Til hovedinnhold
SniktittQualcomm Snapdragon 800

Dette nettbrettet kan spille av ultra-HD-video

Vi tok en titt på verdens kraftigste Android-nettbrett.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim
En rekke demoenheter var utstilt på Qualcomm-standen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Las Vegas / Amobil.no: Hvis du har kjøpt en godt spesifisert mobiltelefon de siste par årene, er sjansene store for at den har hatt en systembrikke fra Qualcomm. Snapdragon-serien har rukket å bli godt kjent – og på årets CES-messe fikk den nye tilskudd og nytt navneregime.

Det er ikke fryktelig lenge siden Qualcomm innførte S4- og S4 Pro-navnene. Nå går selskapet bort fra dette, og de nye brikkene heter enkelt og greit Snapdragon 600 og Snapdragon 800. Det er sistnevnte vi har sett på her i Las Vegas.

Bare kort tid siden siste referanse

Sist vi så et referansenettbrett fra Qualcomm var under IQ-konferansen i Berlin for rundt fire måneder siden. Den gang var det S4 Pro som skulle demonstreres. Ny brikke, nytt nettbrett.

For utviklere som sitter på gjerdet og venter på å få kjøpe referansenettbrettet for Snapdragon 800, er det verdt å nevne at byggekvaliteten på det nye nettbrettet virker betydelig bedre enn den det forrige kunne skilte med. Denne gangen viste Qualcomm frem et produkt som de nok kunne solgt til vanlige brukere uten problemer. Det hadde neppe gått med det forrige.

Snapdragon 800 kan vise video i 4K, noe som ble demonstrert på en av Sonys nye 4K-TV-er i en spesialbygget kinosal.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Spiller svært høyoppløst video

Det siste året har de fleste heftige telefoner og nettbrett blitt i stand til å spille av videofiler med full-HD-innhold. Enn så lenge er det bare noen få nettbrett som har hatt oppløsningen til å vise innholdet i full kvalitet på egen skjerm – vanligvis har vi måttet overføre videoen til en større skjerm.

Nå justeres kvaliteten opp enda et hakk. Snapdragon 800 er nemlig i stand til å spille av video i såkalt 4K, en av UltraHD-oppløsningene. I rene tall blir det fra 3840 x 2160 piksler og et lite stykke opp. Bildet inneholder da til sammen rundt 8 millioner piksler, fire ganger mer enn de to millionene piksler vanlig full-HD kan skilte med.

Qualcomm demonstrerte dette ved hjelp av en av Sonys nye 4K-TV-er i en liten spesialbygget kinosal. Den lille smakebiten vi fikk på den neste Star Trek-filmen holdt særdeles imponerende kvalitet.

Bildebehandling på nettbrettet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kan ta opp like høyoppløst video

Det viktigste problemet som pleier å dukke opp når en ny TV-standard skal lanseres, enten det dreier seg om 3D eller kjempehøye oppløsninger, er mangel på materiale. Neste generasjons mobiltelefoner og nettbrett kan langt på vei avhjelpe dette for 4K-TV-ene, hvis vi skal tro Qualcomm.

Snapdragon 800 er nemlig i stand til å behandle videoopptak helt opp i 4K-oppløsning. Det forutsetter selvfølgelig at mobilkamereaene har tilstrekkelig oppløsning – altså et sted rundt 8 megapiksler.

Dermed kan du iallfall stille med ditt eget innhold, dersom det viser seg at det fortsatt er vanskelig eller umulig å få tak i film i 4K-oppløsning om ett år.

De nye Qualcomm-brikkene åpner for spillgrafikk med konsollkvalitet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Konsollkvalitet

Høykvalitets Android-spill stod også på listen over det Qualcomm ville vise frem til oss på messen. Nærmere bestemt Gamelofts Asphalt 7 og Batman: The Dark Knight Rises. I tillegg viste de sin egen teknologidemonstrasjon med heftig spillgrafikk.

Resultatet var imponerende, med voldsom detaljgjengivelse. Spesielt teknologidemoen de hadde sydd sammen på egen hånd viste brettet fra sin beste side.

Sannsynligvis vil kvaliteten bare bli bedre i løpet av de neste månedene. Utviklerbrettet er nemlig ikke helt ferdig ennå, og Qualcomm jobber fortsatt med å lage og optimalisere drivere til det. Dermed er det vi fikk se på messen først og fremst et resultat av maskinvare som jobber svært tungt.

Når drivere er på plass og brettet virker 100 prosent slik det skal, er det sannsynlig at det vil ha krefter til overs til å kjøre enda mer detaljert grafikk.

Qualcomm hadde laget en egen teknologidemo til nettbrettet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Etter dagens lille titt er virker det veldig sannsynlig at mobiler og nettbrett de nærmeste årene vil få en sentral plass i stua, og at de for noen kanskje til og med kan erstatte vanlige spillkonsoller.

Du skal nemlig være god for å se forskjell på grafikken dette nettbrettet fremviser, og den du får ut av en kraftig PC eller spillkonsoll.

Samarbeider med DTS

Qualcomm har samarbeidet med DTS for å bringe surroundlyd til mobile enheter.

Undertegnede pleier ikke å ha så voldsom tiltro til kvaliteten når mobilprodusenter kommer trekkende med nye typer mobil surround, enten det er i samarbeid med Dolby, SRS eller noen av de andre selskapene som sysler med slikt.

I praksis fremstår disse lydforbedringsprogrammene som en ekkoeffekt når du lytter med hodetelefoner. Lydkvaliteten kan sjelden hevdes å bli hverken bedre eller spesielt troverdig som kringlyd.

For en gangs skyld ble vi overrasket. Veldig overrasket!

I kinosalen fikk vi først kjørt en helt enkel demonstrasjon av surround. Det dreier seg om den vanlige oppramsingen av kanaler, med stemme i den riktige høyttaleren.

Så fort den første gjennomgangen var ferdig fikk vi beskjed om å ta på oss noen enkle Sennheiser-hodetelefoner som hang ved siden av stolene. Den samme demonstrasjonen begynte igjen – denne gangen etterfulgt av musikk i surround.

Dokkingløsningen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Virker hodetelefonene?

Flere lokalet begynte å titte på hverandre. Det var så godt som umulig å høre forskjell. Virket hodetelefonene? Den energiske herren Qualcomm hadde satt til å demonstrere funksjonene danset jo til og med.

Hver gang noen av oss forsøkte å ta av oss hodetelefonene ble det dørgende stille. Med hodetelefonen på bare ett øre ble det helt åpenbart at lyden ikke kom fra de mange høyttalerne rundt oss.

Dette kan faktisk være noe så sjelden som en mobil surroundteknologi som lever opp til det mange er vant til å ha i stua i dag.

Mye gjenstår

Som nevnt er det fortsatt mye som gjenstår før Qualcomms utviklernettbrett er helt ferdig. Dermed fikk vi ikke kjørt noen ytelsestester, eller surret rundt i menyene på nettbrettet denne gangen.

Vi håper å få en anledning til å ta godsakene nærmere i øyensyn i løpet av året. Frem til den tid kan du ta en titt på spillgrafikken Snapdragon 800 er i stand til å vise frem i videoen under saken.

Vi er på Facebook!
annonse