Tek.no

Nyhet

Snart kan forskere trolig «laste» hjernen inn i datamaskiner

Kan føre til digitale kloner av mennesker.

max sattana/Shutterstock.com
Eigil Knudsen
12 Juni 2015 09:48

Det foregår mye spennende dataforskning som innebærer å hente inspirasjon fra hjernen for å utvikle mer avansert kunstig intelligens, noe blant andre IBM har syslet med. Det jobbes imidlertid også med en annen, mer eksotisk tilnærming som går ut på å kartlegge selve hjernen for om mulig å lage en digital utgave av bevisstheten.

Det å kartlegge hjernen i stor detalj er imidlertid er en svært krevende oppgave på grunn av den ekstreme kompleksiteten til organet. Nå melder nettstedet Motherboard om nye fremskritt på dette området som i sin ytterste konsekvens kanskje kan gi oss «digitale» menneskehjerner.

En nevroforsker ved navn Shawn Mikula har nemlig utviklet en ny metode som gjør det mulig å ta bilder av en hel hjerne med mye høyere detaljnivå enn tidligere ved hjelp av såkalte elektronmikroskoper.

Bruker spesielt kjemikalie

Hittil har kartlegging av hjernestrukturen ved hjelp av elektronmikroskoper krevd at hjernen kuttes opp i tynne skiver for å få tilgang til alle delene av hjernen. Denne metoden gjør imidlertid at mange av nervekretsene i hjernen kuttes, noe som igjen gjør det umulig å danne seg et komplett bilde av helheten.

Noen forskere tror det kan bli mulig å en dag lage digitale kloner av oss selv. Foto: Tatiana Shepeleva/Shutterstock.com

Shawn Mikula kom rundt dette problemet ved å utvikle en spesiell type kjemikalie som er i stand til å trenge inn i alle delene av hjernen. Dette kjemikaliet reagerer med elektronstrålene til mikroskopet på en slik måte at man kan danne seg et svært detaljert bilde av hjernen uten at man trenger å kutte den opp i deler.

Mikulas teknikk, som regnes som et stort gjennombrudd i forskningsmiljøet, ble utført på en musehjerne, men kan i teorien også kunne benyttes på en menneskehjerne. Det er imidlertid snakk om mildt sagt store datamengder. Ifølge Mikula vil et komplett kart av musehjernen ligge på opptil 60 petabyte med data, og et kart av menneskehjernen vil ligge på mange tusen ganger mer enn dette.

Kan gjøre det mulig å «laste opp» bevisstheten

Forskeren tror at det bare er et spørsmål om tide før man kan kartlegge menneskehjernen, noe som vil kunne får enorme konsekvenser innen for eksempel medisin. Ikke minst diskuterer forskere også muligheten for å kunne bruke slik kartlegging til å reprodusere hele hjernen inni en datamaskin.

Dette fenomenet, kjent som «bevissthetsopplasting» er riktignok kontroversielt i de vitenskapelige miljøene, men det finnes forskere som mener at slik opplasting faktisk er mulig. I så fall vil man kunne skape svært realistisk kunstig intelligens, eller til og med laste opp minner og personligheter til et menneske for på den måten å lage en «digital klone».

Mikula selv er imidlertid blant dem som er skeptisk til om dette er mulig, og mener det er mer gangbart å bruke teknologien til å simpelthen lære mer om mennesket.

Her er en annen løsning som fokuserer på hjernen: Denne dingsen kan styre humøret ditt »

Les også
Her spiller datamaskinen Super Mario på egen hånd – etter bare få forsøk
Les også
Denne dingsen kan styre hjernen din
Les også
– Dette vil skje når datamaskinene blir smartere enn oss
Les også
Optiske fibre kan gi «tenkende» datamaskiner
Les også
Ultralyd kan brukes til å gjenopprette tapt hukommelse
annonse

Les også