Nyhet

Årets første teknomesse snart igang

Mobilryktene går sterkere enn vanlig i forkant av årets CES.

I løpet av et vanlig teknoår er det mange messer å følge med på. CES-messen i Las Vegas er spennende både fordi den nesten dukker opp før nyttårsrakettene er kalde, og fordi vi gjerne får en liten forsmak på hva resten av teknoåret vil by på allerede her.

Nå går messen i gang igjen. Selve messeområdet åpner tirsdag morgen, lokal tid – et greit stykke ut på ettermiddagen her hjemme. Men, de store elektronikkprodusentene skal som vanlig lansere mye forskjellig før dørene til det enorme området i, og rundt, Las Vegas Convention Center åpner.

Vi er som vanlig på plass, og du kan vente deg fyldig dekning gjennom hele den kommende uken.

CES er også en spennende messe fordi det er litt uforutsigbart hva vi får se der. Det noen antakelser kan vi imidlertid gjøre, og ryktene i forkant sier også litt.

Sony har benyttet de to siste CES-messene til å slippe toppmodeller. Her er Xperia Z, som ble sluppet i januar i fjor.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Sony har CES-tradisjon

Av de store mobilprodusentene vi kjenner fra norske butikkhyller, er det Sony, Huawei og ZTE som begynner å få en tradisjon for å lansere på CES. For Sonys del har de brukt de to forrige messene på å lansere Xperia S, og i fjor, Xperia Z.

Oppfølgeren til Xperia Z, Xperia Z1, har ikke rukket å bli en gammel modell ennå, så vi er spente på hva Sony eventuelt vil gjøre for å fortsette lanseringstradisjonen. Enkelte nettsteder spår at Xperia Z2 vil bli annonsert allerede her.

I fjor overrasket ZTE med en mobil ulikt det meste annet de har stått for tidligere. I år ventes det at oppfølgeren dukker opp.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det har ZTE og Huawei også

De to kinesiske merkene er det litt verre å spå noe om, ettersom de har pleid å slippe mange telefoner på CES-messen. Men, ut fra siste årets messe, virker det helt tydelig at begge nå fokuserer mer på toppmodeller enn noen gang før.

De to merkene har blitt gradvis bedre, og har etter hvert modeller som puster mer etablerte produsenter av high-end-produkter i nakken. I fjor tok ZTE nærmest pusten fra undertegnede med Grand S, en mobil med lekker unibodykonstruksjon, flott full-HD-skjerm, og krefter i bøttevis.

ZTE Grand S er fortsatt ikke i salg her til lands, men det forventes at Grand S II vil gjøre sin første opptreden på messen.

Les også: Sniktitt på ZTE Grand S

Koreanske rykter

Samsung og LG har tradisjonelt ikke brukt CES som noen stor lanseringsfest for mobilproduktene sine. Disse produsentene har holdt seg mest til egne arrangementer og de europeiske messene; Mobile World Congress i Barcelona, og IFA i Berlin.

På CES har det for det meste vært digre TV-er og hvitevarer disse to produsentene har fokusert på, men i år kan TV-dominansen kanskje brytes. Iallfall om det er hold i ryktene.

Forvirring rundt Samsung

For Samsungs del handler ryktene om nettbrett. I desember var det Galaxy Note Pro, et nettbrett som skal ha 12,2 tommer stor skjerm, som stjal mesteparten av oppmerksomheten. Nå ryktes det imidlertid også at oppfølgeren til Google-nettbrettet Nexus 10 vil dukke opp på CES. Et nettbrett som så langt har vært produsert av Samsung.

Det har også gått sporadiske rykter om en rekke nye Galaxy-telefoner på CES, og de mest optimistiske nettstedene spekulerer i om oppfølgeren til dagens Galaxy S4 vil dukke opp i ørkenbyen.

Det er imidlertid veldig liten historikk som tyder på at de siste ryktene stemmer. Google pleier ikke å lansere ny maskinvare utenfor sine egne tilstelninger, og Samsungs to toppserier har så langt fått gigantlanseringer godt utenfor, eller på siden av, messene.

Både produsentenes lanseringsmønstre, og CES-messens sterke fokus på nettbrett, gjør at vi holder en knapp på Galaxy Note Pro, hvis noen av Samsung-ryktene går gjennom.

Armbånd fra LG?

Det er høyst uklart hva LG vil holde på med i Las Vegas. Mest sannsynlig vil det også der handle mye om de enorme, buede, TV-skjermene vi allerede har sett en del av.

