ned til enda mer behagelige støynivåer uten å miste for mye krefter.

En finfin fjernkontroll og enkelt vindusmonteringssett kommer med på plussida. Lys i fjernkontrollen er også bra. Skikkelig kabeloppsamlingsløsning på baksiden liker vi godt, med tanke på at disse ofte flytter inn på en bod når høsten kommer. I den korte listen over ulemper kommer høyest pris i testutvalget og den knøttlille skjermen oppå selve enhet.

Merkingen av funksjoner på enheten kunne og vært bedre, men her antar vi det stort sett er fjernkontrollen som blir brukt.

Point Pro POAC8013
9
Imponerende
Best i test

Point Pro POAC8013

9
Imponerende
sitatEn særdeles kraftig og god kjøler.

Fordeler

 • +
  Ga voldsom kjøleeffekt
 • +
  Har god fjernkontroll
 • +
  Med motorsving på utkastet
 • +
  Lett å montere
 • +
  Har praktisk kabeloppsamling

Ting å tenke på

 • Ikke så pen at det gjør noe
 • Liten skjerm oppå

Beste kjøp: Anslut 3500W

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Julas Anslut-kjøler stakk av med seieren da vi testet billige klimaanlegg, og de er jaggu ikke langt unna å stikke av med den i denne omgangen heller. Vi snakker om en forholdsvis kompakt kjøler med bærehåndtak på hver side. Fint monteringssett og fjernkontroll med selvlysende knapper. Igjen får vi et bestemt inntrykk av at Jula og Elkjøp har plukket airconditioner på nabosamlebånd. For fjernkontroll, monteringssett og langt på vei design minner mistenkelig mye om Elkjøps Sandstrøm-modell, bare med betydelig høyere effekt for betydelig lavere pris.

En temperaturnedgang på 4,9 grader er nest best av de testede i denne omgangen. Som Points toppmodell lager den en del lyd, men den har altså en del reell effekt å rutte med, så å skru ned ytelsen enten i form av viftehastighet eller «sleep»-modus bør kunne gjøre den grei å sove med. Vi noterer oss likevel at kompressoren høres gjennom viftesuset med en lyd som kan minne litt om tikkingen fra et eldre kjøleskap. Det er ikke veldig sjenerende, men det er der - og for kompressorer i disse enhetene er det gjerne slik at akkurat den lyden blir værende selv om du stiller ned viftehastigheten.

Samtidig er dette et klimaanlegg til 4000 kroner - vi snakker altså om det billigste av alle disse seks enhetene, og i ytelse og til dels design ruver den over mange av dem - der altså alle er dyrere enn den. Så er det et lite stykke vei opp til den dyreste Pointen, men for det du betaler for bare én Point hos Power er du bare 500 kroner unna å sette en Anslut 3500W på to soverom i sommervarmen.

Anslut 3500W Klimaanlegg
8.5
Meget bra
Anbefalt

Anslut 3500W Klimaanlegg

8.5
Meget bra
sitatAnslut gir deg mest klimaanlegg per krone.

Fordeler

 • +
  Testens nest beste kjøleresultat
 • +
  Testens laveste pris
 • +
  God fjernkontroll
 • +
  Fin vindusmonteringspakke
 • +
  Automatisk sving
 • +
  Lett å flytte rundt med håndtak på sidene

Ting å tenke på

 • Ikke den mest stillegående
 • Svak tikkelyd fra kompressoren

Til mindre soverom: Point 9000 BTU Silent

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Enda en Point? Til nesten samme pris, og med svakere ytelse? Hva skal vi med det, da? Omtrent det svaret fikk Powers mann da vi etterspurte testprodukter for noen uker siden.

– Denne er ekstra stillegående, var lovnaden.

Fjernkontrollen som hører med Point-modellene er lik for begge, og meget god å bruke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Rett ut av eska fikk vi noen indikasjoner på akkurat det. På godt, og dessverre også litt på vondt. Akkurat som i en bil er gjerne vindstøyen en betydelig faktor med disse klimaanleggene - i større grad enn motordur fra viften eller brumming fra kompressoren. Denne har en vesentlig tykkere eksosslange enn de andre klimaanleggene. Større dimensjoner på passasjene luften skal gjennom gir mindre vindsus, og det er bra. Men det gjør også slangen langt mer uhåndterlig å få på plass - spesielt om du kanskje bare akkurat rekker vinduskarmen.

