Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Viste frem verdens første 8K laserprojektor

Vi fikk kikke på Samsungs nye versting.

Las Vegas/Tek.no: Samsung er en av gigantene som er på plass på den enorme forbrukerelektronikkmessen CES, og et av produktene som høstet mye oppmerksomhet på åpningsdagen er selskapets råtass av en projektor: The Premiere 8K.

Som du kanskje skjønner av navnet så er dette en projektor som kan gi deg 8K-oppløsning, og skal med det være den første av sitt slag i verden.

Vi fikk ta en nærmere titt på projektoren, som enn så lenge er i et slags beta-form og vil trolig ikke komme for salg før litt senere i år. Det betyr også at prisen ikke er kjent. Men med tanke på den beste, tilsvarende projektoren med 4K startet på 65.000 kroner ved lansering, så blir den neppe rimelig.

150 tommer bilde fra 31 centimeter

Vegar Jansen / Tek.no

The Premiere 8K er en såkalt short-throw-variant, altså trenger den ikke mye avstand fra lerretet for å gi deg et stort bilde.

Du kan nemlig få opp mot et hele 150 tommer stort bilde selv om projektoren bare står 31 centimeter fra veggen. Som nevnt er denne projektoren fortsatt noen måneder unna å komme i butikkhyllene, så utseendet er tildekket på modellen vi får presentert. Det er med andre ord svært lite å ta bilde av.

Likevel får vi en fornemmelse av størrelsen, gitt at det blir omtrent det samme når det ferdige produktet kommer for salg, blir den en god del større en dagens 4K-modell. Men fortsatt ikke avskrekkende stor etter vår mening, spesielt ikke med tanke på at du kan sette den omtrent helt inntil veggen den skal skyte bildet på.

Og vi si at bildekvaliteten virker meget, meget lovende. Messeboden som viser frem projektoren har ikke mye lys under demonstrasjonen, men selv når en av Samsungs funksjonærer skrur på lyset er fortsatt bildekvaliteten imponerende god.

Vegar Jansen / Tek.no

Men det er når du demper lyset litt at det virkelig gnistrer av denne projektoren. Fargene er knallgode, og lysstyrken imponerende. Samsung selv oppgir 4000 lumen om du velger å kjøre bildet opp i 150 tommer.

Vi spurte om hvilket lerret som var brukt, men fant vi ikke ut av i farten. Men at det er lerret av bedre kvalitet er det ingen tvil om.

Samtidig så skarpheten helt rå. Rett og slett. På en så stor flate som 150 tommer så kommer den høye oppløsningen til sin rett. Vi kan stå helt inntil veggen uten at det er noe piksler å skimte av den grunn.

Og modellen kommer med en automatisk keystone-justering, litt i samme gate som den du finner på The Freestyle, hvilket betyr at du faktisk ikke er helt avhengig av å ha projektoren helt rett mot veggen for at den skal gi et riktig bilde.

Overraskende god lyd

Bildekvaliteten på denne nye projektoren er meget imponerende. Men det som ganske overrasker desto mer er at lydkvaliteten også henger godt med på notene.

Ved hjelp av 4K-modellen, som er avbildet her, blir det enklere å se for seg hvordan The Premiere 8K kan ta seg ut i stua.
Vegar Jansen / Tek.no

Akkurat som med 4K-modellen så leveres også denne råtassen med innebygde høyttalere på 100 watt. Dette gjør at du hører lyden komme fra «midten av lerretet». Lyden er ganske kraftig til å være en projektor, og ikke minst er talen klar og oppløst.

Vi får samtidig opplyst at du også kan spe på med flere trådløse høyttalere om du vil ha mer og bedre lyd. Vi fikk også en smakebit med et par ekstra bakhøyttalere og en subwoofer, og det hjalp naturlig nok med å få enda mer troverdighet og trøkk når en rekke action-scener ble vist over skjermen.

Som nevnt vil denne projektoren først komme for salg senere i år. Og prisen er helt i det blå. Men siden lillebroren koster 65.000 kroner i sin beste utgave, så vil det nok fort bli en real slump før du har sikret deg et eksemplar.

annonse