Twitterbrukeren @evleaks, som har vært svært aktiv, og relativt treffsikker, la nylig ut et bilde av det som ser ut til å være et treningsarmbånd i samme nabolag som Nike Fuelband, og Jawbone UP.

sitat"LG Lifeband Touch. pic.twitter.com/ixWxxVsYsf— @evleaks (@evleaks) December 31, 2013"

Vi vet fint lite mer om dette armbåndet. Ryktemakeren sier heller ikke noe om når det kommer, og med Mobile World Congress på den ikke alt for fjerne horisonten, er det ikke sikkert at Lifeband Touch finner veien til CES.

Ellers florerer det etter hvert med rykter om en oppfølger til dagens toppmodell, G2, og en miniversjon av dagens toppmodell. Hvor sannsynlig det er at noen av disse vil dukke opp akkurat på CES er vi litt usikre på.

Asus har lagt ut helsprø videosnutter på Youtube, og står tilsynelatende klare til å slippe nye produkter. Ryktebørsen summer om oppdateringer av PadFone-serien og et nytt nettbrett med både Windows 8.1 og Android.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nettbrett og mobiler fra Asus?

Asus har markert at de skal til CES med all mulig tydelighet, for ikke å si galskap. De har nemlig sluppet noen Youtube-videoer som vi ærlig talt ikke skjønner et skvett av. Vi synes vi skimter AT&T-logoen, som kan bety at hva det nå er kommer til USA, men det er stort sett det hele.

Ryktene vil imidlertid ha det til at det kommer flere nye telefonmodeller i PadFone-serien fra selskapet. I tillegg snakkes det mye om et nettbrett som kan skifte fra Winidows 8.1 til Android.

Les også: Test av Asus PadFone A86

Vi føler oss ikke sikre på at Asus vil lansere fire-fem forskjellige modeller, slik noen av ryktene vil ha det til. Men, med tanke på de helsprø videosnuttene, virker det åpenbart at noe er i gjære. Dette er én av videoene Asus har sluppet så langt:

Større telefonsatsing fra flere merker

Det er ventet at både Acer og Lenovo vil lansere nye telefoner og nettbrett på CES. Sistnevnte har allerede bekreftet at modellen Vibe Z er på vei, men hva annet de har i ermet vet vi foreløpig ikke. Det spekuleres litt i nye utgaver av hybridmaskinene i Yoga-serien.

Acer har holdt på med smarttelefoner i lang tid, men de har ikke gjort seg bemerket med modellene i Norge, og de har heller ikke gitt toppmodellene på markedet noen enorm konkurranse. Derfor ble vi litt overrasket under fjorårets IFA-messe, da vi fikk se Acer Liquid S2, en skikkelig råtass av en brettmobil.

Her er det også ukjent hva vi vil få se, men det er sannsynlig at PC- og mobilprodusenten vil ha mobiler å vise frem også på CES.

Smartklokkeprodusenten Pebble har annonsert at de vil ha lansering under CES-messen i Las Vegas.

Flere smartklokker

Folkene bak smartklokka Pebble har varslet at de vil ha spennende nyheter klare til messen. Siden selskapet i utgangspunktet er basert rundt den opprinnelige smartklokken deres, som sprengte alle rekorder på spleiseportalen Kickstarter, er det ikke usannsynlig at det handler om en oppfølger.

I det hele tatt forventer vi å se flere smarte armbåndsur på CES. Sony lanserte sin første SmartWatch-modell på CES for to år siden. Det var egentlig ikke deres første smartklokke – det var strengt tatt den lille klossen LiveView, som er enda eldre. Men det er altså ikke helt utenkelig at Sony, og mange andre, har mer i gjære.

Dette er en kategori som er ventet å ta av i år, og dermed risikerer den som står uten en smartklokke på markedet, å stå med skjegget fullt av postkasser innen året er omme. Vi tviler også sterkt på at Sony har tenkt å gi seg på denne kategorien uten et skikkelig bikkjeslagsmål, med tanke på at japanerne nå har årevis av erfaring med kategorien.

Amobil er til stede i Las Vegas, og vi kan love deg dekning av de viktigste nylanseringene og stort og smått fra messegulvet.

Se høydepunktene fra fjorårets CES

(Kilder: news.cnet.com, techradar.com, blog.getpebble.com, phonearena.com)

Les også
Se alt det nye i Samsungs ferske nettbrett
Les også
Nytt AMOLED-brett fra Samsung over nyåret?
Les også
LG G2 kan komme i «miniversjon»
Les også
Se høydepunktene fra CES
Les også
Denne Sony-mobilen er den heftigste vi har sett
Les også
Endelig en skikkelig råtass fra Sony
annonse