Til hovedinnhold

Verdens første RAM-baserte datamaskin feirer 65 år

Google markerer anledningen med minidokumentar.

Google

Et av de store gjennombruddene i datateknologiens historie fant sted ved Victoria University of Manchester, i England den 21. juni 1948. På denne datoen ble for aller første gang en datamaskin brukt til å kjøre et program som var lagret elektronisk i minnet.

Datamaskinen, som bar kallenavnet «Manchester Baby», ble konstruert av de tre ingeniørene Frederic Williams, Tom Kilburn og Geoff Tootill, og var den første som var utstyrt med det som i dag tilsvarer RAM.

CRT-rør som minne

Det er Google som gjør oss oppmerksomme på 65-årsjubileet via sin offisielle blogg, og har for anledningen også laget en kort dokumentarfilm om begivenheten.

Manchester Baby var en liten koloss av en maskin på hele fem meter og med en vekt på et solid tonn. Den ble laget spesifikt for å teste ut det såkalte Williams-Kilburn-røret, som var et katodestråle(CRT)-rør som ble benyttet til å lagre de binære verdiene på.

I praksis var altså dette røret det tidligste eksemplet på RAM-minne. Datamaskinen hadde kun ett slikt rør og var i stand til å lagre opptil 1024 bits, som tilsvarer beskjedne 128 byte.

Viktig fremskritt

Flere tidligere datamaskiner brukte delvis mekaniske programmeringsmetoder, som gjorde omprogrammering brysomt og omstendelig. Med den minnebaserte Manchester Baby-maskinen kunne man på langt enklere vis endre instruksene, noe som var et viktig fremskritt.

Maskinen ble kun laget som et eksperiment for å vise at denne formen for lagring var mulig, og dannet grunnlaget for mer praktiske og kraftige utgaver. Oppfølgeren Manchester Mark 1 kom i 1949 og ga igjen opphav til Ferranti Mark 1, som ble verdens første kommersielt tilgjengelige datamaskin.

For mer informasjon om den historiske hendelsen kan du sjekke ut Googles dokumentarfilm under.

Datautviklingen går stadig raskere:
Alt dette har skjedd på kun 15 år »

(Kilde: Google)

annonse