Til hovedinnhold
SniktittDoro Liberto 810

Doro lanserer en ny enkel smarttelefon

Den blir billig og har full tilgang på apper.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ikke alle deler av telefonen er ferdig oversatt til norsk. Adresselinjen ber deg tydeligvis om å søke, men den tar fint i mot vanlige nettadresser.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De klassiske Android-snarveiene er her, men i form av store knapper som er enkle å treffe. De gir også veldig god tilbakemelding når du trykker på dem.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Menyene på Liberto 810 legger seg langt unna Androids standardmenyer. Dette er app-menyen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Låsetast, hodetelefonutgang og micro-USB-tilkobling er plassert på toppen av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De kraftige volumtastene er enkle å nå.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Alle deler av menyene preges av store knapper med lettfattelig påskrift.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Telefonen har et kamera som tar bilder i fem megapikslers oppløsning. Alle bildene vi tok fikk et kraftig blåskjær. Vi vet ikke om det skyldes kameraet eller lyset i hallen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Berlin: Mobilprodusenten Doro er kjent for å lage mobiltelefoner som er enkle å bruke for eldre og svaksynte. I fjor lanserte den svenske mobilprodusenten sin første smarttelefon, PhoneEasy 740. Nå har de vist frem oppfølgeren, Liberto 810, på IFA-messen i Berlin.

I motsetning til forrige utgave er Liberto 810 en ren touch-telefon. Her er ikke skyvetastaturet som PhoneEasy 740 hadde gjemt bak skjermen. De tastene som likevel er på telefonen er store og enkle å både se og å trykke på.

Les testen av Doro PhoneEasy 740

Android i forkledning

Doro har laget sine egne menyer på telefonen, og det er knapt mulig å gjenkjenne at den kjører Android. Det gjør den altså – her får du alle Googles applikasjoner, og tilgang på app-butikken Google Play. Sistnevnte var ikke med på PhoneEasy 740.

Alt fra advarsler til veivisere dukker opp på skjermen, i store bokstaver, og med enkelt språk. Selv Googles egen nettleser, Chrome, har Doro flikket litt på, slik at den skal være enkel å bruke. Selve nettleseren ser ut slik vi er vant til, men når vi starter den får vi tydelige instrukser på hvordan den skal brukes.

Endringer overalt

Av de to nettleserne som følger med er det likevel den vanlige Android-nettleseren Doro har gjort mest med. Her er alt av tekst og menyer ekstra store, og menyene er gjort enklere enn de er til vanlig.

Forenklingen går igjen overalt. Skriften er stor, språket er tydelig og knappene skiller seg tydelig fra annet innhold på skjermen. Dette gjelder enten du bare skal endre bakgrunnsbildet i menyene, eller koble til et trådløst nettverk for å surfe på nettet.

Treig!

Doro har kalt menysystemet sitt for Doro Experience. Navnet har de brukt tidligere, både på egne apper for PC og nettbrett, og på menyene i PhoneEasy 740. Utgaven som kjører på Liberto 810 må imidlertid være uferdig slik den fremstod på messen.

Vi opplevde menyene som sterkt preget av sirup. Nå er ikke maskinvaren i Liberte 810 den aller kraftigste – telefonen har bare en enkeltkjernet systembrikke på 1 GHz, men likevel burde det gått fortere enn dette. Det regner vi med at det vil gjøre når telefonen kommer i salg i de ulike markedene.

Ser ut som en stor HTC Tattoo

Designen på Doros nye telefon minner en del om den vi kjenner fra HTCs gamle billigmodell, Tattoo. Byggekvaliteten virket grei nok, med tanke på at Doro mener prisen skal ligge rundt 180 euro, eller i underkant av 1500 kroner.

Det er likevel ikke til å stikke under en stol her at telefonen ikke føles eksklusiv i materialene, og at knappene kunne føltes fastere. Samtidig skal de jo være både lette å finne frem til, og enkle å trykke på. Hvor stor del av inntrykket som skyldes billige materialvalg og løsninger, og hvor stor del som henger sammen med brukervennlighet for målgruppen er altså litt vanskelig å si.

Liberto 810 er naturligvis en del større enn HTCs gamle ungdomsmodell, siden den kan skilte med en 4 tommer stor skjerm.

Lavoppløst, men det gjør ikke noe

Oppløsningen i skjermen er ganske lav, tatt i betraktning størrelsen. Her er det bare 800 x 480 piksler. Det kan fortone seg som litt lite sammenliknet med mange av dagens mobilskjermer. Med tanke på at en viktig del av målgruppen for Liberto 810 ikke ser så godt, er det langt viktigere at skjermen har god kontrast og kan vise klare, skarpe farger. Det gjør den naturligvis uten problemer.

Det mest spennende med denne telefonen er kanskje at den gir fri tilgang på apper for en brukergruppe som tidligere ville hatt problemer med å bruke en smarttelefon.

Får den nye brukere over på trykkskjerm?

Doro PhoneEasy 740 ga tryggheten vanlige taster kan gi for brukere som ikke har turt å ta skrittet helt over i trykkskjermverdenen ennå. Det vil bli spennende å se hvordan en telefon som mangler denne ekstra tryggheten vil gjøre det på markedet.

Akkurat når Liberto 810 finner veien til Norge er ikke klart ennå. Vi ser frem til å teste hvor godt menysystemet fungerer på det ferdige produktet. Modellen vi fikk klå på virket dessuten bare halvveis oversatt til norsk. Det forventer vi er på stell i den endelige utgaven.

Her finner du alle våre saker fra IFA »

annonse