SniktittDoro PhoneEasy 622

Vi ser nærmere på Doros enkle 3G-telefon

Enkel å bruke, og stilig å se til.

Doro PhoneEasy 622 i svart utgave. En egen knapp på siden av telefonen aktiverer displayet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Telefonen kommer i flere farger - her er den røde utgaven.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser den røde utgaven ut fra siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Og her er den svarte fra siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser tastene ut på den svarte versjonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Doro Experience gjør både telefonen og PC-en enklere å bruke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Doro har også inkludert noen enkle spill i telefonen. .Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Doro har spesialisert seg på å lage telefoner som er svært enkle å bruke. Som regel har ikke disse telefonene all verden av funksjonalitet ut over det mest grunnleggende. Dette er i endring, og for en tid tilbake slapp selskapet sin første Android-telefon. For en tid tilbake slapp selskapet også en enkel telefon med 3G-tilkobling, nemlig PhoneEasy 622.

3G-tilkoblingen i PhoneEasy 622 er ikke for at det skal være mulig å surfe på telefonen. Den har faktisk ikke nettleser. Det den har er en oppkobling mot Doros egen nettskytjeneste, Doro Experience Manager. Det gjør den enklere å bruke. 3G skal i tillegg gi klarere og bedre lyd.

Les også: Legg inn kontakter til bestemor over nettet

Synkroniserer uten innblanding

Experience Manager holder nemlig telefonen synkronisert hele tiden. Du kan overføre kontakter til og fra telefonen, eller legge dem inn direkte bare ved å taste dem på PC-en. Experience Manager kan dessuten tjene som et forenklende skall i måten du bruker PC-en din på.

Her har alt store, og beskrivende knapper, samtidig som du får veldig få vanskelige innstillinger å forholde deg til.

I tillegg kan telefonen hente informasjon til enkelte tjenester som kjører på den. Blant annet en svært oversiktlig løsning for værvarsling.

3G forenkler bruken

Med det samme kan det virke som om Doro har lagt til 3G uten å helt utnytte funksjonen her, og for noen kan det nok hende at en nettleser hadde gjort telefonen langt mer attraktiv. Samtidig kan man si at nettverkstilkoblingen gjør et allerede brukervennlig produkt enda enklere å bruke – helt uten å tilføre komplikasjoner. Vi mistenker at det er mange som vil sette pris på denne, litt tilbakeholdne, innfallsvinkelen som Doro har valgt for PhoneEasy 622.

Telefonen har de samme enkle menyene som har blitt Doros varemerke de siste årene, og valgene er godt synlige på en forholdsvis stor fargeskjerm. Du kan velge størrelsen på teksten selv, og selv de minste størrelsene er en del større enn teksten du vil se på telefoner fra andre produsenter.

3G-tilkoblingen gjør det mulig å synkronisere kalendere, bilder og kontakter over nett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Foruten en innlogging til Doro Experience, er det veldig få innstillinger du må forholde deg til på PhoneEasy 622.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Relativt godt utstyrt

Doro har telefoner i alle klasser, ned til det aller enkleste, der du bare har fire taster for forhåndsvalgte nummer, og ingen funksjoner ut over vanlig ringing. PhoneEasy 622 er nesten så langt i den andre enden av skalaen som Doro lager telefoner.

Her får du naturligvis telefonfunksjon, men også SMS, bildemeldinger og trådløs tilkobling til datamaskin eller håndfrisett med Bluetooth. Hvis du bruker høreapparat har telefonen også innebygget støtte for teleslynge. Som vanlig har Doro også puttet inn høyttalere som skal gjøre den enkel å høre, både når den ringer og under samtale.

Vi fikk ikke testet lyden da vi tittet på telefonen, det var uansett enorme mengder støy rundt oss, i Barcelonas messehaller. Kjenner vi Doro rett, bør det være mulig for ører av de fleste kalibre å høre PhoneEasy 622 når den ringer eller under samtale.

Les også: Test av Doro PhoneEasy 612

Hvor god er bildekvaliteten?

Kameraet knipser bilder med en oppløsning på to megapiksler. Erfaringsmessig er ikke kvaliteten på bilder fra Doros kameratelefoner den aller beste, men til skjermbruk pleier den å være grei nok.

Det er tidlig å konkludere med at bildekvaliteten fra Doro 622 ikke er god nok, siden vi foreløpig ikke har testet den. Det vi likevel kan si er at Doro nå har gjort mobilknipsing ekstremt enkelt – både i selve kamerafunksjonen og når det kommer til overføring og fremvisning. Neste skritt på veien mot perfeksjon burde være å ta en titt på selve bildekvaliteten.

Ikke lenger flaut å velge Doro

Design er vanligvis en smakssak. For Doros del dreier det seg imidlertid ikke bare om estetikk.

I Doros første år var det nok mange som skygget unna de enkle telefonene på grunn av designen. Telefonene våre har de siste årene blitt livsstilsprodukter, som mange ynder å slenge fra seg på kafébordet.

Da undertegnede for noen år siden solgte telefoner, var store taster og høy lyd en svært vanlig forespørsel. Så fort man gikk bort til mobilhyllen for å vise frem Doro, var det mange kunder som rygget.

– Jeg ser litt dårlig, men jeg kan jo ikke ha en sånn, var utsagnet mange kom med.

Doro for nye brukere

Det kan rett og slett ha vært litt flaut å ha en telefon som enkelt og greit ser ut som et hjelpemiddel, i en tid der alle andre telefoner får stadig tøffere design.

Heldigvis er det slik at flere av de nye Doro-modellene ikke lenger kringkaster at både hørsel og syn har blitt litt dårligere med årene. Legger du Doro PhoneEasy 622 ved siden av en helt vanlig klapptelefon, skal det godt gjøres å se forskjell. Den vil nok være en liten anelse større, men heller ikke det er særlig merkbart.

Det åpner Doro som et alternativ for de mange som nok har levd med en telefon som egentlig har vært for vanskelig å bruke.

Les også testen av Doro PhoneEasy 740 med Android

Les også
Denne mobilen skal være superenkel i bruk
Les også
Doro lanserer en ny enkel smarttelefon
Les også
Doro vil gjøre hjemmet tryggere for eldre
Les også
Legg inn kontakter til bestemor over nettet
Les også
Doro PhoneEasy 740: Verdens mest brukervennlige Android-mobil
Les også
Doro PhoneEasy 612: Enklere mobil får du ikke
annonse