Til hovedinnhold

Motorola Z8

Motorola Rizr Z8 bretter seg rundt ansiktet ditt (Alle foto: Einar Eriksen)

(3GSM/Barcelona) Motorola gjorde i likhet med mange andre produsenter en heftig lansering på mobilmessen 3GSM, med hele åtte nye mobiler. Vi har prøvd den Motorola-telefonen som vekte mest interesse av nykommerne, nemlig Rizr Z8.

Det er to ting som er helt nytt med Motorola Rizr Z8: Designen og operativsystemet

Fleksibel design
Nykommeren minner om den klassiske Razr, men har et nedskyvbart tastatur. I tillegg er Rizr Z8 helt svart, med noen gule detaljer. Det gir utseendet et litt tøft preg.

Det som er nytt med Rizr Z8, er at den har fått et ekstra ledd. Dette leddet gjør at telefonen bøyer seg som en banan når den er åpen, men er stiv som en stokk når den er skjøvet sammen.

Ifølge Motorola er dette for å få telefonen til å forme seg etter ansiktet ditt. Om dette gjør talekvaliteten bedre på noe vis er uvisst, men at det er en morsom vri er iallefall helt sikkert.

Tastene er i helt vanlig Motorola Razr-utforming, og er lette å trykke på. Vi synes også det er helt greit å føle seg frem på tastesettet.

Spennende valg av operativsystem
Motorola Rizr Z8 bruker Symbian OS med menysystemet UIQ, i likhet med for eksempel Sony Ericsson W950i, P990i og M600i.

Motorola Z8 fungerer som en gjenlukket
Sony Ericsson P990i

At telefonen bruker UIQ skulle tilsi at du kan få glede av de drøssevis av programmene som allerede finnes for platformen, samt at du kan kjøre flere programmer samtidig.

Det som er så interessant med Motorolas valg av operativsystem, er at Rizr Z8 ikke har trykkfølsom skjerm.

Utenom at operativsystemet er ribbet for akkurat denne funksjonaliteten, skal menyene være lik andre mobiler med UIQ.

Menyene ser også akkurat like ut som på en Sony Ericsson P990i før du åpner opp dekselet. Det vil si når du bruker tastene for å navigere istedenfor den trykkfølsomme skjermen.

Om den forminskede UIQ-versjonen gjør telefonen rask ser vi frem til å teste nærmere i en fullstendig test av Rizr Z8, men når vi trykte på Rizr Z8 på Motorolas stand på 3GSM ble vi imponerte over hvor raskt menyene reagerte. Spesielt med tanke på at den har et smart operativsystem, som ofte gjør en mobil litt treg i svingene.

God på video
Motorola lover at Rizr Z8 skal være en råtass på videoavspilling, og bruker det aktivt i markedsføringen på mobilmessen. Vi hadde tilfeldigvis en Nokia N80 med filmen "The Proposition" med oss i lommen da vi så nærmere på Rizr Z8, og sammenlignet selvsagt videofunksjonen grundig.

Og imponerte ble vi. Nokia N80 har en skjerm som viser hele 352 x 416 piksler, mens Rizr Z8 kun viser 240 x 320. Likevel så vi ingen forskjell på skarpheten på de to skjermene. Videoene gikk jevnt og uten hakking på begge telefonene.

Klikk for større bilder

Det vi imidlertid la merke til, er at Nokia N80 har en mer lyssvak skjerm enn Rizr Z8, og Motorolas nykommer måtte få stikke av med seieren. Minnekapasiteten er på 90 MB, men kan utvides med minnekort av typen MicroSD på inntil 4 GB.

Kameraet til Rizr Z8 tar bilder i oppløsninger på opp til to megapiksler. På fremsiden finner du et eget kamera for videosamtaler.

Super-3G er på plass
Motorola Rizr Z8 er klar for HSDPA-nettene (eller super-3G) som vi forventer å se i Norge i løpet av året. Her støtter den hastigheter opp til 3,6 Mbits. Følgelig kan du også surfe i de allerede etablerte 3G-nettene som har hastigheter opp til 386 kbps.

Telegonen har også EDGE, for de mer grisgrendte strøk. Ellers er blåtann med A2DP på plass, slik at du både kan overføre filer og høre på stereo-musikk trådløst.

Batterilevetiden er oppgitt til 380 timer i hvilemodus eller fem timer samtale.

Konklusjon
Motorola Z8 er absolutt et friskt pust i mobilmarkedet. Den har et stilfullt utseende, et smart operativsystem, er god på videovisning, har gode taster og helt grei batterilevetid. Det vi i bunn og grunn savner er EDGE.

Om det er et godt kjøp er imidlertid umulig å si, med tanke på at Motorola ikke har oppgitt noen pris ennå. Det vi vet er at den kommer på markedet i april. Innen den tid kommer vi tilbake med en grundigere test av Motorolas nye smarttelefon.

annonse