Etter å ha bannet litt over å få montert denne kom likevel «belønningen» da vi slo den på. Her er vi nede på 61 desibel på full guffe, med en maskin som yter helt greit. Det er spesielt viftesuset som er kuttet, så kompressorduren får en litt mer fremtredende rolle - men den er nokså jevn og uniform, og burde la seg sove med om du ikke er altfor støyfølsom.

Samme gode fjernkontroll følger med her som i toppmodellen, og designen er om mulig enda kjedeligere. Akkurat som i storebror hadde vi helst sett større skjerm oppå boksen, og klarere symboler for viftehastighet. Ett aber var at vi ikke syntes «sleep»-modus gjorde nevneverdig forskjell i lydnivået - men her er det imponerende rolig fra før.

Point Pro POAC8009
8
Meget bra

Point Pro POAC8009

8
Meget bra
sitatStillest i klassen - perfekt for små og varme soverom.

Fordeler

 • +
  Testens fredeligste klimaanlegg
 • +
  Gir god kjøleytelse selv om støyen er lav
 • +
  Fin fjernkontroll
 • +
  Lettest i dette utvalget og enkel å flytte

Ting å tenke på

 • Tjukk eksosslange er knotete å jobbe med
 • Har ikke et påvisbart design - hvit boks
 • Betjeningspanelet på enheten kunne vært bedre

Liten og snedig: Electrolux

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som alle deltakerne i denne testen er også Electrolux en «hvit boks», men den ser i hvert fall litt mer påkostet ut, med svart panel på toppen, og litt tydeligere designlinjer enn flertallet av de andre. Den ser rett og slett litt mer ut som et møbel. Samtidig er dette også en forholdsvis kompakt enhet som tar flere centimeter på alle sine «motstandere». Den er også en del lettere enn mange av deltakerne her.

En ekstra flott fjernkontroll med jevn og sterk bakbelysning hører til. Støymessig gir den fra seg omtrent «gjennomsnittlige» mengder bråk, men jevnt og pent sådan. Det er i grunnen en gjenganger for enhetene fra rundt 4000 kroner og opp, men slett ingen selvfølgelighet for de aller billigste mellom 2000 og 4000.

Både Electrolux og Wilfa leverer maskiner som kommer uten vindusmonteringssett. Du får en slange med en form for endestykke - og det er det hele. Vi endte med å måtte teipe slangen fast i vinduet - det er ikke akkurat gunstig. For disse maskinene trenger man egentlig et vindusmonteringssett i tillegg.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den automatiske svingfunksjonen er fin, men som for nesten alle de andre i denne testen snakker vi kun om opp og ned - ikke sidelengs.

Det er lett å montere eksosslangen fra denne, men det fulgte hverken med vindusskinne eller andre former for vindusmonteringssett - så kjøper du ikke det i tillegg, får du en slange hengende mer eller mindre ut av et åpent vindu. Det er ugunstig. Enheten er likevel ganske rimelig å kjøpe, og gjør det så ålreit bruksmessig at vi heller nevner behovet for monteringssett ved siden av enn å trekke den mye for mangelen. Kjøleren koster rundt 4400 kroner, og vindusmonteringssettet koster heller ikke mer enn et par hundrelapper hos Power.

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW
7.5
Bra

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW

7.5
Bra

Fordeler

 • +
  Pen design
 • +
  Liten og lett maskin som er lett å flytte rundt
 • +
  Testens beste fjernkontroll
 • +
  Noenlunde ok kjøleresultat
 • +
  Helt ok pris

Ting å tenke på

 • Leveres uten noen form for vindusmontering

For dyr: Sandstrøm

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Elkjøps Sandstrøm-maskin var med oss for to år siden også, da vi testet noen få airconditioner. Den gang kom den best ut. Men det har vært en stor utvikling i markedet, og hverken pris eller design gjør Sandstrøm-maskinen så attraktiv i dette utvalget. At Julas maskin gir vesentlig kraftigere ytelse for 2000 kroner mindre er det tydeligste tegnet på at denne maskinen kanskje bør få ny pris eller hoppes ut av Elkjøps utvalg.

