Nyhet

Denne datamaskina knekket tyskernes koder

Ble brukt under 2. verdenskrig og feirer nå 70 år.

Nyheter relatert til datamaskinenes steinalder er heller sjeldne, men med ujevne mellomrom dukker de gamle maskinene som startet dataeventyret opp igjen i nyhetsbildet.

I fjor skrev vi om at en av de eldste masseproduserte datamaskinene skulle startes opp igjen og at verdens første RAM-baserte datamaskin «Manchester Baby» feiret 65-årsjubileum.

«Colossus» er 70 år

En kanskje enda viktigere, historisk datamaskin var det britiskproduserte monsteret Colossus. Denne maskinen regnes som verdens første elektroniske datamaskin, og som BBC og muséet National Museum of Computing melder feirer beistet nå 70 år.

Den originale Colossus fra 1944.Foto: Wikipedia Commons

Colossus ble utviklet av den britiske ingeniøren Tommy Flowers og først tatt i bruk i 1944. Maskinen ble designet spesifikt for å knekke kodede ordre som ble sendt mellom den tyske overkommandoen og generalene i det okkuperte Europa under den annen verdenskrig.

Det ble produsert til sammen ti maskiner av denne typen under krigen, og det uvurderlige etterretningsarbeidet som disse maskinene muliggjorde bidro ifølge historikere til å forkorte konflikten og dermed redde mange menneskeliv.

Veide fem tonn

I likhet med andre tidlige datamaskiner brukte Colossus radiorør som brytere, eller «transistorer». Prototypen, Mark 1, ble konstruert med 1600 slike rør, mens den forbedrede utgaven Mark 2 var utstyrt med hele 2400 radiorør.

Maskinen var cirka to meter høy, fem meter bred, over tre meter dyp og veide solide fem tonn. Den inneholdt i tillegg rundt 7 kilometer med ledninger til sammen, og strømforbruket lå på rundt 8 kilowatt.

Ved National Museum of Computing i byen Bletchley i England finnes det en funksjonell kopi av Collossus, og i forbindelse med 70-årsdagen skal det arrangeres en demonstrasjon av kodeknekkingen, fremført av veteraner som jobbet med maskinen på 40-tallet.

Datapionéeren Alan Turing startet som kodeknekker: Nå er han endelig benådet for sin legning »

(Kilder: BBC, National Museum of Computing)

Les også
Nå kommer filmen om datapionéren Alan Turing – med norsk regissør
Les også
Pionéren innen datavitenskap er benådet
Les også
Gjenoppliver en av de eldste masseproduserte datamaskinene
Les også
Verdens første RAM-baserte datamaskin feirer 65 år
annonse