Til hovedinnhold

Slik skal Apple rette på berøringsskjermenes store svakhet

Ny løsning åpner for mye mer detaljert kontroll på skjermene.

Digital Genetics/Shutterstock.com

En av de store ulempene med berøringsskjermene på mobiltelefoner er den begrensede størrelsen på skjermene, og det faktum at fingrene fyller en relativt stor plass av arealet. Dette gjør det vanskelig å finkontrollere små objekter på skjermene, men nå har Apple visstnok funnet en løsning på problemet.

Det seneste fremstøtet i Apples lange rekke av nye patentsøknader omhandler nemlig en ny mobilteknologi som skal gjøre det mye enklere å foreta ørsmå og detaljerte justeringer på mobilskjermene. Det melder Apple Insider.

Fanger opp trykk på siden av skjermene

Den nye patenten heter «Fine-tuning and operation based on tapping», og som navnet antyder dreier det seg om en trykk-basert løsning, men ikke på selve berøringsskjermen.

Illustrasjonsbilde av løsningen, hentet fra patentdokumentet. Foto: USPTO

I patentdokumentet redegjør Apple i stedet for en løsning som innebærer å bruke sensorer til å fange opp trykk på sidene av mobiltelefonen. Dette setter altså brukeren i stand til å trykke på selve dekselet rundt skjermene for å utføre detaljerte kommandoer som er vriene å gjøre på selve skjermen.

Løsningen skal for eksempel gjøre det enklere å avmerke ekstra små områder på skjermen, slik som enkeltbokstaver i tekster. Ved å foreta et lett trykk på siden av skjermen kan for eksempel flytte tekstmarkøren ett hakk til venstre eller høyre.

Lar deg flytte objekter én piksel av gangen

Sensorene skal også være i stand til å skille mellom lette og hardere trykk for på denne måten å la brukeren justere hvor mye objektene på berøringsskjermen beveger seg. I patentdokumentet skriver Apple at løsningen kan gjøre det å mulig å flytte objekter så lite som én piksel av gangen, altså gi deg svært detaljert kontroll.

Ifølge Apple er det ikke nødvendig å bygge inn egne sensorer. Derimot kan løsningen simpelthen benytte gyroskopet og/eller akselerometeret som allerede er innebygget i de fleste moderne mobiltelefoner.

Apple foreslår også at disse trykksensitive flatene ikke nødvendigvis bare kan legges på sidene, men også over og under skjermen, slik at man kan flytte objekter i alle retninger. Den nye patenten til Apple har altså blitt innvilget, men når vi får se løsningen i aksjon er som alltid høyst uvisst.

For flere detaljer kan du sjekke ut hele patentdokumentet.

Apple er produktive på patentfronten: Nå vil selskapet kanskje bygge solpaneler inn i sine mobile produkter »

annonse