Her følger det ikke med skinne, men i stedet et vindusmonteringssett i stoff som limes fast i vinduet. Det er ikke like holdbart som en god skinne, men det åpner for vinduer som en skinne ellers ikke ville passet i. På pluss-sida; denne varianten er den eneste av de tolv maskinene vi så langt har vært innom som kommer med skjøtbar eksosslange. Du kan faktisk koble sammen to og få kjøling hele tre meter unna et vindu eller en ventil. Akkurat det er en veldig praktisk funksjon.

Maskinen er nest svakest på temperatursenkingen, og klarte bare 3,8 grader før halvtimen var ute. Støymessig er den midt på treet. Med en lavere pris kunne denne maskinen vært riktig så attraktiv, men i år blir den utklasset av sine konkurrenter.

Sandstrøm SAC10C19E
6.5
Helt greit

Sandstrøm SAC10C19E

annonse
Utvalgte butikker
6.5
Helt greit
sitatSandstrøm-kjøleren er god, men når ikke opp i dette selskapet.

Fordeler

 • +
  Har vindusmonteringskit i stoff som passer mange vinduer
 • +
  God fjernkontroll
 • +
  Jevn og pen støyprofil
 • +
  Testens lengste eksosslange - 3 meter

Ting å tenke på

 • Leveres uten vindusskinne - stoffkitet må limes fast
 • Ytelsen burde vært bedre i dette selskapet
 • Blant de dyreste maskinene

Utgått modell:

Et snev av design: Wilfa

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Testens mest annerledes design kommer fra Wilfa. Vi snakker fortsatt hvit boks, men denne gangen en høy monolitt av en boks, med iøynefallende design både på selve kontrollpanelet på toppen og på spjeldet foran. Her nærmer vi oss en slags møbelfaktor. At den er langt smalere enn mange andre deltakere i testen gjør at den tar opp mindre plass på gulvet.

Likevel er dette testens tyngste maskin, med sine 37 kilo. Den har kun ett bærehåndtak i bakkant, så skal du løfte den må du forsiktig brette fingrene inn gjennom luftespjeldet foran. Og på en maskin som er meteren høy snakker vi virkelig uhåndterlige saker - det er lite gunstig for noe som kanskje skal flyttes hyppig, og typisk pakkes opp og ned på halvårlig basis.

Dette er også testens eneste maskin som bare har manuell sving. Den har i det minste sidelengs sving, som de andre deltakerne mangler - men når den ikke kan fjernstyre det går det litt for det samme om du vrir spjeldet foran, eller bare snur maskinen på hjulene den står på.

Her er styrken oppgitt til 12.000 BTU i timen, som er blant de kraftigste i testen. Det er også oppgitt ganske høye tall for kvadratmeter denne skal dekke - inntil 30 kvadratmeter høres ikke så verst ut. Samtidig fikk vi ikke veldig imponerende 3,5 grader nedgang i testrommet vårt med denne maskinen. Vi skuffes også litt av mangelen på medfølgende vindusskinne. I likhet med Electroluxen ender vi med «slange ut vinduet» om vi ikke handler tilbehør her.

Men med en nokså gjestmild prislapp på rundt 4400 kroner er dette blant de billigste maskinene med denne styrken, og få andre har en design som har noe som helst slags særpreg, slik denne har. Det er på samme tid både mye og litt lite klimaanlegg for pengene.

Wilfa Cool 12
7
Bra

Wilfa Cool 12

7
Bra
sitatPen kjøler som tar opp mindre plass på gulvet - men den kunne vært sterkere.

Fordeler

 • +
  Tar opp lite gulvplass
 • +
  Pen design
 • +
  God fjernkontroll
 • +
  Grei pris

Ting å tenke på

 • Testens tyngste
 • Testens svakeste kjøleresultat
 • Uten vindusmonteringssett
 • Vanskelig å bære

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

9 / 10Point Pro POAC8013
Point Pro POAC8013
7 / 10Wilfa Cool 12
Wilfa Cool 12
annonse