Nyhet

Ultralyd kan brukes til å gjenopprette tapt hukommelse

Forskere utførte oppsiktvekkende eksperiment på mus med Alzheimers.

Ultralyd, altså lyd med bølgefrekvenser som ikke er hørbare for mennesker, kan brukes til så mangt. I fjor meldte vi for eksempel om en løsning som går ut på bruke ultralyd til å la mennesker «kjenne» på virtuelle gjenstander, men nå rapporterer nettstedet Cnet om et betydelig mer «nyttig», for ikke å si ganske bemerkelsesverdig, bruksområde.

En gruppe forskere ved University of Queensland i Australia klarte nemlig å bruke ultralyd til å gjenopprette svekket hukommelse hos mus med den kjente hjernesykdommen Alzheimers.

Aktiverte «renovasjons-celler»

Det oppsiktsvekkende eksperimentet ble utført ved å først injisere et protein kalt amyloid-beta i hjernen til musen. Store ansamlinger av dette proteinet er ifølge mange forskere blant årsakene til Alzheimers, og ved å injisere dette proteinet utviklet altså musene den antatt uhelbredelige sykdommen.

Eksperimentet har hittil bare blitt utført på mus, men kanskje kan det også virke på mennesker med Alzheimers. Foto: Szasz-Fabian Jozsef/Shutterstock.com

Deretter utsatte forskerne musene for ultralyd av den typen som vanligvis brukes til skanning av kroppen, noe som førte til at de såkalte mikrogliacellene begynte å konsumere amyloid-beta-proteinet. Mikrogliaceller er nervesystemets renovasjon- og immunceller, som kan bevege seg i nervevevet og aktiveres og akkumuleres i områder som rammes av skader eller sykdommer.

Ved å skanne hjernene til musene fant forskerne ut at hele 75 prosent av musene som hadde blitt utsatt for ultralydbehandlingen ble kvitt de sykdomsfremkallende proteinene og utviste vesentlig bedre kognitive funksjoner enn de øvrige musene. Funksjonene ble testet i tre ulike hukommelsestester, hvor de behandlede musene presterte like godt som friske mus.

Skånsomt og billig

I tillegg til å ha en tilsynelatende høy, positiv effekt på sykdommen er ultralydmetoden også svært skånsom og rimelig å utføre, samt at den ikke involverer bruk av medikamenter som ofte kan ha til dels alvorlige bivirkninger. Slike medisiner er dessuten bare midlertidig lindrende, og hjelper ikke mot selve sykdommen.

Det er uvisst hvor langt unna løsningen eventuelt er å bli testet på menneskelige pasienter. Forskerne skal nå utføre nye tester for å se om metoden også har en effekt på andre typer hjernerelaterte sykdommer, og hvorvidt den avhjelpe flere lidelser enn nedsatte kognitive evner. Hele rapporten er tilgjengelig på nett hos Science Translational Medicine (krever registrering).

IT-giganter er også interessert i medisinsk forskning: Apples «ResearchKit» skal hjelpe folk til å delta i forskningen på egen hånd »

Les også
Forskere laget «organisk datamaskin» med rottehjerner
Les også
– Dupedittene svekker hukommelsen vår
Les også
Snart kan forskere trolig «laste» hjernen inn i datamaskiner
Les også
Denne dingsen kan styre hjernen din
Les også
Optiske fibre kan gi «tenkende» datamaskiner
Les også
Apple vil gjøre det enklere for deg å delta i medisinsk forskning
Les også
Nå kan gjestene dine også bruke Chromecasten – uten å koble seg på nettverket ditt
Les også
Bruker ultralyd for å la deg føle gjenstander som ikke er der
annonse