Til hovedinnhold
SniktittAcer Aspire S7

En smekker bærbar som liker å bli tatt på

Acers nye toppultrabook Aspire S7 gir et solid førsteinntrykk.

En av årets store snakkiser heter Windows 8, og det mye omtalte operativsystemet skal slippes mot slutten av denne måneden.

Den kanskje største nyheten i Windows 8 er Metro – et grensesnitt som er optimalisert for fingerbruk. Det betyr en ny vår for datamaskiner med touchskjerm, og derfor vil vi også se en rekke nye produkter på markedet i forbindelse med Windowslanseringen.

Som en liten førpremiere på hva som er i vente, har Acer fått vise fram hva de har å by på. Og for de av oss som liker tynt og bærbart datamaskineri, er det uten tvil ultrabooken Aspire S7 som er det helt store. Den kommer i to utgaver; en med 13,3-tommers skjerm, mens den andre har 11,6-tommers skjerm.

Verdens tynneste (igjen)?

Bærbarprodusentene har høvlet millimeter på millimeter av tykkelsen på sine bærbare i år, og flere har på ett eller annet tidspunkt kunnet skryte av å ha "verdens tynneste bærbare". Sist vi kunne ta i litt var med Samsungs nye 9-serie, som har en oppgitt tykkelse på 12,9 millimeter. Acer oppgir det vitale målet på Aspire S7 til 11,9 millimeter for 13-tommeren – riktignok uten føtter, men likevel. Nå begynner vi å nærme oss mobiltelefontykkelse.

Aspire S7 skal være å betrakte som selskapets flaggskip i ultrabook-klassen, og gjør da også en god jobb med å se slik ut. Materialene er glass og metall, og konstruksjonene gir også et solid inntrykk. Basene er lagd i aluminium, mens skjermlokket er forskjellig på de to modellene. 11-tommeren har aluminium også der, mens det på 13-tommeren er tatt i bruk hvitt Gorilla Glass for å få det tynt og sterkt nok.

Aluminium og glass: 11-tommeren til venstre, 13-tommeren til høyre.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Med rette aluminiumskanter virker kanskje S7 umiddelbart litt skarp å ta på, men vi opplevde da akkurat det samme med Asus' Zenbook.

Solid oppløsning

I tillegg til tykkelse, har det også vært en del fokus på skjermoppløsningen og -kvaliteten på nyere bærbare. I stedet for "standardoppløsningen" på 1366 x 768 piksler blant annet Asus puttet en Full HD-skjerm i sin Zenbook Prime, Samsungs 9-serie har 1600 x 900 piksler, og Apples MacBook Pro med Retina-skjerm har fantastiske 2880 x 1800 pikslers oppløsning.

Acer Aspire S7 har en IPS-skjerm med Full HD. Det vil si god fargegjengivelse og store betraktningsvinkler, samt en oppløsning på hele 1920 x 1080 piksler. Dette gjelder både for 13,3-tommeren og 11,6-tommeren. Noen vil sikkert fremdeles rynke på nesen over at skjermen er blank, men det har med touch å gjøre – matte berøringsskjermer finnes ikke.

Foto: Acer

Berøringsfunksjonalitet på vanlige bærbare har tidligere ikke slått noe særlig an – men så har vi jo heller ikke hatt noe operativsystem med et dugelig grensesnitt for dette. Akkurat hvor mye det kommer til å bli brukt vet vi derfor ikke i skrivende stund. Men Acer har i det minste tatt ansvar for at det faktisk er et praktisk alternativ. Når skjermlokket åpnes over 110 grader øker nemlig motstanden i hengslene, slik at den ikke skyves ytterligere bakover når du tar litt på skjermen. For 13-tommeren er det også mulig å legge skjermen helt ned.

Acer har heller ikke glemt pekeplaten eller tastaturet på Aspire S7 – begge deler gir et godt førsteinntrykk. Tastaturet har fått såkalt elektroluminescent (EL) baklys, noe som etter sigende skal være svakere og mer behagelig for øynene enn tradisjonell LED-belysning. Se eksempel under.

Foto: Acer

To vifter

En annen ting som er litt spesielt med Aspire S7 er kjølesystemet TwinAir. Acer har tatt i bruk ee design med to vifter – en vifte som trekker luft inn og en annen som skyver luft ut. Vi blir fortalt at dette gjør det lettere å få god nok kjøling i en såpass tynn maskin. Forhåpentligvis holder det også viftestøynivået nede når datamaskinen må jobbe hardt – vi vet godt at en liten vifte kan lage mye støy når den setter opp farten.

13-tommersutgaven av Acer Aspire S7. Moro med prototyper.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Av mer generell maskinvare har Acer Aspire S7 mye til felles med andre ultrabooker – Intel Ivy Bridge-plattform, USB 3.0, Bluetooth og 802.11n trådløst nett. 13-tommeren er utstyrt med en Thunderbolt-port og vanlig minnekortleser, mens 11-tommeren er uten Thunderbolt og kun har leser for microSD-kort. Begge størrelsene har i tillegg Micro HDMI-port for video, og adapter til VGA følger med.

Kablet nettverk mangler, men det er naturligvis mulig å bruke en dongel fra USB til LAN.

Priser og tilgjengelighet

13,3-tommersversjonen av Acer Aspire S7 skal etter planen slippes til butikkene samtidig som Windows 8 lanseres, altså 26. oktober. Veiledende pris starter på 11 000 kroner.

Synes du 13-tommeren er litt for stor eller litt for dyr, kan du spare en tusenlapp ved å gå for 11-tommeren. Denne kommer ikke samtidig med Windows 8, men vi blir fortalt at den ikke skal ligge mer enn et par uker bak i løypa.

Les også: Acers høst blir berøringsfølsom

Les også
Lenovo varmer opp til Windows 8
Les også
Nå er det over og ut for småtassene
Les også
Acer satser på slanke bærbare
annonse