Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia Z

Denne Sony-mobilen er den heftigste vi har sett

Sony Xperia Z har ekstrem skjermoppløsning og vanvittig fargegjengivelse.

Forskjellen i størrelse fra Samsungs Galaxy S III til Sonys Xperia Z er ikke skremmende stor.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Skjermen er super til alt fra videospilling til surfing.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no / Las Vegas: Lanseringsfesten på Consumer Electronics Show er offisielt i gang. Sony er først ut med en monstermobil som kommer til Norge. Mye er allerede kjent om Xperia Z, men nå er den endelig offisiell.

Xperia-mobilene har lenge ligget litt bak markedslederne på rene spesifikasjoner. Med Xperia Z viser Sony at den tiden definitivt er forbi. Dette er nemlig en kruttpakke av de sjeldne.

Det første vi reagerer på når vi treffer Xperia Z i levende live, er skjermen. Den 5 tommer store skjermen har full HD-oppløsning, og vanvittig god fargegjengivelse.

Stor skjerm, kompakt mobil

En skulle kanskje tro Xperia Z var svært stor å holde. Den er riktignok ikke spesielt liten – men når vi holder den side om side med Galaxy S III fra Samsung, er ikke forskjellen så stor som vi skulle tro. Sony har nemlig også klart kunststykket å trekke skjermen langt ut mot kantene.

Den voldsomme oppløsningen gjør at alt ser nesten uvirkelig skarpt ut. Hvis du er vant til å rynke litt på pannen over synlige piksler i andre mobilskjermer, er Xperia Z sannsynligvis en av mobilene du bør glede deg til i 2013.

Det er rett og slett ikke mulig å se enkeltpiksler her. Samme hvordan du holder Xperia Z ser vi bare perfekt gjengitte bilder. I menyene er det kanskje ikke så merkbart – men så fort vi skrur på video på telefonen merker vi at denne skjermen virkelig er god.

Xperia Z er selskapets andre telefon med Bravia Engine 2-teknologien. Det er en aktiv bildebehandler som forsøker å heve kvaliteten på det som går ut til skjermen. På materiale som er av god kvalitet fra før vil du neppe merke så voldsom forskjell – men på materiale av dårlig kvalitet er forbedringen med Bravia Engine aktivert svært merkbar.

Føles svært velbygget

Fysisk føles telefonen veldig velbygget. Den har glass foran og bak. Sidene er dekket av en blank plast slik at det skal se ut som om det er brukt glass der også. Det er relativt effektivt på en ny telefon, men vi er litt usikre på hvordan det vil se ut etter litt slitasje.

Det er også verdt å nevne at telefonen er svært tynn. Den er bare 7,7 millimeter tykk. Dermed føles telefonen enda mer kompakt både i hånden og i lommen.

Xperia Z er en svært tynn mobiltelefon.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Vanntett er den også

Telefonen har noen små luker langs kantene. Pakningene under lukene avslører at dette også er en vanntett telefon. Hvis dagens Xperia V var den første vanntette toppmodellen, er dette den første vanntette supermobilen. Den er sertifisert til IP57, som betyr at den skal tåle betydelig mer enn hva de lokale norske værgudene klarer å servere av utfordringer.

Den ene av de små lukene skjuler forresten en minnekortplass, som betyr at du ikke behøver å klare deg med de 16 gigabytene lagringsplass Sony har plassert inni telefonen.

Les også: Test av Sony Xperia V

Her skjuler minnekortplassen seg. I tillegg har telefonen 16 gigabyte lagring innebygget.
Baksiden på Sony Xperia Z er dekket i herdet glass.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser toppen av telefonen ut. Under den vanntette luken finner du hodetelefonutgangen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Fantastisk flyt i menyene

Xperia Z er en Android-telefon som er utstyrt med versjon 4.1 Jelly Bean. Oppå Android har Sony lagt sitt eget grensesnitt, og det hele fungerer svært godt. Telefonen vi fikk se på messen har en tidlig utgave av programvaren. Vi er vant til at det av og til kan bety tregheter eller bugs, men på Xperia Z var det ingen slike å finne i den halvtimen vi tilbrakte med telefonen.

