Til hovedinnhold

– Over halvparten av jobbene i Europa kan bli rammet av roboter

Oppsiktsvekkende prognose fra forskere.

Montasje: Shutterstock/teknofil

Etter hvert som datateknologien har blitt mer avansert i et galopperende tempo er det en del som har begynt å uttrykke bekrymring for at datamaskiner etter hvert kan gjøre mennesker overflødige i en del yrker.

Tidligere i år meldte vi at en studie gjennomført ved Oxford University i Storbritannia hadde konkludert med at at flere hundre jobbtitler kan bli overtatt av roboter eller datamaskiner i nær fremtid, og at dette til sammen kunne omfatte så mye som én tredjedel av alle jobber på verdensbasis.

54 prosent i EU

Som Business Insider melder har nettstedet Bruegel nå utarbeidet prognoser for EU basert på den samme britiske studien, med et ganske oppsiktsvekkende resultat.

Sekretærer er kanskje blant jobbene som blir overflødige i fremtiden. Dette er Microsofts nye dataassistent «Monica».Foto: Microsoft

De har nemlig kommet frem til at et gjennomsnitt på hele 54 prosent av EUs samlede arbeidsstyrke vil bli rammet av den fremtidige automatiseringen av arbeidsoppgaver. Til sammenligning ligger prognosen for USA på kun 46 prosent.

Ifølge Bruegel er det sektorer som domineres av lavt kvalifiserte arbeidere og lave lønninger som vil merke den nye utviklingen mest. Det innebærer igjen at automatiseringen vil ha større omfang i de mindre utviklede landene i EU enn i den mer velstående, nordvestlige delen av Europa.

Lavere tall for Norden

Eksempelvis ligger prognosen på hele 62 prosent for Romania, 58 prosent for Kroatia og 56 prosent for Hellas, Bulgaria og Polen. Til sammenligning er prognosen på 46 prosent for Sverige, 49 prosent for Danmark og 51 prosent for Finland. Norge er ikke med, men det er rimelig å anta at vi ligger i nærheten av våre nordiske naboland.

De dramatiske omveltningene i arbeidslivet er altså antatt å skje som en følge av teknologiske fremskritt innen felt som kunstig intelligens, maskinlæring og robotteknologi, hvorav alle stadig gjør nye gjennombrudd.

Som vi har rapportert tidligere har store aktører som Google, Microsoft og Facebook satset til dels tungt på slike teknologier den siste tiden. Akkurat hvor raskt den påståtte automatiseringsprosessen vil skje er likevel høyst uvisst.

Noen av jobbene kan kanskje overtas av Hondas robot: ASIMO kan nå åpne brusflasker og servere mat »

Mer om
annonse