Til hovedinnhold

T-mobile G1

G1 er stor. (Alle foto: Silje Gomnæs)

T-mobiles Android-mobil, G1, er ikke spådd å dukke opp i Norge før langt utpå nyåret. Likevel fikk vi anledning til å teste ut telefonen denne uken.

Takk til Dmitry K Valberg for lån av G1.
Verdens første Android-mobil lansert »

Førsteinntrykket

Skjermen til G1 er også stor.
Telefonen er nokså tykk, og den nederste delen er vinklet oppover.
Tastene er svært gode å skrive på.
Tastaturet til G1 ligger under skjermen.
Styr alt med fingrene på G1.
G1 sett forfra. (Bilde: Cnet)

Android-telefonen er en murstein. Den er stor, og den er tung. Hele 159 gram veier den. Vil du ha verdens første Android-telefon, bør du altså ikke regne med å kunne gå med den i skjortelomma.

Overflatene er av matt plastikk, og skiller seg ikke ut fra andre vanlige mobiler. Den nederste delen av telefonen er formet som en "leppe" som er bøyd litt oppover når du holder telefonen i hånden. Her finner du menytasten, en navigasjonstast lik den på Blackberry-modellene samt taster for å legge på og besvare anrop, gå tilbake og til hvilemodus.

At den nederste delen av telefonen er vinklet, gjør det overraskende behagelig å holde den i hånden. Hånden får mer støtte enn med vanlige telefoner. Til og med med små hender kan du, til tross for telefonens størrelse, bruke G1 med kun én hånd.

På baksiden har telefonen kun et Google-stempel, pluss et beskjedent kamera. Plasten over kameralinsen er helt ubeskyttet, og vi ser for oss at det fort kan bli riper i plastikken.

For å avdekke qwerty-tastaturen på G1, snur du telefonen til høyre og dytter skjermdelen oppover. Tastene er godt markerte og veldig behagelige å skrive på. Vi spår en mulig ny favoritt hos SMS-fantomene.

Den berøringsfølsomme skjermen er stor, og dekker med unntak av den vinklede delen nesten hele telefonens forside. Skjermoppløsningen er på 480 x 240 piksler, og er skarp og klar. Fargene på både ikoner og bilder er også flotte å se på. Med sin store skjerm, er dette definitivt en telefon du kan vise frem bilder på.

Det aller mest spennende med G1 er operativsystemet og menyene, som er laget av Google. Android er åpent, slik at andre utviklere kan jobbe videre på systemet og utvikle nye funksjoner og tjenester om de vil det.

Styr med fingrene

Hovedskjermen består av en bakgrunn, og ikoner til de snarveiene du selv velger å plassere der.

For å åpne hovedmenyen drar du tommelen raskt oppover skjermen. Du bruker også tommelen til venstre og høyre for å bla deg frem og tilbake i menyer. Det hele likner i det store og hele på HTCs Touch-konsept.

Alle ikonene er fine og fargerike, og store nok til at du kan bruke tommelen til å styre telefonen. Og det skulle bare mangle, det følger nemlig ingen pekepenn med G1.

Android har en egen meny for oppdateringer som for eksempel ny SMS, som du "trekker" ned over hvilemodusen med tommelen.

Android har naturligvis støtte for Googles mailjeneste, Gmail. Ved å trykke på snarveisikonet i hvilemodusen eller på ikonet i menyen, kommer du rett inn i innboksen din. Dette gjør det svært enkelt å sjekke e-posten sin, det trengs faktisk kun ett tastetrykk.

Den nye telefonen kommer med en rekke programmer og tjenester forhåndsinstilt. Vi nevner i fleng: Gmail, Amazons musikkbutikk, nettleser, Google maps, øyeblikkelig meldingstjeneste og Youtube-applikasjon. Sistnevnte tjeneste gir deg enkle snarveier til de sist opplastede og mest populære videoene på Youtube.

Mangler Exchange

Det er litt trist at G1 ikke støtter Exchange, noe som kunne gjort den til en god forretningsmobil. Telefonen blir dermed ikke noen direkte konkurrent til Symbian, Windows Mobile og Blackberry på bedriftsmarkedet.
Mangelen på Exchange-støtte er forøvrig bare én av mange ulemper vi tidligere har påpekt ved Android-telefonen.Støtte for Exchange er imidlertid under utvikling hos en tredjepart, så dette hinderet vil snart være borte om man ønsker Exchange på G1.
Rent bortsett fra den nevnte epost-mangelen, har G1 nesten alt som behøves for å kalles full av trådløs teknologi. Du finner super-3G, 3G, Edge, Wi-fi og Bluetooth under dekselet på telefonen. Vi sier nesten, for telefonens Bluetooth-funksjon fungerer kun sammen med håndfri og ikke til andre ting som filoverføring eller sammen med trådløse hodesett.
G1 har en egen GPS-mottaker, og bruker Googles karttjeneste. Kartene lastes ned via mobilnettet ettersom du beveger deg mot nye horisonter, noe som kan bli kostbart om du ikke har et fornuftig dataabonnement. Funksjonen fungerer imidlertid godt, og telefonen viser deg enkelt veien på den store skjermen.
Telefonen har en innebygget musikkspiller, og denne er ryddig og oversiktlig. Mens du spiller en sang, har du samtidig snarveier til funksjoner som gjenta, gjenta alle og tilfeldig rotering av sangene. Vi fikk dessverre ikke noen lyd ut av G1, og fikk dermed ikke testet høyttalerlyden. G1 har forøvrig ikke noe 3,5 mm minijack-uttak.
Kameraet til G1 har en oppløsning på 3 megapiksler, og fungerer greit å ta bilder med. Søkeren er kjapp, og fyller hele skjermen. Bildet tas med en gang du trykker på utløserknappen. På mobilskjermen ser bildene noe brunaktige ut.

Til tider treg

G1 er generelt en nokså kjapp telefon, men henger dessverre ikke alltid med i svingene. Noen ganger virker det som om systemet får hikke, og man må trykke en ekstra gang på en knapp for at telefonen skal reagere.

Alt i alt ser HTC og Googles første Android-telefon ut til å være et friskt pust inn i mobilmarkedet, og mange utviklere vil nok kaste seg over operativsystemet for å tilføre det nye programmer og funksjoner. På den andre siden er G1 en såpass stor, tung og full av svakheter at det spørs om hordene av mobilkunder ikke vil tenke seg om både to og tre ganger før de kjøper telefonen.

annonse