Det er to grunner til den fabelaktige flyten menyene i Xperia Z fremviser. For det første har den en Android-versjon med Googles Project Butter. Det betyr at programvaren selv skrur opp hastigheten på telefonen idet du vekker den fra dvale, og gjør flere andre tilpasninger for at du ikke skal merke tregheter.

Kraftig maskinvare

Den andre årsaken er maskinvaren. Her er det Qualcomms kraftigste Snapdragon-brikke som sitter på innsiden. Vi har sett begge disse faktorene i andre telefoner, blant annet Asus' PadFone 2 og LGs Nexus 4, men vi blir fortsatt litt overrumplet over akkurat hvor fort Android-menyene reagerer.

Som vanlig har Sony lagt ved mye av sin egen programvare i menyene. Vi har tidligere opplevd at Sonys egen programvare ikke har fungert så godt, blant annet på produsentens første nettbrett, Tablet S. I den senere tid har denne programvaren fungert utmerket, og det er flere nyheter i Xperia Z.

Du har mange ulike innstillinger å velge i når du skal fotografere med telefonen. Xperia Z har også en automodus som Sony lover skal være god til det meste.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi tok et par bilder innendørs med telefonen, og kvaliteten ble ganske god. Hele sannheten om kameraet får vi imidlertid ikke før telefonen kommer til test.
Enda et bilde fra Sony Xperia Z. Trykk på bildet for å se det i full størrelse.

Smart fotoapplikasjon

En av tingene du vil finne her er en egen fotoapplikasjon, som i full auto-modus selv stiller mellom normal fotografering og HDR-funksjoner. Det betyr at hvis det er mye lys bak personen du vil ta bilde av, stiller telefonen seg om, slik at den eksponerer riktig både for bakgrunnen og for personen du tar bilde av. Normalen med andre telefoner, og mange kamera, er at lyset blir overeksponert og ansiktet til personen blir undereksponert. Det skjer altså ikke her.

Ved første øyekast blir bildene fra telefonen svært gode, selv om vi fotograferer i vanskelig innendørs belysning. Her er det ikke bare programvaren som hjelper oss, men en helt ny bildesensor fra Sony, som har fått navnet Mobile Exmor RS.

Ny bildesensor

S-en i navnet står for "stacked", og det betyr at sensoren er bygget i flere lag, med sensorene helt ytterst, og elektronikken helt bakerst. På andre typer sensorer er ofte elektronikken enten på siden av bildesensorene, eller sammen med sensorene. Den nøyaktige forskjellen på en vanlig bakbelyst brikke, såkalte BSI-sensorer, og denne ble vi imidlertid ikke klok på. Det vi kan se er at bildene vi tar med nyvinningen blir svært gode.

Xperia Z er selvsagt utstyrt med en rekke funksjoner vi ikke har plass til å nevne i en forholdsvis kort sniktitt. Det vi la merke til er imidlertid at den gode flyten går igjen så godt som overalt på telefonen, enten det dreier seg om nettleseren eller kalenderen.

Et svært godt førsteinntrykk

Ellers er Xperia Z utstyrt med 4G som skal fungere godt i Telenors norske mobilnett. Med tiden bør den støtte også NetCom sitt 4G-nett, som åpner for mobiltelefoner i løpet av første halvår i år.

Førsteinntrykket vårt av Xperia Z ble svært godt. Det kanskje viktigste vi tok med oss fra det kjappe møtet med telefonen, er at Sony har sluttet å halse etter konkurrentene på spesifikasjoner. I alle fasetter virker Xperia Z som en telefon der utviklere og designere har hatt en sjekkliste – og krysset av alt vi ønsker oss i en telefon.

Den fullverdige testen gjenstår selvfølgelig, og en liten halvtime med et uferdig produkt kan aldri gi oss all informasjonen vi behøver. Like fullt kan vi si allerede i dag at vi gleder oss veldig til denne lekkerbiskenen dukker opp til test.

Her finner du alle sakene fra CES 2013

Vi er tilstede på CES hele denne uken og holder deg løpende oppdatert på Amobil.no og på våre Facebook-sider.

annonse